Ako schudnúť ŽENY CHUDNÚ ŤAŽŠIE ako MUŽI.

07.07.2014 08:29

Tuky sú najkoncentrovanejšou formou energie pre ľudské telo - 1g tuku obsahuje 9 kalórií, 1 g cukru obsahuje 7 kalórií a 1 g bielkovín obsahuje 4 kalórie.

Tuk, ktorý ste zjedli a nespálil, sa  na 100% uloží v tele ako zásoba- priberáte. Pri cukroch je to  75% a pri bielkovinách sa prebytok ukladá vo forme tuku len mierne a ťažšie.

Aké sú rozdiely v rozložení tuku v tele mužov a žien.

Zo zdravotného hľadiska je dôležité nielen množstvo, ale i rozloženie tuku v tele.

Ženy majú často tuk nahromadený na stehnách a bokoch a tvar ich tela pripomína hrušku. Preto sa tento typ obezity nazýva typ hruška (gynoidný).

U obéznych mužov býva tuk nahromadený najmä v oblasti hrudníka a brucha. Tvar tela pripomína jablko a preto hovoríme o obezite typu jablka (androidný).

Jednoduchým a spoľahlivým ukazovateľom rozloženia telesného tuku je obvod pásu. K jeho určeniu postačí i krajčírsky meter. Nasledujúca tabuľka uvádza hodnoty obvodu pásu, ktoré predstavujú zvýšené alebo vysoké zdravotné riziko.

Obvod pásu:

 

zvýšené riziko

vysoké riziko

ženy

väčší ako 80cm

väčší ako 88cm

muži

väčší ako 94cm

väčší ako 102cm

Tuk mužov a tuk žien, ako jeho rozloženie ovplyvňuje chudnutie.
Niektorí ľudia schudnú ľahšie ako iní, muži ľahšie ako ženy.
Muži často strácajú hmotnosť vo svojich problémových oblastiach – v páse, kým ženy zisťujú, že je ťažie schudnúť v oblastiach, kde sa tuk ukladá – na stehnách a bokoch. Prečo? Príčiny týchto rozdielov sú doposiaľ neznáme. Vedci však v súčasnosti objavujú podstatné rozdiely medzi ženským a mužským tukom. To má významné dôsledky pre spôsob posudzovania typu postavy a charakteru obezity, ale aj pre posúdenie mechanizmu rozdielneho vzniku mnohých chorôb. Tuk hrá svoju úlohu nielen čo sa týka hmotnosti, ale aj pre celkové zdravie.
Tuk mužov je nadbytočný.
Rozdiel medzi tukom mužov a žien súvisí s jeho rozložením. Tuk, ktorý sa u mužov ukladá v oblasti hrudníka a brucha, je nadbytočný, a tak sa ho telo vcelku ochotne zbavuje, preto muži chudnú relatívne ľahšie.
Tuk žien má ochrannú funkciu.
Tuk, ktorý sa ženám ukladá na bokoch, stehnách a zadku, má dôležitú funkciu ako energetická zásoba v tehotenstve a počas dojčenia. Vzhľadom na túto dôležitú úlohu je tento tuk voči diétam pomerne rezistentný, preto sú také ťažkosti s jeho odstraňovaním.

Rozloženie tuku v tele a rýchlosť chudnutia spolu súvisia. 
Rozloženie tuku ovplyvňuje nielen rýchlosť chudnutia, ale aj jeho dopad na zdravie. Obezita zvyšuje nebezpečenstvo množstva závažných ochorení a predčasnej smrti. Je zaujímavé, že podkožný tuk u mužov je významným rizikovým faktorom, kým o podkožnom tuku u žien sa predpokladá, že má menší škodlivý účinok na zdravie. Takže hoci môžu muži ľahšie schudnúť ako ženy, riziko, ktorému sú nadváhou vystavení, je značne väčšie. Žene pri obvode pása väčšom ako 80 centimetrov hrozí takzvaná brušná obezita, ktorá znamená aj vyššie riziko srdcových ochorení. U mužov je hranica obvodu pása 94 centimetrov. Odborníci to vysvetľujú tým, že tuk na bruchu je iný ako inde. Produkuje toxíny, ktoré spôsobujú napríklad vysoký krvný tlak.

Ako znížite hladinu tukov v tele bez užívania liekov.
- znížte dennú dávku tukov pod odporúčanú hladinu (priemerne 80g)
- zmeňte pomer v tukov v prospech tukov rastlinných
- obmedzte spotrebu tepelne znehodnocovaných tukov
- znížte nadváhu, zvýšte telesnú aktivitu
- obmedzte sladkosti, pitie alkoholu, fajčenie, stres
Upravte si jedálny lístok a budete sa zbavovať podkožných tukov.
Napriek tomu, že najzákernejšími tukmi sú živočíšne, nemusíte pri chudnutí robiť paniku a radikálne sa vyhýbať bravčovému alebo hovädziemu mäsu. Je dôležité, aby ste si vyberali kvalitné mäso s nižším obsahom tuku, napríklad stehno. Obmedziť by ste mali najmä mastné druhy, ako je bôčik. Mäso je cenným zdrojom železa a bielkovín. Kto konzumuje menej bravčového alebo hovädzieho mäsa, môže ich nahradiť inými druhmi – kuracím, morčacím, králičím, jahňacím či mäsom z mladých zvierat. Nenahraditeľnou súčasťou Vášho jedálneho lístka by mali byť ryby.

Mäso môžete nahradiť alebo kombinovať so strukovinami, ktoré sú tiež bohaté na železo a bielkoviny, Čomu by ste sa mali pri tukoch naozaj vyvarovať? Hoci sme sa naučili variť na rastlinných olejoch a nahrádzať maslo rastlinnými nátierkovými tukmi, problémom ostáva nadmerná konzumácia skrytých tukov. Ide o tuk, ktorý síce nevidíme voľným okom, ale v potravine sa predsa nachádza. Tieto tuky sa do nášho organizmu dostávajú v podobe šľahačky, smotanových mliečnych výrobkov, údenárskych výrobkov, mastných druhov mäsa, tukových koláčov a zákuskov. Väčšina z týchto potravín sa pritom dá nahradiť podobným výrobkom, avšak s nižším obsahom tuku, napríklad smotanový jogurt nízko- alebo polotučným jogurtom, tukové pečivo bežným pečivom a podobne.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist