Ako schudnúť Zlá DIÉTA prináša ZVÝŠENÚ PLYNATOSŤ a NADÚVANIE.

30.01.2015 05:14

Bežne sa denne u každého z nás vyprodukuje približne 0,5  - 1 liter plynov. Veľmi často je však príčinou nadúvania len nesprávna skladba  potravy.

Plyny sa v tráviacej sústave vytvárajú hlavne pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny.

Strava by sa mala prispôsobiť veku a zdravotnému stavu človeka. Starší človek už nie je schopný potravu dostatočne požuť. Väčšinou trpí  nedostatočnou tvorbou žalúdočnej šťavy, nedostatočnou funkciou pankreasu alebo rôznymi zápalmi tráviaceho systému.

Neriešte nadúvanie a zvýšenú plynatosť hneď nejakými syntetickými liekmi. Umelými prostriedkami len dočasne potláčate nadúvanie, príčina nadúvania zostáva, po krátkom čase sa musíte opäť vrátiť na začiatok. Radšej zhodnoťte svoje stravovacie návyky a zloženie stravy a snažte sa nájsť skutočnú príčinu vášho nadúvania. U každého z nás je príčina nadúvania a plynatosti iná, hoci sa prejavuje rovnakými príznakmi.

Nadúvanie a plynatosť je nepríjemný problém a určite už postihol každého z nás. Pri nevhodne zvolenej diéte na chudnutie a zásadnej zmene stravovania sa problémy so zvýšeným nadúvaním a plynatosťou často prejavujú vo zvýšenej miere. Nejedného dokonca vystresujú tak, že s chudnutím skoncuje. Chyba, uvedomte si, že aj za normálnych okolností sa v zdravom tráviacom trakte tvoria plyny, ktoré sa klasicky uvoľňujú konečníkom.

Pri zmierňovaní, či dokonca odstraňovaní nadúvania pomáhajú všetky druhy zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody, čím urýchľujú prechod stravy črevami. Jedná sa hlavne o ovocie ako kiwi, melóny, čerešne, slivky a paradajky.

Príčiny nadmerného nadúvania a plynatosti.

  • Jedlo, ktoré sa nesprávne, alebo nedostatočne strávi, zhoršuje, ba až znemožňuje absorbciu živín. Práve nedostatočné trávenie sacharidov v tenkom čreve má vo väčšine prípadov za následok nadúvanie a plynatosť.
  • Trávenie sacharidov (uhľohydrátov) sa začína v ústach, pokračuje v žalúdku a v tenkom čreve. Prebieha pomocou rôznych enzýmov, ktoré sú vylučované v rôznych častiach tráviaceho traktu a pomáhajú sacharidy rozkladať a tráviť.
  • Uhľohydráty (sacharidy), ktoré sa nestrávia v tenkom čreve, sa presunú sa do hrubého čreva. Baktérie hrubého čreva začnú sacharidy spotrebovávať a štiepiť. Práve vtedy sa v črevách vytvára vodík, oxid uhličitý a metán, ktoré spôsobujú nafúknutie a plynatosť.
  • Vláknina obsahuje sacharid, nazývaný celulóza. Tento sacharid organizmus nedokáže stráviť, rozložiť. Na druhej strane niektoré vo vode rozpustné vlákniny, ktoré nájdeme takmer v každom ovocí, strukovinách, či ovsených otrubách sa rozkladajú v hrubom čreve, pričom dochádza práve k produkcii plynov.
  • Tuky a bielkoviny vo vhodnej skladbe a množstve spôsobujú nadúvanie len zriedkavo.
  • Malé množstvo vzduchu sa dostáva do tráviaceho traktu aj pri rýchlom a hltavom jedení.
  • Ďalšou možnosťou nadúvania je skutočnosť, že sme každý iný, každý máme iné množstvo baktérií produkujúcich plyny.
  • Niekedy plynatosť spôsobuje premnoženie kvasných a hnilobných baktérií v hrubom čreve. Opäť ide o dôsledok nesprávnej  diéty. V takomto prípade pri normalizácii pomáha úprava diéty – znížiť príjem  cukrov – a prechodné podávanie niektorých farmaceutických prípravkov  alebo denná konzumácia jedného až dvoch jogurtov s obsahom živých kultúr, ktoré upravujú črevnú flóru.
  • Nadmerné nadúvanie spôsobuje hlavne  strava bohatá na sacharidy alebo surová strava. Ak nie je možné vyhnúť sa konzumácii potravín ako kel, kapusta, hrach, fazuľa alebo šošovica, je vhodné, ak sa tieto jedlá  bohato upravujú koreninami alebo bylinkami, ktoré trávenie uľahčujú. Patrí k nim saturejka, vhodná do polievok zo strukovín, rozmarín, šalvia alebo rasca a fenikel.

Ako sa zbaviť zvýšeného nadúvania a tvorby plynov.

  • Keď zistíte, že vaša tráviaca sústava pracuje pomaly, v prvom rade si vykonajte detoxikáciu organizmu, aby ste prirodzene prečistili črevo.
  • Vyhýbajte sa preháňadlám. Radšej postupne pridávajte do svojej stravy vlákninu. Vláknina nezmenená prechádza celým črevom, preto podporuje peristaltiku a zároveň zväčšuje črevný obsah. Veľmi dôležité je súčasne so zvýšeným príjmom vlákniny zvýšiť aj prívod tekutín.
  • Vláknina totiž napučí a ak nepijete dosť, odoberie vodu z čreva.
  • Niektoré ťažkosti sa dajú zmierniť rastlinnými a dietetickými prostriedkami:
  • Cesnak a cibuľa prečisťujú tráviaci systém
  • Ľanové semienka, sušené slivky, rebarbora, zázvor, čili, sladké drievko, olivový olej a med pomáhajú pri miernej zápche
  • Zdravé trávenie podporíme aj pravidelnou telesnou aktivitou.
  • Jedzte pomaly a potravu dobre požujte. Prejedanie sa neodporúča a prikloniť sa k jednoduchej strave je vždy najlepšie.
  • Plynatosť pomáha zmierniť ANĺZOVÝ, FENIKLOVÝ alebo RASCOVÝ čaj.
  • Zmeňte stravovacie návyky tak, aby sa zlepšilo trávenie a vstrebávanie. Rozhodujúce nie je to, koľko toho zjeme, ale koľko môže organizmus úplne stráviť, vstrebať a metabolizovať. Byť dobre vyživovaný znamená teda dodať telu všetko, čo potrebuje a úplne vylúčiť to, čo nie je schopné stráviť, aby sa nevytváral zbytočný odpad.
  • Z jedálneho lístka vyraďte mastné, ťažké vyprážané jedlá, príliš korenené jedlá aké ponúkajú zväčša stánky rýchleho občerstvenia a reštaurácie.
  • Konzumujte ľahkú stravu s vysokým obsahom vlákniny a mliečnych baktérií – probiotík.
  • Obmedzte cigarety, čiernu kávu a alkohol.
  • Dodržiavajte pitný režim.
  • Trávenie povzbudzuje aj pravidelné pitie feniklového alebo mätového čaju po každom jedle. Liečivý účinok čaju je výraznejší,  ak sa pripravuje záparom listov z čerstvých  byliniek, pretože obsah silíc a ostatných účinných látok je v nich podstatne vyšší.
  • Ďumbierový čaj je výborným liekom  aj proti nadúvaniu.  Podľa posledných výskumov sa ukazuje, že ďumbier má schopnosť ničiť veľmi odolné baktérie Helicobacter pylori, ktoré sú zodpovedné za niektoré chronické zápaly žalúdka. Ďumbierový čaj si možno pripraviť z jednej lyžičky   postrúhaného čerstvého koreňa ďumbiera, šťavy z polovice citróna a lyžice medu, ktoré sa zalejú vriacou vodou a nechajú 20 minút lúhovať.
  • Pri mäsitých, najmä hydinových  jedlách je veľmi vhodné dochutiť  mäso koreninou kurkuma, ktorá sa hojne využíva  v orientálnej kuchyni.  Kurkuma má charakteristickú farbu aj chuť, zlepšuje funkciu žlčových ciest a tonizuje pečeň a zároveň upokojuje zápal v tráviacom systéme.
  • Ak ani po týchto uvedených opatreniach nepozorujeme úľavu a tráviace ťažkosti naďalej pretrvávajú, rozhodne treba ísť k lekárovi.

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist