Ani v zime nezabudnite na OVOCIE, pomôže Vám CHUDNÚŤ. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

25.11.2010 04:44

OVOCIE zlepší Vaše zdravie a pomôže Vám SCHUDNÚŤ Ovocie je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdravie chrániace fytochemikálie. Nielenže vás zásobí vitamínmi, ale ešte vás aj odbremení od prebytočných kilečiek. Odborníci na výživu doporučujú  dávku ovocia na každý deň zahŕňajúcu až päť porcií ovocia. Samozrejme sa neodporúča zjesť päť kúskov naraz, inak by ste mohli priviesť telo do problémov, a to by sa vám odvďačilo nepríjemným nafúknutím a plynatosťou. Radšej si teda rozdeľte svoju dennú dávku na päť častí. Vyberte si spočiatku to ovocie, ktoré máte radi a postupne pridávajte nové, dosiaľ neskúsené či dokonca odmietané druhy. Ovocie je zásobníkom vitamínov i vlákniny. Nájdete v ňom vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a vlákninu. Obsahuje aj veľa vody, takže Vášmu telu pomôže zvýšiť aj príjem tekutín. Lenže pozor! Ak budete dlhodobo jesť len ovocie, môžu sa vám ovocné cukry zrazu premieňať na tuky. Preto jedzte ovocie v určitých intervaloch a rozhodne ho kombinujte s inou, neovocnou stravou. Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú pri diéte najvhodnejšie kvôli vysokému obsahu cukru.

OVOCIE – zloženie, vplyv na organizmus  (niektoré druhy nie sú vhodné pri chudnutí)

Ananás  Z hľadiska výživnej hodnoty je v ananáse cenný hlavne vysoký obsah cukrov. Bohatstvo vitamínov spočíva skôr v ich rozmanitosti ako v absolútnom množstve. Ananás ma tiež veľmi dobrý povzbudzujúci účinok, hlavne pri horúčke. Účinky : má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky. Množstvo :  v čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom. Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodarné účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

Banány Banány majú výbornú výživnú hodnotu. Vďaka jemnej štruktúre  a dobrému látkovému zloženiu patria banány medzi ľahko stráviteľné potraviny a využíva sa preto okrem iného v kojeneckej výžive a pri vredových ochoreniach. Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, pri diéte obmedzte ich konzumáciu, nakoľko obsahujú značné množstvo kalórií..

Grapefruity Účinky : Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami. Množstvo : Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C. 

Datle. Nielen chuťou, ale aj výživnou hodnotou sa datle podobajú medu. Obsahujú 60 až 70 % cukru. Ďalej majú 6 % bielkovín a vitamíny A a B1. Minerálov obsahujú 2 %. Využívajú sa hlavne ako dezertné ovocie.

Avokádo Plod avokáda má v priemere 5 centimetrov. Mnoho ľudí ho považuje za zeleninu a to najmä pre jeho použitie v šalátoch či slaných nátierkach. Pravda je však taká,  že avokádo je ovocie. Existuje mnoho odrôd, no najčastejšie u nás narazíte na avokádo  hruškovitého tvaru a zelenej farby. Pri nákupe dbajte na to, aby na jeho šupke neboli mäkké miesta a tmavé škvrny. Zrelé avokádo je rovnomerne mäkké. V obchode však dostať tvrdé plody, ktoré pri správnom uskladnení dozrejú. Neskúšajte konzumovať avokádo hneď, ako ho prinesiete z obchodu. Nezrelé avokádo je totiž veľmi horké. Zabaľte ho do novín alebo tmavého papierového vrecka a nechajte 2 – 3 dni pri izbovej teplote. Avokádo nezmrazujte, aj v chladničke vydrží max. tri dni. Avokádo je veľmi tučné. Obsahuje až 20% tuku. Nemusíte sa však obávať, pretože ide o tuky rastlinné. Teda sa z neho nepriberá. Hladinu cholesterolu nezdvihne, naopak, avokádo pomáha znižovať hladinu cholesterolu a priaznivo ovplyvňuje hladinu trigliceridov. Jeho neochutená a neupravená dužina sa dá použiť ako náhrada masla. Obsahuje tiež vitamíny E, C, B1, draslík a má málo sodíka. Odporúča sa jeho konzumácia pri problémoch s krvným obehom. Obsahuje tiež železo vo veľmi dobre stráviteľnej forme. Zelený plod obsahuje veľa lecitínu, ktorý znižuje cholesterol a zlepšuje pamäť. Vzhľadom k svojim vyživovacím kvalitám sa odporúča osobám s kardiovaskulárnymi problémami a chorobami nervového systému. Dokonca sa prišlo na to, že konzumácia avokáda má nečakane priaznivý  vplyv na regeneráciu pečene, poškodenej žltačkou.

Jablká.  Jablko je vo výžive poklad. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom. Podporuje trávenie. Jablko má zvláštnu kombináciu vlákniny a ovocných kyselín, ktoré predchádzajú zápche. Naopak, mierne podusené jablko zastaví hnačku. Postará sa o to pektín, ktorý brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmov v črevách. Jablká urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú zasa dobrým prostriedkom proti hemoroidom. Pretože jablká zvyšujú vylučovanie moču a znižujú tvorbu kyseliny močovej, sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách. Proti infarktu a stresu. Jablko priaznivo pôsobí na nervový systém  a je vhodné aj proti nespavosti. Jablko má silné aromatické účinky a jeho koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme. Pred infarktom chráni denná konzumácia 2-3 jabĺk. Obsah pektínu znižuje cholesterol v krvi a to je prevencia  pred kardiovaskulárnymi chorobami. Pektín s dostatkom vitamínu C je aj jedným z liečebných prostriedkov proti ateroskleróze. Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor vápnik, železo, síra a mangán. Vhodné pre diabetikov. Jablko je dovolené aj diabetikom, hoci v jednom plode je asi také množstvo cukru ako v troch kockách repného cukru. Naše odrody obsahujú hneď niekoľko významných cukrov – glukózu, fruktózu, sacharózu.  Vysoký je najmä obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. „Cukrovkári“ by mali preto často zahryznúť do jablka. Dobré nielen surové. Aj keď najväčší význam pre zdravie má čerstvé jablko, ako pochúťka sa používa aj upravené. Rýchly jablčný kompót alebo pyré je obľúbenou  prílohou i v diétnej kuchyni. Pre jemnú chuť sa jablká pridávajú do ovocných a zeleninových šalátov.

Hrušky Účinky : obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácií s ovsenými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruch y trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé. Množstvo : ak občas zjeme hrušku, pozitívne si s tým stimulujeme náladu.

Informácie o ďalších druhoch ovocia získate ak kliknete TU

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist