ATKINSONOVA DIÉTA - nízkosacharidová diéta. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

19.11.2010 05:44

ATKINSONOVÁ DIÉTA  Pomenovaná je podľa dr. Atkinsa. Jeho teóriou bolo, že telo trávi najprv sacharidy, a preto ich treba zo stravy vylúčiť. Potom sa na ich miesto dostane tuk, ktorý chce chudnúca osoba spaľovať predovšetkým. Znamená to, že treba jesť veľa proteínov a tukov podľa chuti. Diéta preto zakazuje cukry a všetky sacharidy. Prvé týždne sú najprísnejšie, povoľujú príjem 20 g sacharidov denne. Znamená to, že by ste mali obmedziť nielen cukry, ale aj výrobky z rafinovanej múky a konzervované potraviny.

Teória doktora Atkinsa -  nízkosacharidová diéta, pri ktorej nerátate žiadne kalórie.
Už v roku 1970 objavil Atkins metódu, ktorou spoľahlivo zhodíme nadbytočné kilá. Potraviny, ktoré vo veľkej miere obsahujú cukry, nahradil v jedálničku takými, ktoré v sebe ukrývajú bohaté zásoby uhľohydrátov a škrobu.Podľa neho je pre naše telo najlepšie, ak získava energiu zo sacharidov (glukózy), a pokiaľ ju nedostane v potrave, siahne po zásobách, ktoré má naše telo vytvorené, teda do tukových vrstiev a my chudneme. Diéta má však podľa neho aj ďalšie výhody. Zjednodušene povedané, keď jeme cukry, narastá hladina cukrov v krvi, v pankrease sa tvorí inzulín a my sme zase hladní. Akonáhle si však telo zvykne, že nejeme cukry, zníži sa chuť k jedlo. Takže ako keby sme vlastne chudli dvakrát.

Povolené máte konzumovať

Môže byť konzumované mäso, hydina, morské plody, vajcia, plnotučné syry, maslo, smotana, olivový olej alebo iné rastlinné oleje. Môžete konzumovať všetky mliečne produkty, čo len hrdlo ráči, ale bez cukru. Mozzarela, gouda, smotana, plnotučné mlieko, maslo. Ryby a mäso ľubovoľného druhu, teda aj losos, tuniak, morský jazyk, pečené bravčové, kuracie, jahňacie, čo si len vymyslíte. Vajíčka a oleje, cibuľa, špenát, červená paprika, rajčiny, cesnak, jahody a oriešky. Kofeín je povolený len v obmedzenom množstve. Do diéty pomaly pridávajte orechy, semiačka, jahody, maliny, strukoviny, celozrnné potraviny, zeleninu s obsahom škrobu.

Zakázané máte konzumovať

Margarín, rafinovaný cukor, cestoviny, ryža, zemiaky, chlieb, biela múka, pšeničné výrobky, cereálie, ovocné džúsy, alkohol, šunka a salámy. Pozor na niektoré ryby, môžu byť konzervované aj za pomoci cukru. Vyvarujte sa diétnych syrov, bielych rezancov, chipsov, pizzy, banánov, ryže, pudingov a mliečnej ryže. Uhľohydráty sú v tejto diéte zakázané, od tretej fázy sa síce smú vrátiť do jedálnička, ale iba v malom množstve.

TU kliknite na zobrazenie celého článku

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist