Chcete schudnúť či nepribrať. Čo robiť pred a počas dovolenky.

15.05.2010 05:55

Momentálne sa nachádzame v čase, kedy prichádza najteplejšie obdobie v roku. V túto dobu by sme samozrejme chceli byť krásni a štíhli, chceli by sme schudnúť. Bohužiaľ štatistiky ukazujú, že leto a dovolenky patria spolu s Vianocami k obdobiu, kedy ľudia naopak najviac priberajú. Dôvodov je celý rad, cez deň nemáme chuť na jedlo a doháňame to večer, kedy je už chladnejšie, konzumujeme viac zmrzliny, pravidelne sa zúčastňujeme večierkov spojených s grilovaním, chodíme na dovolenky, kde sa stoly prehýbajú pod plnými taniermi s jedlom a my predsa chceme všetko aspoň ochutnať, doprajeme si viac alkoholu apod.

 Ďalším problémom môže byť nadmerná dehydratácia organizmu, ktorá môže spôsobiť únavu a celkové spomalenie metabolizmu. Náš organizmus je vystavený nadmernému slnečnému žiareniu, viac športujeme, viac sa potíme a preto musíme piť omnoho viac tekutín, ako v inom ročnom období.

 Našim cieľom je vám pomôcť prežiť toto leto naplno a i napriek tomu si udržať krásnu postavu, alebo dokonca i schudnúť. Nemusí to byť vôbec zložité, stačí sa len zamerať na niektoré správne veci. 

  • Rozhodnite sa, že toto leto chcete skutočne prežiť v zmysle zdravého životného štýlu. Pozitívny prístup je veľmi dôležitý. Pozerajte sa okolo seba, ako sa stravujú ľudia, ktorí sú skutočne fit a naopak ako sa stravujú ľudia, ktorí majú nadváhu. Snažte sa vytvoriť si svoj vlastný plán pre zdravie a trvale štíhlu líniu. Začnite tým, že si budete predstavovať v akej budete kondícii a čo vám to prinesie trebárs i za päť, desať či dvadsať rokov.  
  • Nezabudnite na pozitívnu motiváciu. Za každý úspech sa niečím odmeňte. Napríklad si povedzte, že pokiaľ na dovolenke nepriberiete, kúpite si niečo pekné na seba apod. Potom budete mať naopak radosť, pokiaľ dokážete odmietnuť grilovaný steak či zmrzlinový pohár miesto toho, aby ste potom mali nejaké výčitky. 
  • Zamerajte sa ako prvé na pitný režim. Pocit hladu je totiž skutočne často pocitom smädu a hneď ako sa napijete hlad prejde. Dôležité je predovšetkým piť v dopoludňajších hodinách, kedy sa telo zároveň čistí. Začnite preto teda skutočne piť už hneď po prebudení. Snažte sa ráno vynechať kávu, ktorá naopak odvádza vodu z tela. Nahraďte ju radšej šálkou lahodného zeleného čaju. Každú hodinu sa snažte vypiť pohár vody. Telo nedokáže za hodinu prijať viac ako pol litra tekutiny. Preto nemá zmysel tri hodiny nepiť a potom sa to snažiť dohnať tak, že naraz vypijem liter tekutiny. Vyvarujte sa sladkých nápojov. Predstavujú totiž príliš veľký prísun kalórií. Nezabudnite že napr. jedna fľaša Coca-Coly obsahuje viac ako 15 kociek cukru. Popliesť vás môžu taktiež nápisy na ovocných nápojoch (bez cukru), nie vždy to znamená menej kalórií. Preto sa snažte piť predovšetkým vodu, vodu s citrónom, zelené či ovocné čaje, alebo nesladené minerálky.  
  • Snažte sa odolať zmrzlinovým pohárom. Zmrzlina, šľahačka, čokoládové polevy apod. predstavujú skutočnú kalorickú bombu. Nahraďte ich lahodným ovocným šalátom z čerstvého ovocia. Letné mesiace sú taktiež omnoho priaznivejšie pre konzumáciu tropického ovocia.  
  • Vzhľadom k tomu, že dni sú v lete omnoho dlhšie a my sa snažíme svetlo využiť čo najdlhšie, dlhé večery znamenajú taktiež omnoho viac príležitostí k maškrteniu. Ak máte večer na niečo chuť, majte vždy pripravený zeleninový šalát z čerstvej zeleniny. Využite čas napr. cez víkend a pripravte si do misiek (najlepšie takých, ktoré uchovávajú potraviny čo najdlhšie čerstvé) zeleninový šalát. Takýto šalát môžete potom rôzne prichutiť tuniakom, syrom, jogurtom či kyslou smotanou a spolu s celozrnným rožkom môže predstavovať i vaše hlavné jedlo. Budete sa výborne cítiť, telu dodáte množstvo živín a nebudete mať problém s prípravou jedla.  
  • Zapojte do svojho programu pravidelný pohyb. Leto je ideálna doba pre vytvorenie si nových návykov spojených so zdravím. Nech sa už jedná o otužovanie či pravidelné cvičenie. Nie je potrebné začínať s veľkými športovými výkonmi. Pokiaľ nie ste zvyknutí pravidelne športovať, začnite skutočne malými dávkami. Povedzte si, že trebárs každý večer obehnete Váš blok domu miesto večerného sledovania televízie. Uvidíte čo to spraví už v prvý deň s vašim sebavedomím a ďalším odhodlaním. Nezabudnite ale, že cvičenie je potrebné doplniť správnou výživou. Aby vaše svaly boli schopné spaľovať tuky, potrebujú dostatočný prísun bielkovín - proteínov.  
  • Jedzte grilované mäso len obmedzene. Vždy ho grilujte na alobale či tácke na grilovanie. Pokiaľ totiž mäso absorbuje dym obsahujúci spálený tuk, stáva sa karcinogénnym. Snažte sa k nemu vždy zjesť čo najviac čerstvej zeleniny. Jednak vás to viacej zasýti, ale zároveň antioxidanty v nej obsiahnuté znižujú negatívne účinky grilovaného mäsa. Pokiaľ to je možné úplne sa vyvarujte opekaných údenín. Obsahujú len malý podiel mäsa, ale predovšetkým veľa soli, múky a hlavne mnoho tuku. Najlepšie je grilovať ryby alebo hydinové mäso.

Možno sa Vám už stalo, že ste znížili príjem jedla, cvičíte a stále sa Vám nedarí schudnúť. Nižšie sa dozviete, ako môžu skryté kalórie ovplyvniť Vašu snahu o dosiahnutie úspechu pri znižovaní váhy  bez toho, aby ste si to uvedomovali.  

1. Kontrolujte informácie na etikete

 Pri najbližšom nákupe v supermarkete, keď budete pozerať etikety, čítajte pozorne, aké množstvo porcií je na etikete udávané. Na niektorých etiketách je udávané množstvo kalórii v jednej porcii, ale chýba údaj o tom, že v balení je viac než jedna porcia. Napríklad ak si kúpite bagetu a dočítate sa, že obsahuje 150 kalórii v jednej porcii, nemusíte si už všimnúť, že bageta v skutočnosti obsahuje tri porcie.

 2. Nebezpečné nápoje

Všetci vieme, že existuje napríklad sendvič s obsahom 580 kalórii, ale čo trebárs šálka kávy s obsahom 700 kalórii? Až pôjdete nabudúce do svojej obľúbenej kaviarne, uistite sa, že Vaša káva je pripravená s použitím netučného, alebo odstredeného mlieka. Vyhýbajte sa šľahačke a zvoľte si radšej tú najmenšiu veľkosť. Rekordnú hodnotu kalórií má napríklad Moka kokosové frappucino so šľahačkou - neuveriteľných 710 kalórií!  Vieme, že alkohol nepôsobí priaznivo na štíhlu líniu, ale je ľahké vypiť viac, než sme si pôvodne plánovali, hlavne pri milom stretnutí s priateľmi. Odporúčame preto riediť alkohol vodou, minerálkou, aby trvalo dlhšie, než drink vypijete a taktiež Vás viac zaplní.

3. Ponúkané jedlá

Aké jednoduché. Niekto Vám ponúkne sušienku a Vy si poviete, že to sa nepočíta. Chyba! Počíta a dokonca veľmi! Buďte na seba skutočne prísni. Všetky tieto maličkosti sa sčítajú a na konci týždňa môžu znamenať veľký problém. Rodičia, uistite sa, že nie ste v pokušení len trochu ochutnať, čo jedia Vaše deti alebo dokonca dojedať, čo zostane. V tomto prípade kalórie nezostanú dlho skryté a prejavia sa na Vašej postave!

4. Veľkosť porcií

Je dobré vedieť, ako vypadá bežná veľkosť porcie Vašich najobľúbenejších a najčastejšie konzumovaných jedál. Všetky potraviny odvážte a dajte na tanier alebo misku, aby ste vedeli, koľko miesta na nich zaplnia. S touto predstavou potom budete môcť zhruba dodržiavať veľkosť porcií a nepridávať neželané kalórie. Väčšina reštaurácií servíruje porcie dvakrát až trikrát väčšie, než je štandardná veľkosť. Keď vojdete do reštaurácie, rozhliadnite sa, čo ľudia jedia a aké sú veľkosti jedál. Ak sú veľké, dobre si rozmyslite, aké jedlo zvolíte.

5. Správny výber

Väčšina z nás sa domnieva, že šalát v čase obeda je správnym riešením. Ale pozor! Len preto, že sa pokrm nazýva šalát, nemusí obsahovať málo kalórií. Množstvo šalátov obsahuje tučné zálievky, slaninové prúžky, hrianky, chrumkavé cestoviny, apod. Preto aj šalát môže byť rovnako kalorický ako sendvič. Predtým, než si ochutíte šalát hustou krémovou zálievkou, spomeňte si, že priemerne spálime asi 100 kalórií hodinou rýchlej chôdze. Naozaj máte toľko voľného času?

      Väčšine z týchto kalorických nástrah je možné sa vyhnúť, pokiaľ sme si vedomí hroziaceho nebezpečenstva. Najlepšou radou, ak chceme mať skutočnú istotu, však zostává, pripravovať si jedlá a nápoje sami. Potom vieme presne, čo obsahujú a môžeme si byť istí, že žiadne nežiaduce kalórie neskrývajú.

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist