CHUDNUTIE – Môžete jesť po 18. hodine? CVIČENIE a STRAVOVANIE. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

02.04.2011 10:40

Keď chcete schudnúť, nesmiete jesť po šiestej, siedmej hodine večer, potom určite schudnete! Počuli ste o tom už neraz. Ak však chodíte spávať až okolo polnoci a naposledy sa najete o piatej a potom až ráno, kilogramy navyše vám možno nehrozia, ale organizmus sa vám vzbúri. Vynechanie večere totiž spôsobuje spomalenie metabolizmu a nárast únavy. Lepšie je navečerať sa, ale s mierou. Ideálna je ľahká večera, zložená najmä z bielkovín, vynechať by ste mali cukry a tuky. Jesť treba dve až tri hodiny pred spaním. Ak nechcete pribrať, mali by ste jesť pravidelne každé dve až tri hodiny, zlepšíte si fungovanie metabolizmu. Ak chodíte spať neskoro, dajte si aj druhú večeru, či už vo forme tvarohu, jogurtu, ovocného alebo zeleninového jedla.

Niektorí ľudia robia chybu v tom, že si dajú okolo piatej ľahkú, slabšiu večeru a potom to doháňajú večer pri televízii rôznymi maškrtami, ktoré im síce na chvíľu zaženú hlad, ale z dlhodobého hľadiska ich postave skôr uškodia ako pomôžu. Telo jednoducho neoklamete, telo si pamätá vaše stravovanie, či už vhodné alebo nevhodné.

Večerné chrúmanie pri sledovaní televízie. Dôvodom často nebýva ani tak hlad, ako skôr akési zahnanie nudy a zamestnanie rúk niečím. Lúskanie orieškov, rozbaľovanie cukríkov a podobné aktivity radšej nahraďte cvičením, či domácimi ručnými prácami. A ak naozaj potrebujete niečo chrúmať, tak si doprajte spomínanú druhú večeru napríklad v podobe čerstvej mrkvy. Alebo si urobte domáci popcorn, len tak nasucho alebo s kvapkou olivového oleja a morskou soľou. Kukurica je prirodzený antioxidant, ktorý vás chráni pred rakovinou.   

Ako je to s jedlom pred a po cvičení.  Stáva sa vám, že ste sa rozhodli cvičiť a v žalúdku cítite takú ťažobu, že telo jednoducho nedokáže pracovať a zvládnuť ani jednoduché cviky? Aby sa vám také niečo už nikdy nestalo, musíte vhodne skombinovať stravu a cvičebný proces.

Ranné cvičenie a stravovanie
Pokiaľ chcete cvičiť ráno, musíte buď skoro vstať alebo raňajkovať skromne. Výdatné raňajky v podobe praženice, párkov, či inej kalorickej bomby si vyžadujú aspoň dvojhodinový odstup od cvičenia. Nijako extra túto nevyhnutnú časovú hranicu neskrátite ani v prípade zdravšieho variantu müsli s jogurtom. Čas na strávenie potravy musíte dodržať. Oveľa lepšie urobíte, keď deň začnete zdravo, ľahko a zároveň chutne. Vyberte si ovocie podľa svojej chuti a zjedzte ho približne za hrsť. Kombinovať môžete nanajvýš dva druhy. Nezaťažíte trávenie, no vďaka obsahu jednoduchých cukrov telu dodáte dostatok energie na športové aktivity. Odstup od takýchto raňajok by mal byť minimálne pol hodinu, najlepšie hodinu. Spotrebovanú energiu športom dopĺňajte najskôr tridsať minút po cvičení.

Popoludňajšie cvičenie a stravovanie
Taktiež platí dvojhodinový odstup od posledného veľkého jedla. Potrebné je najprv ukončiť tráviaci proces, nakoľko organizmus cvičením zaťažíte. Ak začnete cvičiť skôr ako po dvoch hodinách, tak nebudete vládať a žalúdku výrazne skomplikujete proces spracovávania stravy. Obed si zvoľte energeticky výdatný, avšak zároveň ľahký. Takéto jedlo by malo pozostávať zo správnej kombinácie zdravých druhov potravín pripravených zdravým spôsobom. Nejedzte vyprážané, fritované ani inak nezdravo pripravené jedlá.

Po dobre odcvičenej hodinke svoje telo najskôr upokojte a až potom myslite na jedlo. Nehltajte ho rýchlo a bezhlavo hneď po cvičení. Obzvlášť opatrne pristupujte ku konzumácii, ak ste vykonávali vyčerpávajúcu aeróbnu činnosť. Počkajte si aspoň hodinku. Nezjete tak všetko, čo vám príde pod ruku a vaše orgány budú dostatočne pripravené na príjem novej potravy.

Večerné cvičenie a stravovanie

Pokiaľ cvičíte večer, večerajte skoro, teda minimálne dve hodiny pred cvičením. Ak sa vám to nedarí, tak radšej najneskôr hodinu pred cvičením  skonzumujte niečo malé, odcvičte si  a najskôr hodinku po cvičení večerajte. Žiadne kalorické bomby, ale ľahké jedlo, rozhodne sa  na noc neprejedajte.

Vystríhajte sa sladkostí
Snaha oklamať žalúdok niečím sladkým nie je po tréningu dobrým riešením. Zasýtenie vydrží len krátky čas, prijaté cukry však na vašej postave zostanú už navždy. A potom sa aj tak najete. Rovnako nerozumným je i cvičenie s pocitom hladu, preto si svoj tréning naplánujte vždy tak, aby ste boli na energetickom vrchole po predchádzajúcej prijatej strave. Inými slovami, nikdy nechoďte cvičiť s prázdnym ani plným žalúdkom.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist