CHUDNUTIE v Novom roku - nezačnite ho bezhlavo drastickou diétou. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

01.01.2011 08:57

Opäť sa začal nový rok a mnohých už po rannom prebudení a pohľade do zrkaldla začína ťažiť myšlienka na krajšiu postavu. Sviatočný týždeň sa pomstil dvoma - troma kilogramami ovísajúcich tukových zásob. Zdeformovaná postava je obrovskou výzvou na nový začiatok. Aby sa tohtoročné predsavzatia neskončili ako pred rokom, ZAČNITE CHUDNÚŤ ZMYSLUPLNE. Prvým krokom k zmysluplnému chudnutiu, ktoré sa nekončí už po týždni a  natrvalo Vám prinesie vysnívanú postavu je začať chudnúť už v hlave. Nesmiete sa dopustiť základných chýb, ktoré Vás už po krátkom čase odradia od primárneho cieľa – bezpečne a natrvalo odstrániť svoju nadváhu, zmeniť svoj metabolizmus, stravovanie a životosprávu.

Vystríhajte sa základných chýb :

  • Keď chcem schudnúť musím vynechávať jedlá. Mnoho ľudí verí, že vynechávanie jedál počas dňa im pomôže schudnúť. Nie je to pravda. Každý odborník na výživu odporúča jesť niekoľko malých jedál (5x za deň) po celý deň namiesto toho, aby ste jedli podstatne menej jedla a vynechávali porcie. Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, alebo jedia menej krát za deň, sú často ťažší ako tí, ktorí jedia zdravé raňajky a konzumujú niekoľko jedál denne.
  • Keď chcem schudnúť musím jesť potraviny, ktoré spaľujú tuk. Bohužiaľ, žiadne potraviny v skutočnosti nespaľujú tuk. Hoci niektoré potraviny môžu urýchliť váš metabolizmus na krátku dobu, nemôžu spôsobiť trvalý úbytok na váhe. Najlepšia vec, ktorú musíte urobiť, je byť fyzicky aktívny a kontrolovať si počet kalórií, ktoré skonzumujete.
  • Keď chcem schudnúť musím piť vodu namiesto jedla. Je dôležité, aby ste pili veľa vody s cieľom udržať si priaznivú bilanciu tekutín v organizme (zhruba 3 až 4 decilitre na 10 kg svojej váhy). Avšak len voda nijako jednostranne nezvýši váš metabolizmus alebo nenahradí živiny obsiahnuté v jedle. Vaše telo potrebuje energiu na celý deň a voda nie je stvorená na to, aby vám s tým pomohla.
  • Keď chcem schudnúť nesmiem jesť po 20-tej hodine. Mnoho ľudí, ktorí sa domnievajú, že každé jedlo spotrebované vo večerných hodinách sa jednoducho zmení na tuk, zatiaľ čo oni spia. Pravdou však je, že časti dňa, kedy budete jesť vaše jedlo, nie sú podstatné. Záleží od Vášho časového harmonogramu dňa, psychických a fyzických aktivít. Ak ich vykonávate aj počas neskorých večerných hodín, Vaše telo potrebuje aj primeranú dodávku energie a živín. Všeobecne platí, že by ste nemali jesť zhruba 2 hodiny pred spánkom. Dôležité pre chudnutie je to, že by ste sa mali zapojiť do pohybových aktivít s cieľom spáliť kalórie, ktoré skonzumujete, resp. sú vo vašom tele uložené.
  • Keď chcem schudnúť musím vynechať sacharidy – cukry a bezhranične dodržiavať  vysoko proteínovú diétu. Niekoľko populárnych dietológov podporuje tento systém chudnutia. Avšak stravovací plán zložený prevažne len vyskokoproteínových potravín nie je vyrovnaný. V skutočnosti sa človek môže po takejto výžive dokonca cítiť slabý, pociťovať nevoľnosti alebo zápchu. To môže dokonca zvýšiť aj riziko srdcových ochorení.
  • Keď chcem schudnúť musím konzumovať len nízkokalorické potraviny alebo potraviny bez tuku. Potraviny, ktoré sú nízkotučné a bez tuku nemusia byť nevyhnutne nízkokalorické alebo úplne bez kalórií, takže nezabudnite skontrolovať obsah kalórií potravín, ktoré kupujete. Ľudia majú tiež tendenciu zjesť viac porcií s nízkym obsahom tuku alebo potravín bez tuku. Je dôležité, aby ste si dávali pozor na množstvo potravín, ktoré jete, aby nedošlo ku konzumácii nadmerného množstva stravy.

Musíte si uvedomiť, že nadmernú hmotnosť ste nezískali z večera do rána. Keď pravidelne denne konzumujete navyše napríklad 100 kalórií, bez adekvátnych fyzických aktivít naberiete na seba zhruba 5 až 6 kilogramov nežiaduceho tuku za rok. Naopak keď znížite svoju spotrebu kalórií o 20 kalórií každý deň, v takomto prípade nevedomky stratíte jeden kilogram nežiaduceho tuku za rok. Samozrejme dôležitý je aj stravovací režim a vhodná štruktúra živín vo Vašej strave. 500 gramov telesného tuku človeka sa rovná približne 3.500 kalóriám. Všetko, čo potrebujete urobiť, aby ste stratili pol kilogramu tuku každý mesiac, je znížiť príjem kalórií o viac ako 100 kalórií na deň z Vašej každodennej stravy. Majte na pamäti, že ľudia, ktorí boli schopní schudnúť pomalým spôsobom, to s najväčšou pravdepodobnosťou rozložili na dlhú dobu. Váš hlavný cieľ v chudnutí by mal byť, aby ste chudli rozumne, pomaly a robili drobné zmeny, ktoré by mali trvať dlhú dobu.

Uvedomte si, že diétu nesmiete začať hladovkou a bezhraničným trápením svojho tela

Tuční ľudia väčšinou nechcú vo svojom živote nič meniť. Teda oni by aj chceli, ale nechce sa im. Zamýšľajú sa nad vytúženým zázrakom, ktorý by umožnil:
• Jesť, koľko chcem kedy chcem a čo chcem
• Nehýbať sa, alebo len minimálne
• Chudnúť
Žiaľ, hladovanie a nízkokalorická strava nie sú dobrým receptom na chudnutie.
V prvom rade sa už po pár dňoch intenzívneho hladovania (či ráznej redukčnej diéty) začne prudko meniť vaša psychika. Sústavný hlad vám náladu dostane na bod mrazu, a ak s tým čo najskôr neprestanete, prídu aj depresie, a váha, namiesto toho, aby klesala, stojí a neskôr začína rásť. Nakoniec sa naštvete a obžeriete sa a na nejaký čas opäť rezignujete na zmenu Vašej postavy. Redukčná diéta a obmedzujúce diéty všeobecne sú často neúčinné.

Chudnutie nemôžete začať hladovkou, hladovaním si len zhoršíte náladu a za pár dní je všetko pri starom. Nielen v chudnutí, ale všade platí zásada: všetkého priveľa škodí. Ak chcete jednou vetou recept na chudnutie, ktorý je zároveň diétou, tu je: Jedzte často, jedzte pestré a chutné jedlá, ale s rozumnou mierou a vo vhodnom výživovom zložení. Opatrne s rôznymi pokusmi o zázračné diéty, ktoré sľubujú rýchle výsledky. Drastické diéty majú jednu spoločnú vlastnosť – sú to jednorazové akcie, a to je ich obrovský nedostatok. Prečo škodí jednostrannosť diét? Pretože pri nich nevydržíte dlho. Diétu skúsite vo falošnej nádeji, že to nejaký ten mesiac či pol roka vydržíte a zlepšíte si postavu. Vidina, že po diéte sa vrátite k normálu, je zlý nápad, pretože aj keby ste naozaj trocha schudli, po zrušení diéty zakrátko budete na pôvodnej váhe. Alebo často dokonca na vyššej. Neustále kolísanie s telesnej hmotnostiu veľmi škodí vášmu zdraviu! Neexperimentujte v tomto smere – organizmu prospieva stabilita, nie časté zmeny váhy.

Rozdiel medzi diétou a dobrou diétou. Každá žena či muž chcú byť štíhli, najmä po sviatočnom prejedaní sa. Diéty, ktoré bývajú uverejnené v rôznych časopisoch, sú predstavované vždy len z tej lepšej stránky. Niektoré vyzerajú ako malý zázrak: schudnete toľko a toľko kíl a za taký a taký čas bez najmenšieho obmedzovania. Alebo môžete jesť neobmedzené množstvo mäsa, zmrzliny a podobne, a predsa schudnete. A práve tieto návody sú najnebezpečnejšie.
Dobrá diéta. Existuje vôbec? Odborníci na výživu vám povedia, že áno. Ale nejde o redukčnú diétu, skôr o správne stravovacie návyky. Zabezpečia vášmu telu vyváženú stravu v množstve, ktoré neprekročí jeho skutočné potreby. Mali by ste podľa nich jedávať celý život. Ak máte nadváhu, vytvorením zdravých návykov sa jej zbavíte. Síce pomaly, ale natrvalo. Potom si budete môcť dovoliť občasné vybočenie, napr. v podobe čokolády alebo hranolčekov.Redukčný program umožňuje zbaviť sa niekoľkých kilogramov v pomerne krátkom čase, no nikdy nemôže dobre fungovať, pretože po jeho skončení sa vrátite k svojim pôvodným zvykom a nadváha sa vráti. Neraz aj s prírastkom. K peknej postave vedie iba jediná správna cesta, osvojiť si princípy racionálneho stravovania a venovať sa športu, či akémukoľvek inému druhu pohybu.

Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu začnete obmedzovať prísun jedla a teda aj živín, hoci vynecháte len jedno jedlo denne, telo sa začne brániť a naopak má tendenciu si robiť väčšie zásoby energie vo forme podkožných tukov. A tak, po krátkodobom úbytku váhy, začína Vaša váha pribúdať ešte rýchlejšie. Navyše, aby telo šetrilo energiu, spomalí metabolizmus a vy pozorujete väčšiu únavu. Celková kondícia a zdravie sa Vám ešte viac zhorší.  Pokiaľ ste za posledných 5 rokov nabrali 5, 10kg či viac kilogramov, znamená to, pokiaľ nič nezmeníte, že za ďalších 5-10 rokov budete mať ďalších 10, 20kg či viac kilogramov nadváhy a s tým pochopiteľne mnoho zdravotných problémov plynúcich z nadváhy.

 Ako by ste mali začať s chudnutím?

  • Dajte si vyhotoviť analýzu vašej postavy. Analýza je založená na výpočte indexu BMI, čiže indexu telesnej hmoty. Je to indikátor zdravia, založený na Vašom pohlaví, veku, výške a hmotnosti. Ak si chcete stanoviť osobné ciele v rámci zmeny toho, ako vypadáte a ako sa cítite, môže vám BMI pomôcť ako presný ukazovateľ Vašej celkovej kondície a pohody.
  • Pokiaľ chcete schudnúť, musíte spáliť viacej kalórií než skonzumujete. Vaša kľudová miera metabolizmu (RMR) je počet kalórií, ktoré Vaše telo spáli v kľude za 24 hodín. Pokiaľ chcete zhodiť prebytočné kilá, musíte zvýšiť svoje RMR a znížiť príjem kalórií, a to napríklad takto:

      1. Obmedzte príjem kalórií Jedzte každý deň menej kalórií než je vaše RMR a každý mesiac schudnete.

      2. Cvičte Spáľte niekoľko sto extra kalórií denne vašou obľúbenou pohybovou aktivitou a vďaka tomu schudnete rýchlejšie.

      3. Posilňujte Zvýšte svoju svalovú hmotu pomocou posilňovania, čím zrýchlite metabolizmus a spálite denne ešte viac kalórií. Na každých 5 kg svalstva, ktoré získate, sa vaše RMR zvýši o 140.


Komplexné riešenie Vášho problému s nadváhou, jej trvalé odstránenie.
Ponúkame Vám komplexné riešenie: Váš osobný program chudnutia, správneho stravovania a zmeny životného štýlu, ktorý Vám pomôže dosiahnuť ideálnu postavu. Potom Vám znížená váha pri dodržiavaní nami navrhnutých zásad a postupne získavaných vhodných stravovacích návykoch, už vydrží. A verte, nie je to zázrak. Je to len správne stravovanie a výživa, dodávanie telu toho, čo potrebuje, správnej štruktúry bielkovín, minerálov, vitamínov, vlákniny a iných zložiek živín a samozrejme získanie správnych stravovacích návykov. Takto dosiahnete výraznú zmenu Vášho metabolizmu.

Na záver Vám ponúkame výber potravín, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, resp. obmedziť ich konzumáciu.

Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

Potraviny, ktoré môžete občas konzumovať, ak chcete schudnúť

  • roztierateľné syry, klasické maslo, ovocný jogurt, termixy, miláčik
  • bravčové mäso ( chudé )
  • baranie mäso ( chudé )
  • vnútornosti ( restovaná pečeň )
  • kačacie a husacie mäso bez kože
  • kozie mlieko
  • med
  • horká čokoláda, ochutené cereálie rôzneho druhu
  • oriešky, pistácie, kešu
  • cestoviny ( biele )
  • zemiaky, biela ryža
  • šunková saláma

ZOPÁR RECEPTOV NA RACIONÁLNE STRAVOVANIE nájdete TU (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist