NEVHODNÉ DIÉTY - 10. PREHĽAD NEVHODNÝCH DIÉT. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

07.02.2011 06:16

Aká DIÉTA vám nepomôže SCHUDNÚŤ, ale zhorší vaše zdravie a metabolizmus.

K čomu vlastne dochádza pri neuváženej, nezdravej  a drastickej diéte? Vaše telo si upraví metabolizmus, nastaví sa  na uchovávanie tukov a začne spaľovať bielkoviny zo svalstva ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Vzhľadom na to, že svalstvo sa stráca, v tele sa vyrába dusík. V snahe očistiť telo od dusíka bunky uvoľňujú vodu a Vám sa ešte môže zdať, že naďalej chudnete. Čoskoro telo spomalí váš metabolizmus až do takej miery, že napriek hladovaniu nechudnete, pretože telo šetrí tuk na dni, keď dostane minimum kalórií. Väčšina chudnúcich je frustrovaných, prestanú s diétou a začnú sa stravovať ako pred jej začiatkom. A vtedy sa stáva, že hmotnosť sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo so super pomalým metabolizmom pomstí pribalením ďalších kíl navyše. Chvíľu hladujete, takže váš metabolizmus sa  spomaľuje a potom zjete všetky vysoko kalorické potraviny, ktoré ste si tak dlho odopierali. Priberáte!

Jednou zo základných chýb, ktorej sa dopúšťame, je až príliš drastická a nevyvážená diéta. Nech sa rozhodneme pre akúkoľvek z väčšiny známych diét, dôjde ku strate telesnej hmotnosti. Pokiaľ bol človek zvyknutý na svoj denný príjem potravy a dôjde k drastickému zníženiu energie, znamená to stres pre organizmus. Stresovaný je organizmus, rovnako aj samotná myseľ človeka. Diéty zlyhávajú, pokiaľ zakazujú prakticky všetky jedlá ktoré mal človek rád a na ktoré sa vždy tešil. Namiesto toho predkladajú a nútia jesť rôzne pre neho nezaujímavé a často až nechutné jedlá. Musíte pripustiť, že nadváha je vo veľkej miere spôsobená osvojením si zlých stravovacích návykov.

Ktoré diéty sú nevhodné, nezdravé a končia sa jo – jo efektom?

Atkinsova diéta
Ako prvá vás možno napadne Atkinsova diéta. Pomenovaná je podľa svojho objaviteľa, dr. Atkinsa. Jeho teóriou bolo, že telo trávi najprv sacharidy, a preto ich treba zo stravy vylúčiť. Potom sa na ich miesto dostane tuk, ktorý chce chudnúca osoba spaľovať predovšetkým. Znamená to, že musíte jesť veľa proteínov – bielkovín a tukov podľa chuti. Diéta preto zakazuje cukry a všetky sacharidy. Je to diéta s vysokým príjmom živočíšnych bielkovín a tukov. Doporučenými potravinami sú mäso, mlieko, vajcia, čokoláda, olivový olej a mliečne výrobky. Zakazuje konzumáciu sacharidov ako je ryža, pečivo z bielej múky, zemiaky, cukor, med, niektoré druhy ovocia a sladkú zeleninu. Diéta je nevyvážená. Prvé týždne sú najprísnejšie, povoľujú príjem 20 g sacharidov denne. Znamená to, že by ste mali obmedziť nielen cukry, ale aj výrobky z rafinovanej múky a konzervované potraviny. Neohraničuje množstvo prijatej energie. Nadmerne zaťažuje obličky z dôvodu vysokého príjmu bielkovín. Príjem hlavne živočíšnych tukov zvyšuje riziko vzniku hyperlipidémie ( vysoký obsah tukov v krvi). V žiadnom prípade by ju nemali dodržiavať ľudia so srdcovocievnym ochorením. Nie je vhodne ju dodržiavať dlhodobo.

Diéta Life Choice   Možno ju až tak nepoznáte, je však opakom Atkinsovej diéty. Trvá na nízkom prijímaní tukov, veľkom príjme ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín a sójových produktov v čo najčistejšej forme. Vyraďuje mäso, cukry a alkohol. Patrí k diétam jednostranne obmedzujúcim jednu zo živín a je rovnako nevyvážená. Vzniká riziko nedostatočného príjmu esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín. V strave chýbajú takzvané ochranné tuky 3-omega polynenasýté mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mäse morských rýb. Nadmerný príjem strukovín môže vyvolať zažívacie problémy a nadmerný príjem vlákniny deficit minerálnych látok. Nie je vhodné ju dodržiavať dlhodobo.

Na zobrazenie celého článku kliknite TU

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist