Prílišné solenie komplikuje Vaše snahu schudnúť.

13.04.2010 09:10

Prílišné solenie komplikuje Vaše snahu schudnúť.

Či chudnete, alebo nie, odporúča sa soľ nejesť, alebo jesť ju len minimálne. Soľ v nadbytočnom množstve neprospieva zdraviu a sťažuje Vám Vašu snahu schudnúť. Slané jedlá sú pritom často dráždivo chutné a priam zvádzajú, aby ste ich zjedli viac. Najnebezpečnejšie pre nadváhu sú kombinácia soľ + tuk. Slané tyčinky, zemiakové lupienky, krekry, syry (čím mastnejšie, tým horšie), pomazánky.

Soľ patrí k nášmu životu a pokiaľ sme zdraví, je to vynikajúce ochucovadlo jedál. Avšak v našej dobe došlo k tendencii presáľania, a to sa vypomstí na zdraví. Nenadarmo sa vraví, že všetkého s mierou. Pokiaľ je váš denný príjem soli nízky, máte šancu, že sa nikdy nebudete musieť obmedzovať. Vaše telo je nastavené na optimálnu spotrebu. Presáľaním sa u človeka vyvinie zvyk, tak ako sa to stáva so sladkosťami a inými potravinami. Zistíte, že stále prisáľate a zvyšujete dávku  soli na tanieri. A potom prídu zdravotné problémy a vy sa musíte soli vzdať, buď úplne, alebo čiastočne. Dá sa od toho odvyknúť, ale ako všetko, je to zo začiatku bolestivé. Bez soli nám jedlo nechutí ani vtedy, ak ju musíme obmedziť alebo úplne vynechať, pretože neprospieva nášmu zdravotnému stavu, najčastejšie pri vysokom krvnom tlaku.

 Tu je pár spôsobov, ako sa dá obmedziť soľ:
- vyhýbajte sa mäsovým a zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku,
- dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok,
- znížte množstvo slaných prípravkov, ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie,
- používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli,
- namiesto údenín jedzte varené alebo pečené mäso,
- obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra,
- nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia  alebo smaženia a soľ pridajte do pokrmu po jeho príprave,
- nedávajte na stôl soľničku.

K rade o obmedzení soli patrí aj ďalšia na zníženie krvného tlaku
: jedzte najmä zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú vitamín C, lebo majú schopnosť znížiť tlak.
Je to: petržlenová vňať, zeler, pažítka, paprika, paradajky, čierne, červené aj biele ríbezle, šípky, maliny, jahody, borievky, citrusové plody. Osobitne sa odporúča pór. Z varenej zeleniny treba jesť zemiaky, mrkvu, cviklu (bez octu), zelený hrášok, špenát, všetky druhy kapusty, sóju, baklažány, karfiol, kaleráby. Z nápojov šťavu z čiernych ríbezlí s pridaním šípiek.

Soľ v primeranom množstve je pre človeka nepostrádateľná. V neveľkom množstve sa nachádza prakticky vo všetkých potravinách. Také množstvo soli, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje, získame aj zo stravy, ktorá vôbec nie je dosolená.
Priveľa soli však zaťažuje obličky a časom môže viesť až ku vzniku vysokého krvného tlaku
. Nadmerné solenie je pritom zvyčajne vypestovaným zlozvykom. Keďže správne stravovacie návyky by sa mali pestovať už od ranného detstva, deti by sme nemali učiť jedávať príliš slané jedlá, dosáľať by sa malo iba mierne. Vhodné je chuť zvýrazňovať bylinkami a koreninami.
Napríklad bežne predávaný chlieb  obsahuje dosť veľa soli – krajec môže podľa druhu chleba obsahovať aj vyše pol gramu soli. Ľudia si ho bežne ešte aj posypú jednou štipkou. Jedna štipka, to je asi pol gramu. Štipkou rozumieme množstvo, aké sa bežne dá uchopiť medzi ukazovák a palec. Teda po zjedení krajca chleba ste prijali gram soli.
Minimálny denný príjem soli sú tri gramy, no to už znamená nie práve chutnú diétu. Preto sa zhruba 5 gramov soli denne považuje za optimum a limit.
V mnohých minerálkach je veľmi vysoký obsah sodíka, preto aj pri pití tekutín by ste mali dávať pozor, či nepijete presolenú minerálku, ako napr. Fatra

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist