Rady ako schudnúť. Už správny NÁKUP POTRAVÍN rozhoduje o Vašom CHUDNUTÍ.

23.05.2010 04:14

Možno si to neuvedomujete, ale keď ste sa už rozhodli schudnúť, tak správne zvolený  postup pri nákupoch potravín je dôležitým krokom k tomu, aby Vaše  chudnutie už  v začiatkoch neskolabovalo. Mnohí z Vás považujú každotýždňové nákupy potravín za nepríjemnú povinnosť, ktorú treba splniť čo najrýchlejšie. Vhodný výber potravín v obchode je však naozaj vaším dôležitým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať náležitú pozornosť. Všetci vieme, že chudnutie sa začína v hlave. Keby sme však mali byť presnejší, začína sa už v potravinách a v nákupnom košíku. To, čo doň raz vložíme, skončí skôr či neskôr na tanieri. Ak si aj vy strážite líniu, vyvarujte sa najčastejších omylov, akých sa pri nakupovaní v supermarketoch dopúšťate. Nasledujúce rady na nakupovanie by vám mali pomôcť urobiť Vašu návštevu obchodu s potravinami čo najúčelnejšou.

Nenakupujte nalačno, s prázdnym žalúdkom
Ak ste si zvykli vyskočiť z postele, napochytro sa upraviť sa a vydať sa na nákupy, počítajte s tým, že nakupovať budú oči a nos. Voňavému vánku z pekárne sa odoláva ťažko aj s plným bruchom, nie to ešte nalačno! A poznáte to: čo už je raz nakúpené a zaplatené, bolo by ľúto nezjesť. Kým na toto doplatíte, zajedzte si pred nákupmi aspoň malý jogurt či ovocie. Pokým budete nakupovať, takto určite ostanete sýty. Obchody sú plné aj nezdravých potravín – sušienky, cukrovinky atď. Je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej energii. Je lepšie sa pred nákupom najesť a nakupovať rozvážne. Nemenej zradné sú víkendové ranné nákupy. Chceme mať nákup potravín odbitý čo najskôr, obzvlášť v prípade, že na nás doma čaká viac hladných krkov.
 
Výber ovocia a zeleniny
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to nie je cenovo najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované plody obsahujú veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina).

Supermarket nie je galéria
Čím dlhšie budete blúdiť medzi regálmi potravín, tým viac výhodných a chutných vecí objavíte. Ak sa chcete prechádzať, vyberte si na to bezpečnejšie miesto pre svoje oči i chuťové bunky. Takže doslova si dajte klapky na oči, nakúpte len to, čo vám treba a bez odbočiek si to namierte rovno k najbližšej pokladni.

Predovšetkým prestaňte nakupovať podľa cien. Ak budete vyberať to najlacnejšie, môžete si byť istý, že výživná hodnota potravín bude nízka a ich chuť prinajmenšom podpriemerná. Zázračné slovíčka pre Vás: rozhodnite sa pre alternatívy. Od chvíle, keď sa rozhodnete pre zdravý životný štýl či redukciu hmotnosti pre zdravie a menej vzdychania pri ceste do schodov, stane sa pre vás nakupovanie na istý čas hľadaním alternatív. Prechod na zdravé stravovanie vás naučí vymeniť smotanový jogurt za nízkotučný, bravčové kolienko za kuracie prsia, tavený syr za zdravú tvarohovú nátierku, atď. Naučte sa vybrať si správny obchod, nakupovať podľa obalov potravín, kontrolovať si ceny a všímať si zloženie podobných potravín. Nie vždy totiž označenie bio, dia či light znamená, že ste zvolili správne. V mnohých prípadoch nie je rozhodujúca ani kalorická hodnota.

Výber najdôležitejších príloh - chleba, cestovín a ryže
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujte pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.

Výber živočíšnych bielkovín -  mäsa, hydiny a rýb
Najzdravšou voľbou je ryba. Olejové ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby. Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený. Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.

Výber mliečnych výrobkov
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujte nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.


Pred nákup si zostavte zoznam
Nakupujete podľa spísaného zoznamu? Robíte dobre, nielen pre vašu peňaženku, ale aj pre líniu. Rozumný nákup treba radšej naplánovať. Nie len preto, aby ste na niečo nezabudli, ale hlavne kvôli tomu, aby ste nepadli do osídiel šikovných obchodníckych trikov. V supermarketoch je každé jedno lákadlo umiestnené podľa spleti marketingových pravidiel s jediným cieľom - prinútiť vás nakúpiť. A úžasná akciová cena je číslo, ktoré veru zaváži viac ako nutričné zloženie na obale potraviny.

Pozor na veľké, rodinné  balenia
Jedna z príčin obezity pravdepodobne tkvie aj vo výhodných rodinných baleniach, ktoré už nemajú len veľké, ale priam gigantické rozmery. Lákajú výhodnou cenou, ale pozor, je v tom jeden malý háčik. Aký? To spoznáte, keď sa nabudúce pri maškrtení zmrzliny budete snažiť presvedčiť samého seba, že dve lyžičky z kilogramového balenia vám naozaj postačia. Príležitosť robí nielen zlodeja, ale aj chute.

Zásobujte sa a mrazte

Mnohí z nás si myslia, že ak majú doma málo potravín, menej toho zjedia. Je to však mylný predpoklad. Ak totiž nie sú zásoby kvalitných potravín doma, človek má sklon rýchle si niekde niečo zaobstarať, či ukuchtiť. Niečo väčšinou nezdravé. Pokojne preto nakúpte do zásoby a využite skvelé akcie v supermarketoch.

Čo si môžete odložiť do mrazničky:

Zmrazená zelenina: napríklad brokolica, mrkvičky, špenát alebo hrášok. Rýchlo ich možno uvariť, dajú sa ľahko kombinovať s rezancami alebo ryžou a bonusom je veľa vitamínov – tie sa zmrazením zachovajú.
Ovocie: napríklad rôzne druhy bobuľového ovocia. Zmiešajte ho s nízkotučných jogurtom a máte hotový ľahký dezert alebo snack medzi hlavnými jedlami. Mimochodom, vedeli ste, že aj čerstvé bobuľové ovocie možno ľahko zmraziť?
Ryby, mäso: ryby, (neobaľované) sa dajú naporciované uchovať a možno ich pripraviť veľmi rýchlo s dusenou zeleninou a varenými zemiakmi s petržlenom. Kuracie alebo morčacie mäso možno tiež dobre zmraziť – bez kože a naporciované. Rozmrazujú sa tak ľahšie.
Chlieb: Zmrazte nakrájaný celozrnný chlieb. Tak si vždy môžete vziať toľko, koľko práve potrebujete. Krajce chleba sa dajú rýchlo rozmraziť v toastovači.
Bylinky: Existuje množstvo druhov mrazených byliniek, ktoré ozvláštnia a dodajú šmrnc každému jedlu.

Čo si môžete odložiť do chladničky:  Mliečne výrobky: kupujte nízkotučné mlieko a jogurt, to znamená s obsahom tuku 1% alebo menej – ušetríte tak kalórie. Ideálnou nátierkou je ochutený nízkotučný tvaroh. Existujú tiež druhy syra so zníženým obsahom tuku.
Zelenina: Ak nechodíte nakupovať často, kupujte zeleninu, ktorá dlhšie vydrží, napríklad mrkvu, stopkový zeler, cibuľu, reďkovku alebo červenú kapustu. Nakupujte čo najrozmanitejšie, podľa sezóny a chuti.
Ovocie: mali by ste ho mať doma vždy! Mnohé druhy, ako sú kivi, nektárinky, slivky alebo čerešne zostanú v chladničke dlhšie čerstvé, keď ich zabalíte do potravinovej fólie.


Nové nakupovanie od vás bude vyžadovať trocha trpezlivosti. Ak máte slabší zrak, prvé týždne so sebou noste i okuliare, budete ich potrebovať. Pripravte si zoznam potravín, ktoré k jedálničku pre celú rodinu potrebujete a platí i staré osvedčené pravidlo: nenakupujte hladní. Ak nájdete akciový tovar, aktuálne ho zaraďte do jedálnička, no nezabudnite z neho vyradiť to, čo ste nahradili.

 V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist