SCHUDNÚŤ Ako schudnúť Aj pomocou DELENEJ STRAVY môžete schudnúť RECEPTY.

05.12.2011 02:48

Takmer vo všetkých potravinách je zmes bielkovín, uhľohydrátov či sacharidov, preto ich oddeľovanie pri delenej strave nemá praktický význam. Ak ľudia pri delenej strave chudnú, tak nie v dôsledku jej delenia, ale pre redukciu energetického obsahu a množstva prijatých kalórií. Pri rovnakom množstve prijatých kalórií by chudli, aj keby potraviny neoddeľovali. Je teda DELENÁ STRAVA pri chudnutí najvhodnejšia? Je to predsudok, ktorým sa  pri chudnutí riadi veľké množstvo ľudí. Názor, že náš zažívací trakt nevie spracovať niektoré kombinácie potravín, nie je pravdivý.

DELENÁ STRAVA  - prečo pomocou nej chudnete 

  1. Jedným z populárnych spôsobov odstránenia nadváhy a obezity je delená strava. Je to pochopiteľné – sľubuje jednoduché riešenie problému obezity. Delená strava je však len ďalší spôsob ako schudnúť a potom vo väčšine prípadov opäť pribrať.
  2. Je fakt, že v istej chvíli delená strava pomôcť môže. Ako? Kým sa človek prejedá, tučnie. Potom sa jedného dňa naštve a povie si "niečo s tým musím spraviť". A tak začne napríklad s diétou, ako je delená strava. Zrazu za začne venovať tomu, čo konzumuje. Bez ohľadu na to, či je jeho strava delená, alebo nedelená, už si dáva pozor. "Delená strava" je len forma realizácie zámeru schudnúť.
  3. Je jasné, že človek, dávajúci si pozor na to, čo je, schudne. Chudnutie však nemá na svedomí delená strava. Je to len o obmedzení príjmu energie. U mnohých ľudí na chudnutie stačí aj pomerne malá úprava jedálneho lístka a zrazu je všetko v poriadku.

 PRINCÍPY DELENEJ STRAVY

Povolené konzumovať:
V podstate všetko, avšak konzumované potraviny treba správne rozdeliť do skupín. V rámci skupín treba navyše dodržiavať stanovené pravidlá.

Skupiny potravín :

  • Skupina A: „kyslé potraviny“ - bielkoviny: mäso, hydina, ryby, morské plody, sója, syr a syrové výrobky s obsahom tukov do 50 %, vajcia, niektoré druhy ovocia: pomaranč, grapefruit, jahody, maliny..., ovocné čaje, šampanské
  • Skupina B: „neutrálne potraviny“- väčšina zeleniny: hrach, uhorky, špenát, rajčiny, cibuľa..., semienka, orechy, bylinky, kyslé mliečne výrobky: zákvas, tvaroh, ricotta..., olivový olej, šunka, údené ryby, maslo
  • Skupina C: „zásadité potraviny“ - celozrnné potraviny: chlieb, cestoviny..., koláče, krekery, cukor, med, ryža, sladká zelenina: zemiaky, mrkva, kukurica..., sladké ovocie: banány, sladké jablká, sušené ovocie..., všetky strukoviny okrem sóje, pivo, ovocné šťavy, sirupy

Dodržiavajú sa nasledovné princípy:
Prísne zakázané je kombinovať skupiny A a C. Je možné kombinovať skupinu A a B, prípadne skupinu B a C.

  1. Treba si dávať pozor na to, aby ste jedli dostatok bielkovín, kalcia, zinku a vitamínov D a B12.
  2. V zásade by sa hlavne nemali jesť škroby a proteíny v spoločnom jedle. To znamená nejesť mäso so zemiakmi alebo chlieb s maslom, či syrom.
  3. Ovocie a ovocné šťavy by sa mali konzumovať výlučne na prázdny žalúdok. Môže sa jesť aj pred jedlom alebo na desiatu (vhodnejšie ako desiatovať obložené žemle, či bagety)
  4. Ovocie zaraďujeme do jedálneho lístka vzhľadom k nízkej energetickej hodnote. Obsahuje antioxidanty, ktoré sú veľmi ochranné a pôsobia i proti starnutiu. Treba ho však konzumovať zvlášť, nie spolu s inými potravinami.
  5. Zelenina – Zeleninu je vhodné konzumovať pravidelne, používať ju ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov. Zemiaky a kukurica obsahujú škrob – nekombinovať s proteínmi.
  6. Chlieb – uprednostniť tmavý celozrnný. Chlieb a pečivo sú škroboviny.
  7. Syry – sú zdrojom vápnika. Odporúča sa jesť kvalitné, pokiaľ možno nízkotučné syry. Patria medzi proteíny.
  8. Čokoláda – obmedzovať, jesť skôr tmavú a nekombinovať ju s inými potravinami.
  9. Mlieko – piť menej kravského mlieka, podľa možnosti z ekologických fariem. Lepšie je používať mlieko sójové, ovsené, ryžové a pod. Kravské a sójové mlieko sú proteíny, ryžové, ovsené a mandľové mlieko sú univerzálne potraviny, t.j. môžu sa kombinovať so všetkým.
  10. Vajcia – podľa možnosti kupovať také, ktoré sú pestované na eko-farmách. Bežné vajcia obsahujú antibiotiká. Vajce je proteínová potravina.
  11. Maslo – uprednostniť skôr maslo ako margaríny, ktoré obsahujú rastlinné zahrievané oleje. Maslo môžeme kombinovať s proteínmi i so škrobmi.
  12. Olej – najlepší je olivový olej, hlavne panenský. Dá sa kombinovať s proteínmi aj so škrobmi.
  13. Soľ – používať morskú soľ alebo osoliť napr. sójovou omáčkou.
  14. Cukor – používať hnedý, nerafinovaný cukor, med alebo sirupy a melasy. Cukor je škrobová potravina.
  15. Čaj – neodporúča sa piť k jedlu.
  16. Voda – piť pravidelne a dostatočne, minerálne vody treba kombinovať a meniť. Prípadne je vhodné aj používať vodný filter.

Pozitíva delenej stravy:
Je dovolené konzumovať skoro všetky potraviny. Konzumovanie väčšiny doporučených potravín v správnom množstve patrí medzi zásady správnej výživy, takže zníženie váhy dosiahnete aj bez stresujúcej kombinácie jedál podľa skupín.

NEGATÍVA DELENEJ STRAVY

  1. Dodržiavanie veľkého množstva pravidiel.
  2. Veľká časová náročnosť na prípravu a zostavenie denného jedálneho lístka.
  3. Zabudnite na kuriatko s ryžou alebo rybu so zemiakmi. Síce môžete jesť všetko, nie však spolu.
  4. Možno pomocou tejto diéty pár kíl zhodíte. A dokonca aj pomerne rýchlo. Ale ako dlho vás bude baviť delená strava? 2 mesiace? Pol roka?
  5. Najnebezpečnejšie je, ak si niekto delenú stravu zvolí, ako diétu. Každá diéta totiž býva chápaná, ako časovo obmedzené riešenie, určené na istý zámer. Vaším zámerom je schudnúť. Ak potom človek schudne, delená strava sa stáva zbytočnou. Pustí sa zas do rezňov. A čoskoro má nazad aj svoje kilá a vo väčšine prípadov aj zdupľované.
  6. Práve v tom je delená strava zradná. Málokto pri tomto diétnom opatrení vytrvá.
  7. A preto je lepšie, ak namiesto experimentov typu delená strava siahnete hneď po racionálnej a zdravej výžive. Je to výživový štýl, ktorý zaisťuje prísun všetkých živín v dostatočnom množstve a štruktúre. Týmto štýlom sa môžete stravovať trvale. A preto nepriberiete.

 

Sacharidová skupina

Obilniny – jačmeň, proso, špalda, kukurica, krupica, krúpy, žito
Celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, ryža
Zemiaky, topinambury, banány, jablká, figy, datle, sušené ovocie

Neutrálna skupina 1

Tieto potraviny kombinujte menej

Maslo, kyslá smotana, smotana do kávy, sladká smotana, sójové mlieko, syry nad 60 percent tuku (mozzarela, mascarpone, ovčí syr)
Marinované a údené mäso a ryby
Lieskovce, mandle, píniové oriešky, kokosový orech, para orechy, mak

Bielkovinová skupina

Mäso – hus, kačica, morka, kura, chudé bravčové mäso
Ryby – úhor, makrela, losos, tuniak, sardinky, treska, sleď, pstruh, chobotnica
Ovocie – jahody, maliny, ríbezle, hrušky, slivky, marhule, čerešne, nektárinky, hrozno, mandarínky, citróny, pomaranče, limety, grepy, kivi, ananás, papája
Vajcia, mlieko, syry do 60 percent tuku
Ovocné šťavy, ovocné čaje

Neutrálna skupina 2

Tieto potraviny môžete jesť neobmedzene
Baklažán, artičoky, avokádo, brokolica, karfiol, uhorky, kaleráb, listový šalát, mrkva, paprika, paradajky, cibuľa, cuketa, špargľa, zeler, červená repa, reďkovky, hríby
Klíčky – sójové, mungo fazuľa, žerucha
Olivy a čučoriedky
Voda, bylinkové čaje, kávovinové zmesi

Zakázané kombinácie
Hlavnou zásadou delenej stravy je nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Bielkovinovú a sacharidovú skupinu kombinujeme vždy s neutrálnou skupinou. Sacharidovú a bielkovinovú skupinu však medzi sebou nekombinujeme!

ZOPÁR RECEPTOV

Chutné raňajky

Bielkoviny: Praženica so šunkou
Prísady: 4 vajcia, 50 ml nízkotučného mlieka, čierne korenie, soľ, 3 PL byliniek, 1 ČL masla, 4 až 6 plátkov šunky.
Sacharidy: Müsli s orechmi
Prísady: 6 PL ovsených vločiek, 6 PL hrozienok, hrsť lieskovcov, 200 ml kefíru alebo jogurtu, 2 ČL medu.

Na obed a večeru si dajte jedno z týchto jedál

Bielkoviny: Pikantné cibuľové kurča
Prísady: 1 PL olivového oleja, 3 PL sladkej papriky, 1 PL morskej soli, 600 g kuracích pŕs, 3 strúčiky cesnaku, 200 g šalotky, 250 g kokteilových paradajok, 4 PL kečupu, 400 ml teplého vývaru, rozmarín, tymian Postup: Zmiešajte olej s paprikou a so soľou a zmesou potrite kúsky mäsa. Vložte do zapekacej misky, pridajte celý cesnak a šalotku. Kečup a vývar zmiešajte a podlejte kurča. Obložte tymianom a rozmarínom. Podávajte s kokteilovými paradajkami.
Bielkoviny: Hydinovo-zeleninová polievka
Prísady
: bylinky do polievky, 1/2 karfiolu, 300 g kuracích pŕs, 1 PL oleja, 1 PL zeleninového bujónu, pažítka.
Postup: Bylinky posekajte a dajte na rozpálený olej. Pridajte pokrájané prsia a zľahka opečte. Zalejte 600 ml vody a bujónom. Prikryté varte asi 15 minút. Potom pridajte na ružičky rozobratý karfiol a varte ďalších 15 minút. Pri servírovaní posypte posekanou pažítkou.
Bielkoviny: Vajcia na šaláte
Prísady
: 4 vajcia, 400 g mladej fazuľky, šalátová uhorka, 4 paradajky, 40 g valeriánky poľnej, 1 cibuľa, reďkovka, 150 g nízkotučného jogurtu, 1 PL octu, čierne korenie, soľ.
Postup: Vajcia uvarte a pokrájajte. Fazuľku uvarte a nechajte vychladnúť. Zeleninu pokrájajte a zmiešajte s valeriánkou. Cibuľku nakrájajte a zmiešajte s jogurtom, octom a korením. Šalát polejte jogurtom a obložte vajcami.
Sacharidy: Gratinovaná ryža s mladou fazuľkou
Prísady
: 100 g ryže, 1 cibuľa, 200 g šampiňónov, 1 červená paprika, 1 PL oleja, 400 g mladej, fazuľky, 1/4 l zeleninového vývaru, 1 PL karí korenia, 75 g ementálu.
Postup: Ryžu uvarte v osolenej vode. Na panvici rozpáľte olej a opražte pokrájanú papriku, hríby a cibuľu. Pridajte fazuľku, podlejte vývarom a asi 12 minút duste. Odkvapkanú ryžu pridajte k zelenine. Dochuťte a posypte strúhaným syrom. Zapečte v rúre.
Sacharidy: Špagety s pestom
Prísady: 3 PL píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, 4 až 5 stoniek bazalky, 1 ČL lieskovcov, 3 PL olivového oleja, 1 PL strúhaného parmezánu, 120 g špagiet, 1 veľká paradajka, soľ.
Postup: Opražené oriešky zmiešajte s cesnakom, lieskovcami, bazalkou, so soľou a s olejom. Primiešajte parmezán. Špagety uvarte a podávajte s pestom a pokrájanou paradajkou.
Sacharidy: Obložený chlieb s mrkvou
Prísady: 600 g mrkvy, soľ, 2 PL slnečnicového oleja, petržlen, 2 plátky celozrnného chleba, 60 g čerstvého syra, pažítka.
Postup: Pokrájanú mrkvu uvarte. 8 PL vody zmiešajte so soľou a s olejom a polejte odkvapkanú mrkvu. Posypte petržlenom. Chlieb natrite syrom a posypte pažítkou. Podávajte s mrkvou.

Vzorový jedálny lístok na 1 týždeň: (len vzor, môžete si vymýšľať vlastné kombinácie podľa receptov delenej stravy):

1. deň zníženia kalórií::
raňajky: polovica ružového grapefruitu, 1 plátok celozrnného chleba s tenkou vrstvou rastlinného masla, KL medu alebo džemu a bylinkový čaj alebo jeden pomaranč, 20 g ovsených vločiek, 100 ml. sójového mlieka a pod.
obed: ryža s čerstvým ovocím (uvarená v sójovom mlieku, osladená medom, dochutená napr. orieškami) a pod.
večera: zemiakovo-brokolicová polievka
alebo v tento deň, kto vydrží len ovocie alebo zeleninu alebo pitný deň (napr. 100 % džús riedený vodou, či minerálkou, príp. nízkotučné ACIDKO a pod.)
2. deň - bielkovinový:
raňajky: 3 PL beztukového tvarohu, 1 PL nízkotučného jogurtu, nasekaná pažítka alebo mladá cibuľka a 2 rajčiny
Obed: filé na prírodno so zeleninovým šalátom
Večera: pečené kuracie prsia alebo konzerva tuniaka vo vlastnej šťave a pod.
3. sacharidový deň:
Raňajky: napr. 1 krajec čierneho chleba s tekvicovými semiačkami, 1 kávová lyžica nízkokalorického džemu, 1 banán
Obed: široké rezance (bezvaječné) s čínskou zeleninou
Večera: cestovina s hubami
4. beztukový deň:
Raňajky: napr. 150 g beztukového jogurtu
Obed: zeleninové rizoto (viac zeleniny ako ryže)
Večera: zemiakové kocky v zelenine (dostať aj mrazené)
5. deň vitálnych látok
raňajky: 1 grapefruit s vlašskými orechami alebo musli so sójovým mliekom a tekvicovými jadierkami, či orieškami + ovocím
obed: brokolicová omeleta s cesnakom a zeleninovým šalátom
Večera: morčací rez na hrášku + zeleninový šalát

Každý deň samozrejme desiata a olovrant - najlepšie ľubovoľné ovocie, zelenina, príp. keď máme sacharidový deň môže byť aj musli tyčinka
Snažíme sa dodržiavať 3 - 4 hodinové intervaly medzi jedlami. Piť 20 minút pred jedlom (najlepšie minerálku s trochou jablčného octu - urýchli to metabolizmus) a najskôr hodinu po jedle, aby sa nám nezriedili žalúdočné šťavy.

 Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,

zapojte sa do našich programov

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist