SCHUDNÚŤ IHNEĎ Ako schudnúť 5. Vyberte si vhodnú diétu ak chcete schudnúť bez jojo efektu.

24.12.2011 05:09

Keď chcete schudnúť bez toho aby ste opäť nepribrali, musíte si uvedomiť viacero dôležitých zásad. Prvou je, že chudnutie nie je jednorázový proces, ale postup obsahujúci

  • Zmenu stravovania a pitného režimu,
  • Zmenu metabolizmu a stavu Vášho organizmu,
  • Zmenu životosprávy,
  • Zmenu Vášho postoja k vykonávaniu fyzických aktivít – pravidelný pohyb,
  • Zmenu Vašej informovanosti o stravovaní - vzdelávanie.

Vyberte si dobrú diétu - nájdite správny, zdravý a účinný prostriedok ako schudnúť natrvalo.
Existuje vôbec dobrá diéta? Odborníci na výživu a chudnutie sú presvedčený, že áno. Ale nejde o redukčnú diétu, skôr o správne stravovacie návyky. Zabezpečia vášmu telu vyváženú stravu v množstve, ktoré neprekročí jeho skutočné potreby. Mali by ste podľa nich jedávať celý život. Ak máte nadváhu, vytvorením zdravých návykov sa jej postupne zbavíte. Síce pomalšie, ale natrvalo. Potom si budete môcť dovoliť občasné vybočenie, napr. v podobe hranolkov.
Drastický redukčný program síce umožňuje zbaviť sa niekoľkých kilogramov v pomerne krátkom čase, no nikdy nemôže dobre fungovať, pretože po jeho skončení sa vrátite k svojim pôvodným zvykom a nadváha sa vráti. Neraz aj s prírastkom. K peknej postave vedie iba jediná správna cesta, osvojiť si princípy racionálneho stravovania a zvýšenie pohybových aktivít.

Keď chcete, aby Vaše chudnutie nebolo nekonečným príbehom, mali by ste potlačiť a zmeniť svoje zažité stravovacie  návyky, ktoré sú určite najväčšími nepriateľmi vašej zaobľujúcej sa postavy. Diéta, ak má byť účinná, musí byť dlhodobá, vyvážená - nestresujúca a podporená cvičením.

Uvedieme vám diéty, ktorým by ste sa mali určite vyhnúť ak nechcete zostresovať svoj organizmus.
Vylučovacia
Úplne vylučuje určitú kategóriu potravín. Všetky návody, ako schudnúť pomocou jedálneho lístka bez tuku či bez bielkovín sú nebezpečné pre vaše zdravie i postavu. Nevyvážená strava vedie k zdravotným problémom. Spoľahlivá diéta povoľuje jesť všetky kategórie potravín, ale v správnom pomere a množstve. Všeobecne platí, že zeleninu a ovocie môžete jesť neobmedzene, po nich nasledujú výrobky z celozrnnej múky a cereálie, ďalej ryby, chudé mäso, vajcia a mliečne výrobky. Dobrá diéta na minimum zredukuje len vysokokalorické živočíšne tuky a cukry.
Rýchla
Schudnete dve kilá a viac za týždeň. Toto sú veľmi reštriktívne redukčné diéty, ktoré sa končia jojo efektom a zhoršeným metabolizmom. Dajú sa vydržať týždeň-dva, ale spôsobujú frustráciu, ktorú skôr či neskôr budete musieť uspokojiť. Čím rýchlejšie schudnete, tým rýchlejšie podľahnete túžbe po zakázanom jedle. Po skončení tvrdého režimu si všetko vynahradíte a rýchlo naberiete späť nielen zhodené kilá, ale ešte jedno-dve navyše.
Drastická
Nesmiete zjesť viac ako 800 kalórií denne (záleží na vašej postave - výške, váhe, veku, pohlaví). Také malé množstvo kalórií nepokryje vašu dennú energetickú potrebu a telo nebude môcť správne fungovať. Hrozí vám podvýživa a s ňou spojené zdravotné problémy.
Tukožrútska
Univerzálny spaľovač tukov neexistuje. Nijaká potravina nie je sama osebe schopná vyvolať v organizme radikálne a pohodlné spaľovanie podkožného či vnútrotelového tuku. To dokáže len dobrý telocvik a vhodné stravovanie.

 Ako vlastne schudnúť a nehladovať

Existuje azda diéta pri ktorej sa nestanete jej otrokom a po pár týždňoch s ňou neskoncujete? Áno, existuje šanca ako sa zbaviť prebytočných kilogramov aj bez hladovania. Môžete si dopriať jedlo päťkrát za deň, nebudete hladovať a nemusíte sa vzdať zemiakov, ryže, chleba či mäsa, jednoducho potravín, ktorých sa pri redukčnej diéte často musíte vzdať.  Ako na to? Ako deti sme kedysi jedávali pravidelne a často. Raňajky, desiata, obed, olovrant a večera, ba niekedy nám rodičia aj po nej predložili ešte ovocie alebo inú drobnosť. Len máloktoré dieťa malo nadváhu. Pravdaže, veľa sme športovali, hrali sa, rástli, skrátka spaľovali skonzumovanú energiu. Dnes ale náš denný režim vyzerá úplne inak, najmä ak máte sedavé zamestnanie a za kancelárskym stolom strávite denne viac než osem hodín. Ak k tomu prirátame sedenie pri televízii či za počítačom aj doma a takmer nulovú fyzickú aktivitu, kilá sa na nás lepia ani nevieme ako.

Nová, či zabudnutá životospráva je základom pre novú postavu
Ak aj vy patríte k ľuďom, čo zanedbávajú raňajky, na desiatu zhltnú cereálnu tyčinku k instantnej káve 3 v jednom, na obed si doprajete niečo kalorické z blízkeho bufetu alebo rýchle občerstvenie, no a večera je vaším najbohatším jedlom dňa, potom sa nemôžete čudovať, ak sa vám nedarí schudnúť. Veď ste takmer nič vhodného za celý deň nezjedli. Ak budete organizmu podsúvať veľké porcie jedla naraz, telo si nespotrebované uloží na horšie časy – do bokov, stehien, zadku a brucha.  Teraz je však ten správny čas rozlúčiť sa s tukovými vankúšikmi a odštartovať zdravší diétny plán, pri ktorom zaťažíte organizmus oveľa menej.

Princíp diéty 5x denne jedlo spočíva v správnom rozložení a výbere jedál a zmenšení jednotlivých porcií. Jedlá by mali byť zdravé, kaloricky vyvážené, čo najmenej ochutené umelými prísadami a soľou. Podľa toho, koľko kilogramov potrebujete zhodiť, by sa mal denný príjem pohybovať okolo 1000 až 1700 kalórii.

Raňajky začnite zdravo. Pohár čerstvej šťavy vás nabudí, ovsená kaša s javorovým sirupom, škoricou alebo postrúhanými jablkami bez cukru je zasa dobrá na prečistenie, zároveň vás zasýti. Pečivo nahraďte krajcom celozrnného chleba so zeleninou a domácou tvarohovou nátierkou. Chlieb by nemal byť väčší ako vaša dlaň. Mimochodom, známym trikom ako určiť vhodnú porciu jedál, je prirovnanie ich k vašej ruke – napríklad ryba a chudé mäso by mali byť v jednej porcii veľké maximálne ako vaša dlaň, či zemiak ako päsť. Malé porcie telo lepšie prijme a nebude tak veľmi zaťažené náročným procesom trávenia ako v prípade prísunu obvyklého obeda.Nezabudnite na dostatok bielkovín, zasýtia vás.

Kým sa ale dostaneme k obedu, nezabudnite na desiatu. Môžete si dať pohár acidofilného alebo iného kyslomliečneho nápoja, dve mladé mrkvy, jablko, hrušku alebo iné ovocie okrem banánu.  Tak ľahšie prekonáte hlad a na obed vás už nebudú lákať obrovské porcie jedál.

Obed je dôležitou súčasťou zdravého stravovania. Rozhodnutie obedovať len šalát bez zálievky je skvelé, ale koľko nám vydrží? Po troch dňoch máme pocit, že nám šalátové listy lezú aj ušami a nič zelené nemôžeme na dlhú dobu vidieť. Našťastie, aby ste schudli, nemusíte sa dopovať len šalátmi. Dajte si aj diétne upravené mäso a lahodný pečený zemiak s množstvom zeleniny. Dobre vám spraví  aj malá porcia rizota s hubami, varenej alebo pečenej (nie vysmážanej!) ryby, grécky šalát, bezvaječné cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou a pod. Ak si neveríte a viete, že lákadlám v reštaurácii málokedy odoláte, skúste si pripravovať obedy vopred. Vypočítate si tak ich kalorickú hodnotu a budete mať možnosť si ich naplánovať aj dopredu. Práve plánovanie jedálnička je výborný spôsob, ktorý vám uľahčí chudnutie.

Je zrejmé, že keď zmenšíte veľkosť porcií, budete najprv pociťovať hlad. Preto je dobré dopriať si nielen desiatu, ale aj olovrant. Nemalo by to byť ale nič kalorické a tučné. Stačí aj šálka čaju s hrsťou orechov, jogurt, ovocie, kúsky zeleniny alebo nízkotučný tvaroh s medom a hrozienkami.

Večera by už mala byť ľahšia. Stále si môžete dopriať mäso, mozzarelu s paradajkou a tmavým chlebom, šalát s tuniakom, rybu s provensálskym korením, dusenú zeleninu, či grilovaný baklažán. Je možné, že spočiatku sa vám bude máliť, ak ale dodržíte svoj diétny plán, po dvoch týždňoch bude ručička na váhe ukazovať o kilo-dve menej. Telo si za tento čas zvykne na novú životosprávu a hlad už nebude takým postrachom, akým bol na začiatku diéty. Nezabudnite, že ak zapojíte do vášho diétneho plánu aj športovanie, výsledky budú viditeľné ešte skôr.

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus, zapojte sa do našich programov (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist