SCHUDNÚŤ NATRVALO Ako schudnúť Pri chudnutí si vyberajte potraviny s NÍZKYM GLYKEMICKÝM INDEXOM i ZAŤAŽENÍM.

11.09.2011 04:31

Každý z nás vie, že pri chudnutí su musí dávať pozor na sacharidy - cukry. Mnohé druhy sacharidov nabádajú vaše telo k ukladaniu tukov – a tím sťažujú chudnutie. ´Dôležité je, aby ste sa naučili rozlišovať dobré sacharidy od zlých.  Dobré sacharidy, ako sú zelenina a ovocie, urýchľujú úspešnosť Vášho chudnutia a spôsobujú, že sa cítite plný energie a spokojný. Zlé sacharidy, ako je pečivo, lupienky a sladkosti, môžu vaše chudnutie spomaliť a spôsobiť, že sa cítite unavený a hladný. K rozlíšeniu dobrého od zlého slúžia tri dôležité faktory: glykemický index, glykemické zaťaženie a vláknina.

Glykemický index je číslo, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti. Glykemický Index (GI) využíva ako referenčnú (porovnávaciu) látku čistú glukózu. Jej hodnota je 100. Čím viac sa potravina približuje k hodnote 100, o to viac je menej vhodná predovšetkým pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami. Vďaka glykemickému indexu rozoznávame „pomalé a rýchle sacharidy“.

Podľa glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny:

  • s nízkym glykemickým indexom (< 55)
  • so stredným glykemickým indexom (56-69)
  • s vysokým glykemickým indexom (> 70)

Niektoré potraviny dodávajú energiu veľmi rýchlo. Až tak rýchlo, že jej zákonite vznikne prebytok. Čo sa stane?

  • v organizme vznikne náhly prebytok energie vo forme krvného cukru získanej z potravy;
  • preto sa vylúči inzulín, aby znížil zvýšenú hladinu krvného cukru;
  • energia, ktorú telo nespotrebovalo sa mení na tuk;
  • hladina krvného cukru je asi za hodinu a pol inzulínom postupne znížená, často až pod „normál“;
  • telo zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru pod normál a vyšle signál: krvný cukor prudko klesol, treba rýchlo doplniť energiu;
  • človek dostane neovládateľný hlad na sladké a naje sa;
  • tým sa zas rýchlo zdvihne hladina krvného cukru a celé to pokračujte od začiatku. Tak tučnieme za stáleho hladu a neodolateľnej chuti po sladkostiach.

Pri chudnutí konzumijte také potraviny, ktoré spôsobia čo najmenšie výkyvy hladiny krvného cukru, aby vám čo najmenej kolísala hladina inzulínu. Zrejme sa spýtate, ktoré potraviny sú vhodné – a tu sa dostávame k pojmu glykemický index.  

  • Hroznový cukor (glukopur) je iný názov pre glukózu. Vstrebáva sa okamžite. Sladká tyčinka či sladká malinovka sa na glukózu zmení takmer okamžite. Taká potravina má vysoký glykemický index.
  • Špagety uvarené na spôsob al dente (uvarené na polomäkko) sa budú v žalúdku najskôr spracovávať, kým sa rozložia na zložky, ktoré telo vie použiť. Uvoľnia teda energiu pomalšie. Preto majú stredný glykemický index.
  • Brokolica má nízky glykemický index. Telu trvá dlho, kým sa mu podarí z takej komplexnej potraviny získať glukózu.

Na úroveň glykemického indexu pôsobí veľa faktorov.

  • Množstvo jedla – čím viac jedla, tým viac nárazovo vyplaveného inzulínu. Odporúča sa preto jesť v menších množstvách asi každé 2-3 hodiny.
  • Pôsobenie obsahu cukrov – čím väčšie je zastúpenie jednoduchých cukrov v neprospech komplexných sacharidov, o to väčší bude glykemický index.
  • Zastúpenie cukrov, tukov a bielkovín v jedle - vo všeobecnosti možno povedať, že vyplavovanie inzulínu spomaľujú tuky a bielkoviny pridané k cukrom. Ak teda skonzumujeme len biele pečivo, bude inzulínová odozva väčšia, ako keď zjeme na kalórie rovnaké množstvo bieleho pečiva napríklad so syrom.
  • Tepelná úprava jedla – čím viac je potravina tepelne spracovaná, tým vyššie má číslo glykemický index. Napr. varené zemiaky uvoľňujú cukor pomalšie ako hranolky.
  • S predchádzajúcim bodom súvisí fakt, že čím viac je potravina v pevnom stave, tým pomalšie sa z nej cukry uvoľňujú. Zrelé banány majú vyššiu úroveň GI ako čerstvo dovezené, ešte tvrdé banány.
  • Vláknina – čím viac vlákniny skonzumujete, tým je pomalšie uvoľňovanie cukru.
  • Kyseliny v strave – pomáhajú znižovať glykemický index (ocot, dressingy, zakysané výrobky).

Glykemické zaťaženie (GL)

Je meradlom množstva cukru, ktoré potraviny skutočne uvoľňujú vo vašom tele, pričom berie do úvahy GI i počet sacharidov v porcii. Potraviny s nízkym GL sú pre chudnutie najlepšie. (Potraviny s nízkym GI majú obvykle i nízke GL.)

Vláknina

Znižuje mieru absorbovania sacharidových potravín do tela a ich premenu na cukor. Potraviny s veľkým množstvom vlákniny sa menia na kalórie pomalšie než potraviny s nízkym množstvom vlákniny a vďaka tomu sú pre vaše chudnutie najlepšie. Všeobecne platí, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny majú nízke GI a GL.]  
Glykemický index, glykemické zaťaženie a vláknina v potravinách

Pre zdravé stravovanie a chudnutie si vyberte potraviny zo zoznamu nízkeho glykemického indexu/zaťaženia a pokračujte v úspešnom zvládaní svojej hmotnosti. (Nízky GI je nižší než 55. Nízke GL je nižší než 16).

Nízky GI / Nízke GL – najmenej kalórií

 Potraviny s nízkym GI (<55) a nízkym GL (<16)

 Najmenej kalórií   (110 kalórií na porciu a menej)

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gm)

Väčšina zeleniny

<20

<5

40

-

Jablko

40

6

75

4

Banán

52

12

90

3

Čerešňa

22

3

85

3

Grapefruit

25

5

75

2

Kiwi

53

6

45

3

Mango

51

14

110

3

Pomaranč

48

5

65

3

Broskyňa

42

7

70

2

Slivky

39

5

70

2

Jahody

40

1

50

4

Paradajková šťava

38

4

40

1

Nízky GI/ Nízke GL - mierne kalórií

 Potraviny s nízkym GI (<55) a nízkym GL (<16)

 Mierny obsah kalórií
 (110 až 135 kalórií na porciu alebo menej)

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gm)

Jablčný džús

40

12

135

0

Grapefruitový džús

48

9

115

0

Hruška

33

10

125

2

Hrášok

48

3

135

9

Ananásový džús

46

15

130

0

Celozrnný chlieb

51

14

120

2-5

 Nízky GI / Nízke GL - najviac kalórií

 Potraviny s nízkym GI (<55) a nízkym GL (<16)

 Vyšší obsah kalórií
 (160 až 300 kalórií na porciu alebo menej)

Potravina

GI

GL

Kalórie

Vláknina (gm)

Jačmeň

25

11

190

8

Čierna fazuľa

20

8

235

15

Fazuľa Garbanzo

28

13

285

12

Hrozno

46

13

160

2

Červená fazuľa

23

10

210

9

Strukoviny

29

7

230

15

Sójové boby

18

1

300

8

Jam

37

13

160

6

Zoznam potravín s ich glykemickým indexom níjdete TU (kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus, zapojte sa do našich programov (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist