SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť Ako si vhodne vybrať, pripraviť OBED - RECEPTY.

18.08.2012 10:27

Ešte pred tým ako začnete rozmýšľať nad obedom uvedomte si, že to nie je prvé nad čím by ste mali začať rozmýšľať. Dôležité je začať deň zdravými raňajkami. Raňajkami sa však Vaša snaha o chudnutie a zmenu stravovania nesmie skončiť. Musíte zmeniť aj Váš prístup k obedu. Podľa zásad zdravého stravovania by obed mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou. V každodennom strese zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji. Ľudia pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo im potom ostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo krátkodobo škodí nielen Vašej nálade a aktivite ale dlhodobo aj zdraviu. Ticho priberáte.

Aký by mal byť Váš OBED ak si chcete udržať alebo získať peknú POSTAVU?  Mal by  byť chutný, výživný, výdatný a ľahký. Vášmu telu by mal poskytnúť dostatočné množstvo energie na celé popoludnie a tiež ho zásobiť dôležitými stavebnými a ochrannými látkami v podobe vitamínov, minerálov, bielkovín, enzýmov a ďalších stavebných látok. Neverili by ste, ale naše telo na to aby optimálne fungovalo potrebuje pravidelný príjem až takmer 50-tich druhov živín.

Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Váš organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa. Nezabudnite na to!

Aké by malo byť zloženie nášho obeda

Podľa najnovších výskumov by sa náš obed mal skladať z  nasledujúcich skupín potravín:

  • šalát z čerstvej zeleniny
  • jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie
  • jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Šalát z čerstvej zeleniny by mal obsahovať :

  • listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová kyselina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
  • farebnú zeleninu(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
  • reďkovku a karfiol
  • klíčiace výhonky
  • cibuľu a cesnak

Zelenina, ktorú dávame do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre rozžuť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslej smotany a hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou. Soľou v šalátoch treba šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.

Jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie

Obedňajšie jedlo by malo obsahovať niektoré z nasledujúcich potravín:

  • strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, cícer)
  • zemiaky, cestoviny
  • obilniny (ovos, ryža, pšeno)
  • kombinácia strukovín s obilninami

Kombináciou strukovín s obilninami (ryža so šošovicou, ryža s fazuľou) získame bielkoviny vysokej biologickej hodnoty podobné mäsu.

Jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Môžeme použiť niektorú z možností:

  • rastlinné sójové mäso s dusenou zeleninou (paprika, šampiňóny, artičoky)
  • sójové výrobky s dusenou zeleninou (tofu)
  • vajce s dusenou zeleninou

Pre vysoký obsah cholesterolu nekonzumujeme viac ako 3 vajcia týždenne. Rastlinné produkty na báze sóje poskytujú rovnaké, alebo vyššie množstvo výživných látok ako mäso, a majú tú výhodu, že dodávajú telu oveľa menšie množstvo tuku i kalórií.

Keď vynecháte obed tak :

  • Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
  • hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,
    organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,
  • ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,
  • vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, hamburger, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
  • Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,
  • priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás zjete málo a kilá pribúdajú,
  • na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
  • opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
  • takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskorým večerným alebo i nočným prejedaním sa.
  • Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.
  • Príčinou tohto procesu je, že neobedujete alebo Váš obed je nevhodný.
  • Samozrejme u každej osoby je to individuálne a ovplyvňuje to viacero faktorov.

CHUTNÉ, ZDRAVÉ NÍZKOKALORICKÉ RECEPTY NA CHUDNUTIE.  Keď chcete znížiť príjem kalórií v niektorých receptoch, tak môžete nahradiť niektoré ingrediencie  nízkokalorickou náhradou (napr. smotanu mliekom)

Kalerábový šalát s jogurtom a mätou  

Ingrediencie

1 kaleráb, biely Probio jogurt, pažitku, petržlenovú vňať, mandľové lupienky, alebo slnečnicové semiačka, trocha citrónovej šťavy
Postup

kaleráb najemno nastrúhame, zmiešame s jogurtom, pridáme nasekanú pažítku, petržlen, ozdobíme lístkami mäty a pokvapkáme citrónovou šťavou. Mandle, alebo slnečnicové semiačka nasucho opražíme, a posypeme naservírovaný tanier.

Cibuľová polievka s nivou

Ingrediencie

7 stredne veľkých cibúľ

1 veľká PL masla

20 dkg plesnivého syra - niva

1 syrokrém v črievku

2 kocky slepačieho bujónu

štipka bieleho korenia

soľ podľa chuti

toasty

trošku nastrúhaného tvrdého syra

Postup

Cibuľu pokrájame na kolieska, podusíme na masle tak , aby nezhnedla. Na stredne zmäknutú cibuľu nastrúhame Nivu, vytlačíme syr z črievka, premiešame a pokoreníme. Vhodíme 2 kocky bujónu a zalejeme cca 1,3 dcl vriacej vody. Zľahka premiešame, aby sa syr skamarátil s vodou.

Medzi tým si pripravíme v toustovači toasty. Za 5 minút je už polievka uvarená. Naberieme ju do misiek na polievku a prikryjeme každú jednu pripraveným toastom. Posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.

Špenátová polievka

Ingrediencie

1 bal. špenátový pretlak

cibuľka

2-3 strúčiky cesnaku

olej

múka Promix PK

mlieko

soľ

mleté čierne korenie

Postup

Na oleji opražíme múku Promix PK, urobíme svetlú zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, mierne opražíme, pridáme pretlačený cesnak, zalejeme studenou vodou. Zápražku rozvaríme, do vriacej vložíme mrazený špenátový pretlak. Za stáleho miešania špenát rozpustíme a krátko povaríme. Na záver zahustíme zátrepkou z mlieka a múky. Posolíme, mierne okoreníme.

Zapečená morská treska s rozmarínom :

Ingrediencie

4 porcie morskej tresky, dve lyžice masla, dve veľke-mäsité paradajky, vetvičku rozmarínu, tri strúčiky cesnaku.
Postup

formu na pečenie potrieme maslom a osolíme, rozložíme do nej tresku, plátky cesnaku a paradajok, okoreníme čerstvo pomletým celým čiernym korením, pridáme natrhaný rozmarín a pečieme 20 minút.

Rýchla hrachová polievka

Ingrediencie

350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup

V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.

Kuracia polievka bez kuraťa :

Ingrediencie

900 g tekvicu ( alebo cukety), mrkvu, petržlen, pol kalerábu, pol zeleru, paradajku, pol papriky, cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ, ½ lyžičku kurkumy            (nemusí byť – ale dodáva žltú farbu polievke),5 lyžíc rastlinného oleja, 1,5 l vody.
Postup

Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, tekvicu, alebo cukety pozdĺžne rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jaderníky. Spolu s nakrájanou zeleninou, cibuľou, paradajkou, paprikou a jaderníkmi z tekvice, alebo cukiet vložíme do vriacej vody. Osolíme, okoreníme pridáme korenie, soľ, kurkumu a olej. Varíme pokiaľ sa uvarí koreňová zelenina. Tesne pred odstavením zo zdroja tepla pridáme umytú petržlenovú vňať. Môžeme podávať s ryžovými niťovkami, alebo uvareným pšenom.

Bačovský kyslý guláš

Ingrediencie

800 g baranieho mäsa (alebo bravčového bôčika s kosťou)

150 ml kyslej smotany

víno

300 g fazuľky v strukoch

3 cibule

2 lyžice múky

150 g masti

mletá sladká červená paprika

soľ.

Postup

Z mäsa odrežeme kúsky tuku, nakrájame ho nadrobno a oškvaríme. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masti, pridáme mletú sladkú červenú papriku a do masti vložíme mäso nakrájané na kocky. Kúsky mäsa prudko opečieme, podlejeme vodou a dusíme. Pri dusení mäso necháme opražiť, aby šťava dostala peknú farbu. Mäso znovu podlejeme. Keď začne mäknúť, pridáme očistené struky fazuľky, nakrájané na šikmé rezy a spolu dusíme asi 20 minút, aby bolo mäkké aj mäso aj fazuľka. Potom zalejeme vínom a kyslou smotanou, v ktorej rozmiešame múku. Ak treba, okyslíme troškou octu.

Falošná držková polievka z kurčaťa

Ingrediencie

Kosti, drobky a koža z kurčaťa

1 až 1,25 l vody

soľ

štvrtku zeleru

1 petržlen

1 cibuľu

1 lyžicu oleja

1 lyžičku mletej červenej papriky

štipku mletej štipľavej papriky

2 lyžice hladkej múky

polovicu kocky masoxu

2 strúčky cesnaku

majoránku

mleté čierne korenie.

Postup

Kuracie kosti, drobky a kožu, zeler a polovicu cibule zalejeme studenou vodou, posolíme a uvaríme domäkka. Druhú polovicu cibule nadrobno pokrájame a opražíme. Primiešame uvarenú, na rezance nakrájanú kožu a opäť opražíme do ružova. Zasypeme paprikou, múkou, premiešame a zalejeme precedeným vývarom. Vmiešame uvarené a na kúsky pokrájané mäso, masox, a ešte krátko povaríme. Polievku ochutíme rozotreným cesnakom, majoránkov, korením.

Zemiaková polievka

Ingrediencie

5 väčších zemiakov, ½ lyžičky mletej rasce,1/2 lyžičky mletej sladkej papriky,1/2 lyžičky sušenej majoránky, 5 strúčiky cesnaku, dve lyžice rastlinného oleja, soľ a mleté čierne korenie na ochutenie, 1,5 l vody.
Postup

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.

Škoricová ryža

Ingrediencie

1 ½ pohára ryže, 3 poháre vody, kúsok celej škorice, pol čajovej lyžičky soli, dve polievkové lyžice rastlinného oleja.
Postup

Umytú ryžu opražíme na suchej panvici. Pridáme vodu, škoricu, soľ a privedieme do varu.
Zmiernime energiu na minimum a varíme kým sa vstrebe celý objem vody. Odstavíme zo zdroja tepla, pridáme olej a jemne premiešame.

Lahodná slepačia polievka

Ingrediencie

1 sliepka

300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler)

1 cibuľa

1 pór

2 strúčiky cesnaku

soľ

mleté čierne korenie

petržlenová vňať

Postup

Sliepku umyjeme a dáme variť do studenej vody. Zatiaľ si nakrájame koreňovú zeleninu. Po hodine varenia k sliepke pridáme zeleninu, očistenú cibuľu, pór a dva strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Uvarenú polievku precedíme, sliepku oberieme od mäsa a mäso i zeleninu vložíme späť do polievky. Hotovú polievku pred podávaním dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Držková polievka

Ingrediencie

700 g držiek

1 veľká cibuľa

soľ

1 1/2 vývaru z kostí

1 veľká lyžica masti

30 g hladkej múky

30 g masti

mletá paprika

rasca

mleté čierne korenie

1 strúčik cesnaku

majoránka

Postup

Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkov.

Ryža s cibuľkou

Ingrediencie

1 ½ pohára ryže, soľ, polovicu cibule, 5 lyžíc rastlinného oleja, 1 ½ l vody.
Postup

do vriacej vody pridáme soľ, potom tam vsypeme ryžu a varíme presne 17 minút.
Potom ryžu scedíme. Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, ktorú mierne osolíme.
Odstavíme zo zdroja tepla a primiešame ryžu.

Kuracia plnená roláda

Ingrediencie

4 x 100 g kuracie rezne, 1 kyslú uhorku, 1 vajíčko uvarené na tvrdo, asi 6 cm dlhý kus klobásky , štyri asi 6 cm prúžky z červenej papriky, francúzku horčicu, soľ , korenie, dlhšie špáradlá 0,5 dcl oleja.
Postup

Rezne umyjeme, osušíme, naklepeme. Potrieme francúzskou horčicou, osolíme, okoreníme.
Uhorku, vajíčko, klobásku pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny a spolu s prúžkami červenej papriky striedavo ukladáme do naklepaných rezňov. Zvinieme do rolády, spevnime špáradlom, alebo jednoducho obviažeme silnejšou niťou. Uložíme na rozohriatý olej a sprudka opečieme. Prilejeme trocha vody a pod pokličkou dusíme asi 20 minút.
Kapustové rezance s kalerábom.

Ingrediencie

150 g bezvaječných širokých rezancov, stredne veľký kaleráb, stredne veľkú cibuľu, 0,5 dcl oleja, soľ čierne korenie a ½ lyžičky sladkej červenej papriky.
Postup

Cestoviny uvaríme, scedíme a necháme odkvapkať. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na hrubo nastrúhaný kaleráb, osolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku a dusíme.
Udusený kaleráb primiešame do cestovín a podávame. Cestoviny sa tvária, ako by boli s kapustou.

Fazuľový šalát

Ingrediencie

100 g fazule adzuki, 6 ks kyslých uhoriek, jednu stredne veľkú cibuľu, 3dcl mrkvu/hrášok,
150 g údeného tofu, 250 ml sójovej smotany, soľ a čierne korenie na ochutenie.
Postup

Adzuki fazuľu uvaríte a scedíte, nechajte odkvapkať. Na kolieska nakrájané uhorky a na polmesiačiky nakrájanú cibuľu obvaríme vo vriacej vode, scedíme a pridáme do uvarenej adzuki fazule. Pridajte scedenú mrkvu/hrášok, na hrubom strúhadle nastrúhané údené tofu, zalejte sójovou smotanou, osoľte, okoreňte a poriadne premiešajte. Môžete podávať s pečivom, alebo chlebíkom.

Šošovicový šalát s jablkom
Ingrediencie  ( rozpočet na 4 porcie ):

150 g šošovice (najlepšie dve farby, napr. hnedá a žltá), 1 väčšie červené jablko, 1 jarnú cibuľku, 2 lyžice majolenky Hellmann´s, 2 lyžice omáčky Hellmann´s Dijonnaise, šťavu z polovice citróna, štipku cukru, štipku soli, čerstvo drvené čierne korenie

Postup:
Šošovicu namočíme cez noc a na druhý deň uvaríme domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Jablko nakrájame aj so šupkou na malé kocky cca 4 × 4 mm a dáme do misy. Zastrekneme citrónovou šťavou a dobre premiešame. Pridáme šošovicu a nasekanú jarnú cibuľku. Premiešame s majolenkou Hellmann´s a omáčkou Dijonnaise Hellmann´s a jemne dochutíme soľou, čiernym korením a cukrom.

Teľacie fašírky s rozmarínom

Fazuľová polievka s kyslou kapustou

Ingrediencie

40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká

1 stredne veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

4 stredne veľké zemiaky

30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou

25 - 30dkg dobrej domácej údenej klobásy

soľ - podľa chuti

vegeta - podľa chuti

čierne korenie - mleté - podľa chuti

Postup

Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.

Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 - 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.

Mrkvový krém

Ingrediencie

300 g mrkvy

200 g zemiakov

800 ml hovädzieho vývaru

200 ml smotany

1 cibuľa

2 lyžice oleja

hrsť sekaného petržlenu

Postup

Zemiaky olúpeme, mrkvu očistíme. Všetko nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a pokrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mrkvu so zemiakmi a orestujeme. Zeleninu zalejeme s pripraveným vývarom a asi 15 minút varíme do mäkka. Polievku rozmixujeme a znovu privedieme do varu. Podľa chuti ju dosolíme, okoreníme a zjemníme smotanou. Na koniec do mrkvového krému vmiešame čerstvú petržlenovú vňať.

Krémova sójová polievka

Ingrediencie

suchá sója

1,5 l vody

zemiaky

soľ

bezlepková. múka Promix PK

Uni maslo

cibuľa

mleté čierne korenie

sladká smotana alebo mlieko

Postup

Sóju preberieme a namočíme do studenej vody. Necháme namočenú dlhšie ako fazuľu. Potom dolejeme vodou a varíme. Keď je sója skoro uvarená, pridáme zemiaky, osolíme a uvaríme do mäkka. Z múky a masla pripravíme zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, korenie, dáme do polievky a povaríme. Nakoniec celú polievku rozmixujeme na krém, prilejeme sladkú smotanu alebo mlieko, necháme zovrieť.

Hydinová polievka s pórom

Ingrediencie

pol kurčaťa

mrkva

petržlen

zeler

pór

1 lyžica pšeničných krúpkov

biele víno

1 dl smotany

1 žĺtok

karí korenie

soľ

sterilizovaný hrášok

Postup

Umyté a pokrájané kura vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, krúpy a varíme asi 1 hodinu. Uvarené kura vyberieme, odstránime kosti a kožu a čisté mäso pokrájame na kocky. Vývar precedíme. Zeleninu, okrem mrkvy, krúpy a kožu z kurčaťa zmixujeme na jemnú kašu. Do precedeného vývaru vlejeme zmixovanú kašu, pokrájané kura, mrkvu, hrášok a spolu prevaríme. Sladkú smotanu, víno, karí korenie a žĺtok na hladko vyšľaháme, vlejeme do horúcej polievky, pomiešame a už nevaríme.

Chutná zeleninová polievka (bez lepku)

Ingrediencie

čerstvá mrkva

petržlen

zeler

kaleráb

2 kocky slepačieho bujónu

soľ

korenie

1,5 l vody

Postup

Pokrájanú koreňovú zeleninu opražíme na oleji, prilejeme horúcu vodu, soľ, mleté čierne korenie, 1 nové korenie, slepačí bujón a uvaríme. Na záver varenia pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Podávame s ryžovými rezancami alebo inou závarkou.

Rýchla kuracia polievka

Ingrediencie

200 g kuracích pŕs

2 mladé cibuľky

2 karotky

50 g fazuľových lúskov

1 paprika

2 citróny

50 g zázvoru

50 g koktailových rajčín

1 pór

sladká sójová omáčka

kari korenie

olivový olej

voda

soľ

Postup

Kuracie prsia pokrájajte na malé kúsky a približne 2 minúty opekajte na olivovom oleji. Medzi tým pokrájajte zázvor a pridajte k mäsu. Na malé kúsky pokrájajte aj papriku a karotky, pór pokrájajte na kolieska spolu s cibuľkou. Na panvicu dajte všetku zeleninu, premiešajte s mäsom a pridajte kari spolu s veľkou šálkou vody. Keď sa polievka zvarí, pridajte citrónovú šťavu a dochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením. Koktailové rajčiny pridajte do polievky a povarte tri minúty.

Špagety s tofu a hydinovým mäsom

Ingrediencie

300-500 g hydinového mäsa

200-250 bieleho tofu

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

3 PL sójovej omáčky

1 väčší paradajkový pretlak

1 kapia

soľ

mleté čierne korenie

mletá paprika

vegeta

oregano

olej

syr na strúhanie

Postup

Tofu najemno postrúhame, pridáme lyžicu oleja, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, vegetu, mletú papriku a oregano. Zmiešame a necháme postáť. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme. Podlejeme a dusíme domäkka. Tofu dáme na panvicu, opražíme, pridáme k mäsu s rajčinovým pretlakom a kapiou. Podávame k špagetám so strúhaným syrom.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist