SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť Ani ZEMIAKY nemusia byť pri chudnutí vašim nepriateľom.

13.03.2012 04:58

Ako konzumovať zemiaky pri chudnutí.
Redukčná zemiaková diéta nepatrí k vyváženým a zdravým diétam, pretože pri nej dochádza k zvýšenému príjmu sacharidov na úkor tukov, čím sa narúša metabolizmus a pri dlhodobom režime namiesto chudnutia Vám váha porastie. Keď si udržiavate váhu, môžete si dať zemiaky hoci aj každý deň, ale len v jednej porcii. Zemiakových receptov je obrovské množstvo, ale pri nesprávnej úprave sa stratia živiny a znásobí sa ich kalorická hodnota. Len pre porovnanie – 200 gramový zemiak uvarený v šupke v sebe obsahuje 4 gramy tuku a 553 KJ. Naproti tomu, rovnaké množstvo hranolkov má viac ako desaťnásobne viac tukov (50g) a približne 1684 KJ.  Popri hranolkoch do zdravej výživy nepatria ani zemiakové placky, lupienky, pečené zemiaky s maslom, masťou či vyprážané zemiakové krokety. Vhodnejšou úpravou sú zemiaky varené v šupke alebo bez zemiaky nakrájané v miešanom šaláte (pravdaže, bez majonézy).

Zemiaky majú pomerne nízku energetickú hodnotu. Zemiak varený (nie prevarený, ale varený do polomäka) v šupke má pomerne nízky glykemický index aj energetickú hodnotu. Môžete si ním obohatiť jedno jedlo denne. Pri chudnutí to však už je horšie s ostatnými jedlami zo zemiakov. Zemiak sám o sebe je pomerne suchý a má nevýraznú chuť. Preto ho ľudia väčšinou rôznymi mevhodnými spôsobmi dochucujú – predovšetkým tukom a soľou. A to už je strava, ktorá sa nám pri chudnutí nehodí. Z toho dôvodu je pri ich nevhodnej úprave lepšie, ak sa pri redukcii hmotnosti na nejaký čas úplne vzdáte zemiakov – iba ak ich dokážete jesť samé či pokvapkané olivovým olejom. Jedlá ako fučka, zapekané zemiaky či hranolky sú energetické bomby, ktoré vám výrazne skomplikujú snahu schudnúť. Majú veľa energie z tuku a navyše aj vysoký glykemický index. Takže: úplne by ste sa mali vzdať jedál ako zemiakové placky, krokety či hranolky – je to, ako keby ste jedli špongie plné prepáleného oleja. 

Zloženie zemiakov.
Až štyri pätiny zemiaku tvorí voda. Zo živín sú v nich najviac zastúpené sacharidy, bielkoviny a vláknina pre lepšie trávenie. Obsah tukov je iba zanedbateľný. Spomedzi vitamínov obsahuj´vitamíny C, B1, B2, B3 a B6 a z minerálov či stopových prvkov vápnik, síru, horčík, draslík, jód a železo. 100 gramov varených zemiakov má približne 300KJ, čo je menej ako ovocný jogurt. Vďaka tomu, že zemiak je bohatým zdrojom škrobu, nabije vás energiou. Tak ako u každej potraviny ale platí – konzumujte ho v rozumnej miere.

Správna príprava zemiakov je dôležitá.

Najistejšie je pripravovať zemiaky v pare, aby sa v nich uchovali všetky vitamíny a minerály. Pri dlhšom varení v klasickom hrnci a bez pokrievky sa stráca až 80 percent vitamínu C. A ešte jedno upozornenie: Kým zemiak postrúhate, presvedčte sa, že nemá na povrchu nijaké zelenkavé škvrny. Svedčia o prítomnosti alkaloidov, ktoré u citlivejších osôb vyvolajú migrény a vo väčšom množstve sú prudko toxické.

Keďže veľa účinných látok sa nachádza v šupke, usilujeme sa, ak to kvalita zemiakov dovolí jesť ich aj s ňou, či už pečené, alebo varené v pare. Ak sa varia vo vode, vyluhuje sa do nej veľa výživných látok, pričom vodu väčšinou vylejeme. Najlepšie je však zemiaky ( aj olúpané ) variť v pare, ako knedle a potom ich na tanieri mierne posoliť. Ak už zemiaky varíte vo vode, potom ju mierne osolenú vypite - je veľmi výživná. Alebo si z nej pripravte cesnačku. Môžete ju tiež naliať do vane s vodou a 20 minút si v nej poležať. Alebo  sa s ňou dá umyť riad aj bez použitia saponátov a bude sa krásne lesknúť. Veľmi šetrné je variť zemiaky v kuchte, ktorá niekoľkonásobne skráti čas varu. Najvhodnejším spôsobom prípravy je upiecť si rozkrájané zemiaky v rúre aj so šupkou. Zachovávajú si svoju výživovú hodnotu a majú pomerne nízky glykemický index.

LIEČEBNÉ ÚČINKY A ZLOŽENIE ZEMIAKOV

Energetická hodnota 1 kg zemiakov  je 2 900 – 3 500 kJ. Hlavnými zdrojmi energie sú v  nich škrob a  cukry, ktoré v prípade stolových odrôd predstavujú 15 – 20 % ich hmotnosti. Organizmus využíva tieto látky na  99 %, teda takmer bezo zvyšku. Predstava, že po konzumácii zemiakov človek rýchlo priberie, je pomýlená. 100 gramov varených zemiakov má 300 kJ, t.j. ako malé jablko, pomaranč alebo ½ grepu. Rovnaká porcia knedlí ako zemiakov má trojnásobne viac energie, tuku  jej má 10x viac, cukru 5x viac. Ich kalorický prínos závisí od toho, v akej úprave ich zjete  a  čo si k  nim naložíte. Zemiaky sú  tiež  ľahšie jedlo ako knedľa alebo pečivo. Zemiaková kaša opustí žalúdok po 2 – 3 hodinách, dobre sa tiež trávia opekané zemiaky na plechu, horšie už opekané zemiaky s cibuľkou ( 4 – 5 hodín ) a  najhoršie sú zemiaky pripravované na tuku.

Zemiaky ako potravina majú zásaditý charakter. Sú jedinou škrobovou potravinou, ktorá okrem sladkých zemiakov a  cukrovej kukurice obsahuje značné množstvo vitamínu C, a po šetrnej kuchynskej úprave môžu v 100 g zachovať asi 100 mg vitamínu C, teda asi ako jablko. Vitamín C je však v zemiakoch veľmi nestály a citlivý. Nevhodná úprava spôsobuje nielen jeho stratu, ale celkovú stratu výživových hodnôt. Preto treba zemiaky šúpať plastovou alebo nerezovou škrabkou a variť v  sklenených alebo nerezových nádobách. Absolútne nevhodné sú hliníkové alebo smaltované nádoby. Tak isto platí, že prudký a krátky var nespôsobuje také straty ako pomalé zahrievanie alebo opätovné prihrievanie za prístupu vzduchu. V zemiakoch uvarených v šupke zostáva asi 90 % pôvodného obsahu vitamínu C, v ošúpaných a rýchlo uvarených asi 80 %, v ohrievaných celých už menej ako 45 % a v ohrievaných rozkrájaných už menej ako 25 %.   Obsah bielkovín v 1 kg je asi taký, ako v 100 g netučného syra, 90 g chudého mäsa, 250 g chleba, či v 10 vajíčkach. Sú vynikajúcim zdrojom draslíka čiastočne i preto, že bežná porcia má najmenej 200 g. Sú tiež užitočným zdrojom vitamínov B1 a B6. Ľudia náchylní na kolísanie hladiny cukru v krvi by si na ich konzumáciu však mali dávať pozor, lebo zemiaky, na rozdiel od väčšiny škrobových potravín, vyvolávajú prudký vzostup hladiny cukru v krvi.

Ako a pri čom vám pomôžu zemiaky

  • Je to vynikajúca diétna potravina s vynikajúcou kvalitou bielkoviny. Čerstvá šťava zo surových zemiakov spolu so šťavou zo surovej kapusty v množstve asi 0,5 l za deň lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy, zápaly žalúdka, hemoroidy a prekyslenie organizmu vrátane záhy.
  • Kaša z čerstvo postrúhaných zemiakov priložená zvonka lieči popáleniny a je aj výbornou pleťovou maskou. Pomáha tiež pri rôznych ekzémoch.
  • Pôsobia preventívne proti rakovine vírusového pôvodu, ale aj proti iným vírusovým ochoreniam ( takéto látky majú najmä v šupke ).
  • Ich pravidelná konzumácia pomáha odvodňovať organizmus, znižovať krvný tlak, posilňuje srdce.
  • Surové pomáhajú liečiť dnu a reumatické ochorenia.
  • V zemiakoch ( podobne ako v  kapuste a  mrkve ) sa nachádza určitý druh pektínu, ktorý na seba viaže až 80 % ťažkých kovov a vylučuje ich z tela von.

Zopár rád ku konzumácii a príprave zemiakov

  • Nové zemiaky kupujeme len v takom množstve, ktoré spotrebujeme, aby sme ich zbytočne neskladovali.
  • Zemiaky sa musia skladovať v chladnej, suchej, no predovšetkým tmavej miestnosti. Pôsobením svetla môžu zozelenieť a  vytvárať zdraviu škodlivý solanín.
  • Pred varením ich dôkladne zbavte klíčkov, pretože obsahujú jedovaté látky.
  • Na varenie v šupke vyberáme približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne.
  • Keď varíte zemiaky v šupke, vodu osoľte – vtedy nepopraskajú. Alebo pridajte do vody cca 1 PL oleja.
  • Pred prípravou ich dobre umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme pri čistení na nich nepreniesli povrchovú špinu. Po očistení ich ešte vcelku umyjeme. Krájame ich až tesne pred varením. Pokrájané už neumývame, pretože vitamín C sa ľahko vyplavuje do vody.
  • Očistené zemiaky nenechávame stáť na vzduchu, lebo aj takto sa z nich stráca vitamín C.
  • Čistíme ich len nožmi a škrabkami z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje, lebo vitamín C je citlivý aj na to .
  • Staré a  nové zemiaky neobsahujú rovnaké množstvo škroboviny, preto ich treba ináč pripravovať. Staré zemiaky vkladáme pri varení do studenej vody, nové do vriacej.
  • Po uvarení ich ihneď scedíme, aby z nich unikla prebytočná para, chvíľku ich necháme odokryté a potom hneď zakryjeme.
  • Ak potrebujeme, aby boli zemiaky rýchlejšie uvarené, pridáme do vody trochu prášku do pečiva.
  • Staré zemiaky získajú vynikajúcu chuť, keď do vody, v ktorej sa varia, pridáte trochu cukru, mlieka alebo trochu citrónovej šťavy ( octu ).
  • Pre chuťové variácie môžete niekedy variť zemiaky v mlieku, v mäsovom vývare, alebo použite na ochutenie vody hotové maggi či Vitana kocky .
  • Ak pri varení pridáme do vody trocha tuku, zemiaky nevykypia.
  • Najchutnejšie sú zemiaky uvarené v pare, majú aj najmenšie straty vitamínov. Nemusíte hneď vlastniť parný hrniec – dajú sa využiť dierkové vložky do hrncov, kovové cedidlá, pri menšom množstve aj parák na knedlík.
  • Keď po uvarení zemiaky v šupke prudko schladíte, budú sa ľahšie šúpať.Jemnú šupku z nových zemiakov odstránime drôtenkou, alebo zoškrabaním ostrým nožíkom.
  • Pečené zemiaky budú chutne chrumkavé, ak surové plátky vopred posypete múkou, a až potom ich vložíte do horúceho oleja.
  • Aby sa zemiaky krajšie upiekli, solíme ich až ku koncu pečenia, alebo po upečení.
  • Ak máte radi hranolky, ale zároveň sa chcete stravovať zdravšie, vysypte mrazené hranolky na plech a upečte ich bez tuku v rúre do ružova. Pri pečení ich párkrát prevrátime vidličkou, aby sa rovnomerne opiekli. V kuchynke sa dá kúpiť aj špeciálny plech na hranolky s  kanálikmi a  otvormi, cez ktoré prebytočný tuk odkvapká .
  • Ak robíme hranolčeky z čerstvých zemiakov, pripravujeme ich obdobným spôsobom, ale na plechu ich podlejeme troškou vody, do ktorej rozmiešame cca  1 PL oleja. Pre obmenu chuti môžeme pridať do vody roztlačený cesnak, alebo cesnakový prášok, alebo ich podliať vývarom a pod. – viď. vyššie / varenie zemiakov.
  • Ak chcete zemiakové hranolky vyprážať, budú jemnejšie, ak ich ešte pred vyprážaním surové rýchle ponoríte do vriacej vody, potom hneď do studenej vody a poriadne ich osušíte. Pred vyprážaním ich nesolíme, lebo by zvlhli a scvrkli sa.
  • Hranolky nikdy neohrievame znovu v tuku, ale v pare nad hrncom. Zostanú tak oveľa chutnejšie a menej mastné.
  • Zemiaky v  alobale pri dusení nepopraskajú, ak ich vopred poprepichujete vidličkou a až potom zabalíte do fólie.
  • Ak chcete grilovať veľké zemiaky, najprv ich trocha predvarte, potom zabaľte do alobalu a položte na gril. Rýchlejšie zmäknú.
  • Pred zohrievaním v mikrovlnke zemiaky trochu pokropte vodou – neobschnú.
  • Postrúhané zemiaky najviac strácajú vitamín C, preto ich hneď posypeme múkou alebo polejeme tukom a pripravujeme čo najrýchlejšie.
  • Cesto na zemiakové placky nestmavne, ak doň pridáte postrúhanú mrkvu.
  • Ak pridáte do cesta trocha prášku do pečiva a  necháte ho chvíľu odležať,  placky budú stráviteľnejšie.
  • Zemiakové placky ostanú aj po upečení krásne zlatožlté, ak pridáte do nastrúhaných zemiakov trocha horúceho mlieka.
  • Ak nemáte robot, a nechce sa vám strúhať zemiaky na placky na strúhadle, skúste použiť strojček na mäso alebo strúhanku.
  • K zemiakovým plackám alebo haruli môžete podávať aj bielu kávu – je to chutná kombinácia a zaženie smäd rýchlejšie ako pivo alebo limonáda.
  • Ak vám zemiakové lupienky zmäknú ( ale to isté platí aj o slaných tyčinkách alebo syrovom pečive), vložte ich na niekoľko minút do teplej rúry a budú opäť chrumkavé.
  • Pri príprave zemiakovej kaše používajte len horúce mlieko. Ak použijete iba vlažné, či dokonca studené, bude kaša menej chutná aj vzhľadná.
  • Zo zbytkov zemiakovej kaše môžeme na druhý deň uvariť polievku, okoreníme ju nasekanou petržlenovou vňaťou  ( prípadne ju vylepšíme rozhabarkovaným žĺtkom, ktoré povaríme ) a doplníme opraženou žemľou či chlebom.
  • Ak zemiakové cesto dlhšie stojí, redne. Preto ak vás niečo zdrží pri príprave zemiakových knedlíkov, šišiek alebo iného jedla, zapracujte do cesta ešte trochu múky.
  • Ak chcete dodatočne mierne zahustiť polievku ( alebo aj omáčku ) spravte to takto: hneď ako sú všetky suroviny v polievke dovarené, pridajte do nej najemno postrúhaný zemiak a krátko spolu povarte.
  • Presolenú polievku napravíte tak, že v nej uvaríte niekoľko malých zemiakov, ktoré potom môžete použiť ako prílohu.
  • Ak už nemáte iné len namrznuté zemiaky, a nemáte práve možnosť kúpiť iné, skúste toto: preneste ich do tepla a nechajte niekoľko dní „vydýchať“. Tým sa stratí časť cukru, ktorý sa v nich vytvoril. Takéto zemiaky potom varte tak, že ich olúpete, namočíte do teplej vody a uvediete do varu. Prvú vodu zlejete a až v druhej vode ich dovaríte. Pre zlepšenie chuti môžete do vody pridať aj trochu octu – ale užitočné vitamíny alebo minerály z nich takto nenávratne zmiznú.
  • Omrznuté, sladkasté zemiaky môžeme využiť najmä na prípravu sladkých a múčnych pokrmov a na vyprážanie.
  • Pri dusení zemiaky vkladáme do rozohriateho tuku a podlievame vriacou vodou, vývarom alebo inou tekutinou. Zalievame ich tak, aby boli vodou len zakryté.
  • Zemiaky varíme, dusíme či pečieme prikryté, sú tak chutnejšie a najmä majú menšie straty na živinách.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,

zapojte sa do našich programov

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist