SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť ČO JESŤ a ako sa STRAVOVAŤ aby ste NEHLADOVALI ale chudli.

07.03.2012 02:10

Hlad je nepriateľ chudnutia a stravovania. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo osoby s nadváhou často jedia? Majú hlad. Ten je silnejší ako pevná vôľa. Aj silné predsavzatie schudnúť často stroskotá ak nastúpi pocit silného hladu. Žiadna vôľa psychicky zdravého človeka nie je taká silná, aby tomuto pocitu, ktorý nám dala príroda, odolávala. Ak dokážete odolávať hladu a celé dni sa nenajesť, tak okamžite navštívte psychiatra. Máte vážne sklony k anorexii. Pri chudnutí sa bude diať to isté, čo aj doposiaľ. Keď príde chuť najesť sa, tak sa najeme. Čas jedenia je presne určený stravovacím režimom, ako teda naložiť s malým hladom ak príde mimo stanovený čas? Len malým kúskom ovocia alebo zeleniny.  

Náš pocit hladu je úzko spojený s hladinou glukózy v krvi . Túto vetu, by si mal zapamätať každý, kto chce úspešne schudnúť. Nie každá potrava totiž uvoľňuje sacharidy pri trávení rovnako. Čím je potrava viac pozbavená jej prirodzených zložiek, akými sú napr., vláknina, tuky alebo bielkoviny, tým rýchlejšie sa z nej sacharidy uvoľňujú a hladina glukózy v krvi prudko stúpa (telo jej má nadbytok) a začína sa proces premeny glukózy na tuk. (Priberanie.) Mrzuté na tom celom je to, že len o niečo pomalšie ako stúpa, tak aj klesá a pocit hladu sa dostaví pomerne rýchlo. Vzniká známy paradox. Človek priberá a pritom má stále hlad. Ako sa volajú tieto potraviny, čo dokážu dodať telu sacharidy v tak vysokých dávkach? Biela múka a pekárenské výrobky z nej. Škrob. Cukor (výnimkou je ovocný cukor).

Čoho môžete zjesť viac a nehladovať?

Kto chce schudnúť, nech si vyberá riedke potraviny. Majú nízku kalorickú hodnotu a napriek tomu zasýtia. A dokonca dobre chutia! Obsahujú totiž veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby bola nízkokalorická diéta znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu.

Zjednodušene povedané ide o také jedlá, ktorých môžeme zjesť relatívne väčší objem a viac si tak naplniť žalúdok. A to bez nežiaduceho efektu prijatia nadbytočných kalórii. Medzi také potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny (snáď až na kukuricu, hrášok a mrkvu).  Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko. Ďalej rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. Údeniny a priemyselne spracované mäsá k riedkym potravinám nepatria.

U ovocia záleží na obsahu cukru. Jahody sú lepšie než melón, jablko je lepšie než hroznové víno. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi, najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny.

Výhoda vody v potravinách je zrejmá – rovnaký objem jedla zasýti viac pri menšom počte kalórií.

Ako je to s glykemickým indexom (GI)?

GI index zjednodušene povedané vyjadruje rýchlosť a rozsah, s akým potravina zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Pri jeho vyššej koncentrácii sa do krvi vyplavuje viac inzulínu, čo nielenže podporuje ukladanie tukov do zásob, ale tiež rýchlejšie budete hladní. Preto je také dôležité pri diéte dbať na príjem potraviny s nízkym GI. Dá sa povedať menej sacharidov a viac vlákniny znamená nižší GI. Záleží ale i na zložení sacharidov a na tepelnej a mechanickej úprave jedla

Hlad je prezlečený smäd.

Vodou ho síce nadlho neuhasíme, ale existujú aj iné alternatívny tekutej stravy, ktorá je určite výživnejšia ako rezeň a zemiaková kaša.  

Proteínové nápoje
Tekutá strava sa dáva malým deťom, ľuďom po operácii aj tým, ktorých trápia vážne zdravotné problémy. Dôvod je jednoduchý - tekutiny sú ľahšie stráviteľné. Na trhu je dnes niekoľko druhov proteínových tekutých nápojov. Kúpite ich už hotové, vo forme prášku, ktorý zmiešate s vodou. Sú jedinečným zdrojom bielkovín. Pre prijatie takého množstva, ktoré získate jedinou porciou nápoja, by ste museli skonzumovať množstvo stravy, čo je na jedno posedenie nemožné a navyše, bolo by to aj poriadne drahé.
Polievky
Je to ďalšia možnosť, ako sa zasýtiť tekutinou. Nielen, že zaženú hlad, ale aj osviežia a keď sa konzumujú ako predkrm, pred hlavným jedlom, vytvoria v žalúdku ideálne prostredie na jeho prijatie, spustia sekréciu slín, žalúdočných štiav, dajú do pohybu črevá a prebudia chuť k jedlu. Zároveň zabránia skorému vyhladnutiu, ku ktorému dochádza, keď si dáte iba druhé jedlo. Polievka totiž udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Polievkou zabijete dve muchy jednou ranou - najete sa a doplníte pitný režim. To ale nie je všetko, polievka, v ktorej sa varí zelenina je plná vitamínov, ktoré sa z nej uvoľňujú, antioxidantov a minerálnych látok.
Polievka je vhodná i pri redukčnej diéte, pretože podporuje výdaj energie, látkovú výmenu a čiastočne zasýti, takže vám bude stačiť už len malá porcia druhého jedla. V tomto prípade, keď sa snažíte aj vďaka polievke znížiť svoju hmotnosť, sa určite vyhýbajte zahusteným, krémovým, smotanovým polievkam.
Mlieko
Je zdrojom 14. najdôležitejších minerálov, bielkovín, vitamínov, enzýmov, mliečneho cukru a tuku. To všetko potrebuje naše telo pre bezproblémové fungovanie. Tak prečo mu to nedopriať a nedať si na raňajky, desiatu, či večeru mliečny kokteil? Obohatíme sa tak o vápnik, dôležitý pre zdravie nervového systému, kostí a zubov, o horčík, nevyhnutný pri premene krvného cukru na energiu, o draslík, ktorý reguluje hladinu soli a pomáha organizmu s odstraňovaním škodlivých látok.

V mlieku je aj železo, ktoré potrebujeme na tvorbu červených krviniek a nechýba v ňom ani zinok, podporujúci imunitný systém. Mliekom si zároveň doplníme celý rad vitamínov, ktoré riadia zdravý chod metabolizmu, ochraňujú kožu a zrak, zabezpečujú tvorbu červených krviniek i rast detí. Či už siahnete po jogurtovom nápoji, acidofilnom mlieku alebo jogurte, zlepšíte si trávenie a pozitívne ovplyvníte celú črevnú mikroflóru.
Zeleninová a ovocná kaša
Je chutná, má plnú energetickú a biologickú hodnotu, ľahko ju strávite a poriadne vás zasýti. Uvarte si akúkoľvek zeleninu do mäkka, pridajte k nej mlieko, mäsový vývar, zeleninovú, či ovocnú šťavu a dôkladne rozmixujte.

Aké sú raňajky s müsli?

Raňajkové cereálie patria snáď k najobľúbenejšiemu pokrmu, s akým štartujeme deň. Deti sa na ne tešia kvôli sladučkej chuti, my starší zas privítame nenáročnú a najmä rýchlu prípravu. Stačí nasypať do misky, zaliať jogurtom alebo mliekom a raňajky sú hotové. Kým si však pochutnáte na chrumkavom müsli s príchuťou čokolády, pozrite si nutričné zloženie. Možno zistíte, že raňajkujete obyčajnú sladkosť, ktorá s pôvodným müsli okrem názvu veľa spoločného nemá.

Väčšina z nás preferuje v rannom zhone tyčinky pred tanierom s vločkami. Aj tu treba byť opatrní. Müsli tyčinky majú pomerne vysoký glykemický index, takže dodajú síce energiu, ale veľmi nakrátko. Ak chcete byť sýty, dajte si radšej obyčajné vločky s mliekom. V ňom obsiahnuté bielkoviny vás spoľahlivo udržia fit a zdravých.

Zdravé müsli predstavuje ráno ideálny zdroj energie. Vďaka vysokému podielu zložených sacharidov, ktoré sa vstrebávajú pomaly a pozvoľna, zabráni návalom vlčieho hladu v dopoludňajších hodinách a pomôže vám zachovať si perfektnú koncentráciu až do obeda.

Prečo piť čaje?
Túžite sa ráno niečím osviežiť? Džús už nemáte v chladničke, ale zato vychladený čaj? Do očí vám udrie ľad, ktorý by sa úžasne hodil do pohára s čajíkom. Zadržte! V zime si môže takýto nápoj odniesť len vaše zdravie. Priveľmi vychladené nápoje telo neosviežia a pôsobia v skutočnosti opačne. Ak máte potrebu sa ráno napiť niečoho studeného, lebo ste spali v prehriatej miestnosti, celá ste sa spotili a vysmädli, nemali by ste organizmu spôsobovať teplotný šok tým, že vypijete príliš ľadovú tekutinu.

Nápoje, ktoré ráno vypijete by mali mať izbovú teplotu, rozhodne do nich nepridávajte v zime ľad. Mierne vychladené alebo vlažné nápoje majú aj inú výhodu, šetria totiž aj váš žalúdok, navyše vám nehrozia črevné problémy, ktoré sa môžu po vypití ľadového nápoja objaviť veľmi rýchlo.

Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, hlavne B1 a B2, ďalej A, C a P. Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej, čím sa posilňuje imunita. Zelený čaj úspešne pomáha liečiť cukrovku. Vysoké percento selénu prítomného v čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Čaj obsahuje aj látky, ktoré zvyšujú počet bielych krviniek. Čaj posilňuje imunitný systém a má vplyv na dlhovekosť.

Jedlá po ktorých  rýchlo vyhladnete.  

Nie je kalória ako kalória. Vedci už dávnejšie zistili, že bielkovinová kalória dokáže zasýtiť na dlhší čas než kalória z tukov či uhľohydrátov. Čo to znamená? Keď sa na to pozrieme napríklad z hľadiska raňajok, človek, ktorý zjedol ráno omeletu, bude na obed menej hladný ako ten, čo si dal biele pečivo s džemom. Výsledky výskumu dokonca vyčíslili, že po omelete zjete na obed približne o 140 kalórií menej.

Keďže však nemožno takto detailne rozlišovať kalórie, ktoré prijímame, uvedomte si základné pravidlá. Hlad najlepšie zaženie kombinácia bielkovín, vlákniny a vody, ktoré sa v jedle skutočne nachádzajú. Často sa však stane, že do úst vkladáme potraviny, ktoré po týchto látkach ani nechyrovali, a tak môžeme čoskoro čakať opätovný hlad.

Sladké a pečené
Sú sladké, chutné a tak ľahko sa berú do ruky. Koláče a sladké pečivo je nástrahou číslo jeden, ktorú pomerne často volíme v prípade hladu. Ak sa však nespoliehate výhradne na vlastnoručne pečené výrobky zo zdravších surovín, ťažko môžete očakávať nejakú výživnú hodnotu. Sladké pečivo je plné cukru, kalórií a veľmi rýchlo po ňom vyhladnete. Nerovnomerne kolísanie hladiny cukru urobí svoje a vy dostanete chuť na niečo ďalšie.

Smažené jedlá
Samozrejme, v rebríčku jedál, ktoré vás čoskoro donútia opäť jesť, je aj všetko smažené. V takejto podobe nám síce veci veľmi chutia, ale treba si uvedomiť, že smaženie oberá potraviny o značnú časť výživovej zložky a pridáva na kalóriách. Hranolky už so zemiakmi veľa spoločného nemajú, takže smaženého radšej menej ako viac.

Nebezpečné žuvačky
Pri tejto činnosti sa vám neustále vytvárajú sliny, ktoré mozgu signalizujú, že jedlo je na ceste. Avšak, menším problémom je to, že žiadne jedlo do žalúdka nesmeruje, čo o chvíľu bude mať za následok pocit hladu. Tak ako pri ostatných spomínaných jedlách.

Potraviny, ktoré vám pomôžu odstraňovať tuk

Mandarínky, grepy, pomaranče, všetky tieto citrusové plody sú pre našu postavu a trávenie doslova záchranou. Okrem toho, že sú bohaté na vitamíny, plnia aj iné dôležité funkcie a pomáhajú nášmu metabolizmu. Citrusy sú výborným spaľovačom tukov. Podporujú odolnosť organizmu. Práve pomaranče znižujú v tele zlý cholesterol v krvi. Ich horká chuť podporuje tvorbu žlče a tá priaznivo ovplyvňuje trávenie tukov. Pri citrusoch hovoríme o rôznych ovocných kyselinách a enzýmoch, ktoré dokážu rozprúdiť látkovú premenu a zrýchliť spaľovanie tukov.

Mnohé citrusové plody, napr. grep obsahujú látky, ktoré pôsobia na organizmus ako detoxikačný prostriedok. V prípade, že sa z tela odplavia toxické látky, lymfatický systém môže lepšie pracovať a zbytočne sa nám odpad nehromadí pod kožou.

Aj vďaka grepu nevzniká u žien celulitída. Ak zjete pol hodinu pred jedlom polovicu grepu, nebudete sa prepchávať ďalej. Horké látky v grepe brzdia chuť na jedlo.

Dávate si do čaju citrón? Ani netušíte, ako veľmi svojmu tráveniu a spaľovaniu tukov pomáhate. Citróny v sebe obsahujú látky, ktoré dokonca naštartujú v našom tele hormóny, čo spaľujú tuky!

Citróny zmierňujú tráviace ťažkosti, zlepšujú trávenie a stimulujú cirkuláciu krvi v ľudskom tele. Na druhej strane, príliš veľa kyselín nepriaznivo ovplyvňuje zubnú sklovinu, ktorá má tendenciu sa zafarbovať. Vitamín C obsiahnutý v citrusoch zase podporuje správny rast kostí a zabraňuje krvácaniu ďasien. Aj preto je potrebné konzumovať všetko s mierou. Citrusy stačia aj v malých dávkach na to, aby sme v tele dokázali spotrebovať každú kalóriu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,

zapojte sa do našich programov

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist