SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť Keď chcete schudnúť naučte sa ako OBEDOVAŤ.

10.06.2012 06:55

Už ste rozmýšľali nad tým, prečo sa vaše chudnutie po počiatočných úspechoch zastavilo? Jednou z odpovedí je : Hlad je nepriateľ chudnutia. Vôľa bežného človeka nie je taká silná, aby pocitu hladu, ktorý nám dala príroda, dlhodobo odolávala. Ak dokážete odolávať hladu a pri chudnutí celé dni výrazne obmedzovať stravu, tak s tým okamžite skončite. Čas jedenia v priebehu dňa je presne určený Vašim zaužívaným stravovacím režimom. Ak príde na vás hlad mimo zaužívaný čas, zažeňte ho malým kúskom ovocia alebo zeleniny. Naučte sa jesť  5 x denne a menšie porcie. Ak dokážete odolávať hladu, neznamená to, že je vaša vôľa taká silná, ale že pocit hladu je taký slabý, alebo tiež, že je jedlo málo chutné. Už neraz sme spomínali, že je dôležité aby ste začali deň zdravými raňajkami. Raňajkami sa však Vaša snaha o chudnutie a zmenu stravovania nesmie skončiť. Musíte zmeniť aj Váš prístup k obedu. Podľa zásad zdravého stravovania by obed mal byť pre vás povinnosťou.  A tu je u mnohých ľudí s nadváhou kameň úraz, teda priberania.V každodennom strese zostáva často práve obed vynechávaný. Mnohí hlavne pre nedostatok času často obedujeme v stánkoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo nám potom ostáva dlho ležať v žalúdku, čo krátkodobo škodí nielen vašej nálade a aktivite ale dlhodobo aj zdraviu. Pomaly ale isto priberáte.

Kvôli spaľovaniu tukov sú ideálne troj až štvorhodinové prestávky medzi jedlami. Je to však ťažké dodržiavať, pretože máme buď málo času myslieť na jedlo alebo príliš veľký hlad. Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Váš organizmus potrebuje doplniť denné zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa.  Jeme preto, aby sme žili, nežijeme len preto, aby sme jedli. Naše stravovacie návyky by nemala ovplyvňovať len naša chuť, či spoločenské zvyklosti, ale rozumné zváženie potrieb nášho tela. 

Keď to nedodržíte a vynecháte obed tak :

  1. Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
  2. hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,
  3. organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,
  4. ste malátny, unavený, postupne dostávate veľký hlad,
  5. vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, hamburger, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
  6. Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,
  7. priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás toho zjete málo a kilá Vám neúprosne pribúdajú,
  8. na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
  9. opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
  10. takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskorým večerným alebo i nočným prejedaním sa.
  11. Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.
  12. Príčinou tohto procesu okrem je, že neobedujete alebo Váš obed je nevhodný.
  13. Samozrejme u každej osoby je to individuálne a ovplyvňuje to viacero faktorov.

 

Aké by malo byť zloženie vášho obeda. Podľa najnovších výskumov by sa náš obed mal skladať z  nasledujúcich skupín potravín:

  1. šalát z čerstvej zeleniny
  2. jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie
  3. jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Šalát z čerstvej zeleniny by mal obsahovať :

  • listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová kyselina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
  • farebnú zeleninu(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
  • reďkovku a karfiol
  • klíčiace výhonky
  • cibuľu a cesnak

Zelenina, ktorú dávame do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre rozžuť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslej smotany a hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou. Soľou v šalátoch treba šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.

Potraviny dodávajúce telu energiu -  kalórie. Obedňajšie jedlo by malo obsahovať niektoré z nasledujúcich potravín:

  • strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, cícer)
  • zemiaky, cestoviny
  • obilniny (ovos, ryža, pšeno)
  • kombinácia strukovín s obilninami

Kombináciou strukovín s obilninami (ryža so šošovicou, ryža s fazuľou) získame bielkoviny vysokej biologickej hodnoty podobné mäsu.

Potraviny dodávajúce telu bielkoviny.  Môžeme použiť niektorú z možností:

  • rastlinné sójové mäso s dusenou zeleninou (paprika, šampiňóny, artičoky)
  • sójové výrobky s dusenou zeleninou (tofu)
  • vajce s dusenou zeleninou

Pre vysoký obsah cholesterolu nekonzumujeme viac ako 3 vajcia týždenne. Rastlinné produkty na báze sóje poskytujú rovnaké, alebo vyššie množstvo výživných látok ako mäso, a majú tú výhodu, že dodávajú telu oveľa menšie množstvo tuku i kalórií. Obed je povinnosť voči vášmu telu. Nezabúdajte na to.

Pravidelné obedy. Iba po dobrom a výživnom jedle sa u vás prejaví psychická pohoda, predíde tak vzniku stresu a nervozity. Nezabudnite, že obed tvorí 35 percent denného príjmu energie. Vynechaním poludňajšieho jedla si zvýšite únavu a poklesne váš výkon.

Koľko času venovať obedu. Zdravá norma je podľa nutričných odborníkov a dietológov minimálne 45 minút, kým si telo na jedlo zvykne a začne ho spracovávať. 

Obed mimo pracoviska. Väčšina odborníkov považuje pauzu na obed mimo pracoviska za pozitívny prínos k celkovej duševnej a telesnej pohode zamestnancov. Vďaka tomuto faktu má pracovná prestávka na obed veľký vplyv na dobrú atmosféru v pracovnom kolektíve.

Pomocníci pri chudnutí. Snažte sa zaradiť do svojho stravovacie režimu nasledovné potraviny:

·        Polievka: Veľmi dobre uspokojí hlad, pretože váš mozog ju vníma ako náplň do žalúdka.

·        Voda: Nemá žiadne kalórie, takže je to skvelý spôsob, ako vyplniť žalúdok.

·        Vajcia: Sú plné bielkovín, takže vám pomôžu cítiť sa plnší a najedený dlhšie.

·        Zelený čaj: Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú zrýchliť metabolizmus a spaľovanie tukov.

·        Šalát: Riadi príjem kalórií, takže jedlo by ste mali začať veľkým šalátom (ale nie s kalorickou zálievkou).

·        Hrušky: Pektínová vláknina v hruškách vám pomôže cítiť sa plnší a najedený.

·        Olivový olej: Ten vám pomôže spáliť kalórie.

·        Jablká: vláknina v jablkách vám pomôže cítiť sa plný, takže budete jesť menej.

·        Odstredené mliečne výrobky: Kombinácia vápnika, vitamínu D a nízkeho obsahu tuku v odtučnenom mlieku a nízkotučnom jogurte môže pomôcť pri chudnutí a tiež pri budovaní a udržiavaní svalovej hmoty.

·        Škorica: Pomôže vášmu telu metabolizovať cukor.

·        Ocot: Kyselina octová v octe môže spomaliť prechod potravy zo žalúdka do tenkého čreva, takže vaše bruško zostáva plné dlhšie.

·        Orechy: Konzumáciou orechov spálite viac kalórií, dokonca aj pri relaxácii.

·        Štipľavá paprika: Jej zložka kapsaicín pomáha potlačiť chuť do jedla.

·        Tabuľka čokolády: Aby ste sa vyhli maškrteniu, je dôležité dopriať si raz za čas kúsok kvalitnej čokolády.

·        Melón: Je plný antioxidantov, ako sú vitamíny A a C a obsahuje množstvo vody, ktorá naplní váš žalúdok.

Nemyslite si, že len konzumácia týchto potravín natrvalo zmení vašu postavu. Je potrebné, aby ste zmenili svoje stravovanie nie jednorázovo na týždeň, či mesiac, ale by ste túto zmenu aplikovali natrvalo.  Strava obsahujúca vyššie uvedené potraviny vám síce pomôže schudnúť, ale pri zmene svojho životného štýlu nezabúdajte ani na cvičenie.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist