SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť OBED v REŠTAURÁCII a chudnutie.

16.08.2012 05:42

Keď ste sa rozhodli schudnúť, mali by ste si počas náročného dňa nájsť čas aj na obed. Obed  je rozhodujúcim zdrojom živín i energie pre potreby každého z nás - mal by tvoriť až polovicu denného energetického i výživového príjmu. V žiadnom prípade ho nevynechávajte, telo sa Vám odplatí hladom, neskorším prejedaním sa i zhoršovaním metabolizmu. Samozrejme na začiatku dňa by mu mali predchádzať raňajky, ktoré upokoja a naštartujú váš organizmus. Mali by ste mu venovať dostatok času, prospeje to vášmu pracovnému výkonu i postave.Platí to vo všetkých prípadoch, teda aj vtedy, keď si ho dáte v reštaurácii. Reštaurácie už dnes poskytujú možnosti zdravého a pritom aj cenovo primeraného stravovania.

Nezdravé obedy vám prinesú len chvíľkové uspokojenie
Aj vy ich rýchlo zhltnete a súčasne sa venujete pracovným povinnostiam? Podporujete tak vznik obezity, čo má za následok radu chorôb od zmeny krvného tlaku, vzniku cukrovky či ochorenia srdca. Aby ste sa nemuseli báť v práci o zdravie, k tomu poslúži dobrá a pravidelná výživa organizmu. Ak máte v žalúdku to, čo telo potrebuje, narastá aj vaša produktivita práce. Snažte sa zabezpečiť, aby ste mali prístup k výživnej a dostupnej strave, ako aj k adekvátnej prestávke na občerstvenie a primeraným podmienkam pri stravovaní.

Pravidelné a zdravé obedy prinášajú pohodu
Iba po dobrom a výživnom jedle sa u vás prejaví psychická pohoda, predídete tak vzniku stresu a nervozity. Nezabudnite, že obed tvorí až 50 percent denného príjmu energie. Vynechaním poludňajšieho jedla si zvýšite únavu a poklesne váš výkon.Vaša postava trpí, priberáte.

Koľko času venovať obedu
Naše stravovanie je rovnako dôležité ako bezpečnosť pri práci. Čo hovorí zákon o našej obedovej pauze? Stanovuje nedostatočný čas na obednú prestávku v trvaní 30 minút! Je to však čas, ktorý nevyhovuje zdravej norme. Zdravá norma je podľa nutričných odborníkov a dietológov minimálne 45 minút, kým si telo na jedlo zvykne a začne ho spracovávať. 

Obed mimo pracoviska - reštaurícia
Väčšina odborníkov považuje pauzu na obed mimo pracoviska za pozitívny prínos k celkovej duševnej a telesnej pohode zamestnancov. Vďaka tomuto faktu má pracovná prestávka na obed veľký vplyv na dobrú atmosféru v pracovnom kolektíve.

Obedňajší pomocníci pri chudnutí - nič náročné pre každého z nás

Snažte sa počas dňa zaradiť do svojho stravovacie režimu nasledovné potraviny:

  • ·        Polievka: Veľmi dobre uspokojí hlad, pretože váš mozog ju vníma ako náplň do žalúdka.
  • ·        Voda: Nemá žiadne kalórie, takže je to skvelý spôsob, ako vyplniť žalúdok. Nezapíjajte jedlo, vypite ju pred obedom.
  • ·        Vajcia: Sú plné bielkovín, takže vám pomôžu cítiť sa plnší a najedený dlhšie.
  • ·        Zelený čaj: Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú zrýchliť metabolizmus a spaľovanie tukov.
  • ·        Šalát: Riadi príjem kalórií, takže jedlo by ste mali začať veľkým šalátom (ale nie s kalorickou zálievkou).
  • ·        Hrušky: Pektínová vláknina v hruškách vám pomôže cítiť sa plnší a najedený.
  • ·        Cibuľa: šálka nakrájanej cibule obsahuje len 60 kalórií a zároveň vás chráni proti širokej škále ochorení, vrátane rakoviny.
  • ·        Olivový olej: Ten vám pomôže spáliť kalórie.
  • ·        Jablká: vláknina v jablkách vám pomôže cítiť sa plný, takže budete jesť menej.
  • ·        Odstredené mliečne výrobky: Kombinácia vápnika, vitamínu D a nízkeho obsahu tuku v odtučnenom mlieku a nízkotučnom jogurte môže pomôcť pri chudnutí a tiež pri budovaní a udržiavaní svalovej hmoty.
  • ·        Škorica: Má moc pomôcť vášmu telu metabolizovať cukor.
  • ·        Ocot: Kyselina octová v octe môže spomaliť prechod potravy zo žalúdka do tenkého čreva, takže vaše bruško zostáva plné dlhšie.
  • ·        Orechy: Konzumáciou orechov spálite viac kalórií, dokonca aj pri relaxácii.
  • ·        Štipľavá paprika: Kúzelnou zložkou je kapsaicín, ktorý pomáha potlačiť chuť do jedla.
  • ·        Tabuľka čokolády: Aby ste sa vyhli maškrteniu, je dôležité dopriať si raz za čas kúsok kvalitnej čokolády.
  • ·        Melón: Je plný antioxidantov, ako sú vitamíny A a C a obsahuje množstvo vody, ktorá naplní váš žalúdok.

Nemyslite si, že len konzumácia týchto potravín natrvalo zmení vašu postavu. Je potrebné, aby ste zmenili svoje stravovanie nie jednorázovo na týždeň, či mesiac, ale by ste túto zmenu aplikovali natrvalo.  Strava obsahujúca vyššie uvedené potraviny vám síce pomôže schudnúť, ale pri zmene svojho životného štýlu nezabúdajte ani na cvičenie. Vedecké štúdie preukázali, že príjem kalórií nie je nevyhnutne vyšší u obéznych než u normálnych ľudí. Je to energetický výdaj, ktorý je u tých, ktorí trpia nadváhou, často podstatne nižší. Takže sa uistite, že váš plán znižovania hmotnosti kladie rovnaký význam cvičeniu.

 

Keď ste sa rozhodli schudnúť, musíte zmeniť aj svoje stravovacie návyky a obmedziť konzumáciu rôznych kalorických bômb. Predovšetkým zmrzlinu, sladké nápoje, chutné koláče, pizzu a množstvo ďalších dobrôt. Navyše, ak sa ocitnete v reštaurácii a začnete čítať a vyberať si z chutnej ponuky jedál, problém s chudnutím je na svete. Preto je dobré poznať niekoľko základných rád, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť nástrahy reštaurácie a neporušiť svoj diétny plán, ktorý ste si krvopotne vytvorili.

Vyhýbajte sa vyprážaným jedlám
V nejednej reštaurácii vyprážajú mäso na už použitej dávke oleja. Preto sa vyhnite prepálenému oleju a objednajte si jedlo, ktoré je pripravené na pare, je pečené alebo grilované. Vhodné sú jedlá, ktoré majú minimálnu nasiakavosť, aby ste pred sebou nemali na tanieri jedlo plné oleja. Ak už teda nedodržíte úplne diétny rozpis, tak si aspoň zvoľte menšie zlo.

Predjedlo občas zjedzte ako hlavné jedlo
Keďže gramáž porcií jedál sa v posledných rokoch zvýšila, skúste si občas namiesto hlavného jedla objednať niečo z predjedál. Určite vás to nasýti a kaloricky neprešvihnete limit, ktorý by ste pri vašom chudnutí mali dodržať. 

Bez kalorických omáčok sa chudne lepšie
Veľkú pozornosť pri výbere jedla venujte rôznym omáčkam a zálievkam mäsa. Bývajú síce veľmi chutné, ale veľakrát sú to tučné šťavy, ktoré môžu energetickú hodnotu celého jedla aj zdvojnásobiť. Grilované kura si dajte, avšak nie vtedy, ak pláva v kalorickej omáčke. Ak už omáčke neodoláte, objednajte si omáčku na paradajkovom základe.

Do reštaurácie nechoďte vyhladovaní
Prvou chybou je ísť do reštaurácie hladný. Vtedy len veľmi ťažko dokážeme odolať ponuke v jedálnom lístku. Preto ešte 30 minút pred príchodom do reštaurácie vypite pohár zeleného čaju, či 3dcl čistej vody, ktorými dokážete utíšiť svoj hlad alebo si dajte jablko, ktoré splní rovnaký účinok.

Chlieb k polievke nekonzumujte
V niektorých reštauráciách vám čašník prinesie k polievke alebo pred samotným jedlom košík plný chleba. Radšej ho požiadajte, aby ho odniesol späť, lebo ak vám zostane ležať na stole, nie vždy mu odoláte a dostanete do seba naozaj zbytočné kalórie.

Viac chodov si dajte len pri slávnostných príležitostiach
Ak idete do reštaurácie v sprievode viacerých ľudí, nenechajte sa ovplyvniť ich výberom jedál a predovšetkým množstvom chodov. Oni nechudnú, preto vaše rozhodovanie musí byť iné. Ak by sa predsa nedalo odmietnuť viac chodov, objednajte si niečo ľahké, napríklad zeleninový šalát.

Obedňajšie menu si dajte na malý tanier
V prípade švédskych stolov je riziko ešte väčšie. Dobrou fintou je, že si jedlo budete nakladať na najmenší tanierik, aký nájdete. Človek je už raz taký, že má akúsi vnútornú potrebu naložiť si na tanier toľko jedla, aby bol tanier plný. Najmenší tanier si môžete v pohode naplniť a zároveň to vyzerá, akoby ste jedli bez obmedzenia.

Bez dressingov v šalátoch
Podobné platí aj pri šalátových dressingoch, ktoré prevyšujú kalorickú hodnotu šalátu aj niekoľkonásobne. Preto si objednávajte iba čistý šalát jemne zaliaty olivovým olejom.

Zvyšok jedla si dajte zabaliť - uštríte peniaze aj kilá
Ak chudnete, nemusíte zjesť všetko, čo máte na tanieri, navyše ak v súčasnosti už hádam v každej reštaurácii vám nedojedené jedlo zabalia.

Odpustite si koláč na záver
Nedajte sa presvedčiť na koláč. Spolustolovníci nechudnú a ak vás po dobrom obede budú presviedčať, aby ste si dali ešte zákusok, ktorý vás predsa nazabije, tak ho milo odmietnite.

Ani Vy si neviete predstaviť svoje obedňajšie menu bez cestovín? Cestoviny, ale nielen tie,  majú pri odstraňovaní nadváhy a získavaní správnych stravovacích návykov dôležité postavenie. Vďaka nim sa v tele uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia.

Výhodu cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo totiž túto látku trávi pomaly a cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu. Pri cestovinovej diéte sa preto oplatí pridržiavať zlatého pravidla - jesť s mierou. 

Cestoviny nie sú pri chudnutí zakázané. Avšak tak ako pri väčšine jedál platí : všetko s rozumnou mierou – dajte si pozor na skonzumované množstvo a spôsob prípravy. Odporúčané množstvo na jednu obedňajšiu porciu je od 150 g (220 kalórií) do 200 g (280 kalórií). Určite sú vhodnejšie ako zemiaková kaša. Majú totiž lepší glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Nie však v prípade, keď si na ne dáte 200 gramov vysoko tučného syru, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite neodmysliteľnou slaninou.

Cestovinám z bielej múky by sme sa mali vyhýbať, pretože biela múka vytvára kyslé prostredie a jedlo z nej (napr. cestoviny) môže spôsobiť prekyslenie nielen žalúdka (zvýšená tvorba žalúdočných kyselín), ale aj celého organizmu (prekyslenie organizmu spôsobuje uvoľňovanie vápnika z kostí a je častou príčinou vzniku mnohých chorôb). V predajniach máme na výber už aj celozrnné cestoviny, ktoré uprednostnite  pred tými z bielej múky.

Z každého jedla sa dá pribrať, ak je jeho konzumácia nadmerná. Ak z jedálneho lístka odstránite – výrazne obmedzíte vyprážané jedlá a sladkosti a pridáte viac zeleniny a cestovín, nemali by ste pribrať. Vyberajte si bezvaječné cestoviny. Pri ich príprave myslite na kalorické dochucovadlá. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, nemusíte ju dochucovať ešte syrom či kečupom. Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíte viacerými menšími, uľahčíte svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist