SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť OVOCIE chudnutie a ZDRAVIE.

09.07.2012 05:26

Ovocie je zásobníkom vitamínov i vlákniny. Ovocie je pre zdravé telo dôležitými látkami doslova nabité. Nájdete v ňom vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a vlákninu. Obsahuje aj veľa vody, takže Vášmu telu pomôže zvýšiť aj príjem tekutín. Lenže pozor! Ak budete jesť výlučne ovocie, a navyše aj dlhodobo, môžu sa vám ovocné cukry zrazu premieňať na tuky. K nižšej váhe to nepovedie. Preto jedzte ovocie v určitých intervaloch a rozhodne ho kombinujte s inou, neovocnou stravou. Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú najvhodnejšie, práve kvôli vysokému obsahu cukru.

Keď chcete schudnúť, musíte okrem iného Vášmu organizmu dodávať všetky živiny a samozrejme aj zabezpečiť vhodné fungovanie metabolizmu .Ovocie patrí medzi hlavné zložky zdravej a racionálne výživy. Ovocie je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdravie chrániace fytochemikálie. Nielenže vás zásobí vitamínmi, ale ešte vás aj odbremení od prebytočných kilečiek. O čom je reč? Predsa o zdravom ovocí, ktoré vám dopomôže k ideálnym- ladným krivkám Vašej postavy. Každý deň zjedzte aj päť kúskov ovocia. Ak si radi pochutnávate na ovocí, bude pre vás diéta a chudnutie o to ľahšie. Odborníci na výživu doporučujú  dávku ovocia na každý deň zahŕňajúcu až päť porcií ovocia. Samozrejme sa neodporúča zjesť päť kúskov naraz, inak by ste mohli priviesť telo do rozpakov, a to by sa vám odvďačilo nepríjemným nafúknutím a plynatosťou. Radšej si teda rozdeľte svoju dennú dávku na päť častí. Vyberte si spočiatku to ovocie, ktoré máte radi a postupne pridávajte nové, dosiaľ neskúsené či dokonca odmietané druhy. 

Ananás doslova požiera tuky
Možno ste už počuli, že ananás je účinný tukožrút. Je plný vody, obsahuje jej až osemdesiat percent a  je obohatený o dôležité vitamíny E, C, A, B1 a B12, stopové prvky a minerály. Vďaka účinným enzýmom spomaľuje ukladanie tukov. Práve enzýmy majú na svedomí, že vďaka ananásu naše telo lepšie trávi. 

S jablkom schudnete
Skutočne je dokázané, že ľudia, ktorí si denne doprajú dve jablká, sú štíhlejší než tí, ktorí tomuto ovociu neholdujú. Existuje však toľko druhov tohto obľúbeného ovocia, že si ľahko môže vybrať každý. Keďže sú jablká bohatým zdrojom vitamínu C, horčíka, draslíka a vápnika, a navyše  neobsahujú takmer žiadny sodík a tuk, sú ideálnym ovocím pri chudnutí. Stačí si dať po obede jedno jabĺčko a uvidíte, ako vás zasýti.

Grapefruit a pomaranč (citrusové plody) vám zlepšia metabolizmus
Citrusové plody zaradené do jedálnička sú výborným spôsobom, ako nielen schudnúť, ale aj detoxikovať telo. Sú plné vitamínu C, ktorý je vhodnou prevenciou vírusových ochorení. Nechce sa vám zdĺhavo šúpať citrusy? Pripravte si z nich výživnú šťavu. Na pohár tejto vitamínovej bomby potrebujete dva pomaranče a jeden grep. Ak do čerstvo vytlačenej šťavy primiešate aj trochu dužiny, uvidíte, že vás nielen osvieži, ale aj zasýti.

Nie každé ovocie je na chudnutie. Problém je v tom, že mnohé druhy ovocia podporujú trávenie a po pár minútach po ich konzumácii vyvolajú ešte väčší pocit hladu. V tomto smere je nebezpečné hlavne zelené jablko, ale aj jahody, hrušky a citrusové ovocie. Chuť do jedla podporujú aj marhuľa, banán a lesné ovocie.

Množstvo kalórií v 100 gramoch ovocia 

 HROZNO

– keďže obsahuje hroznový cukor, je vhodné skôr pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Aj keď vďaka svojej výživovej hodnote je energetickou bombou, patrí medzi najzdravšie ovocie.289 kj/69 kcal

 AVOKÁDO

– pozor, najkalorickejšie ovocie v našom rebríčku. Obsahuje veľmi málo vody oproti iným druhom ovocia. Je to plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou. Je bohaté na tuky. Tip pre vás – skúste si ho dať namiesto syra, toto ovocie je oproti syru totiž o niečo menej kalorické.784 kj/187 kcal

 JAHODY

– obsahujú vitamín C, draslík a železo a čo je dôležité, patria medzi menej kalorické plody a majú málo tuku. Tiež obsahujú veľa vody a takisto sú vhodné na chudnutie. 180 kj/43 kcal

BANÁN

– absolútne nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej činnosti.398 kj/95 kcal

NEKTARÍNKY

– podobne ako melón aj toto ovocie príbuzné broskyni obsahuje veľa vody. V zrelom stave až 83 percent. Okrem toho, že sú málo kalorické, obsahujú draslík a vápnik.152 kj/36 kcal

 ANANÁS

– aj toto ovocie sa zmestilo do prvej polovice rebríčka medzi plody, ktoré sú vhodné pri chudnutí. Urýchľuje totiž spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva.196 kj/47 kcal

JABLKO

– obsahuje nielen dôležité vitamíny, ale aj vlákninu, ktorá je dôležitá pri správnom trávení. Tiež obsahuje veľa vody, je vhodné aj proti nespavosti.255 kj/61 kcal

PAPÁJA

– síce podporuje spaľovanie tukov, s jej konzumáciou to nepreháňajte. Je to druhé najkalorickejšie ovocie. Má však veľa vitamínov, brzdí zápaly a čistí črevá.590 kj/140 kcal

GRAPEFRUIT

– ideálne ovocie na chudnutie. Látka naringin, ktorú grep obsahuje, pôsobí dobre na trávenie, reguluje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Tiež podporuje metabolizmus cukrov.172 kj/41 kcal

KIVI

– vitamínová bomba. Vitamín C, ktorého má kivi požehnane, podporuje spaľovanie tukov. Takže aj toto ovocie si môžete zaradiť do diéty.207 kj/49 kcal

ČERVENÝ MELÓN

– jedzte ho do sýtosti. Obsahuje totiž 90 percent vody, takže okrem vitamínov, ktoré melón obsahuje, do seba dostávate v lete tak veľmi potrebné tekutiny.110 kj/26 kcal

 SLIVKY

– ideálne spojenie vápnika a fosforu veľmi dobre pôsobí na kosti. Okrem toho má veľa vlákniny a tiež železa a vitamínov. V ovocí je asi 10 percent cukru.225 kj/54kcal

Doporučená dávky dvoch až štyroch porcií denne sa môže zdať pomerne vysoká, ale toto množstvo sa dá skonzumovať prostredníctvom jedného alebo dvoch veľkých jedál. Pokiaľ len zriedka jete ovocie počas dňa, skúste ho zaradiť do raňajok. Banány a pomarančový džús sú populárnou formou raňajok a zároveň patria medzi nutrične najhodnotnejšie, takže vám umožnia dobrý štart do nového dňa. Bohužiaľ častá konzumácia banánov Vám prinesie nadváhu – obsahuje totiž veľa kalórií. Veľký pohár džúsu a veľký banán s kukuričnými vločkami predstavuje 4 porcie ovocia a dostatočne pokryjú potreby organizmu na celý deň. 
Banány

Banán patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny. Jeho pravlasťou je juhovýchodná Ázia. Banán je najväčšia bylina na svete. Pri hrúbke 60 cm a výške 10 m dosahuje hmotnosť až 5 ton! Je to tropická rastlina a rodí sa len v pásmach, kde je priemerná ročná teplota viac ako 20 oC a nikdy neklesne pod 15 oC. Banánové plantáže neznášajú vietor a veterná búrka je pre nich skutočnou katastrofou.

Najväčšia vývozná oblasť banánov je Latinská Amerika. Takzvané banánové republiky sú: Dominikánska republika, Costa Rica, Honduras, Nikaragua, Guatemala a Panama. V južnej Amerike je najväčší producent banánov Ekvádor. V Ázii sú najväčšie plantáže na Tchajvane.

Keď prerežeme plod, uvidíme že banán je bez semien. Len pár tmavých bodiek pripomína semeno jeho dávnych predkov. Banány majú výbornú výživnú hodnotu. Vďaka jemnej štruktúre  a dobrému látkovému zloženiu patria banány medzi ľahko stráviteľné potraviny a využíva sa preto okrem iného v kojeneckej výžive a pri vredových ochoreniach. Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, pri diéte obmedzte ich konzumáciu.

Broskyne

Broskyne pochádzajú z Číny, odkiaľ sa udomácnili aj v miernejších podnebných pásmach. V súčasnosti existuje vyše 2000 odrôd, čo svedčí o ich obľúbenosti. Šupka je žlto až červeno sfarbená, jemne plstnatá. Dužina je výrazne žltá. Na konzumáciu v surovom stave sa najlepšie hodia mäkšie druhy, ktorých dužina sa dá ľahko oddeliť od kôstky. Tvrdšie odrody sa používajú na prípravu koláčov a kompótov.

Citrusové plody

Pravlasť citrusového ovocia je v Indii a v Číne. Z Ázie sa citrusové plody dostali už 2000 rokov pred n. l. do Perzie a Egypta a odtiaľ do Grécka pod názvom kitri a kedros. Boli to však horké plody, ktoré sa často užívali ako protijed po uštipnutí hadom.

Šťavnaté citrusové ovocie je jedným z najdôležitejších dodávateľov vitamínu C, minerálnych látok, cukrov a fyziologicky účinných kyselín. Je v ňom obsiahnutých okolo 150 rôznych látok.Medzi citrusové ovocie patria: pomaranče, mandarínky, citróny a grapefruity.

Pomaranče

Pomaranč pochádza z juhovýchodnej Ázie. Odpradávna sa pestoval v Číne, odkiaľ sa jeho kultúra rozšírila do Indie a odtiaľ ju priniesli Portugalci v polovici 16. storočia do Európy. Pomarančovník je po celý rok zelený strom. Môže dosiahnuť vek až 200 rokov. Za rok sa z jedného stromu urodí vyše 100 plodov. Aj keď poznáme vyše 200 druhov pomaranča, na spotrebiteľský trh prichádza len obmedzený počet vybraných druhov.

Mandarínky

Citrusová sezóna začína mandarínkami. Dozrievajú podstatne skôr ako pomaranče. Mandarínky, to je veľká skupina odrôd, ktoré sa dodávajú do obchodnej siete. Sú to napríklad Mandarínka pravá, Satsuma, King-orange, Tangerine, Wilking, Tangor a Mucott. Mandarínky sú pri preprave omnoho citlivejšie ako citróny a pomaranče. Hodia sa preto skôr na priame zásobovanie, než na skladovanie.

Citróny

Už od staroveku sa považuje citrón za občerstvujúce a liečivé ovocie. Je plodom citrónovníka. Kmeň citrónovníka má veľmi tvrdé drevo, ktoré sa používa na jemné rezbárske a sústružnícke práce. Rastie veľmi pomaly a dosahuje vysokého veku. Citrovník dáva približne 600 plodov pri trojitom zbere úrody. Citróny sú veľmi citlivé na mráz, už pri -3 oC sú vážne poškodené a podliehajú plesniam. Zbierajú sa 3-krát do roka.

Grapefruity

Sú asi 2.5-krát väčšie ako pomaranče. Majú hladkú, výrazne žltú kôru. Pestujú sa hlavne v USA, Západnej Indii, Izraeli, Hondurase, Taliansku a v južnej Afrike. Na americkom trhu sa uplatňujú kyslé odrody, u nás v Európe skôr sladkokyslé. Účinky : Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami. Množstvo : Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.

Avokádo

Avokádo má už 7 tisíc rokov, avšak jeho chuť a priaznivé účinky objavilo ľudstvo oveľa neskôr. Aztékovia ho používali asi 300 rokov pred naším letopočtom. Nedali dopustiť na jeho afrodiziakálne účinky. Z Južnej Ameriky sa postupne rozšírilo do celého sveta.  V dnešnej dobe je jeho najväčším producentom  Kalifornia. No plody, dovážané k nám, sú prevažne zo Španielska alebo Izraela. Avokádo sa používa najmä do šalátov, pretože chutí ako zelenina. Zbiera sa z vysokých stromov, ktoré rastú v sadoch
Plod avokáda má v priemere 5 centimetrov. Mnoho ľudí ho považuje za zeleninu a to najmä pre jeho použitie v šalátoch či slaných nátierkach. Pravda je však taká,  že avokádo je ovocie. Existuje mnoho odrôd, no najčastejšie u nás narazíte na avokádo  hruškovitého tvaru a zelenej farby.
Pri nákupe dbajte na to, aby na jeho šupke neboli mäkké miesta a tmavé škvrny. Zrelé avokádo je rovnomerne mäkké. V obchode však dostať tvrdé plody, ktoré pri správnom uskladnení dozrejú. Neskúšajte konzumovať avokádo hneď, ako ho prinesiete z obchodu. Nezrelé avokádo je totiž veľmi horké. Zabaľte ho do novín alebo tmavého papierového vrecka a nechajte 2 – 3 dni pri izbovej teplote. Avokádo nezmrazujte, aj v chladničke vydrží max. tri dni.
Avokádo je veľmi tučné. Obsahuje až 20% tuku. Nemusíte sa však obávať, pretože ide o tuky rastlinné. Teda sa z neho nepriberá. Hladinu cholesterolu nezdvihne, naopak, avokádo pomáha znižovať hladinu cholesterolu a priaznivo ovplyvňuje hladinu trigliceridov. Jeho neochutená a neupravená dužina sa dá použiť ako náhrada masla. Obsahuje tiež vitamíny E, C, B1, draslík a má málo sodíka. Odporúča sa jeho konzumácia pri problémoch s krvným obehom. Obsahuje tiež železo vo veľmi dobre stráviteľnej forme. Zelený plod obsahuje veľa lecitínu, ktorý znižuje cholesterol a zlepšuje pamäť. Vzhľadom k svojim vyživovacím kvalitám sa odporúča osobám s kardiovaskulárnymi problémami a chorobami nervového systému. Dokonca sa prišlo na to, že konzumácia avokáda má nečakane priaznivý  vplyv na regeneráciu pečene, poškodenej žltačkou.

Jablko

Jablko je vo výžive poklad. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom.
Podporuje trávenie
Jablko má zvláštnu kombináciu vlákniny a ovocných kyselín, ktoré predchádzajú zápche. Naopak, mierne podusené jablko zastaví hnačku. Postará sa o to pektín, ktorý brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmov v črevách. Jablká urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú zasa dobrým prostriedkom proti hemoroidom. Pretože jablká zvyšujú vylučovanie moču a znižujú tvorbu kyseliny močovej, sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách.
Proti infarktu a stresu
Jablko priaznivo pôsobí na nervový systém  a je vhodné aj proti nespavosti. Privoňať k jablkovému koláču alebo jablkovému čaju je ako návrat k detstvu. Jablko má silné aromatické účinky a jeho koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme. Pred infarktom chráni denná konzumácia 2-3 jabĺk. Obsah pektínu znižuje cholesterol v krvi a to je prevencia  pred kardiovaskulárnymi chorobami. Pektín s dostatkom vitamínu C je aj jedným z liečebných prostriedkov proti ateroskleróze. Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor vápnik, železo, síra a mangán.
Vhodné pre diabetikov
Jablko je dovolené aj diabetikom, hoci v jednom plode je asi také množstvo cukru ako v troch kockách repného cukru. Naše odrody obsahujú hneď niekoľko významných cukrov – glukózu, fruktózu, sacharózu.  Vysoký je najmä obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. „Cukrovkári“ by mali preto často zahryznúť do jablka.
Prírodná zubná pasta
Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke, rýchlejšie liečenie rán a popálenín, to sú neoceniteľné služby vitamínu C, na ktorý sú jablká veľmi bohaté. Jeho obsah však závisí od druhu, zrelosti a kvality  skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C, ako napr. zväzok reďkoviek. Najviac ho obsahujú kyslé jablká.
Vďaka vitamínu C dezinfikuje jablko ústnu dutinu. Tu sa však jeho pozitívny vplyv nekončí. Mierne vlákninová štruktúra jablka – nelepivá konzistencia, šťavnatý obsah a chuť urýchľujú tvorbu slín. Jedenie jabĺčka je potom prirodzenou pomôckou na čistenie zubov a ústnej dutiny. Žutie zároveň precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Neznamená to však, že treba vymeniť zubné kefky za jablká!
Zdroj mladosti a krásy
Jablko je od nepamäti symbolom zdravia a krásy. Ľudia ho často považujú za fontánu mladosti, ba aj za účinný prostriedok proti starnutiu. Rozhodne nám jablko pomáha zhodiť neželané kilogramy, pretože patrí medzi nízkokalorické potraviny. Ich vlákniny vyvoláva pocit nasýtenosti, preto sú výborným doplnkom pri redukčnej diéte.
Dobré nielen surové
Aj keď najväčší význam pre zdravie má čerstvé jablko, ako pochúťka sa používa aj upravené. Rýchly jablčný kompót alebo pyré je obľúbenou  prílohou i v diétnej kuchyni. Pre jemnú chuť sa jablká pridávajú do ovocných a zeleninových šalátov.

Hruška

Účinky : obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácií s ovsenými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruch y trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé.Množstvo : ak občas zjeme hrušku, pozitívne si s tým stimulujeme náladu.

Čerešne 
Účinky : Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Listy z čerešne sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reume. Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo. Čerešne so stopkou vydržia dlhšie.

Ríbezle 
Účinky : V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti artérioskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Sú bohaté na beta-karotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale. Sú výborným zdrojom draslíka. Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, predovšetkým surové. Džúsy z čiernych ríbezlí často obsahujú len trochu ovocia. Preto si radšej skontrolujte obal.

Hrozno

Účinky : Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou. Množstvo : Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

Jahoda

Účinky : Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne. Množstvo : Stačí zjesť 20 dag denne.

Marhule 
Účinky : Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Urýchľujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa. Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov.   Množstvo : Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovoľne. Už tri plody obsahujú karotén v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.   Upozornenie : Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť.

Slivka

Účinky : Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodarne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytuje užitočné množstvo vlákniny a železa.

Maliny

Úžasné letné sladkokyslé červené ovocie sa vždy s pôžitkom rozplynie v ústach. Rastie po celom miernom pásme a dozrieva od júna až do obdobia mrazov. Poznáme raz rodiace a stále rodiace kríky dosahujúce až 2 metre. Maliny obsahujú celú škálu látok s priaznivými účinkami na náš organizmus. Sú zdrojom vitamínu C, B a provitamínu A, mangánu a riboflavínu (dôležitého pre dobrý stav kože, očí a funkcií srdca, má tiež vplyv na metabolizmus cukrov, tukov a aminokyselín), kyselinu listovú, niacín, horčík, draslík, meď a vlákninu. Maliny obsahujú až o 50 percent viac antioxidantov ako jahody, 3-krát viac ako kiwi a 10-krát viac ako rajčiny. Maliny tiež obsahujú ellagové kyseliny, známe protizápalovými účinkami. Spracovanie Maliny sú mäkké ovocie rýchlo podliehajúce skaze. Preto je dobré spotrebovať kúpené maliny do druhého dňa, maximálne o dva dni. Pri nákupe si dajme dobrý pozor, aby medzi ovocím nebola ani jedna plesnivá malina. Maliny môžeme uskladňovať mrazením, a to tak, že čisté plody dáme do vreciek v jednej vrstve a zmrazíme. Vydržia tak až 12 mesiacov. Pokvapkané citrónovou šťavou si uchovajú aj farbu. Stratia len 50 percent vitamínu C, ale ostatné klady si udržia. Tiež ich možno sušiť ich v sušičkách alebo z nich robiť sirupy, džemy či rôsoly.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist