SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť S vhodne vybratými a upravenými SACHARIDMI - CUKRAMI dokážete SCHUDNÚŤ.

10.09.2012 04:25

Kalorickú - energetickú hodnotu stravy človeka ovplyvňujú hlavne sacharidy. S tým, že nám bude sladké vždy chutiť sa musíme zmieriť. Nie je to len o tom, či máme alebo nemáme pevnú vôľu. Je to prirodzené. V stravovacom režime človeka aj v ďalekej minulosti platilo, že sladké nie je len energia, ale aj vitamíny a ostatné nevyhnutné látky. Keď organizmu chýba nejaká živina, ktorá sa nachádza v ovocí, vyšle signál zjesť niečo sladké. V súčasnosti, kedy sa používajú v kuchyni koncentrované potraviny, zbavené výživných látok, tak môže u vás vzniknúť veľký nedostatok živín. Výsledkom je nepretržitý hlad a chuť na sladkosti. Preto je najdôležitejším krokom ako sa zbaviť chuti na sladké, je návrat k pôvodnej, na živiny bohatej strave, teda aj k ovociu. Malé množstvá cukru nám nič zlé nevykonajú. Musíme však mať na pamäti, že jeden koláč môže zodpovedať až 5 lyžičkám cukru, a že v priemyselne vyrábaných pokrmoch a nápojoch sú skryté veľké množstvá cukru.

V každom prípade Vám odporúčam pristupovať k tejto zložke stravy so značnou opatrnosťou. Sacharidy, či už si dáte jednoduchý cukor do kávy, alebo odporúčané celozrnné pečivo, vždy sa rozkladajú v tele na glukózu. Vaše telo potrebuje glukózu ako energetický zdroj, teda vstupom glukózy do energetických metabolických pochodov v tele sa uvoľňuje energia. Niektoré tkanivá dokážu ako energetický zdroj využiť len glukózu, napríklad mozog. Čo sa stane zo všetkou nadbytočnou glukózou? Premení sa na tukové zásoby!

Pri chudnutí každého najviac trápia jednoduché cukry. Označujú aj ako rýchle cukry. Klasickým príkladom je bežne používaný repný cukor. Energia sa z rýchlych sacharidov dostáva do tela rýchlo, takmer okamžite, preto majú vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť Vás  láka jesť ich viac a častejšie.

Zapamätajte si názvy rýchlych sacharidov: glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza. Neraz ich  nájdete na obaloch potravín. Hoci je na obale nejednej kupovanej potraviny napísané  bez cukru (teda bez sacharidov – kalórií), neskôr zistíte, že sa z nej priberá. Prečo? Neprečítali ste si informáciu napísanú drobnými písmenkami, že potravina obsahuje v prvom rade glukózový sirup. A ten je zdrojom nebezpečných kalórií.

Poznáme aj zložitejšie druhy sacharidov, ktoré sa nazývajú polysacharidy. Sú zložené z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Označujú sa aj ako komplexné (pomalé) sacharidy. Energia sa z nich vstrebáva pomaly, majú nižší glykemický index. Typickým príkladom sú ovsené vločky. Sú všeobecne odporúčané pri chudnutí i v športe ako vhodný zdroj energie. Často sa polysacharidy skladajú aj z nestráviteľných zložiek (celulóza, pektín, lignín). Jedná sa o potravinovú vlákninu. Tá sa síce v tele na energiu nemení, zato má pri trávení iné dôležité  funkcie. Vláknina sa podieľa na dobrom trávení, znižuje cholesterol, riziko aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. Najlepším zdrojom vlákniny sú celozrnné pekárenské výrobky, strukoviny, zelenina a ovocie.

 Výber niektorých základných potravín s obsahom sacharidov - cukrov

 

Druh

Množstvo v g

Sacharidy v g

Mäso a mäsové výrobky

100 g

0,1-0,5

Ryby a rybie výrobky

100 g

0,1

Cestoviny

100 g

73

Pečivo

100 g

61

Vianočka

100 g

61

Chlieb

100 g

52

Zemiaky

100 g

18

Suchý hrach

100 g

56

Jablká

100 g

13

Orechy

100 g

10-15

Mlieko

1 dl

4,7-4,9

Jogurt

100 g

9,7

Med

100 g

82

Pivo

5 dl

10

Tonik

1 dl

10

 

Náš jedálny lístok by mal pozostávať prevažne zo zložitých cukrov ktoré sú obsiahnuté v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob. Väčšina zložitých sacharidov sa trávi počas niekoľkých hodín. To umožňuje podžalúdkovej žľaze, pečeni, nadobličkám, obličkám a iným orgánom získanú energiu riadne spracovať. Ďalším prínosom zložitých sacharidov je skutočnosť, že obsahujú aj potrebné množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok čo sa nedá povedať o priemyselne vyrábanom cukre.

Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza a galaktóza) nepotrebujú na absorpciu tráviaci proces. Stolový cukor je rozložený na jednoduché cukry v priebehu niekoľkých minút. Nepotrebujete zjesť veľa cukru na to, aby bola krv doslova zaplavená touto pohotovo dosiahnuteľnou energiou. Ak sa tak stane, podžalúdková žľaza musí pracovať „nadčas“ a vyrábať inzulín, aby mohol byť prebytočný cukor premenený na tuk. Prebytočný inzulín potom znižuje hladinu krvného cukru pod normálnu hodnotu a vzniká hypoglykémia (stav, keď je hladina cukru v krvi nižšia ako normálna hodnota). Hypoglykémia, ku ktorej občas dochádza, nie je sama o sebe nijako závažná. Pokiaľ sa však často prejedáme cukrom, spôsobíme si tak vznik začarovaného kruhu vedúceho k chronicky nízkej hladine krvného cukru. Za týchto okolností môže hypoglykémia predstavovať počiatočné štádium cukrovky.

Chuť na sladké – ako ju zvládnuť

Cukor pokladáme pri chudnutí za najnebezpečnejší sacharid. Jeho konzumácia je natoľko rozšírená a sprevádza nás celý život už od kolísky, takže je právom považovaný pri racionálnej výžive a chudnutí za hlavného nepriateľa. Jeho neblahý účinok na naše zdravie sa neprejaví okamžite. Zbadáme ho až po rokoch nežiaducimi tukovými vankúšikmi na našej kedysi štíhlej postave a ešte k tomu nesie vinu aj na našom chrupe. Je to skutočne nebezpečný nepriateľ. Sladká chuť je zárukou dobrej predajnosti akéhokoľvek výrobku.

Nie je sladké ako sladké.

Sladké ovocie, ktoré nám ponúka príroda sa veľmi líši od sladkých maškŕt, ktorými sa stravujeme dnes. Samotný cukor obsiahnutý v ovocí je menej „nebezpečný“. V tomto prípade platí, že cukor v ovocí je len akýmsi „ochucovadlom“ k látkam, ktoré sú veľmi dôležité pre naše telo. Je to celý komplex vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Aj samotná vláknina obsiahnutá v ovocí sa postará o to, aby sa cukry uvoľňovali postupne a telo si ich nestíhalo ukladať vo forme nadbytočnej energie do telesného tuku. 

Preto funguje v našom mozgu niečo, čo by sa dalo nazvať ako spúšťač nestriedmosti. Ovocia treba zjesť naozaj veľa, aby človek z neho pribral. Ak náš mozog dostane signál, že sa v ústach nachádza niečo sladké, tak bez ohľadu na to, či je človek sýty alebo nie,  vyšle povel v jedení pokračovať. Hovoríme tomu maškrtenie. Náš mozog ešte nepochopil, že za posledných 100 rokov prebehla revolúcia v stravovaní a už dávno nie je jediným sladkým jedlom ovocie.

Ani umelé sladidlá nemusia byť vždy riešenie

Pokiaľ slúžia na ochutenie nápojov alebo náhrada cukru pri prechode z nezdravej výživy na zdravú, tak majú nepochybne svoj význam. Ale nie je to trvalé riešenie, ktoré by sa dalo pri chudnutí v neobmedzenej miere uplatňovať. Ak sa vám podarí aj pripraviť nejaký chutný dezert zo zdravých surovín a ochutený umelým sladidlom, tak sa v mozgu zapne rovnaký spúšťač nestriedmosti ako je to pri „originálnych“ sladkostiach. Vtedy síce nepriberiete z cukru, ale z iných surovín použitých v recepte.

Skutočne je pri chudnutí dovolené len ovocie?

V malom množstve áno. Vo veľkom množstve sa priberá aj z ovocia.  Niektorými jedlami však môžete chuť na sladké oklamať. Môže to byť kaša z nejakej celozrnnej obilniny a tú môžete pokojne ochutiť na sladko. Sladidlom a troškou medu. Môže to byť hrianka z čierneho chleba s trochou diabetického džemu. Vždy to ale musí byť niečo, čo má nízky glykemický index. Nikdy nedovoľte, aby vás chuť na sladké premohla a vy si potom vyčítali nestriedmosť, za ktorú vlastne ani nemôžete. 

Ak budete jesť výlučne ovocie, a navyše aj dlhodobo, môžu sa vám ovocné cukry zrazu premieňať na tuky. K nižšej váhe to nepovedie. Preto jedzte ovocie v určitých intervaloch a rozhodne ho kombinujte s inou, neovocnou stravou. Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú najvhodnejšie, práve kvôli vysokému obsahu cukru.

Ananás doslova požiera tuky
Možno ste už počuli,  že ananás je účinný tukožrút. Je plný vody, obsahuje jej až osemdesiat percent a  je obohatený o dôležité vitamíny E, C, A, B1 a B12, stopové prvky a minerály. Vďaka účinným enzýmom spomaľuje ukladanie tukov. Práve enzýmy majú na svedomí, že vďaka ananásu naše telo lepšie trávi. 

S jablkom schudnete
Skutočne je dokázané, že ľudia, ktorí si denne doprajú dve jablká, sú štíhlejší než tí, ktorí tomuto ovociu neholdujú. Existuje však toľko druhov tohto obľúbeného ovocia, že si ľahko môže vybrať každý. Keďže sú jablká bohatým zdrojom vitamínu C, horčíka, draslíka a vápnika, a navyše  neobsahujú takmer žiadny sodík a tuk, sú ideálnym ovocím pri chudnutí. Stačí si dať po obede jedno jabĺčko a uvidíte, ako vás zasýti.

Grapefruit a pomaranč (citrusové plody) vám zlepšia metabolizmus
Citrusové plody zaradené do jedálnička sú výborným spôsobom, ako nielen schudnúť, ale aj detoxikovať telo. Sú plné vitamínu C, ktorý je vhodnou prevenciou vírusových ochorení. Nechce sa vám zdĺhavo šúpať citrusy? Pripravte si z nich výživnú šťavu. Na pohár tejto vitamínovej bomby potrebujete dva pomaranče a jeden grep. Ak do čerstvo vytlačenej šťavy primiešate aj trochu dužiny, uvidíte, že vás nielen osvieži, ale aj zasýti.

Množstvo kalórií v 100 gramoch ovocia

 

 HROZNO

– keďže obsahuje hroznový cukor, je vhodné skôr pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Aj keď vďaka svojej výživovej hodnote je energetickou bombou, patrí medzi najzdravšie ovocie.

289 kj/69 kcal

 AVOKÁDO

– pozor, najkalorickejšie ovocie v našom rebríčku. Obsahuje veľmi málo vody oproti iným druhom ovocia. Je to plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou. Je bohaté na tuky. Tip pre vás – skúste si ho dať namiesto syra, toto ovocie je oproti syru totiž o niečo menej kalorické.

784 kj/187 kcal

 JAHODY

– obsahujú vitamín C, draslík a železo a čo je dôležité, patria medzi menej kalorické plody a majú málo tuku. Tiež obsahujú veľa vody a takisto sú vhodné na chudnutie.

180 kj/43 kcal

BANÁN

– absolútne nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej činnosti.

398 kj/95 kcal

NEKTARÍNKY

– podobne ako melón aj toto ovocie príbuzné broskyni obsahuje veľa vody. V zrelom stave až 83 percent. Okrem toho, že sú málo kalorické, obsahujú draslík a vápnik.

152 kj/36 kcal

 ANANÁS

– aj toto ovocie sa zmestilo do prvej polovice rebríčka medzi plody, ktoré sú vhodné pri chudnutí. Urýchľuje totiž spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva.

196 kj/47 kcal

JABLKO

– obsahuje nielen dôležité vitamíny, ale aj vlákninu, ktorá je dôležitá pri správnom trávení. Tiež obsahuje veľa vody, je vhodné aj proti nespavosti.

255 kj/61 kcal

PAPÁJA

– síce podporuje spaľovanie tukov, s jej konzumáciou to nepreháňajte. Je to druhé najkalorickejšie ovocie. Má však veľa vitamínov, brzdí zápaly a čistí črevá.

590 kj/140 kcal

GRAPEFRUIT

– ideálne ovocie na chudnutie. Látka naringin, ktorú grep obsahuje, pôsobí dobre na trávenie, reguluje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Tiež podporuje metabolizmus cukrov.

172 kj/41 kcal

KIVI

– vitamínová bomba. Vitamín C, ktorého má kivi požehnane, podporuje spaľovanie tukov. Takže aj toto ovocie si môžete zaradiť do diéty.

207 kj/49 kcal

ČERVENÝ MELÓN

– jedzte ho do sýtosti. Obsahuje totiž 90 percent vody, takže okrem vitamínov, ktoré melón obsahuje, do seba dostávate v lete tak veľmi potrebné tekutiny.

110 kj/26 kcal

 SLIVKY

– ideálne spojenie vápnika a fosforu veľmi dobre pôsobí na kosti. Okrem toho má veľa vlákniny a tiež železa a vitamínov. V ovocí je asi 10 percent cukru.

225 kj/54kcal

 

Ako ďalej s chudnutím

Realistické očakávania sú vždy namieste, ale bez prehnaného optimizmu si dovolím tvrdiť, že pri aplikovaní uvedených pravidiel nemôžete neschudnúť. Neočakávajte, že schudnete 5 kg za týždeň, ani 15 kg za mesiac. Snažte sa chudnúť pomaly, ale postupne a vytrvale. Vždy pozerajte viac do zrkadla, ako na váhu. Snažte sa o proporčne vyvážené a aktívne telo, nie o chudú postavu bez sily a vitality. Vytrvajte vo svojom snažení aj po dosiahnutí stanovených cieľov a neustále prispôsobujte vaše konanie aktuálnym potrebám tela. Pripomínam, že vaše telo sa neustále snaží adaptovať na vzniknutú situáciu. Takže aj keď si myslíte, že robíte všetko správne, vaše telo vám je stále v pätách a veľmi rýchlo sa prispôsobí tomu, čo robíte. Buďte teda o krok vpredu a budete úspešný.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist