SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť SCHUDNITE bez DRASTICKEJ DIÉTY, ako to dokážete.

14.09.2012 00:50

DIÉTA, musím schudnúť, prečo sa mi nedarí chudnúť. Tieto, ale aj mnoho ďalších pojmov niekoľkokrát v roku trápi viac ako tretinu slovákov. Áno, až toľko ľudí u nás trpí nadváhou a neúspešne sa snaží získať vytúženú postavu. Príčin nadváhy je viacero a jednou z nich je aj výber nevhodnej diéty, či skôr spôsobu stravovania. Diéty majú jednu spoločnú vlastnosť – sú to väčšinou jednorázové, jednotvárne a značne reštrikčné spôsoby ako sa zbaviť nadbytočných kilogramov. Nevydržíte ich držať dlho. Diétu skúsite v nádeji, že to nejaký ten mesiac či pol roka vydržíte a zlepšíte si postavu. Vidina, že po diéte sa vrátite k normálu, je však ten najhorší nápad, pretože aj keby ste naozaj trocha schudli, po ukončení diéty zakrátko budete na pôvodnej váhe. Väčšinou skôr na vyššej. Opakované kolísanie telesnej hmotnosti škodí zdraviu, organizmu prospieva stabilita, nie časté zmeny váhy.

Najmenším zlom diét je to, že proste stratíte čas. Vytrpíte si napríklad mesiac atkinsonovej diéty, pár dní sa radujete z nejakých zhodených kíl a o dva mesiace máte nazad svoju starú hmotnosť. Ste zas tuční a o pol roka starší. A vinou diéty máte aj o niečo pomalší metabolizmus, takže tučniete ešte rýchlejšie, ako pred diétou. Ďalšie chudnutie už bude vždy ťažšie, ako predchádzajúce. A priberať budete rýchlejšie, ako po minulom chudnutí. Vaše sklamanie z neúspešnej diéty je namieste, pokiaľ ste sa pred chudnutím neoboznámili so základnými pravidlami zdravého stravovania i chudnutia.  To, že v konečnom dôsledku diéta nepomôže, je vskutku vec častá a presvedčilo sa o tom veľa dietujúcich. Na vine nie sú len nedostatky diét, ale vo veľkej miere zlyhávajú aj samotní ľudia. Jednou zo základných chýb, ktorej sa dopúšťate, je až príliš drastická a nevyvážená diéta. Nech sa rozhodnete pre akúkoľvek z väčšiny známych diét, dôjde ku strate telesnej hmotnosti. Princíp fungovania veľkého percenta týchto diét je značne jednoduchý, musíte menej jesť! Dôležité je docieliť energetický deficit, čiže prijať menej energie, ako telo za deň spáli. Pokiaľ však bol človek zvyknutý na svoj denný príjem potravy a dôjde k drastickému zníženiu energie, znamená to stres pre organizmus. Stresovaný je organizmus, rovnako aj samotná myseľ človeka.

Diéty zlyhávajú, pokiaľ zakazujú prakticky všetky jedlá, ktoré mal človek rád a na ktoré sa vždy tešil. Namiesto toho predkladajú a nútia jesť rôzne pre neho nezaujímavé a často až nechutné jedlá. Musíte pripustiť, že nadváha je vo veľkej miere spôsobená osvojením si zlých stravovacích návykov.  

Ponúkame Vám zopár rád, ktoré Vám pomôžu pri udržiavaní optimálnej váhy: 

  1. Nejedzte jedlá bez chuti.
  2. Ak pripravujete zeleninu, uvarte ju na pare alebo ju miesto obvyklého varenia krátko poduste.
  3. Konzumujte zeleninové šaláty.
  4. Jedzte pomaly a všetko vychutnávajte. Ak jete rýchlo, zjete zvyčajne viac, než potrebujete. Každé sústo riadne požujte, pokiaľ sa úplne nerozomelie. Nepokúšajte sa schudnúť viac ako jeden, dva kilogramy telesnej hmotnosti za týždeň.
  5. Vyhýbajte sa potravinám s obsahom tuku a cukru ako sú koláče, sušienky, pečivo, atď.
  6. Nejedzte jedlá bez chuti. Tí, ktorí sa snažia schudnúť, často konzumujú malé porcie nemastných a neslaných jedál. Niet divu, že mnoho z týchto ľudí nevydrží do konca!
  7. Použite bylinky a korenie na dochutenie, slanému sa skúste vyhnúť, potraviny majú v prirodzenom stave dostatok sodíka, ktorý nám stačí. Zbytočný ďalší prebytok je nebezpečný pre naše cievy, váhu a celkové zdravie!
  8. Skontrolujte potraviny, ktoré máte doma v zásobe a všetky nesprávne vyhoďte. Pri nákupe použite miesto Vášho starého nákupného zoznamu nášho sprievodcu a doporučenia.
  9. Jesť viac čerstvej zeleniny a ovocia. Pozor na znehodnotenie dlhým tepelným spracovaním, kedy dochádza ku zničeniu prirodzeného obsahu enzýmov podporujúcich v organizme tvorbu enzýmov dôležitých pre trávenie potravy, a tiež ku strate vitamínov!
  10. Zeleninu môžete jesť v priebehu nášho programu  pre reguláciu Vašej váhy bez obmedzenia - čím viac jej zjete, tým viac úžitku získate.
  11. Vyberte si správne tuky. Vedeli ste, že pri nízkotučnej strave je organizmus náchylnejší k tvorbe žlčových kameňov?
  12. Zadržiavanie vody, suchá pokožka, zápcha a únava, to všetko sú prejavy dehydratácie. Pite priebežne celý deň dostatok nesladených tekutín.
  13. Zvoľte si pomaly uvoľňované karbohydráty (zložité s nízkym glykemickým indexom), ktoré Vás zaplnia a uspokoja Vaše chuťové bunky. Pomaly sa uvoľňujúca energia pomáha obmedziť pocity hladu a môže vám tiež pomôcť zbaviť sa túžby jesť pomedzi  hlavnými jedlami.
  14. Potraviny s vysokým glykemickým indexom:
    Napr. cukor, kukurica, zemiaky, biele pečivo, dyňa, ....
    Potraviny s nízkym glykemickým indexom:
    Napr. jablká, kapusta, jahody, ryža, čerešne, šošovica, grapefruit, sója, ....
    Faktory ovplyvňujúce glykemický index:
    -    spracovaním – čím sa dlhšie potravina varí, tým vyšší je jej glykemický index
    -    postupným dozrievaním ovocie zvyšuje hodnotu glykemického indexu
    -    rozmanitosť ovocia a zeleniny
    -    kombinácia potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom
    -    rýchlosť s akou je každá potravina trávená behom dna -  rýchlosť trávenia je u každého individuálna
  15. Najlepším výberom sú potraviny s pomaly uvoľňovanými karbohydrátmi: Ovosné otruby, ovosné vločky, pohanka, jačmeň, celozrnný žitný alebo špaldový chlieb kvasený, ryža Basmati a neolúpaná ryža, celozrnné cestoviny, šošovica, strukoviny, fazuľa, ovocie, nízkotučný jogurt, džúsy (riedené 50/50 s vodou): grapefruitový, jablčný, pomarančový, ananásový.
  16. Najhorším výberom sú potraviny/nápoje rýchlo uvoľňujúce karbohydráty: Všetky konzervy, biely chlieb, bagety, rohlíky, sušienky, koláče, pečivo. Pamätajte, že pšeničný lepok je záťažou pre naše črevá a celý organizmus. Sucháre, keksy, komerčné ranné obiloviny a cereálie, perlivé nápoje, ovocné nápoje, hranolky, smažené alebo pečené zemiaky, zemiaková kaša, predvarená ryža, vafle, praclíky, zemiakové lupienky.
  17. Priemerný človek potrebuje jeden gram proteínu na každý kilogram telesnej váhy. Raz za týždeň vyskúšajte zmes fazule, hrášku, šošovice a ryže miesto mäsa.
  18. Vyberajte potraviny, ktoré Vás uspokoja, ale zároveň nie sú pre Vás škodlivé.
  19. Používajte tvaroh alebo čerstvý nízkotučný syr, tofu namiesto tučného syru a masla.
  20. Smotanu/kyslú smotanu nahraďte nízkotučným bio jogurtom.
  21. Vyhýbajte sa párkom, karbonátkam a balenému plátkovému mäsu.
  22. Namiesto masla vyskúšajte pre ochutenie zeleniny citrónovú šťavu a olivový olej.
  23. Na smaženie používajte vhodnú panvicu, napr. panvicu wok.
  24. Vyhýbajte sa margarínu a hydrogenovaným rastlinným tukom (je to napísané na etikete potraviny). Aj zdravé rastlinné oleje a tuky sa počas tepelnej úpravy (tzv. hydrogenizácii) menia do podoby margarínov a kuchynských olejov na nezdravé a škodlivé. Takéto tuky vznikajú pri fritovaní, vyprážaní a nachádzajú sa v jedle reštaurácií s rýchlym občerstvením, v zemiakových hranolkoch, čipsoch,  v rozličných chrumkavých pochúťkach, a hotových jedlách..
  25. Správny výber : Čerstvé jablko, hruška, citrusové ovocie (grapefruit, pomaranč, mandarínka, citrón) čerstvá broskyňa alebo marhuľa, nesladený, nízkotučný popcorn s nízkym obsahom soli, cestovinový šalát ochutený citrónovou šťavou, korením a šalátovou zeleninou, ovocný tanier, šošovicová polievka, paradajková polievka, celozrnné ovosné sušienky, atď. 

Ktorých diét by ste sa mali vystríhať?

Atkinsova diéta
Ako prvá vás možno napadne Atkinsova diéta. Pomenovaná je podľa svojho objaviteľa, dr. Atkinsa. Jeho teóriou bolo, že telo trávi najprv sacharidy, a preto ich treba zo stravy vylúčiť. Potom sa na ich miesto dostane tuk, ktorý chce chudnúca osoba spaľovať predovšetkým. Znamená to, že musíte jesť veľa proteínov – bielkovín a tukov podľa chuti. Diéta preto zakazuje cukry a všetky sacharidy. Je to diéta s vysokým príjmom živočíšnych bielkovín a tukov. Doporučenými potravinami sú mäso, mlieko, vajcia, čokoláda, olivový olej a mliečne výrobky. Zakazuje konzumáciu sacharidov ako je ryža, pečivo z bielej múky, zemiaky, cukor, med, niektoré druhy ovocia a sladkú zeleninu. Diéta je nevyvážená. Prvé týždne sú najprísnejšie, povoľujú príjem 20 g sacharidov denne. Znamená to, že by ste mali obmedziť nielen cukry, ale aj výrobky z rafinovanej múky a konzervované potraviny. Neohraničuje množstvo prijatej energie. Nadmerne zaťažuje obličky z dôvodu vysokého príjmu bielkovín. Príjem hlavne živočíšnych tukov zvyšuje riziko vzniku hyperlipidémie ( vysoký obsah tukov v krvi). V žiadnom prípade by ju nemali dodržiavať ľudia so srdcovocievnym ochorením. Nie je vhodne ju dodržiavať dlhodobo.

Diéta Life Choice

Možno ju až tak nepoznáte, je však opakom Atkinsovej diéty. Trvá na nízkom prijímaní tukov, veľkom príjme ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín a sójových produktov v čo najčistejšej forme. Vyraďuje mäso, cukry a alkohol. Patrí k diétam jednostranne obmedzujúcim jednu zo živín a je rovnako nevyvážená. Vzniká riziko nedostatočného príjmu esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín. V strave chýbajú takzvané ochranné tuky 3-omega polynenasýté mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mäse morských rýb. Nadmerný príjem strukovín môže vyvolať zažívacie problémy a nadmerný príjem vlákniny deficit minerálnych látok. Nie je vhodné ju dodržiavať dlhodobo.

Zónová (bielkovinová) diéta

Tvrdí, že obmedzením príjmu sacharidov donútime telo, aby čerpalo energiu z bielkovín a tukov, a tým dostaneme organizmus do tzv. zóny, v ktorej podáva ideálne výkony a telo je v najlepšej forme, akú nám vôbec umožňuje naša genetická výbava. Základom tejto diéty je zníženie príjmu sacharidov na 40% a zvýšenie príjmu bielkovín na 30%. Tuky z celkového denného množstva energie tvoria 30%. Diéta odporúča zvýšiť príjem bielkovín na úkor sacharidov a zo sacharidov konzumovať iba tie, ktoré majú najnižší glykemický index. Dôležitá je pravidelnosť príjmu potravy, viackrát za deň v menšom množstve. Dôraz sa kladie aj na dostatočný príjem neenergetických tekutín. Pre zvýšený obsah bielkovín zónová diéta pomerne dobre kontroluje pocit hladu a sýtosti. To je dobré tiež na zachovanie svalovej hmoty. Prítomnosť tukov v strave robí jedlo lahodnejším a chutnejším a to je aj dôvod, prečo je táto diéta všeobecne obľúbená. Medzi pozitíva zónovej diéty patrí to, že dbá na pravidelný príjem stravy a dostatok tekutín. Negatíva - Náročnosť prípravy jedál, je ťažké ustrážiť množstvo jednotlivých zložiek, dlhodobo nie je vhodná kvôli vysokému obsahu tukov. Dlhodobé dodržiavanie zónovej diéty z dôvodu zvýšeného príjmu bielkovín je rizikové pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami, ako je napríklad: zvýšený krvný tlak, cukrovka, dna, ochorenia obličiek a iné. Relatívne vyšší príjem tukov ohrozuje zase ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami. Problémom zónovej diéty sú vo všeobecnosti rozdiely medzi teóriou zónovej diéty a praxou pri jej samotnej realizácii. Jedálničky zónovej diéty, hlavne pomer živín v jednotlivých receptoch, sú často v rozpore sa základnými princípmi samotnej diéty.

Hollywoodská (nízkosacharidová) diéta
Patrí medzi drastické diéty - hladovky. Nazýva sa aj diéta modeliek, pretože ňou dokážu za tri dni zhodiť tri kilá. Pri tejto diéte sa jedáva iba dvakrát denne a príjem je maximálne 1 800 kJ. Základom diéty sú vajcia, ryby, kuracie mäso alebo hovädzie steaky pripravené bez tuku, grapefruity, pomaranče, trochu zeleniny. Hlavnou zásadou je, že sa konzumuje ovocie v presne stanovenom poradí a kombináciách. Plusom tejto diéty je vysoký obsah vitamínu C a minerálnych látok. Jednorazovo je vhodná na prípravu metabolizmu na ďalšie chudnutie.

Negatíva -  Drasticky obmedzuje sacharidy a tuky. Ak po troch dňoch začnete normálne jesť, čoskoro sa objaví jo-jo efekt.

Diéta podľa krvných skupín
V tom, či po niektorých potravinách budete priberať, alebo chudnúť, hrá vraj veľkú rolu krvná skupina. Krvná skupina 0 je údajne najstaršia krvná skupina na svete. Ľuďom s touto krvnou skupinou najlepšie vyhovuje chudé biele mäso a ryby. Prospešné sú pre nich aj sladkovodné a morské ryby okrem údeného lososa a kaviáru. Zakázané sú morské produkty, orechy, okrem vlašských, mak a šošovica. Obmedziť by mali obilie, chlieb, mlieko, mliečne výrobky a strukoviny. Ľudia s krvnou skupinou A vraj neznášajú dravosť a nevyhovuje im tvrdý šport. Mimoriadne vhodná je pre nich vegetariánska strava. Obmedziť by mali mäso, vajcia, mliečne výrobky a tuky. Škodia im morské produkty. Priberajú najmä zo stresu.

Skupina AB vznikla spojením A a B a má ju iba 2,5 percenta populácie. Pre ľudí s touto skupinou sú najdôležitejšie dary mora, mliečne výrobky a zelenina. Obmedziť musia konzumáciu mäsa, strukovín a pšenice. Nevhodné je mäso, okrem jahňaťa, králika a morky. Nevhodné je aj plnotučné mlieko, zmrzlina, maslo, plesňové syry, parmezán. Máte jesť veľa rýb, listovú zeleninu, ananás, tofu a netučné mliečne výrobky. Optimálnou potravinou pre ľudí s krvnou skupinou B je zelenina a mäso, najmä zverina, králik a jahňacina. Dobre im robia vajcia a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. Nevhodná je pre nich hydina, bravčové mäso, väčšina darov mora a slimáky. Negatíva - Strava nie je vyvážená, po čase chýbajú niektoré živiny. Nedostatok vitamínov a enzýmov. Napríklad ľudia s krvnou skupinou A by sa touto diétou dopracovali k nedostatku vápnika a osteoporóze. Pozitíva -  Vďaka výberu potravín sa zníži celkový príjem kalórií.
Bodová diéta

Diéta je postavená na počítaní bodov, ktoré sú priradené ku každému jedlu alebo potravine. Bodový počet vychádza z množstva kalórií obsiahnutých v jedle, a z množstva a pomeru tukov a vlákniny. Počas diéty je možné jesť v podstate všetko na čo máte chuť. Dôležité je neprekročiť stanovené množstvo bodov na deň. Diéta sa zameriava hlavne na kontrolu príjmu energie bez ohľadu na výživovú hodnotu stravy. Negatíva - nesmeruje k zmene stravovacích návykov a nenaučí chudnúceho rozpoznávať výživovo kvalitné potraviny.

Diéta dr. Perriconeho

Táto diéta sa prísne riadi glykemickým indexom (GI). Odporúča konzumovať hlavne potraviny s nízkym GI do 50. Zakazuje príjem sacharidových potravín z vyšším GI ako napríklad ryžu, cestoviny, chlieb, rafinované cukry, zemiaky a ovocné šťavy. Zároveň zdôrazňuje potrebu prijímať vo zvýšenej miere antioxidanty a tuky, napríklad oriešky, olivový olej a ryby. Táto diéta je miernejšou alternatívou Atkinsonovej diéty. Negatíva - príliš nízky príjem sacharidov môže byť dôvodom vzniku hypoglykémie čo sa môže prejaviť bolesťami hlavy, únavou, nervozitou, neschopnosťou sústrediť sa, studeným potom, trasením rúk, nízkej telesnej výkonnosti. Jej negatívne dôsledky sa prejavujú hlavne pri fyzickej námahe a preto nie je vhodná pre ľudí, ktorí vykonávajú fyzicky náročnú prácu alebo pravidelne športujú.

Vegánska diéta

Táto diéta umožňuje najrýchlejší úbytok hmotnosti ako akýkoľvek iný diétny plán. Je to preto, že táto strava dovoľuje konzumovať všetky druhy zeleniny bez jedla pochádzajúceho zo zvierat – živočíšneho pôvodu. Vďaka tomu je telo schopné stráviť potraviny lepšie a metabolizmus sa zrýchľuje.

Pesco diéta

To je ďalšia z odporúčaných diét pre tých, ktorí chcú schudnúť najbližšie možné obdobie. Je to jeden z plánov na chudnutie, ktorý je viac použiteľný pre tých, ktorí sú fyzicky aktívni a chcú štíhlejšie telo. Ďalšia zložka stravy okrem zeleniny – ryby – budú poskytovať potrebné bielkoviny, ktoré telo požaduje. Ľudia, ktorí sa môžu rozhodnúť pre tento zámer sú tí, ktorí nechcú jesť len čistú zeleninu.

Vajcová diéta

Ide o viac či menej rovnakú diétu ako Pesco diéta, pretože inou zložkou stravy, ktorá zastáva úlohu extra proteínového doplnku v tomto prípade sú vajcia. Je vhodná aj pre viac aktívnych jednotlivcov, najmä kulturistov, ktorí potrebujú špeciálnu bielkovinovú podporu. Aj vajcia sú schopné poskytnúť kompletný profil bielkovín, ktoré sú prospešné pre týchto aktívnych jednotlivcov, ktorí chcú budovať svalstvo.

Makrobiotická diéta
Táto diéta je založená na zásade jesť len vtedy, ak je človek hladný. Pri jedle treba pomaly žuvať a potraviny, ktoré za deň skonzumujete musíte deliť na skupiny. Desať percent z príjmu by mala tvoriť polievka, 30 percent zelenina, 10 percent strukoviny, ryby a dary mora a 50 percent celozrnné výrobky. Zabudnúť by ste mali na mäso, mliečne výrobky, umelé prísady a chemicky upravované jedlá i kofeín.

Diéta so surovou stravou

Vychádza z predpokladu, že tepelná úprava stravy, ako je varenie, dusenie, pečenie, grilovanie a ďalšie, ničí jej výživnú hodnotu a znehodnocuje v potrave prítomné enzýmy. Surová strava umožňuje jednoduchšie potravu stráviť, čím organizmus nezaťažuje, zabraňuje jeho starnutiu a vplýva na lepšie spracovávanie energie. Diéta zakazuje ohrievať potraviny nad 46 stupňov Celzia.  Táto diéta svojim odporúčaním nedovoľuje jesť mäso, vajíčka, mliečne výrobky a iné potraviny, ktoré pred konzumáciou vyžadujú tepelnú úpravu. V mnohých prípadoch je pre dobrú stráviteľnosť potravín a minimalizáciu tzv. antinutritívnych látok v potravinách potrebná ich tepelná úprava vopred. Sú to napr.: obiloviny, strukoviny, hlúboviny, huby a iné.

Delená strava

Princíp tejto diéty je v nekombinovaní potravín s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Konkrétne potravín zo živočíšnej a rastlinnej skupiny, resp. bielkovín so sacharidmi. Podľa delenej stravy je pre chudnutie dôležité aj to, aby sa potraviny zo živočíšnej skupiny kombinovali len so zeleninou. Potraviny z rastlinnej skupiny je dovolené kombinovať so zeleninou a tiež aj ovocím, ale nikdy nie súčasne. Pozor si nemusíme dávať iba na potraviny z neutrálnej skupiny, tie môžeme kombinovať so všetkými. Delená strava odporúča striedať dni s prevažne sacharidovými potravinami a dni bielkovinové. Rizikom je v tomto prípade nevyvážený denný príjem základných živín. V niektorých dňoch prevláda príjem bielkovín a tukov, inokedy príjem sacharidov. Pre mnohých ľudí, hlavne pre tých, ktorí sú pracovne a spoločensky aktívni, je náročné kontrolovať kombináciu potravín a zabezpečiť striedanie bielkovinových a sacharidových dní. Diéta neberie ohľad na prirodzenú potrebu príjmu živín a individuálnu chuť na jedlo. Neposkytuje možnosť voľby a prispôsobenia si jedálnička aktuálnym okolnostiam a možnostiam. Preto nie je vhodná napríklad pre diabetikov a ľudí trpiacimi srdcovocievnymi ochoreniami. Pozitíva - pri dodržiavaní tejto diéty sa chudnúci začnú stravovať pravidelne, kontrolujú svoj jedálniček a tým aj denný príjem energie. Ak sa oproti predchádzajúcemu stravovaniu zníži príjem energie, chudnutie a zníženie hmotnosti je prirodzeným dôsledkom negatívnej energetickej bilancie a nie delenia potravín.

Existuje mnoho ďalších diét a každý rok sa hitom stáva nová diéta. Väčšinou sú to naozaj len jednorázové akcie a nevedú k trvalému odstráneniu nadváhy. Vystríhajte sa ich.

Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie

    • morčacie mäso, kuracie mäso
    • chudé hovädzie mäso
    • chudé mäso z diviny
    • králik, zajac
    • vajíčka
    • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
    • kompóty bez sirupu
    • celozrnné pečivo a chlieb
    • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
    • tmavá ryža
    • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
    • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
    • tofu, sója a výrobky z nej
    • cestoviny, najlepšie tmavé
    • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
    • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
    • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
    • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
    • nízkotučné mlieko
    • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
    • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď. 

Potraviny, ktoré môžete občas konzumovať, ak chcete schudnúť

  • roztierateľné syry, klasické maslo, ovocný jogurt, termixy, miláčik
  • bravčové mäso ( chudé )
  • baranie mäso ( chudé )
  • vnútornosti ( restovaná pečeň )
  • kačacie a husacie mäso bez kože
  • kozie mlieko
  • med
  • horká čokoláda, ochutené cereálie rôzneho druhu
  • oriešky, pistácie, kešu
  • cestoviny ( biele )
  • zemiaky, biela ryža
  • šunková saláma

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist