SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť Začínate chudnúť? Dajte si pozor na chyby pri delení potravín na vhodné a nevhodné.

08.11.2012 01:27

Keď začínate chudnúť, určite rozmýšľate o tom, ktoré potraviny môžete jesť a ktoré musíte vylúčiť zo svojho stravovania. Je to samozrejmé. Avšak pozor, aby ste sa už na začiatku svojho chudnutia nedopustili kardinálnych stravovacích chýb. Vystríhajte sa niektorých omylov o vhodnosti či nevhodnosti niektorých potravín pri chudnutí a stravovaní. Ľudia, hlavne tí čo chcú schudnúť, potrebujú základné živiny na rast a zachovanie všetkých tkanív tela, ako aj normálne fungovanie procesov prebiehajúcich v organizme. Správna výživa je jedným z najdôležitejších činiteľov  ochrany zdravia, udržania si požadovanej váhy a zohráva neodškriepiteľný význam pre pracovnú ale aj športovú výkonnosť človeka.
Úplne špecifické postavenie má tzv. tekutá výživa, ktorá pri správnej voľbe zaručuje rýchly prívod živín, pomerne veľmi ľahko stráviteľných, a naviac s možnosťou veľmi presnej nutričnej definovateľnosti. V nutrične definovanej výžive môžeme dodávať presné plánované množstvo jednotlivých živín, vody, minerálov s odpovedajúcou osmolitou, ktorá zaručuje ich rýchle vstrebávanie a pomerne veľmi malú záťaž pre tráviaci systém. 

Pri chudnutí i udržiavaní svojej váhy sa vystríhajte niektorých zásadných stravovacích predsudkov:

  • Bio-potraviny sú liekom na všetko

Omyl! Sú len zárukou toho, že boli vypestované bez umelých hnojív a chemických postrekov a dobytok sa pásol v prírode. Biopárok alebo biočipsy sú však rovnako tučné ako tie priemyslové.

  • Pri diéte sú údeniny vylúčené

Omyl! Šunku si pokojne dajte, vyhnite sa iba párkom a lacným či trvanlivým salámam.

  • Po ovocí sa nepije

Omyl! Niektoré ovocie môžete spláchnuť dúškom vody bez obáv. Neodporúča sa piť po kôstkovom ovocí, zvlášť po čerešniach.

  • Po zemiakoch sa priberá

Omyl! Objem sacharidov v zemiakoch je oveľa menší, než aký sa nachádza v ryži, cestovinách alebo knedlíkoch.

  • Olivový olej je najzdravší

Omyl! Kvalitný repkový olej má dokonca ešte viac dôležitých omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Ďalšie miesta obsadzujú sójový, ľanový olej či olej z vlašských orechov

  • Pri diéte používam umelé sladidlá

Omyl! Sú síce bez kalórií, ale pozor! Toto sladidlo podporuje chuť na sladké.

  • Tuky sú nezdravé

Omyl! Tuky nahrádzajú podstatnú časť celkovej energetickej potreby organizmu. Malé množstvo rastlinných tukov je prospešné.

  • Hladovať znamená chudnúť

Omyl! Ak držíte hladovku, organizmus okamžite prepína na úsporný režim, čo znamená, že to málo, čo zjete, si telo začne ukladať do tukových zásob. Zúsporňujete si metabolizmus. 

  • Ovocie, zelenina, obilniny sú vždy zdravé

Omyl! Ak sa budete stravovať len týmto, môže vás nadúvať. Strava zložená len z obilnín vedie k podvýžive.

  • Po vypití veľa čaju, kávy a džúsu nemôžem mať nedostatok tekutín

Omyl! Čierny čaj - rovnako ako aj zelený a káva obsahuje kofeín, ktorý organizmus odvodňuje. Stopercentné džúsy obsahujú vlákninu, ktorá na seba viaže tekutiny.

  • Orechy sú zdravé a vhodné pri diéte

Omyl! Desať dekagramov orieškov má približne 2- až 3- tisíc kilojoulov, čo je polovica odporúčaného denného príjmu pri chudnutí.

  • Zakázaným potravinám sa vyhýbajte

Omyl! Diéta nesmie byť obdobím mučenia. Občas môžete zhrešiť. Ak máte nezvládnuteľnú chuť na čokoládu, malý kúsok si s pokojným svedomím doprajte.

  • Keď potrebujem schudnúť, musím vymeniť tuky za sacharidy

Omyl! Tento prístup nefunguje. Aj keď je potravina označená ako bez tuku, napriek tomu môže obsahovať veľké množstvo kalórií.

  • Light zmrzlinu môžeme jesť každý deň

Omyl! Zmrzlina je síce vodová a bez tuku, ale zase môže byť sladká alebo presladená. Pri diéte si ju dajte občas, za odmenu.

  •  Jesť vnútornosti je nezdravé

Omyl! Sú zdrojom niektorých vitamínov (A) a minerálnych látok (železa).

  • Tmavé pečivo je vždy celozrnné

Omyl! Môže byť len prifarbované pražením jačmeňa alebo raže. Všímajte si zloženie. Múka, ktorej je v chlebe najviac, musí byť na prvom mieste.

  • Stopercentné a neprisladzované džúsy patria k zdravej výžive

Omyl! Džúsy síce obsahujú vlákninu, čo je ich plus, ale aj veľa ovocného cukru, a to už nie veľmi dobré. Liter znamená 2 000 kJ. Radšej ho rieďte v pomere 1 : 1.

  • Po polievkach sa priberá

Omyl! Záleží na tom, aké polievky jete. Gulášová alebo držková sa pod vyššiu hmotnosť podpíšu, ale číre vývary nie.

  • Po tabletkách sa chudne

Omyl! Nedajte na tlak výrobcov a nečakajte od tabletiek zázraky. Ak chcete, aby vám zabrali, musíte sa pričiniť aj sami.

  • Pred jedlom sa nemá piť, pretože voda zaplní žalúdok

Omyl! V žalúdku sa nachádza žalúdočná kyselina, ktorá jedlo rozkladá. Keby ste ju chceli zriediť, museli by ste vypiť niekoľko litrov.

  • Na chudnutie sú najlepšie dia výrobky

Omyl! Takto označené výrobky sú určené diabetikom. Sú síce sladené umelými sladidlami, ale tuku je v diačokoláde rovnaké množstvo, ako v normálnej.

  •  Minerálky prospievajú zdraviu

Omyl! Dospelý človek by ideálne nemal vypiť viac ako pol litra denne.

  • Alkohol spaľuje tuky

Omyl! Alkohol, naopak, zvyšuje chuť do jedla.

  • Jedno veľké jedlo denne stačí

Omyl! Ak sa žalúdok zaplní len raz za deň, trávi jedlo dlho a človek sa cíti unavený. Menšie porcie znamenajú pre tráviacu sústavu menšiu námahu.

  • Dojedať po deťoch sa môže

Omyl! Škodíte sami sebe. Dojedaním výrazne zvýšite svoj kalorický príjem.

  • Prísna diéta = dobrá diéta

Omyl! Diéty majú neblahý dosah na stravovacie návyky. Zvyšujú túžbu po jedle.

  • Na raňajky stačí hrnček kávy

Omyl! Hlavnú časť celodenného jedla by ste mali zjesť počas rána, dopoludnia a skorého odpoludnia.

  • Lyžička sem, lyžička tam

Omyl! Väčšinou si ani neuvedomujete, koľko kalórií denne prijímate. Jedna lyžička šalátového dressingu navyše pridá 75 až 100 kalórií, lyžička masla navyše až 102 kalórií.

  • Po čokoláde sa tvoria vyrážky

Omyl! Na kvalitu pleti má hlavný vplyv genetika, k hlavným nepriateľom kože patria fajčenie a nadmerné slnenie.

  • Kvôli dobrému vývaru sa musí mäso dať do studenej vody a pomaly variť

Omyl! Pri laboratórnych testoch sa nič také nepotvrdilo. Jediný rozdiel je v tom, že vývar z mäsa vloženého do vriacej vody je zakalenejší.

  • Rýchle opečené mäso je vo vnútri šťavnatejšie

Omyl! Iba sa viac vysuší vonkajšia vrstva mäsa, s prostriedkom to ani nepohne.

  • Vodu solíme, až keď zovrie. Ak ju osolíme na začiatku, bude trvať dlhšie, než sa začne variť

Omyl! Soľ var nespomaľuje.

  • Kurča vo fast foode je predsa light

Omyl! Nenechajte sa zmiasť. Vo fast foode môže grilované kurča alebo šalát obsahovať viac kalórií než hamburger.

  • Kečup škodí

Omyl! Koncentrácia farbív nespôsobí viac škody než jablko.

  • Vajcia zvyšujú cholesterol

Omyl! Zdravému človeku ani jedno vajce denne neuškodí. Výrazne by ho zvyšovali vtedy, ak by ste vajcia konzumovali nadmerne.

  • Mlieko zahlieňuje

Omyl! Dodnes neexistuje klinická štúdia, ktorá by tento argument potvrdila.

  • V špenáte je veľa železa

Omyl! Najslávnejší z potravinových mýtov. Švajčiarsky výskumník Gustav von Bunge meral sušený špenát, čo podstatne skreslilo výsledok. Táto zelenina sa skladá z 90 percent vody, a tak správny údaj pre špenát je 3,5 miligramu železa na 100 gramov. Dokonca čokoláda ho obsahuje viac (6,7 miligramu železa na 100 gramov).

  • Čerstvé mlieko je zdravšie než škatuľové

Omyl! Rozdiel v počte živín by mal byť minimálny, pretože v škatuli bolo len krátko zahriate.

  • Ovocná príchuť je z ovocia

Omyl! Citrónový čaj nie je to isté, čo čaj s príchuťou citróna. Kým prvý je vyrobený zo skutočných citrónov, druhý je len ochutený. Rovnako je to aj napríklad so zmrzlinou, cukríkmi...

  •  Pri diéte používam umelé sladidlá

Omyl! Sú síce bez kalórií, ale pozor! Toto sladidlo podporuje chuť na sladké.

  • Mikrovlnná rúra zničí viac živín než varenie

Omyl! Žiarenie z mikrovlnnej rúry privádza molekuly (predovšetkým vody) v potravinách k treniu. To vedie k rýchlemu a rovnomernému zahrievaniu, ktoré živiny, naopak, chráni.

  • Jedlá z húb sa nesmú prihrievať

Omyl! Nemali by sa uchovávať pri izbovej teplote a potom ohrievať. Ak ich však dáte do chladničky maximálne na 24 hodín, potom ich môžete ohrievať a zjesť.

  • Je jedno, čo jeme, choroby sú dedičné

Omyl! Životným štýlom môžete zdravotný stav ovplyvniť až o 30 percent.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist