SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť Zdravé stravovanie a pohyb pomáhajú pri chudnutí i po schudnutí. Ako na to?

11.07.2012 17:43

Chudnutie nie je až také náročné, ak na to idete s rozumom a dodržiavate základné princípy životosprávy a stravovania. Zdravé stravovanie je jeden z najlepších spôsobov ako zdravo schudnúť  a neskôr si po schudnutí udržať zníženú váhu. Zásadou vyváženej a racionálnej stravy nie je zakázať si natrvalo niektoré jedlá, ktoré ste vylúčili zo svojho stravovania počas diéty, ale natrvalo jest rôznorodú stravu z každej hlavnej skupiny potravín a nie príliš veľa stravy ani z jednej skupiny potravín. Samozrejme, musíte sa najskôr nad sebou zamyslieť,  oboznámiť sa s výživovými potrebami svojho organizmu a potom trochu zaťať zuby. Nikdy nezačnite nepremyslene hladovkou trápiť svoje telo. To po čase skolabuje a vy sa vrátite do starého a nevhodného stravovacieho režimu ešte aj s pár kilami naviac a so zhoršeným metabolizmom.

Takže, čo je potrebné zvládnuť? Ide najmä o to,  zvyknúť si na správne zloženie potravy, neprejedať sa  a dopriať si správnu dávku pohybu. Pretože aj priveľa pohybu škodí, ak potom po presilení a svalovici príde obdobie zaháľania a kilá idú zase pekne hore. 
Mali by ste jesť potraviny z nasledujúcich skupín: 

·        Ovocie a zelenina – by mali tvoriť aspoň tretinu vašej dennej dávky potravín a mali by ste sa snažiť jesť 5 porcií denne Ovocie a zeleninu môžete jesť stále, medzi jedlami, po nich ako predjedlo. Ideálne zasýti a dodá telu všetky potrebné vitamíny, minerály a ďalšie živiny a už nebudete mať taký silný pocit hladu. 

·        Chlieb, ryža, zemiaky a cestoviny by zase mali tvoriť až jednu tretinu vašej dennej spotreby, lebo sú vašim hlavným zdrojom energie. Najvhodnejšie sú celozrnné typy chleba, ryže a cestovín, napr. chlieb z hrubozrnnej múky. Ale treba dať pozor na zloženie, pretože mnohé tmavé chleby sa tak iba tvária, sú prifarbené rôznymi látkami a mnohokrát sú z obyčajnej múky, ktorá s celozrnnou nemá nič spoločné.

·        Mlieko a mliečne produkty – tieto by ste mali jesť skromnejšie, ale sú dobrým zdrojom vápnika.

·        Mäso, ryby, vajcia, sója a fazuľa – váš hlavný zdroj bielkovín, ktoré potrebujete na rast a regeneráciu svalstva (svalstvo je hlavným spaľovačom skonzumovaných kalórií).

·        Jedlá s vysokým obsahom tukov a cukru by ste mali konzumovať len obmedzene, ale nesmiete ich celkom vynechať zo svojho jedálneho lístka, nakoľko organizmus potrebuje všetky živiny a ak mu niečo chýba, začne štrajkovať a nastupuje zúsporňovanie vášho metabolizmu. 

Keď sa začnete takto stravovať, nezabudnite na :
1. Jedlá zakladané na škrobovitých potravinách
2. Jedzte veľa ovocia a zeleniny
3. Jedzte menej saturovaných tukov a cukru
4. Pokúste sa jesť menej soli – nie viac ako 6g denne
5. Buďte aktívny/a a skúste sa mať zdravú hmotnosť
6. Pite veľa vody
7. Raňajky v žiadnom prípade nevynechávajte
Prijmite nasledovné zásady stravovania za svoje :
- prestaňte sa stravovať, ako váš priateľ, partner (pokiaľ sa samozrejme nestravuje zdravo),
- nahraďte jednoduché cukry komplexnými (celozrnné výrobky, ryža, cestoviny, zemiaky...)
- zvýšte konzumovanie surovej zeleniny a obilovín (kedykoľvek, aj večer)
- vyraďte prehnané večerné konzumovanie ovocia, aj ovocných štiav, prípadne ich konzumujte s mierou a vo vhodnom zložení
- znížte príjem živočíšneho a zvýšte príjem rastlinného tuku, čiastočne aj rybieho tuku v potrave
- prijímajte energiu (sacharidy) skôr dopoludnia a bielkoviny popoludní a večer
- dodržiavajte pitný režim, pite, aj keď necítite smäd, vtedy je už neskoro, denne asi 2-3 litre tekutín, samozrejme nesladených (čaje, minerálky, pitná voda)
- deň začínajte vhodným nápojom: prírodná ovocná alebo zeleninová šťava, 100% džús zriedený vodou, čistá voda,
- zvýšte príjem vlákniny (surová zeleniny, obiloviny, ovocie)
- občas (raz za mesiac) zaraďte do svojho stravovacieho režimu očistné dni (pitie ovocných a zeleninových štiav)
- nahraďte aspoň polovicu bielkovín živočíšneho pôvodu ich rastlinnými zdrojmi (sója, strukoviny)
- obmedzte mlieko a tučné mliečne výrobky
- nejedzte smažené pokrmy a údeniny
- výrazne obmedzte tučné sladkosti
- znížte príjem soli (retencia - zadržiavanie vody v tele a následné opuchy)
- nikdy celkom nevylúčte tuk zo stravy (nenasýtené mastné kyseliny – pomáhajú rozpúšťať vitamíny A,D,E,K)
- nikdy sa neprejedajte, jedzte pomalšie
- jedzte 3-5 krát denne, čím častejšie, tým rýchlejšie sa odbúrava tuk
- pri pocite hladu jedzte cereálie a surovú zeleninu, pite vodu, resp. choďte spať
- jedzte minimálne 2 hodiny pred cvičením, necvičte s plným žalúdkom.

Pomôžte svojmu metabolizmu dostatočným prísunom kvalitných živín. Zrekonštruovaný organizmus sa naučí prijímať nižšie množstvo kalórií a postupne si znormalizuje metabolizmus (začne spaľovať prijaté kalórie – neukladá si ich do tukových zásob). V tomto Vám pomôžu aj kvalitné výživové doplnky.
Ako vám pomôže pohyb :
Pohyb je veľkým pomocníkom pri chudnutí, aj keď hlavným spúšťačom je strava. Ale bez pohybu by nám často ostala ovisnutá koža, pocit únavy  a slabosti. Pohyb treba zvoliť taký, aby nám predovšetkým robil radosť. Ideálna je taká kombinácia pohybu, ktorá obsahuje posilňovanie a aeróbny pohyb. Posilňovanie môžete vykonávať doma, ale ak máte po ruke posilovňu, tam je to lepšie. Máte poruke rôzne stroje, pomocou ktorých sa vaše svaly vyformujú rýchlejšie a dokonalejšie. Čo sa týka aeróbneho pohybu (dochádza k spaľovaniu tukov s pomocou kyslíka), môžete si vybrať zo širokej škály. Tu treba zohľadniť, či ten pohyb môžete vykonávať po zdravotnej stránke a či vás baví. Medzi výborné aeróbne aktivity patrí bicyklovanie, aj na stacionárnom bicykli, takže ho môžete vykonávať aj v zlom počasí, korčuľovanie, v lete na kolieskových korčuliach, aerobik, loptové hry, plávanie, lyžovanie, jogging, tanec, prechádzky. Behanie sa odporúča len ľuďom, ktorí nemajú veľkú nadváhu a nemali by ste behať po betónových a iných tvrdých povrchoch. Nezabudnite : každé cvičenie ukončite dôkladným strečingom. Strečing môžete vykonávať aj počas cvičenia, alebo na koniec.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist