SCHUDNÚŤ RÝCHLO Ako schudnúť AKO SCHUDNÚŤ ČO NAJRÝCHLEJŠIE - recepty.

05.08.2012 19:05

CHUTNÉ, ZDRAVÉ NÍZKOKALORICKÉ RECEPTY NA CHUDNUTIE.  Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka na celé obdobie chudnutia. Po krátkom čase vás takéto chudnutie prestane baviť a pustíte sa do konzumácie jedál, ktoré vám predtým priniesli neželané kilá. Mali by ste sa naučiť, z čoho by sa mala vaša strava skladať na raňajky, obed i večeru. Keď chcete schudnúť čo najrýchlejšie, tak viac ako 7 kilogramov by ste za mesiac nemali zahodiť. Stresované telo by vám to vrátilo jojo efektom. Ponúkame vám zopár receptov, pomocou ktorých sa naučíte zdravšie stravovať a tým aj chudnúť. Keď chcete znížiť príjem kalórií v niektorých receptoch, tak môžete nahradiť niektoré ingrediencie  nízkokalorickou náhradou (napr. smotanu mliekom)

Kalerábový šalát s jogurtom a mätou  

Ingrediencie

1 kaleráb, biely Probio jogurt, pažitku, petržlenovú vňať, mandľové lupienky, alebo slnečnicové semiačka, trocha citrónovej šťavy
Postup

kaleráb najemno nastrúhame, zmiešame s jogurtom, pridáme nasekanú pažítku, petržlen, ozdobíme lístkami mäty a pokvapkáme citrónovou šťavou. Mandle, alebo slnečnicové semiačka nasucho opražíme, a posypeme naservírovaný tanier.

Cibuľová polievka s nivou

Ingrediencie

7 stredne veľkých cibúľ

1 veľká PL masla

20 dkg plesnivého syra - niva

1 syrokrém v črievku

2 kocky slepačieho bujónu

štipka bieleho korenia

soľ podľa chuti

toasty

trošku nastrúhaného tvrdého syra

Postup

Cibuľu pokrájame na kolieska, podusíme na masle tak , aby nezhnedla. Na stredne zmäknutú cibuľu nastrúhame Nivu, vytlačíme syr z črievka, premiešame a pokoreníme. Vhodíme 2 kocky bujónu a zalejeme cca 1,3 dcl vriacej vody. Zľahka premiešame, aby sa syr skamarátil s vodou.

Medzi tým si pripravíme v toustovači toasty. Za 5 minút je už polievka uvarená. Naberieme ju do misiek na polievku a prikryjeme každú jednu pripraveným toastom. Posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.

Špenátová polievka

Ingrediencie

1 bal. špenátový pretlak

cibuľka

2-3 strúčiky cesnaku

olej

múka Promix PK

mlieko

soľ

mleté čierne korenie

Postup

Na oleji opražíme múku Promix PK, urobíme svetlú zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, mierne opražíme, pridáme pretlačený cesnak, zalejeme studenou vodou. Zápražku rozvaríme, do vriacej vložíme mrazený špenátový pretlak. Za stáleho miešania špenát rozpustíme a krátko povaríme. Na záver zahustíme zátrepkou z mlieka a múky. Posolíme, mierne okoreníme.

Zapečená morská treska s rozmarínom :

Ingrediencie

4 porcie morskej tresky, dve lyžice masla, dve veľke-mäsité paradajky, vetvičku rozmarínu, tri strúčiky cesnaku.
Postup

formu na pečenie potrieme maslom a osolíme, rozložíme do nej tresku, plátky cesnaku a paradajok, okoreníme čerstvo pomletým celým čiernym korením, pridáme natrhaný rozmarín a pečieme 20 minút.
Rýchla hrachová polievka

Ingrediencie

350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup

V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.
Kuracia polievka bez kuraťa :

Ingrediencie

900 g tekvicu ( alebo cukety), mrkvu, petržlen, pol kalerábu, pol zeleru, paradajku, pol papriky, cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ, ½ lyžičku kurkumy            (nemusí byť – ale dodáva žltú farbu polievke),5 lyžíc rastlinného oleja, 1,5 l vody.
Postup

Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, tekvicu, alebo cukety pozdĺžne rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jaderníky. Spolu s nakrájanou zeleninou, cibuľou, paradajkou, paprikou a jaderníkmi z tekvice, alebo cukiet vložíme do vriacej vody. Osolíme, okoreníme pridáme korenie, soľ, kurkumu a olej. Varíme pokiaľ sa uvarí koreňová zelenina. Tesne pred odstavením zo zdroja tepla pridáme umytú petržlenovú vňať. Môžeme podávať s ryžovými niťovkami, alebo uvareným pšenom.
Bačovský kyslý guláš

Ingrediencie

800 g baranieho mäsa (alebo bravčového bôčika s kosťou)

150 ml kyslej smotany

víno

300 g fazuľky v strukoch

3 cibule

2 lyžice múky

150 g masti

mletá sladká červená paprika

soľ.

Postup

Z mäsa odrežeme kúsky tuku, nakrájame ho nadrobno a oškvaríme. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masti, pridáme mletú sladkú červenú papriku a do masti vložíme mäso nakrájané na kocky. Kúsky mäsa prudko opečieme, podlejeme vodou a dusíme. Pri dusení mäso necháme opražiť, aby šťava dostala peknú farbu. Mäso znovu podlejeme. Keď začne mäknúť, pridáme očistené struky fazuľky, nakrájané na šikmé rezy a spolu dusíme asi 20 minút, aby bolo mäkké aj mäso aj fazuľka. Potom zalejeme vínom a kyslou smotanou, v ktorej rozmiešame múku. Ak treba, okyslíme troškou octu.

Falošná držková polievka z kurčaťa

Ingrediencie

Kosti, drobky a koža z kurčaťa

1 až 1,25 l vody

soľ

štvrtku zeleru

1 petržlen

1 cibuľu

1 lyžicu oleja

1 lyžičku mletej červenej papriky

štipku mletej štipľavej papriky

2 lyžice hladkej múky

polovicu kocky masoxu

2 strúčky cesnaku

majoránku

mleté čierne korenie.

Postup

Kuracie kosti, drobky a kožu, zeler a polovicu cibule zalejeme studenou vodou, posolíme a uvaríme domäkka. Druhú polovicu cibule nadrobno pokrájame a opražíme. Primiešame uvarenú, na rezance nakrájanú kožu a opäť opražíme do ružova. Zasypeme paprikou, múkou, premiešame a zalejeme precedeným vývarom. Vmiešame uvarené a na kúsky pokrájané mäso, masox, a ešte krátko povaríme. Polievku ochutíme rozotreným cesnakom, majoránkov, korením.

Zemiaková polievka

Ingrediencie

5 väčších zemiakov, ½ lyžičky mletej rasce,1/2 lyžičky mletej sladkej papriky,1/2 lyžičky sušenej majoránky, 5 strúčiky cesnaku, dve lyžice rastlinného oleja, soľ a mleté čierne korenie na ochutenie, 1,5 l vody.
Postup

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Škoricová ryža

Ingrediencie

1 ½ pohára ryže, 3 poháre vody, kúsok celej škorice, pol čajovej lyžičky soli, dve polievkové lyžice rastlinného oleja.
Postup

Umytú ryžu opražíme na suchej panvici. Pridáme vodu, škoricu, soľ a privedieme do varu.
Zmiernime energiu na minimum a varíme kým sa vstrebe celý objem vody. Odstavíme zo zdroja tepla, pridáme olej a jemne premiešame.
Lahodná slepačia polievka

Ingrediencie

1 sliepka

300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler)

1 cibuľa

1 pór

2 strúčiky cesnaku

soľ

mleté čierne korenie

petržlenová vňať

Postup

Sliepku umyjeme a dáme variť do studenej vody. Zatiaľ si nakrájame koreňovú zeleninu. Po hodine varenia k sliepke pridáme zeleninu, očistenú cibuľu, pór a dva strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Uvarenú polievku precedíme, sliepku oberieme od mäsa a mäso i zeleninu vložíme späť do polievky. Hotovú polievku pred podávaním dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Držková polievka

Ingrediencie

700 g držiek

1 veľká cibuľa

soľ

1 1/2 vývaru z kostí

1 veľká lyžica masti

30 g hladkej múky

30 g masti

mletá paprika

rasca

mleté čierne korenie

1 strúčik cesnaku

majoránka

Postup

Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkov.

Ryža s cibuľkou

Ingrediencie

1 ½ pohára ryže, soľ, polovicu cibule, 5 lyžíc rastlinného oleja, 1 ½ l vody.
Postup

do vriacej vody pridáme soľ, potom tam vsypeme ryžu a varíme presne 17 minút.
Potom ryžu scedíme. Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, ktorú mierne osolíme.
Odstavíme zo zdroja tepla a primiešame ryžu.

Kuracia plnená roláda

Ingrediencie

4 x 100 g kuracie rezne, 1 kyslú uhorku, 1 vajíčko uvarené na tvrdo, asi 6 cm dlhý kus klobásky , štyri asi 6 cm prúžky z červenej papriky, francúzku horčicu, soľ , korenie, dlhšie špáradlá 0,5 dcl oleja.
Postup

Rezne umyjeme, osušíme, naklepeme. Potrieme francúzskou horčicou, osolíme, okoreníme.
Uhorku, vajíčko, klobásku pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny a spolu s prúžkami červenej papriky striedavo ukladáme do naklepaných rezňov. Zvinieme do rolády, spevnime špáradlom, alebo jednoducho obviažeme silnejšou niťou. Uložíme na rozohriatý olej a sprudka opečieme. Prilejeme trocha vody a pod pokličkou dusíme asi 20 minút.
Kapustové rezance s kalerábom.

Ingrediencie

150 g bezvaječných širokých rezancov, stredne veľký kaleráb, stredne veľkú cibuľu, 0,5 dcl oleja, soľ čierne korenie a ½ lyžičky sladkej červenej papriky.
Postup

Cestoviny uvaríme, scedíme a necháme odkvapkať. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na hrubo nastrúhaný kaleráb, osolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku a dusíme.
Udusený kaleráb primiešame do cestovín a podávame. Cestoviny sa tvária, ako by boli s kapustou.

Fazuľový šalát

Ingrediencie

100 g fazule adzuki, 6 ks kyslých uhoriek, jednu stredne veľkú cibuľu, 3dcl mrkvu/hrášok,
150 g údeného tofu, 250 ml sójovej smotany, soľ a čierne korenie na ochutenie.
Postup

Adzuki fazuľu uvaríte a scedíte, nechajte odkvapkať. Na kolieska nakrájané uhorky a na polmesiačiky nakrájanú cibuľu obvaríme vo vriacej vode, scedíme a pridáme do uvarenej adzuki fazule. Pridajte scedenú mrkvu/hrášok, na hrubom strúhadle nastrúhané údené tofu, zalejte sójovou smotanou, osoľte, okoreňte a poriadne premiešajte. Môžete podávať s pečivom, alebo chlebíkom.

Šošovicový šalát s jablkom
Ingrediencie  ( rozpočet na 4 porcie ):

150 g šošovice (najlepšie dve farby, napr. hnedá a žltá), 1 väčšie červené jablko, 1 jarnú cibuľku, 2 lyžice majolenky Hellmann´s, 2 lyžice omáčky Hellmann´s Dijonnaise, šťavu z polovice citróna, štipku cukru, štipku soli, čerstvo drvené čierne korenie

Postup:
Šošovicu namočíme cez noc a na druhý deň uvaríme domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Jablko nakrájame aj so šupkou na malé kocky cca 4 × 4 mm a dáme do misy. Zastrekneme citrónovou šťavou a dobre premiešame. Pridáme šošovicu a nasekanú jarnú cibuľku. Premiešame s majolenkou Hellmann´s a omáčkou Dijonnaise Hellmann´s a jemne dochutíme soľou, čiernym korením a cukrom.

Teľacie fašírky s rozmarínom

Fazuľová polievka s kyslou kapustou

Ingrediencie

40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká

1 stredne veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

4 stredne veľké zemiaky

30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou

25 - 30dkg dobrej domácej údenej klobásy

soľ - podľa chuti

vegeta - podľa chuti

čierne korenie - mleté - podľa chuti

Postup

Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.

Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 - 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.

Mrkvový krém

Ingrediencie

300 g mrkvy

200 g zemiakov

800 ml hovädzieho vývaru

200 ml smotany

1 cibuľa

2 lyžice oleja

hrsť sekaného petržlenu

Postup

Zemiaky olúpeme, mrkvu očistíme. Všetko nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a pokrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mrkvu so zemiakmi a orestujeme. Zeleninu zalejeme s pripraveným vývarom a asi 15 minút varíme do mäkka. Polievku rozmixujeme a znovu privedieme do varu. Podľa chuti ju dosolíme, okoreníme a zjemníme smotanou. Na koniec do mrkvového krému vmiešame čerstvú petržlenovú vňať.

Krémova sójová polievka

Ingrediencie

suchá sója

1,5 l vody

zemiaky

soľ

bezlepková. múka Promix PK

Uni maslo

cibuľa

mleté čierne korenie

sladká smotana alebo mlieko

Postup

Sóju preberieme a namočíme do studenej vody. Necháme namočenú dlhšie ako fazuľu. Potom dolejeme vodou a varíme. Keď je sója skoro uvarená, pridáme zemiaky, osolíme a uvaríme do mäkka. Z múky a masla pripravíme zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, korenie, dáme do polievky a povaríme. Nakoniec celú polievku rozmixujeme na krém, prilejeme sladkú smotanu alebo mlieko, necháme zovrieť.

Hydinová polievka s pórom

Ingrediencie

pol kurčaťa

mrkva

petržlen

zeler

pór

1 lyžica pšeničných krúpkov

biele víno

1 dl smotany

1 žĺtok

karí korenie

soľ

sterilizovaný hrášok

Postup

Umyté a pokrájané kura vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, krúpy a varíme asi 1 hodinu. Uvarené kura vyberieme, odstránime kosti a kožu a čisté mäso pokrájame na kocky. Vývar precedíme. Zeleninu, okrem mrkvy, krúpy a kožu z kurčaťa zmixujeme na jemnú kašu. Do precedeného vývaru vlejeme zmixovanú kašu, pokrájané kura, mrkvu, hrášok a spolu prevaríme. Sladkú smotanu, víno, karí korenie a žĺtok na hladko vyšľaháme, vlejeme do horúcej polievky, pomiešame a už nevaríme.

Chutná zeleninová polievka (bez lepku)

Ingrediencie

čerstvá mrkva

petržlen

zeler

kaleráb

2 kocky slepačieho bujónu

soľ

korenie

1,5 l vody

Postup

Pokrájanú koreňovú zeleninu opražíme na oleji, prilejeme horúcu vodu, soľ, mleté čierne korenie, 1 nové korenie, slepačí bujón a uvaríme. Na záver varenia pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Podávame s ryžovými rezancami alebo inou závarkou.

Rýchla kuracia polievka

Ingrediencie

200 g kuracích pŕs

2 mladé cibuľky

2 karotky

50 g fazuľových lúskov

1 paprika

2 citróny

50 g zázvoru

50 g koktailových rajčín

1 pór

sladká sójová omáčka

kari korenie

olivový olej

voda

soľ

Postup

Kuracie prsia pokrájajte na malé kúsky a približne 2 minúty opekajte na olivovom oleji. Medzi tým pokrájajte zázvor a pridajte k mäsu. Na malé kúsky pokrájajte aj papriku a karotky, pór pokrájajte na kolieska spolu s cibuľkou. Na panvicu dajte všetku zeleninu, premiešajte s mäsom a pridajte kari spolu s veľkou šálkou vody. Keď sa polievka zvarí, pridajte citrónovú šťavu a dochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením. Koktailové rajčiny pridajte do polievky a povarte tri minúty.

Špagety s tofu a hydinovým mäsom

Ingrediencie

300-500 g hydinového mäsa

200-250 bieleho tofu

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

3 PL sójovej omáčky

1 väčší paradajkový pretlak

1 kapia

soľ

mleté čierne korenie

mletá paprika

vegeta

oregano

olej

syr na strúhanie

Postup

Tofu najemno postrúhame, pridáme lyžicu oleja, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, vegetu, mletú papriku a oregano. Zmiešame a necháme postáť. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme. Podlejeme a dusíme domäkka. Tofu dáme na panvicu, opražíme, pridáme k mäsu s rajčinovým pretlakom a kapiou. Podávame k špagetám so strúhaným syrom.

Pekelne pikantná cestovina

Ingrediencie

cestovina

mrazená kukurica

cibuľa

3 strúčiky cesnaku

zelené olivy bez kôstky

paradajkový pretlak

kečup

chilli pasta alebo štipľavá paprička

koreniny

soľ

sušená bazalka

olej

voda

Postup

Cestovinu uvarte bežným spôsobom. Nakrájajte cibuľu a cesnak a mierne ich opražte na troške oleja. Pridajte mrazenú kukuricu a deci vody. Vmiešajte pretlak a kečup podľa chuti. Do omáčky vložte olivy a dochuťte ju chilli pastou podľa vlastného uváženia. Osoľte, okoreňte mletým čiernym korením a bazalkou. Povarte, kým kukurica nezmäkne.

Cestovinový šalát

Ingrediencie

1 balíček cestovín

čínska kapusta

3 rajčiny

1 paprika

1 uhorka

1 cibuľa

cesnak podľa chuti

tatárska omáčka

kyslá smotana alebo biely jogurt

soľ

Postup

Cestoviny uvaríme, zeleninu nakrájame na malé kúsky, všetko spolu zmiešame a dáme do chladničky zachladiť.

Tuniakove špagety

Ingrediencie

špagety

syr

1 cibuľa

2 strúčky cesnaku

konzerva tuniaka

petržlenová vňať

olej

konzerva celých paradajok

kečup

čierne korenie

soľ

Postup

Na oleji opražíme pokrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať. Pridáme konzervu paradajok, kečup + soľ, korenie. Povaríme. Medzitým dáme variť špagety. Do hotových pridáme paradajkovú zmes a konzervu tuniaka. Premiešame a navrch postrúhame syr a posypeme petržlenovou vňatkou.

Losos na kyslo

Ingrediencie

nakrájaný a naporciovaný losos

1 citrón

maslo

olivový olej

čierne korenie

rozmarín

Postup

Lososa umyjeme a položíme ho na alobal. Malé kúsky masla uložíme po alobale a polejeme lososa olivovým olejom. Okoreníme čiernym korením a rozmarínom. Citrón nakrájame na kolieska a poukladáme na lososa. Zabalíme do alobalu a dáme do rúry na 220 stupňov. Po 15 minútach podávame s pečenými zemiakmi v šupke s maslom.

Rybacie karí

Ingrediencie

500 g ryby bez kostí

200g biely jogurt

2 malé lyžičky polotučného mlieka

3 cibule

olej

soľ

koreniaca zmes Kari indické

100 g tvrdý syr

Postup

Rybu nakrájame na kúsky. Jogurt rozmiešame s mliekom a zalejeme ryby. Necháme odležať hodinu v chladničke. Popražíme cibuľu na oleji, pridáme rybu s jogurtom, okoreníme zmesou, soľou. Dusíme kým ryba nezmäkne. Nakoniec pridáme syr. Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo ryža.

Indické kurča

Ingrediencie

1 stredná cibuľa

olej

2 veľké kuracie prsia

1 rovná lyžička kari korenia

1 rovná lyžička vegety

1 jablko

1 smotana na šľahanie

soľ na dochutenie

Postup

Kuracie prsia nakrájané na nudličky dáme do misky, polejeme trochou oleja, posypeme kari korením, vegetou, troškou soli a necháme chvíľku postáť, kým ošúpeme cibuľu nakrájame ju na malé kocky a speníme na oleji. Potom pridáme kuracie prsia, ktoré ešte narýchlo orestujeme v tom oleji s cibuľkou, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka (5-10 min). Pridáme očistené jabĺčko nakrájané na tenké plátky a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme smotanu na varenie a necháme prevrieť. Podľa chuti sa môže trošku zahustiť solamylom alebo múkou. Jedlo je vynikajúce v kombinácii s ryžou, hranolkami, varenými alebo pečenými zemiakmi.

Morčacie rezne v omáčke

Ingrediencie

4 morčacie rezne

soľ

mleté čierne korenie

hladká múka

olej

1 lyžička masla

1 cibuľa

100 g šampiónov

1 lyžica citrónovej šťavy

1,5 dl bieleho vína

1,5 dl smotany na varenie

80 g postrúhaného syra Strachino alebo iného kyslastého syra

na hrot noža postrúhaného muškátového orieška

1 lyžica pokrájanej petržlenovej vňate

Postup

Morčacie rezne osolíme, okoreníme mletým korením a obalíme v hladkej múke. V rajnici zohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme maslo a rezne na ňom opekáme asi 5 minút. Rezne vyberieme a uložíme na teplom mieste. Vo výpeku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané šampiňóny a za stáleho miešania opražíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou, dolejeme vínom a krátko povaríme. V smotane rozmiešame 1 lyžičku hladkej múky, vylejeme na huby, primiešame postrúhaný syr a miešame, kým sa syr nerozpustí. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, vmiešame polovicu petržlenovej vňate a premiešame. Rezne rozdelíme na taniere, polejeme omáčkou a posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou.

Falošný stroganov

Ingrediencie

kuracie prsia

vegeta

sójová omáčka

cibuľa

kečup

smotana na šľahanie

Postup

Kuracie prsia narežeme na kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme asi 1-2 KL vegety premiešame a necháme postáť. Cibuľu nakrájame na menšie kúsky, popražíme na oleji, pridáme mäso. Keď je už mäso mäkké, pridáme zeleninu, trochu popražíme, pridáme 2 dcl kečupu, pomiešame a nakoniec pridáme kelímok smotany na šľahanie. Premiešame, necháme prevrieť a falošný stroganov máme hotový. Podávame buď s tarhoňou, ryžou alebo pečenými zemiakmi.

Kuracie prsia na čínsky spôsob

Ingrediencie

1 cibuľa

3 kuracie prsia

1 kondenzovaná kukurica

1 kondenzovaný hrášok

30 dkg hlávkovej kapusty, ocot

sójová omáčka

worchesterová omáčka

ocot

soľ

1 lyžica polohrubej múky

Postup

Nakrájanú cibuľu usmažíme, pridáme kuracie prsia pokrájané na slížiky, osolíme a podusíme asi 10 minút. Pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na slížiky, podusíme 10 minút a pridáme hrášok s kukuricou. Podlejeme asi 3 dcl vody (podľa toho, koľko chceme šťavy) a dochutíme sójovou a worchesterovou omáčkou a octom. Podľa potreby môžeme zahustiť zátrepkou z 1 dcl vody a 1 lyžice polohrubej múky. Podávame s ryžou.

Kuracie prsia na víne

Ingrediencie

600 g kuracích pŕs

2 dcl bieleho vína

1/2 kocky kuracieho bujónu

1 polievková lyžica horčice

soľ

chilli

vegeta

korenie

1 polievková lyžica hladkej múky

petržlenová vňať

sušený cesnak

Postup

Kuracie prsia nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme, pridáme sušený cesnak a chilli. Opražíme na troche oleja. V miske zmiešame vývar z bujónu s horčicou, vínom a hladkou múkou. Keď je mäso mäkké, zalejeme ho vývarom a necháme zhustnúť. Podávame s ryžou.

Mäsové slížiky

Ingrediencie

250 g bravčového stehna

sterilizované uhorky

korenie

soľ

vegeta

horčica

olej

Postup

Mäso pokrájame na tenké rezance s dĺžkou 5 cm. Na panvici rozpálime olej a na oleji opražíme mäso, posolíme ho, pokoreníme a pridáme vegetu. Uhorky pokrájame na drobné kocky a pridáme k mäsu. Panvicu prikryjeme a necháme dusiť až do zmäknutia a pustenia šťavy. Keď je mäso hotové, pridáme 2 polievkové lyžice horčice a zamiešame do mäsa. Chvíľu pečieme a odstavíme zo sporáka.

Grécky pekáč

Ingrediencie

bravčové karé /4-8 rebierok/

olivový olej

zemiaky

mrkva

lečo

cuketa

baklažán

cesnak

balkánsky slaný syr

drvená rasca

bazalka

morská soľ

korenie

Postup

Bravčové karé jemne posolíme a potrieme korením a olivovým olejom. Necháme odležať. Potom narýchlo opečieme na panvici z oboch strán. Zemiaky predvaríme v osolenej vode s drvenou rascou. Na panvici narýchlo opečieme na troške oleja tenké plátky cukety a kolieska baklažánu. Oboje pred opečením nasolíme, aby pustili vodu. Na pekáč dáme zemiaky dookola. Pomedzi zemiaky môžeme dať na hrubo pokrájanú mrkvu. Do stredu dáme lečo a položíme do neho mäso. Na každý kúsok mäsa položíme koliesko opečeného baklažánu štedro potretého roztlačeným cesnakom a pomedzi poukladáme plátky opečenej cukety. Napokon na zeleninu pokladieme kúsky slaného balkánskeho syra. Celý pekáč dochutíme bazalkou. Pečieme 30 až 40 minút na najvyššej teplote.

Pikantný bravčový špíz s ovocím

Ingrediencie

600 g vykosteného bravčového karé

8 sušených vykôstkovaných sliviek

8 plátkov oravskej slaniny

ananás

1 čili papričku

4 lyžice oleja

šťavu a kôru z 1 citróna

soľ a mleté čierne korenie.

Postup

Mäso pokrájame na väčšie kocky, každú slivku obalíme plátkom slaniny, ananás pokrájame na menšie kúsky. Čili papričku zbavíme jadierok a nadrobno pokrájame, pomiešame s olejom, mletým korením, soľou, citrónovou šťavou a postrúhanou kôrou. Mäso, slivky a kúsky ananásu striedavo napichujeme na 4 grilovacie ihly (drevené treba najprv namočiť vo vode), potrieme čili olejom. Grilujeme zo všetkých strán asi 8 minút. Podávame s chlebom a karí omáčkou.

Štipľavé rezance s mäsom

Ingrediencie

400 g bravčového mäsa zo stehna (alebo karé)

soľ

mleté čierne korenie

1 feferón

1 lyžicu horčice

1 dl bieleho vína.

Postup

Mäso pokrájame na rezance, ktoré opečieme na horúcom oleji. Osolíme, okoreníme, pridáme posekaný feferón a podlejeme vínom. Chvíľu podusíme, pridáme horčicu, premiešame a ešte krátko podusíme. Podávame s chlebom.

Rezne na ruby

Ingrediencie

kotlety

soľ

čierne korenie

strúhanka

vajcia

zeleninová zmes Moravanka

Postup

Kotlety naklepeme, narežeme okraje, osolíme, okoreníme. Obalíme v strúhanke (vtlačíme strúhanku do mäsa), obalíme vo vajíčku a vyprážame 3 - 4 minutý z oboch strán. Upečené dáme na vymastený pekáč a zalejeme zeleninovou zmesou Moravanka. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút. Podávame s americkými zemiakmi.

Havajský steak

Ingrediencie

0,75 kg mletého mäsa (hovädzie)

2 vajcia

kari korenie

4 kolieska zaváraného ananásu

2 lyžice zaváraných višní

4 lyžice suchého bieleho vína

4 lyžice mlieka alebo kyslej smotany

1 lyžica masla

1 lyžica hladkej múky

olej na opečenie

worcesterská omáčka

soľ

mleté čierne korenie

Postup

Mäso zmiešame s vajcom, osolíme, okoreníme a pridáme kari korenie. Z tejto zmesi urobíme asi 4 stejky, ktoré z oboch strán pečieme na oleji. Na konci opekania pridáme do výpeku kúsok masla na zjemnenie chuti. Hotové mäso vyberieme a do tuku dáme ohriať ananás a višne. Medzitým si z hladkej múky a masla pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vodou a necháme prevrieť. Až potom prilejeme biele víno, smotanu alebo mlieko. Opatrne dochutíme worcesterskou omáčkou, prípadne korením alebo kari korením. Na upečené stejky naložíme zohriate ovocie, zalejeme omáčkou a podávame.

Mletý biftek

Ingrediencie

400 g mletého hovädzieho mäsa

1 cibuľu

soľ

mleté čierne korenie

2 lyžice hladkej múky

3-4 lyžice oleja alebo masti

Postup

Do mletého mäsa pridáme 2 lyžice studenej vody, soľ, i mleté korenie. Dôkladne premiešame. Na plátky pokrájanú cibuľu opražíme do ružova na rozpálenom tuku a odložíme z panvice. Z hmoty sformujeme bifteky asi 2cm hrubé a ľahko ich poprášime múkou. Také ich opečieme na rozpálenom tuku z oboch strán. Pridáme cibuľu, prikryjeme panvicu a dopečieme mäso. Podávame s varenými zemiakmi, opraženou cibuľou i s rôznymi druhmi varenej zeleniny, napr. s ružičkami karfiolu.

Mexické hovädzie karbonátky

Ingrediencie

400 g mletého hovädzieho mäsa

olej

2 cibule

100 g čiernej fazule

strúhanku

rascu

čili korenie

cesnak

soľ

mleté čierne korenie

vajce

Postup

Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme, scedíme a necháme vychladnúť. Fazuľu zmiešame s mäsom, pridáme na drobno pokrájanú a krátko osmaženú cibuľu, vajce, strúhanku, soľ a koreniny. Premiešame, vytvarujeme karbonátky a vypražíme ich na oleji. Podávame s kyslou smotanou, ozdobené rajčinou.

 

Recepty z tofu

Špagety

1 bal. špagiet, 400 g tofu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 100 g tvrdého syra, paradajkový pretlak, kečup, olej, oregano

Pokrájanú cibuľu opražte na oleji, pridajte paradajkový pretlak, potom pridajte nastrúhaný syr tofu (alebo nakrájaný na malé kúsky), ochuťte sójovou omáčkou, lisovaným cesnakom a nakoniec pridajte oregano. Uvarte špagety a všetko spolu premiešajte. Porciu dochuťte kečupom a nastrúhaným syrom.

Švajčiarsky šalát s tofu

400 g mrazenej zeleninovej zmesi (alebo čerstvú zeleninu napr.: mrkva, hrášok, zelená fazuľka, karfiol, ružičkový kel), 250 g tofu, 40 g bielej fazule, 50 g cibule, 2 dcl majonézy z tofu, 2 PL horčice, 1 PL ovocného octu, zelenú vňať (pažítka, petržlenová vňať), soľ

Fazuľu uvarte, pred dovarením ju posoľte, nechajte vychladnúť a sceďte. Mrazenú zeleninu nechajte prejsť varom asi 5 minút, následne sceďte premiešajte, pridajte majonézu, horčicu, ocot, posekanú zelenú vňať. Podľa potreby môžete dochutiť soľou, prípadne mletým čiernym korením.

Gulášová polievka

200 g zemiakov, 20 g tofu, 2 cibule, strúčik cesnaku, olej, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, rasca, polievkové korenie, majoránka, hladká múka

Cibuľu trochu popražte na oleji, pridajte na kocky pokrájané tofu, červenú papriku. Zalejte vodou, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, pretlačený cesnak, posoľte, ochuťte rascou, čiernym a polievkovým korením. Keď budú zemiaky uvarené, polievku zahustíte múkou a pridajte majoránku. Nechajte prevrieť a môžete podávať.

Praženica z údeného tofu

Toto sú pomerne sýte raňajky, takže ich obľubujú hlavne chlapi. Chutia ako vajíčka so slaninou, ale nenarobia toľko problémov nášmu zdraviu.
Na oleji smažíme cibuľu do sklovita. Pridáme údené tofu roztlačené vidličkou. Osolíme, okoreníme ,pridáme pol lyžičky kurkumy a smažíme ako vajcovú praženicu.
Môžete to konzumovať s pečivom, natretým rastlinným tukom.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist