SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť Aké potraviny nakupovať pri chudnutí a ako si ich pripravovať.

15.10.2012 23:59

Určite ste si vedomí, že za vašu nadváhu môže aj vaše nesprávne stravovanie. Keď chcete schudnúť, už pri nákupoch by ste si mali vyberať vhodné potraviny. Nielen pri chudnutí by ste sa mali naučiť ako si pripravovať stravu. Príprava potravín rozhoduje nielen o množstve kalórií, ktoré skonzumujete, ale aj o množstve živín, ktoré dodáte svojmu organizmu. A tie majú veľký význam pre vaše zdravie i pre zlepšenie vášho metabolizmu. 

Niekoľko kuchárskych rád na nákup a kuchynskú prípravu potravín

Pri nákupoch
- Vyberte nerafinované výrobky, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny a obilniny, ako aj hnedý nerafinovaný cukor a morskú soľ.
- Nakupujte potraviny s nízkym obsahom tuku, ako je nízkotučné mlieko a výrobky z tohto mlieka (jogurty, syry, atď.).
- Čítajte etikety výrobkov, ktoré nakupujete, všimnite si obsah tuku, cukru, soli a rôznych prísad.
Pri príprave jedál
-  Na spájanie používajte miesto celého vajca iba vaječný bielok (žĺtok obsahuje veľa cholesterolu).
- Používajte menej masla a viac rastlinného oleja.
- Margaríny sú lepšie ako maslo. Vzhľadom na to, že sú rastlinného pôvodu, neobsahujú cholesterol. Obsahujú však nasýtené mastné kyseliny (hydrogénované). Naopak, rastlinné oleje obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
- Pri príprave jedál zredukujte množstvo mäsa. Skúste ho nahradiť strukovinami alebo sójovými výrobkami.
- Ak jete mäso, odstráňte všetok viditeľný tuk, aj z hydiny odstráňte kožu, na ktorej sa ukladá veľa tuku.
- Nakupujte sezónne potraviny aby ste ich mohli maximálne využiť v čerstvom stave.
- Snažte sa, aby boli predkladané jedlá farebne i chuťovo kontrastné, podporuje to tvorbu tráviacich štiav a proces trávenia.
- Vyvarujte sa opakovaniu potravín v tom istom jedle, napr. vajce a puding alebo polievka s rezancami a makaróny.
Ako pripravovať zeleninu
- Ak je to možné, konzumujte všetku zeleninu surovú. V tejto forme sa najlepšie využijú jej vlastnosti, minerálne soli, vitamíny a enzýmy. Je pochopiteľné, že si to vyžaduje dobrý chrup a pozorné rozžutie.
- Vyhnite sa vyprážaným jedlám, v ktorých sa olej rozloží na rad dráždivých chemických látok, zvlášť akroleín, ktorý spomaľuje trávenie a vyvoláva pocit ťažoby. V prípade, že musíte smažiť, použite olivový olej, ktorý je pri vysokých teplotách stabilnejší, oxiduje a rozkladá sa neskôr ako rastlinný olej zo semien.
- Zelenina pečená v rúre je veľmi chutná a stráviteľná. Skúste upiecť červenú papriku, baklažán, pór, cibuľu, zemiaky... Pripravte ich s niekoľkými kvapkami oleja a štipkou posekaného cesnaku.
- Zeleninové jedlá, varené v pare alebo mikrovlnnej rúre, predstavujú tiež zdravý spôsob prípravy zeleniny, nie sú však chutné tak, ako pečené v klasickej rúre. Pri mikrovlnke sa dokonca tvrdí, že vyvoláva chemické zmeny v potravinách. I keď to nie je presvedčivo dokázané, buďte radšej opatrní pri jej používaní.
- Zeleninu varte v čo najmenšom množstve vody, lebo vitamíny a minerály sa v nej rozpúšťajú. Zeleninový vývar potom použite na prípravu polievky alebo teplý vypite.
Ako zabrániť zničeniu vitamínov varením
- Povarte vodu skôr, ako do nej vhodíte zeleninu. Týmto spôsobom sa kyslík, normálne rozpustný vo vode, uvoľní a nepôsobí ako okysličovadlo vitamínov, obsiahnutých v potravinách. Oxidácia znamená stratu vlastností vitamínov.
- Zeleninu, ako zemiaky, mrkvu, okrúhlicu či repu, pred varením nešúpte, lebo šupka zabraňuje, aby sa vitamíny zo zeleniny vytratili a rozpustili sa vo vode.
- Zeleninu rozkrájajte na malé kúsky, čo urýchli jej uvarenie. Veľké kusy vyžadujú dlhší čas varenia, čím dochádza k väčšiemu zničeniu vitamínov teplom.
- Uvarenú zeleninu skonzumujte čo najrýchlejšie. Nespotrebovaný zvyšok uchovávajte v chladničke  v uzavretej nádobe alebo zabalený v alobale, aby sa zabránilo styku s kyslíkom.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

ROZNE RECEPTY NA RAŇAJKY, OBED A VEČERU NÁJDETE tu (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist