SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť Ako prežiť HORÚČAVY a SCHUDNÚŤ.

25.07.2012 02:45

Pri vysokej teplote dochádza k zvýšenému vyparovaniu vody nielen z vodných tokov, ale aj z našeho tela. Vysoké teploty netreba podceňovať. Záťaž teplom totiž vedie k poklesu výkonnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu. Objaví sa malátnosť, závraty, nevoľnosť a niekedy aj vracanie. V bežných podmienkach stráca naše telo asi 1,8 – 2,6 litra tekutín denne, a to močom, dýchaním a potením. Najdôležitejšie je preto dodať telu dosť tekutín. Zásady pitného režimu počas letných horúčav

  • Piť len vhodné nápoje, ktoré občerstvujú a zároveň nahrádzajú vypotenú soľ.
  • Teplotu tela zvyšujú aj chladené nápoje. Lekári odporúčajú piť vodu s teplotou od 12 až 15 stupňov Celzia, tá vás najlepšie ochladí.
  • Nápoje by mali obsahovať čo najmenej cukru. Odporúča sa maximálne šesť percent, pretože sladšie nápoje zvyšujú smäd.
  • Vyhnite sa aj malému množstvu alkoholu, pretože urýchľuje metabolizmus, a tým aj produkciu tepla v organizme.

V dňoch, keď teploty sú extrémne vysoké je potrebné :

  • Dodržiavať pitný režim - dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, piva, alkoholu, kávy.
  • Ideálna je obyčajná voda.
  • Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach.
  • Dôležitá je ich teplota - vhodnejšie sú vlažné nápoje.
  • Potreba pitia rastie v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred a počas i po fyzickej námahe.
  • Zvýšenú pozornosť venujte aj strave. Tá musí byť v letných mesiacoch ľahšia. Teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí obsahovať dostatok výživných látok. Zložením musí byť pestrá a vyvážená – s dostatkom celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov, strukovín, menej používať jedlá bohaté na tuky a jednoduché sacharidy.
  • Dôležitý je aj vhodný odev. Ten by mal byť podľa možnosti svetlých farieb a z prírodných materiálov. Má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu.
  • Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie sa potu.
  • Počas pobytu mimo domova je vhodné používať pokrývku hlavy, ktorá chráni pred slnečným úpalom.
  • Nepreháňajte to s opaľovaním. Ľudí to láka, ale aj sami cítia, že pobyt na priamom slnku nedopadne práve najlepšie.
  • Na priame opaľovanie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. V prípade pobytu pri vodných plochách a kúpaliskách je lepšie v čase od 10. do 16. hodiny zdržiavať sa na tienistom mieste.
  • Pri opaľovaní je vhodné používať kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením.
  • Aj pri pobyte doma, alebo na pracovisku sa snažte zabrániť  prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky (využite tienenie, napríklad žalúziami alebo roletami). Taktiež nezabúdajte na zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov ich umiestnite tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela.
  • Horúčavy samozrejme negatívne vplývajú najmä na starších a chronicky chorých ľudí. Tí by mali na minimum obmedziť svoje aktivity a z domov vychádzať pokiaľ sa dá len ráno alebo večer.

Čo piť počas horúčav a koľko tekutín vypiť

  • Počas horúčav pite najmä stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter.
  • Dobre vám poslúži aj obyčajná voda z vodovodu, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo vodou riedené ovocné šťavy.
  • Vhodným zdrojom tekutín je takisto ovocie a zelenina. Napríklad paradajky, uhorky, melóny, jahody, citrusové ovocie.
  • Tekutiny vám dodajú aj studené polievky.
  • Piť by sme mali priebežne a skôr ako pocítime smäd. Dospelý človek by mal za normálnych podmienok vypiť za deň dva až tri litre tekutín (prepočet 0,40 decilitra na kilogram váhy). Toto množstvo sa zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia.

Ako sa obliekať počas horúčav

Vhodným oblečením do horúčav je jednovrstvový odev, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov. Syntetické materiály neumožňujú, aby sa pot odparoval. Tmavé farby zase priťahujú slnko. Na nohy si dávajte bavlnené ponožky, ktoré dobre sajú pot. Zároveň pomáhajú proti plesniam. Pred spaním si môžete na chvíľu uložiť pyžamo do chladničky. Poskytne vám príjemný chlad.

Čo robiť pri mdlobe

Na vysoké teploty môžu niektorí ľudia zareagovať aj mdlobami. Príčinou je nedostatočné prekrvenie mozgu. V teple sa totiž naše cievy rozťahujú a súčasne strácame tekutiny pri potení. Postihnutý okrem mdlôb cíti nevoľnosť, malátnosť a závraty. Pomôžeme mu tak, že ho prenesieme na chladné, zatienené miesto, pod nohy mu podložíme tašku, ak sa dá, nohy oprieme o stenu, aby boli čo najviac zdvihnuté. Uvoľníme odev a potom ho postupne ochladzujeme obkladmi a ľadom. Chladíme predovšetkým hlavu. Tekutiny treba u postihnutého nahrádzať opatrne. Podávame malé množstvo iontových nápojov alebo osolenú vodu (1 čajová lyžička soli na liter tekutiny), vhodný je aj studený, veľmi mierne osladený čaj s citrónom. Čistá voda sa neodporúča. Ak postihnutý nie je pri vedomí, zavoláme záchranku.

Čo robiť pri vyčerpaní

Vyčerpanie z tepla vzniká pri väčšej strate tekutín. Na rozdiel od mdloby ide o dlhšie trvajúci stav. Prejavuje sa poruchami v konaní až zmätenosťou. Postihnutého uložíme na lôžko. Tiež mu vyvýšime nohy a postupne podávame tekutiny. Pozor, nesmie sa podávať naraz veľké množstvo. Odporúčajú sa takisto iontové nápoje, veľmi slabo osladený čaj. Pri ťažkej telesnej námahe v horúčavách s nadmernými stratami tekutín a soli v pote môžete dostať kŕče z tepla. Podávame rovnaké nápoje ako pri vyčerpaní z tepla. Odporúča sa aj šumivé magnézium.

Pitný režim je veľmi dôležitý z mnohých aspektov.

Dokonca aj pri chudnutí má pitie tekutín svoj dôvod. Niekto si myslí, že keď chudne, tak nesmie ani piť, pretože aj voda niečo váži. To áno, ale to predsa nie je váha tuku a sadla. Naopak, ak chcete úspešne chudnúť, je potrebné za normálnych podmienok vypiť denne asi 3 litre tekutín, najlepšie čistej vody. To nie je taká malá dávka, ako sa na prvý pohľad zdá. A treba to mať ustavične na zreteli, pretože, priznajme si, často sme v zajatí rôznych podnetov, ako práca, zábava, problémy, ktoré nás odpútavajú od povinnosti piť. Niekedy sa možno pristihnete, že ste sa ničoho nenapili aj niekoľko hodín. A to je veľmi zle. Telo si zvykne na všetko a pri nedostatočnom pití ho odnaučíme od toho, aby vysielalo signály, dožadujúce sa pitia či jedenia. Kontrolujte si mechanicky, či pijete vodu naozaj pravidelne. Kým si zvyknete, skúste si nastavovať budík alebo nejaký iný pripomínač. Keď budete pitný režim dodržiavať, budete sa čudovať, ako často pocítite smäd. Po čase si už nebudete musieť vedome pripomínať, že sa treba napiť. Vaše telo sa to naučí za vás.

Do pitného režimu môžeme zarátať aj zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú tiež veľa vody. Ak zjete asi kilo zeleniny, je to akoby ste vypili asi liter vody. Teda aj toto môžete započítať do dennej dávky. Mnohí z nás majú problémy s pitím väčšieho množstva tekutín. Nemusíte vypiť plný pohár „na ex“, pite veľmi malé množstvá a často. Ak pracujete v kancelárii, majte po ruke pohár s vodou neustále a pri každej príležitosti z neho odpite. Nehľadajte zámienky, prečo nemôžete piť.
Dostatok tekutín sa odrazí nielen na vašom vnútornom zdraví, ale aj na zovňajšku. Vaša pokožka bude hladká a pevná, nie vysušená. Ako všade v našom tele, aj v koži sa nachádza tekutina. Nezabúdajte, že telo je zložené takmer zo 75% z vody.  Neodopierajme mu tento dôležitý stavebný materiál.

Za normálnych podmienok pite každú hodinu cez deň jeden pohár čistej vody, alebo čaju a ste „za vodou“. Ak o 8,00 ráno vypijete prvý pohár a o 20,00 hod posledný, splníte normu celkom dokonale. Nechajte mobil, aby vám pripomínal, že máte túto úlohu.
Pri takomto príjme vody sa vám nielenže zrýchli metabolizmus, ale predovšetkým po väčšinu dňa budete mať stále plný žalúdok. Pocit sýtosti, na ktorom sa pitie vody spolupodieľa, je na nezaplatenie. V tomto je dodržaný pitný režim na nezaplatenie.
V lete a pri športe sa potreba pitia razantne zvyšuje – pokojne sa môže vyšplhať až na 4 až 5 litrov denne. Vtedy je nevyhnutné naozaj na pitný režim stále myslieť. Naopak, v zime a pri malej aktivite môže stačiť menej vody. Presné množstvo zistíte praxou, alebo sa poraďte s lekárom. Je jasné, že drobná žena potrebuje trochu menej tekutín, ako 160 kilový chlap.
Pitný režim a šport
Možno svoje chudnutie podporujete aj tréningom. To je len dobre. Počas tréningu však vždy vydáte veľa vody potením. Tieto straty je dobré čo najrýchlejšie doplniť. Odporúča sa pred tréningom a po tréningu odvážiť a doplniť stratenú hmotnosť rovnakým množstvom vody. Teda na kilo stratenej hmotnosti vypite liter vody.
Pite vodu a začnete chudnúť
Toto tvrdenie nie je celkom správne, pretože ak okrem pitia tekutín zjete extrémne veľa potravín, určite neschudnete. Ale je veľmi pravdepodobné, že pri pravidelnom pití vody každú hodinu budete oveľa sýtejší – odpadne mnoho „záchvatov“ chuti na sladkosti a iné dobroty. Riadne napitý človek proste nie je taký hladný a preto ho uspokojí aj menšia porcia. Ale aj keby sa vám nedarilo chudnúť, myslite na to, aký dôležitý je pitný režim pre organizmus a že to stojí za to. Pitie vody je tá najlacnejšia formula, ktorú môžete spraviť pre svoje zdravie. Možno ste už počuli vetu, že „hlad je preoblečený smäd“.
Farba moču
Aj podľa farby sa dá zistiť, či je váš pitný režim v poriadku. Čím je farba tmavšia, tým horšie. Zlým signálom teda je zriedkavé močenie malého množstva moču tmavej farby. Ideálna farba moču je svetložltá, až číra. To je znak správneho zavodnenia organizmu. Svetlá farba signalizuje, že v moči nie je veľká koncentrácia odpadových látok. Farba moču neplatí pri vitamínoch a liekoch
Po vitamínoch (a niektorých liekoch) je farba moču tmavšia a žltšia. V takom prípade sa za indikátor primeraného zavodnenia organizmu dá používať jedine jeho množstvo.
Menej vody, menší výkon
Dehydrovaný človek podáva menší výkon. Preto je vhodné takmer sústavne piť menšie množstvá tekutín, aby ste tomuto stavu predchádzali. Úplne najhoršou z možností je prax niektorých ľudí, dať si ráno šálku kávy a druhý pokus o príjem tekutín nasleduje až pri obede. Možno vám to niekoho pripomenie – čítajte ďalej, či by vám náhodou nesedeli aj ďalšie súvislosti.
Človek ktorý má v tele menej vody, než potrebuje, podáva zhoršený výkon.
Prvé príznaky nedostatku tekutiny asi nezbadáte, pretože len veľmi mierne stúpa telesná teplota. Postupne, ako klesajú zásoby vody, začína klesať výkonnosť, pridáva sa únava, žiaľ, nie pocit smädu.  Prejavy dehydratácie môžu byť individuálne, ale ak máte niektorý z nižšie uvedených stavov, vždy v prvom rade myslite na to, že príčinou môže byť obyčajný smäd.
- únava
- sucho v ústach
- bolesti hlavy
- podráždenosť
- pocit otupenosti, apatie
- závraty
- pozorovateľný pokles výkonnosti
- vyšší tlak krvi
- kŕče
Obličky a pitný režim

Človek by mal prijímať denne minimálne 1-2 litre tekutín, optimálne množstvo je 2-3 litre tekutín denne. Tým sa myslí predovšetkým čistá voda, minerálky, nesladené čaje a ovocné šťavy. Množstvo príjmu však závisí od stavby tela človeka, od jeho veku, vykonávaných aktivít, zdravotného stavu, klimatických podmienok a pod. Teda je to individuálne. Významnú funkciu v súvislosti s pitným režimom vykonávajú obličky. Sú orgánom, ktorý je zodpovedný za vodnú a minerálnu bilanciu v našom tele. Pri nadmernom výdaji a nedostatočnom príjme tekutín sa v tele hromadia škodlivé toxické látky a v obličkách sa usadzujú soli. Vznikajú obličkové kamene a preťažuje sa látková výmena. Voda v tkanivách, krv a lymfa sa zahusťujú, oslabuje sa obranný systém tela, zlyháva prenos nervových impulzov, spomaľuje sa obnovovanie buniek, čím sa urýchľuje proces starnutia.
Leto je vo všeobecnosti obdobím, kedy máme k zdravým a čerstvým potravinám jednoduchší prístup.  Ak chcete spraviť niečo pre svoje zdravie a štíhlu líniu, nemali by ste v lete zabúdať na ovocie a zeleninu.  

  • Ovocie konzumujte radšej v doobedňajších hodinách.
  • Skúste kombinovať ovocie s inou stravou - napríklad jablko s kúskom tvrdého syra alebo doplniť ovocie do zeleninového šalátu.
  • Vyberajte si čerstvé ovocie, vyhnite sa kompótom a sušenému ovociu.

ANANÁS
Ananás patrí k verným spoločníkom tých, čo bojujú s váhou. U nás je dostupný už takmer celoročne. No práve v období dovoleniek, kedy mnohí z nás cestujú za trochou tej exotiky, si ho môžete dopriať viac a v podstatne vyššej kvalite, ako ponúkajú naše reťazce. Ananás je jednoducho tukožrút. Obsahuje vysoký podiel vody, ale tiež vitamíny E, C, A, B1 a B12. Obsah enzýmov, najmä bromelínu, spomaľuje ukladanie tukov i pomáha ich spaľovaniu, zlepšuje hojenie a uzdravovanie rôznych zápalov a zlepšuje trávenie. Okrem toho ananás dobre odvodňuje, pomáha pri opuchoch, črevných poruchách a zvyšuje obsah bielkovín.

ČEREŠNE
Čerešne obsahujú veľké množstvo vitamínu C a draslík. Prospejú nielen vášmu telu, ale aj pokožke. Sú výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu. Okrem toho pomáhajú udržiavať pravidelný rytmus srdca a pôsobia močopudne a tiež preventívne proti dne.

RÍBEZLE
Okrem iných pozitívnych účinkov, ako je boj proti artérioskleróze, nachladnutiu a infekcii močových ciest, pomáha toto drobné ovocie tiež pri problémoch s črevami.

GRAPEFRIUT
Citrusy patria vo všeobecnosti medzi ovocie, ktoré by ste pri diéte nemali vynechať. Ideálnym spoločníkom je grapefruit - ideálne ružový, ktorý je na zdravie prospešné látky o niečo bohatší ako biely. Obsahuje veľa vitamínu C, ale tiež betakarotén. Oceníte ho teda nielen ako nízkokalorickú pochúťku, ale aj ako zdroj mladistvého vzhľadu, krajšieho opálenia a ochrancu pred infekciami.

HRUŠKA
Hrušky bývajú často opomínané, no v ľudovom liečiteľstve sú už dávno známe ako účinný bojovník proti obezite. Ich obsah vitamínov a minerálov majú tiež silný antibakteriálny účinok. Hrušky tiež bojujú proti vysokému tlaku, prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Toto ovocie obsahuje ľahko stráviteľné cukry, čo je pri redukcii hmotnosti veľké plus.  

JABLKO
Jablká patria v našich zemepisných šírkach k najdostupnejším druhom ovocia. Napriek tomu, alebo možno práve preto ich mnohí považujú za natoľko obyčajné plody, že sa ich konzumácii vyhýba. Je to škoda, pretože je skutočne dokázané, že pravidelní konzumenti jabĺk sú o poznanie štíhlejší ako tí, čo im neprišli na chuť. Jablká takmer neobsahujú bielkoviny. Majú však vysoký podiel vody, málo cukru a sú veľmi bohaté na vitamíny a stopové prvky. Okrem chudnutia sú prospešné aj pri boji proti bolestiam hlavy, cholesterolu a celkovom prečistení organizmu. Jablká povzbudzujú činnosť čriev, pomáhajú tak pri zápche.

JAHODY
Jedno z najchutnejších druhov ovocia vám môže pomôcť aj v boji s kilami. Ak si ho, samozrejme, neskryjete pod hromadu šľahačky alebo sladkého pudingu. Jahody totiž urýchľujú látkovú výmenu a viažu voľné radikály. Okrem toho telu dodávajú vitamín E a C a tiež mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum.

MARHULE
Okrem iných pozitívnych účinkov a látok, sú marhule mimoriadne bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny. Sú tiež bohatým zdrojom železa, kyseliny listovej a betakaroténu. Brzdia proces starnutia a uľahčujú regeneráciu.

Neexperimentujte diétami
Leto sa nám často zdá ako najvhodnejším obdobím na skúšanie rôznych typov diét, ktoré v konečnom dôsledku vedia narobiť viac škody ako úžitku. „Zaručené" diéty fungujú iba dočasne, po ich skončení často nastupuje jo-jo efekt a všetky stratené kilá sa vrátia späť aj s bonusom. Dôležité je, že aj nízko energetická strava musí byť pestrá, nutrične vyvážená a nie jednostranná. Radšej využite leto na to, aby ste zaradili do svojho denného harmonogramu viac pohybu, plávania, bicyklovania, korčuľovania či prechádzok.

Pozor na skryté tuky
Niekedy sa pri chudnutí robí chyba v tom, že sa úplne zo stravy vypustia tuky. Nie je to dobré, lebo tuky sú dôležité, aby sa zo stravy mohli vstrebať všetky vitamíny, rozpustné v tukoch. Nadbytok tukov ale zase nerobí dobre našim cievam a postave. Preto napríklad používajte rastlinné tuky a oleje, v lete jedzte viacej nízkotučných výrobkov, pozor na údeniny pri rôznych grilovačkách či zmrzliny na kúpaliskách.

Nehladujte
Asi poznáte starú okrídlenú vetu, ktorá hovorí o tom, že „veď v lete mi aj tak nič nechutí jesť". Je to jeden z najväčších prehreškov voči svojmu telu. Ak organizmus vystavíte hladovke, potom toho zjete oveľa viac. Taktiež nechoďte nakupovať potraviny hladní, lebo nakúpite aj to, čo by ste nikdy nekúpili. Jedlo si radšej servírujte na malých tanieroch a ku každému jedlu si pripravte letnú misku zeleniny či šalátu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist