SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť DIÉTA VLČÍ HLAD PREJEDANIE takto neschudnete.

09.12.2011 04:11

Pri chudnutí a diéte musíte dodržiavať isté pravidlá, inak sa úspechu nedočkáte. Uvedomujete si svoje diétne prehrešky pri svojej snahe získať peknú postavu?  Keď chcete, aby Vaše chudnutie nebolo nekonečným príbehom, mali by ste potlačiť svoje žravé návyky, ktoré sú najväčšími nepriateľmi vašej postavy. Uvedomte si skutočnosť, že nízkokalorická drastická redukčná diéta spomalí váš metabolizmus a neskôr spôsobí zlyhanie vašej snahy schudnúť. Presne tak! To je vedecky dokázaná skutočnosť, ktorá vychádza z vlastností ľudského tela. Chvíľu o tom popremýšľajte. Držali ste niekedy redukčnú diétu a všetko išlo spočiatku nádherne? Schudli ste každý týždeň a potom to zrazu nešlo ani o jedno kilečko? 

Mnoho ľudí sa v snahe schudnúť stravuje katastrofálnym spôsobom. Týrajú sa hladom, jedia stereotypnú stravu a chýba im v tele veľa živín. Nečudo, že taký životný štýl si vyžiada svoju daň. Metabolizmus sa spomalí a odrazu priberáte aj z úplných maličkostí. Navyše taký príjem potravy je neprirodzený a tak celkom zákonite prichádzajú obdobia, kedy sa telo vzbúri, dostávate časté záchvaty nezvládnuteľnej túžby po nezdravých jedlách. Nasleduje obžerstvo, výčitky a ešte tvrdšia diéta. O to skôr zas príde ďalší záchvat. Takto sa chudnúť nedá.

Vaše telo si upravilo metabolizmus na uchovávanie tukov a začalo spaľovať bielkoviny vo svalstve ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Vzhľadom na to, že svalstvo sa stráca, v tele sa vyrába dusík. V snahe očistiť telo od dusíka bunky uvoľňujú vodu a Vám môže sa zdať, že naďalej chudnete. Čoskoro telo spomalí váš metabolizmus až do takej miery, že si začne šetriť tuk na dni, keď dostane málo kalórií. Väčšina ľudí je frustrovaných, ak aj naďalej nechudnú a napokon prestanú s diétou. Vaša hmotnosť sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo so super pomalým metabolizmom pomstí balíčkom ďalších kíl navyše.

Ako vidíte, v dlhodobom horizonte je takéto chudnutie skvelým receptom, ak chcete skutočne pribrať. Chvíľu hladujete, takže váš metabolizmus sa spomaľuje a potom zjete všetky vysoko kalorické potraviny, ktoré ste si tak dlho odopierali a vaše telo bude samozrejme naberať kilá!

Ak ste si mysleli, že vždy budete mať metabolizmus, aký máte práve teraz, mýlite sa. Existuje spôsob, ako manipulovať vaším metabolizmom prostredníctvom konzumácie určitých potravín. Druhy potravín a načasovanie ich konzumácie je kľúčom k zmene vášho metabolizmu a umožní vám schudnúť bez hladovania, ak však sami seba nenastavíte na získanie vyššej váhy v dlhodobom horizonte tak, že opakovane skúšate tradičnú redukčnú diétu.

Takže prestaňte počítať kalórie a začnite znova žiť. Uvedomte si pravdu o redukčných diétach a naučte sa, ako zmeniť váš metabolizmus tak, aby vaše telo pracovalo pre Vás miesto proti vám. Nie je to nič zlého pre vaše telo. Je to jednoducho reakcia na stres, ktorý ste zažili za všetky tie roky, čo držíte diétu. Zmeňte to a majte bez hladovania štíhle, zdravé telo, o ktorom ste vždy snívali.

Nočné útoky na chladničku a obžerstvo

Za nočnými útokmi na chladničku nemusí vždy stáť len hlad. Tiež sa vám občas prihodí, že sa jednoducho neovládnete a aj napriek neskorej večernej hodine hodujete so všetkým, čo vám chladnička ponúkne? Prirodzene, poriadne sa najesť na noc nie je práve to najzdravšie, čo by ste mohli urobiť. Azda každému sa už stalo, že počas dňa nemal možnosť najesť sa poriadne a večer potom vedie prvá cesta v byte priamo k trpezlivo čakajúcej chladničke plnej lákavých dobrôt.

Kedy vás chytí vlčí hlad?
Príbeh je úplne klasický. Padne ôsma hodina večer a vy začínate pociťovať hlad. Možno budete pol hodinku odolávať, nakoniec však predsa len skončíte pri malom šunkovom sendviči, alebo inej lahôdke - bohužiaľ, práve večer má telo najvyššiu tendenciu ukladať tuk, takže večerné a nočne jedenie je najrýchlejšou cestou k priberaniu. Za útokmi na chladničku nemusí byť len hlad samotný, ten môže vyvolávať aj niečo iné. Niekedy je to prejav choroby. Predovšetkým ochorenia žalúdka alebo dvanástorníka sa môžu prejavovať v podobe hladu.
V čom je problém?
Hľadajte dôvody, prečo potrebujete večer nezdravo jesť. Ak vás lekár uistil, že po fyzickej stránke ste na tom v poriadku, problém bude niekde v hlave. Okrem emocionálnych problémov je často na vine celkový chaos v dennom režime.
Jednou z hlavných príčin, prečo sa večer vrháme na chladničku je jednoducho to, že sme cez deň jedli málo. Platí to nielen pri redukčnej diéte. Ak celý deň nič nejete, vaše telo je pod stresom, metabolizmus šetrí energiu a z každého kúska jedla, ktoré prijmete vyťaží čo najviac.
Pozor, takto sa môžete veľmi rýchlo dostať do začarovaného kolotoča denného hladovania a večerného „jedenia“. Keď sa večer poriadne najete, ráno vaše telo nemá chuť, a vy počas dňa opäť hladujete. Na večer vám dochádza energia, a tak opäť prijmete viac, než je potrebné.

Ako schudnúť a jesť 5x denne!

Existuje azda príjemnejšia diéta? Môžete si dopriať jedlo päťkrát za deň, nebudete hladovať a nemusíte sa vzdať zemiakov, ryže, chleba či mäsa, jednoducho potravín, ktorých sa pri redukčnej diéte často musíme vzdať. Existuje šanca zbaviť sa prebytočných kilogramov aj bez hladovania. Ako na to?

Ako deti sme jedávali pravidelne a často. Raňajky, desiata, obed, olovrant a večera, ba niekedy nám rodičia aj po nej predložili ešte ovocie alebo inú drobnosť. Len máloktoré dieťa malo nadváhu. Pravdaže, veľa sme športovali, hrali sa, rástli, skrátka spaľovali prijatú energiu. Dnes ale náš denný režim vyzerá úplne inak, najmä ak máte sedavé zamestnanie a za kancelárskym stolom strávite denne viac než osem hodín. Ak k tomu prirátame sedenie pri televízii či za počítačom aj doma a takmer nulovú fyzickú aktivitu, kilá sa na nás lepia ani nevieme ako.

Diéta či nová životospráva
Ak aj vy patríte k ľuďom, čo zanedbávajú raňajky, na desiatu zhltnú cereálnu tyčinku k instantnej káve 3 v jednom, na obed si doprajú čosi domácke z firemnej kantíny alebo rýchle občerstvenie, zato večera zvykne byť najbohatším jedlom dňa, potom sa nemôžete čudovať, ak sa vám nedarí schudnúť. Veď ste takmer nič za celý deň nezjedli, poviete si, ale pravda je zrejme celkom iná. Ak budete organizmu podsúvať veľké porcie jedla naraz, telo si nespotrebované uloží na horšie časy – do bokov, stehien, zadku a brucha.  Teraz je však ten správny čas s tukovými vankúšikmi sa rozlúčiť a odštartovať zdravší diétny plán, pri ktorom zaťažíme organizmus oveľa menej.

Princíp diéty „5x denne“ spočíva v správnom rozložení jedál a zmenšení jednotlivých porcií. Jedlá by mali byť zdravé, kaloricky vyvážené, čo najmenej ochutené umelými prísadami a soľou.

Raňajky začnite zdravo. Pohár čerstvej šťavy vás nabudí, ovsená kaša s javorovým sirupom, škoricou alebo postrúhanými jablkami bez cukru je zasa dobrá na prečistenie, zároveň vás zasýti. Pečivo nahraďte krajcom celozrnného chleba so zeleninou a domácou tvarohovou nátierkou. Chlieb by nemal byť väčší ako vaša dlaň. Mimochodom, známym trikom ako určiť vhodnú porciu jedál, je prirovnanie ich k vašej ruke – napríklad ryba a chudé mäso by mali byť v jednej porcii veľké maximálne ako vaša dlaň, či zemiak ako päsť. Malé porcie telo lepšie prijme a nebude tak veľmi zaťažené náročným procesom trávenia ako v prípade prísunu obvyklého obeda.

Kým sa ale dostaneme k obedu, nezabudnite na desiatu. Môžete si dať pohár acidofilného alebo iného kyslomliečneho nápoja, dve mladé mrkvy, jablko, hrušku alebo iné ovocie okrem banánu.  Tak ľahšie prekonáte hlad a na obed vás už nebudú lákať obrovské porcie jedál.

Pravdaže, nie je obed ako obed. Rozhodnutie obedovať len šalát bez zálievky je skvelé, ale koľko nám vydrží? Po troch dňoch máme pocit, že nám šalátové listy lezú aj ušami a nič zelené nemôžeme na dlhú dobu vidieť. Našťastie, aby ste schudli, nemusíte sa dopovať len šalátmi. Dajte si aj diétne upravené mäso a lahodný pečený zemiak s množstvom zeleniny. Dobre vám spraví  aj malá porcia rizota s hubami, varenej alebo pečenej (nie vysmážanej!) ryby, grécky šalát, bezvaječné cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou a pod. Ak si neveríte a viete, že lákadlám v reštaurácii málokedy odoláte, skúste si pripravovať obedy vopred. Vypočítate si tak ich kalorickú hodnotu a budete mať možnosť si ich naplánovať aj dopredu. Práve plánovanie jedálnička je výborný spôsob, ktorý vám uľahčí chudnutie.

Je zrejmé, že keď zmenšíte veľkosť porcií, budete najprv pociťovať hlad. Preto je dobré dopriať si nielen desiatu, ale aj olovrant. Nemalo by to byť ale nič kalorické a tučné. Stačí aj šálka čaju s hrsťou orechov, jogurt, ovocie, kúsky zeleniny alebo nízkotučný tvaroh s medom a hrozienkami.

Večera by už mala byť ľahšia. Stále si môžete dopriať mäso, mozzarelu s paradajkou a tmavým chlebom, šalát s tuniakom, rybu s provensálskym korením, dusenú zeleninu, či grilovaný baklažán. Je možné, že spočiatku sa vám bude máliť, ak ale dodržíte svoj diétny plán, po dvoch týždňoch bude ručička na váhe ukazovať o kilo-dve menej. Telo si za tento čas zvykne na novú životosprávu a hlad už nebude takým postrachom, akým bol na začiatku diéty. Nezabudnite, že ak zapojíte do vášho diétneho plánu aj športovanie, výsledky budú viditeľné ešte skôr.

Ako si pripravovať stravu

Pri redukčnej diéte upravujeme jedlá normálnym spôsobom: varením, dusením a pečením. Vyprážané pokrmy nepodávame. Obmedzujeme najmä tuky a tie potraviny, ktoré obsahujú veľa uhľohydrátov, ako je múka, cestovina, múčniky, biele pečivo, ryža, krupica i zemiaky.

Neodporúčajú sa tieto potraviny: cukor, med, tučné mäso, slanina, ryby v oleji, olejové majonézy, smotana, sladké múčniky, kompóty, lekváre, džemy, likéry, figy, datle, orechy a oriešky.

Vhodnými potravinami  sú zelenina, ovocie, čierny chlieb, chudé mäso, tvaroh, jogurt, zobraté mlieko (bez smotany), vajcia, malé množstvo masla pre jeho biologickú hodnotu. Namiesto cukru sladíme pokrmy sacharínom.

Pokrmy zahusťujeme zátrepkou, ktorú pripravíme zo zobratého mlieka alebo vody a múky. Múku môžeme nasucho opražiť, prípadne ňou pokrmy zaprášiť.

Zeleninu pripravujeme varením alebo dusením. Upravujeme ju najmä vo forme surových šalátov. Môžeme z nej použiť všetky druhy.

Ovocie podávame hlavne surové. Kompóty sladené sacharínom.

Čierny chlieb podávame obyčajný alebo celozrnný, slabo natretý maslom.

Mäso podávame chudé hovädzie, teľacie, ďalej kurča, holuba, domáceho králika, kozľa, mladú baraninu, vnútornosti, chudé ryby. Mäso varíme, dusíme aj pečieme. Podávame ho so zeleninou alebo s malým množstvom zemiakov, ryže alebo cestoviny.

Tvaroh podávame samotný s chlebom alebo zemiakmi, prípadne ako nátierku s maslom.

Zo zobratého mlieka pripravujeme bielu kávu, kakao, alebo ho podávame s chlebom alebo zemiakmi. Používame ho aj na prípravu pokrmov.

Z vajec pripravujeme predovšetkým samostatné pokrmy, ako volské oká, stratené vajcia, vajcia na mäkko, plnené vaječné omelety, praženicu s cibuľkou, so zelenou paprikou, lečo a pod.

Z tukov používame malé množstvo oleja, masla, ktoré podávame čerstvé buď do hotového pokrmu, alebo ho natierame na chlieb.

Sacharín  pridávame až do hotových jedál, lebo upravovaný s pokrmom pri vyššej teplote zhorkne. Hotové pokrmy solíme a koreníme mierne, aby zbytočne nevyvolávali smäd.

  Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,

zapojte sa do našich programov

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist