SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť Keď chcete KONEČNE SCHUDNÚŤ naučte sa pravidelne jesť BIELKOVINY zo SÓJE.

13.07.2012 16:37

Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve k chudnutiu nevyhnutné, čo si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máte v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahnete. Začnete uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáte do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chcete schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujete telu dodávať proteín - bielkoviny.

Sójová bielkovina dnes tvorí veľmi zdravý alternatívny zdroj bielkovín k tradičným živočíšnym zdrojom ako sú mäso, vajcia a mliečne výrobky. Jej význam vo výžive a v športe prudko rastie a sójová bielkovina si právom získava medzi ostatnými proteínmi jednu z popredných pozícií. Sója je zdrojom výnimočne kvalitných bielkovín. Kvalita sójového proteínu je zrovnateľná s využiteľnosťou vaječnej i mliečnej bielkoviny z kazeínu, je dokonca lepšia ako hovädzia bielkovina. Sójové bielkoviny majú ešte ďalšie výhody a to, že strava na báze sójovej bielkoviny potlačuje nárast nádorov. Naviac v sójových proteínoch nie sú žiadne skryté tuky, ako je tomu u živočíšnych bielkovín, ktoré by obsahovali škodlivý cholesterol. Preto je sójová bielkovina výborným doplnkom stravy pri chudnutí i získavaní čistej svalovej hmoty.

V Číne sóju poznajú už 5000 rokov a nazývajú ju „mäsom Ázie“. Sója je strukovitá plodina, ktorá dosahuje výšku až jeden meter. Existuje niekoľko odrôd s čiernymi, zelenými alebo červenými bôbmi. Viac ako 2000 rokov predstavuje spolu  s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie, kde sa konzumuje veľmi málo mäsa, mlieka a vajec.

Zistilo sa, že každodennou konzumáciou sóje a jej derivátov môžeme účinne znížiť riziko takmer všetkých druhov rakoviny ale hlavne prsníkov, prostaty a hrubého čreva. Japonskí vedci zistili, že ľudia denne konzumujúci tanier polievky so sójou, mali o tretinu nižšie riziko vzniku rakoviny žalúdka, ako tí, ktorí ju nekonzumovali vôbec. Dokonca aj pri príležitostnom konzumovaní sa riziko znížilo u žien o 20% a u mužov o 18%.

Ochráňte svoje srdce a cievy. Pravidelná konzumácia sóje priam zázračne znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z nej neobsahujú žiadny cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu podmienenú nesprávnym stravovaním sa po výraznom obmedzení (90 %) živočíšnych výrobkov (mäsa, mlieka, vajec) upravila koncentrácia cholesterolu na normálnu.

Ešte donedávna sa verilo, že proces hrubnutia ciev - artérioskleróza - sa nedá zvrátiť. Avšak najnovšie výskumy zistili, že vplyvom účinku sóje sú mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie sa krvi v koronárnych, mozgových i slabinových cievach. To je dobrá správa pre nás všetkých, ale hlavne pre ľudí so zvýšeným rizikom infarktu a angíny pectoris. Pokusmi sa zistilo, že izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou (vznikom krvnej zrazeniny) v cievach, ktorá najčastejšie vedie k infarktu, či mozgovej mŕtvici.

Zvýšte mineralizáciu svojich kostí!  Bielkoviny sóje znižujú stratu vápnika, zvyšujú hustotu kostí a ich mineralizáciu. To je skúsenosť mnohých žien, najmä v období menopauzy. Najväčšiu zásluhu na tom má estrogénový účinok izoflavónov v sóji. Tieto rastlinné hormóny čiastočne nahrádzajú tie, ktoré sa prirodzene vytvárajú vo vaječníkoch. Znížená tvorba estrogénu v menopauze je tiež príčinou nepohody tejto neľahkej etapy v živote ženy.  Sója je účinnou prevenciou proti osteoporóze, ktorá je najčastejšie zapríčinená vysokým príjmom živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú nadmerné vylučovanie vápnika močom.

Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín existujúcich na svete, a to dokonca plnohodnotných. Bielkovina zo sóje teda obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Rovná sa bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Je mimoriadne vhodná na doplnenie bielkovín z kukurice alebo pšenice. Bielkoviny sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané.

Koľko sóje treba jesť denne? Na vyvolanie liečebného účinku stačí zjesť denne porciu sóje. Jedna porcia obsahuje:

  • Jedlo z varenej sóje
  • 50 g tofu, alebo iného sójového výrobku
  • 2 poháre sójového mlieka 

produkt

popis

použitie

Sójové výhonky

Krehké výhonky sójových bôbov.

Surové v šalátoch a múčnikoch.

Sójová múka

Vzniká zomletím sójových bôbov.

Vhodná na prípravu pečiva, cestovín, zákuskov. Umožňuje vynechať používanie vajec a neobsahuje cholesterol

Sójové mlieko

Pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, uvarených a prefiltrovaných.

Môže nahradiť kravské mlieko a navyše má výhodu, že neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol, je bohaté na esenciálne kysliny, zvlášť linolovú. Obsahuje viac železa, vitamínu B1 a niacínu ako kravské mlieko. Má nižší obsah vápnika.

Sójový olej

Stolový olej s vysokou kvalitou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín.

Vhodný do šalátov, pečiva a na prípravu pokrmov vôbec.

Tofu

Ide o sójový syr, pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka (napr. citrónu). Potom sa niekoľko dní  lisuje, až získa polotuhú konzistenciu.

Nahrádza sa ním tvaroh, má neutrálnu chuť, čo je výhodné pri príprave mnohých pokrmov.

Sójové mäso

Obsahuje iba bôby alebo bôby s obilnou múkou a orechmi.

Ako náhrada za mäso, má všetky prednosti mäsa, avšak nie jeho zápory.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist