SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť Keď chcete schudnúť vyhnite sa zlým diétam - ALKALICKÁ DIÉTA.

16.06.2012 14:23

Človek má  naprogramované vnútorné mechanizmy na reguláciu hmotnosti,  ktorými náš organizmus kompenzuje istú nerovnováhu  hmotnosti pri prijímaní potravy. Ľudia s nadváhou  majú túto sebareguláciu narušenú: rýchlejšie  priberajú alebo jednoducho potrebujú menej kalórií pre svoju  energetickú bilanciu. Približne v 25% je na vine  genetický základ, zvyšok zapríčiňuje vlastný životný štýl. Patria k nemu nesprávne  stravovacie návyky, príliš veľa diét a nedostatok pohybu. Aj keď mnohé rýchle diéty  prinášajú spočiatku dobré výsledky, tento úspech obyčajne dlho nevydrží. Väčšinou to, čo si človek tvrdo odhladoval, čoskoro opäť naberie, a nezriedka sa stáva, že napokon váži viac ako predtým.

Na nadváhu človeka vplýva aj pomer konzumácie kyslých a zásaditých potravín.  Telo človeka udržiava tuk ako ochranu pred nadbytkom kyselín. Nadbytočné kyseliny začnú rozkladať tkanivá a orgány v tele človeka tak, ako kyslá omáčka zjemňuje mäso. Telo človeka preto bez ohľadu na následky, začne využívať tuk zo stravy i tela na svoju ochranu. Z krátkodobého hľadiska je to dobre, keďže vaše telo sa chráni pred bezprostredným poškodením kyselinami. Zlé na tom je, že zásoby tuku/kyselín spôsobujú najrozmanitejšie zdravotné ťažkosti. Prekyslenie organizmu uvádza do pohybu nebezpečný cyklus nerovnováhy. Dôsledkom je  nielen  obezita, ale aj  choroby, ochorenia i zdravotné problémy. Veľké množstvo kyselín oberá telo o kyslík, bez ktorého sa spomaľuje metabolizmus. Trávenie prebieha pomalšie, čo vyvoláva priberanie, a čo je horšie, spôsobuje hnitie potravy! Nadmerná konzumácia mäsa, hlavne bravčového a hovädzieho vám pomáha dostať organizmus do takéhoto nevhodného stavu.  Dôvodom je vysoký obsah živočíšnych bielkovín a tukov s nasýtenými mastnými kyselinami, cholesterolom, a je príčinou mnohých ochorení ( napr. reumatizmus, artérioskleróza, rakovina, žlčové kamene, obezita.). Ak už konzumujeme mäso, vyberajme si ryby (obsahujú aj omega3mastné kyseliny - znižujú cholesterol), chudé hydinové, hlavne kuracie mäso - hlavne prsia, alebo môžeme mäso nahradiť obilninami, strukovinami, sójovým mäsom. Najvýznamnejšia je v tomto smere práve sója. Je to kvalitná bielkovina, akoby mäso v strukoch a to za dosť nízku cenu.
Obmedziť konzumáciu bravčového a mastného mäsa nie je potrebné len kvôli tukom, obezite a cholesterolu. Naša krv, podobne ako mlieko, je z 20% kyslá, ale až 80% alkalická, čiže zásaditá. Keď konzumujeme prevažne potraviny zvyšujúce kyslosť vnútorného prostredia, organizmus sa bráni zvýšeným vylučovaním vápnika z kostí i zubov. Trvalé prekyslenie organizmu vedie ku vzniku chorôb. Preťažené sú najmä orgány vylučovacie, predovšetkým obličky.
Najväčší podiel na odpadových látkach v tele má kyselina močová, ktorá sa usadzuje v kĺboch a kostiach(vzniká nepríjemná choroba "dna"). Cholesterol je takisto chemická zlúčenina kyselín. Z toho vyplýva , že ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organizmu v rovnováhe, príjem kyslých a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4. Na štyri diely zásaditej potravy si môžme dovoliť skonzumovať jeden diel kyslej.

Medzi kyslo reagujúce potraviny patrí predovšetkým mäso. Ďalej sú to všetky živočíšne tuky, rafinované oleje a cukor, biely chlieb i pečivo, cestoviny z bielej múky, čokoláda (tieto majú tiež vysoký GI) a soľ a niektoré druhy ovocia (tie však majú mnohé iné nenahraditeľné funkcie pri prísune enzýmov, vitamínov a nerastných látok!).
Neutrálny je banán, melón, sladké jablká, paradajky.

Zásadito reagujú jedlé gaštany, pšeničné otruby a klíčky, zemiaky, cesnak, cibuľa, zelenina, sója.
Alkalickou (zásaditou) výživou a životným štýlom sa dá  predísť a zbaviť sa väčšiny známych chorôb vrátané rakoviny, sklerózy multiplex, reumy, žalúdočných vredov, astmy, alergií, migrény, menštruačných bolesti, impotencie, straty vlasov, akné, chrípky, nádchy ..

Alkalický stravovací režim - niekoľko najdôležitejších zásad:

1 - Piť pohár alkalickej filtrovanej vody každú hodinu.

2 - Jest surovú zeleninu s každým jedlom.

3 - Vylúčiť z jedálnička všetky zvieracie proteíny okrem rýb (mäso, mlieko, syry, vajíčka...).

4 - Najväčšie jedlo dňa je obed a nie večera.

5 - Večer jest čo najmenej a len zeleninu.

6 - Vyhýbať sa sladeným nápojom, bublinkovým nápojom, umelým sladidlám, káve a alkoholu.

7 - Vyhýbať sa chemikáliám v potravinách.

8 - Cvičiť, pohybovať sa, športovať, dýchať.

9 – Pozitívny prístup k životu.

Správne kombinácie jedál

Proteíny sa neznášajú so škrobmi! Proteíny (ryby) jeme len so zeleninou.

Škroby (nekvasený nepšeničný chlieb, nepšeničné cestoviny) jeme len so zeleninou. Dôvod: Žalúdok používa iné enzýmy na škroby a iné na proteíny. Ak jeme proteíny so škrobmi, žalúdok uvoľní oba enzýmy naraz a tie sa navzájom neutralizujú. Strava zostane veľmi dlho v žalúdku nestrávená a toxíny z kvasenia otrávia cely organizmus.  

OVOCIE sa neznáša so žiadnym iným jedlom! Ovocie treba jest na prázdny žalúdok (strávi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s čímkoľvek v žalúdku, začne kvasiť a kvasne produkty otrávia organizmus.

PRESTAVKA MEDZI JEDLAMI: Žalúdok potrebuje 2 - 3 hodiny na spracovanie jedla bez vyrušovania. Ak zjeme niečo medzi jedlami, tráviaci proces sa preruší a vytvorí sa prebytočné množstvo kyselín v žalúdku.

Neprejedajte sa! Žalúdok potrebuje 1/3 svojho objemu na miešanie a spracovanie jedla. Ak sa prejeme, žalúdok je vystresovaný z napätia a nedostatku priestoru. Spracovanie jedla sa rapídne spomalí a jedlo sa prílišným kvasením stane toxickým.

Alkalické a kyslé jedla a nápoje - prehľad

       ALKALICKÉ JEDLÁ

75% (3/4 z dennej dávky) 

 

KYSLÉ  JEDLÁ 25%

         (1/4 z dennej dávky) 

NAJVIAC ALKALICKE

Stredne alkalicke

Malo alkalicke

KATEGORIA JEDLA

Malo kysle

Stredne kysle

NAJVIAC KYSLE

Zerucha vyhonky/trava

Jacmen vyhonky/trava

Psenica vyhonky/trava Soja vyhonky

Uhorka

Akekolvek vyhonky, klicky

Akakolvek trava

Kel

Petzlen

Morske rastliny

Spenat

Cvikla (cerstva)

Cervena redkovka

Kapusta

Brokolica

Zazvor

Zelena fazulka

Hlavkovy salat

Zeler

Paprika

Mrkva

Karfiol

Kalerab

Ruzickovy kel

Cukina

Chren

Cibula

Por

Hrach (cerstvy)

Paprika

Tekvica

Baklazan

Biela redkovka

Asparagus

Articoky

Zelenina

Korenova zelenina

Varena zelenina

Mrazena zelenina

Sladke zemiaky

Nakladana zelenina

Hriby

Kysla kapusta

Konzervovana zelenina

Sojovy lecitin - cisty

Sojove fazule (namocene a potom ususene)

Sojove fazule cerstve

Granulovana soja (varena, mleta)

Lima fazula

Biela fazula

Sosovica

Tofu

Sojova muka

Strukoviny

Cicer

Cervena fazula

Cierna fazula

 

 

Tekvicove semena

Zerucha semeno

Psenica spalda

Pohanka

Quinoa

Sezamove semena

Kmin

Rasca

Fenikel

Obilniny

Semena

Basmati ryza

Lanove semena

Slnecnicove semena

Proso

Hneda ryza

Psenica

Divoka ryza

Biela ryza

Ovsene vlocky

Ovos

Jacmen

Kukurica

Raz

 

 

Mandle (namocene)

Mandlove maslo

Orechy

Brazilske orechy

Lieskovce

Pecans

Vlasske orechy

Kesu orechy

Arasidy

Arasidove maslo

Pistacie

 

 

Chlieb zo spaldovej psenice (bez kvasnic a cukru)

Chleby

(zemle, pity, tortily)

Chlieb z naklicenej psenice  (bez kvasnic a cukru)

Biely chlieb

Piskotove cesto

Celozrnny chlieb      

Razny chlieb

 

 

 

Olivovy olej         

Kokosovy olej

Lanovy olej         

Sezamovy olej

Rybi olej

(vsetky za studena lisovane)      

Tuky a oleje

Slnecnicovy olej

Canola olej

Olej z hroznovych semien  

Margarin      

Maslo

Kukuricny olej      

 

 

Avokado

Paradajka

Citron

Limetka

Grapefruit

Kokos - cerstvy

Visna

Ovocie

Marhula

Cucoriedka

Ceresna

Slivka

Nektarinka

Zlty melon

Hrozno

Jablko

Hruska

Banan

Pomaranc

Mandarinka

Ananas

Jahoda

Papaja

Mango       

Cerveny melon

Malina

Broskyna

Ribezle

Malina

Sipka

Susene ovocie

Zavarane ovocie

Materske mlieko

 

Kozie mlieko

Mliecne produkty

Sojove mlieko

Ryzove mlieko

Mlieko

Smotana

   

Syr

Tvaroh

Zmrzlina

Jogurt

Sojovy syr

Kozi syr

Proteinove zmesy z mlieka

 

 

 

Maso

Hydina

Ryby

Sladkovodna ryba (volne chytena, nie z farmy)

Morska ryba (volne chytena, nie z farmy)

Bravcove

Hovadzie

Jahnacie

Kura

Kacka

Hydina

Vajcia

Pecen

Organy

Sardinky (konzerva)

Tuniak (konzerva)

Kreveta

Lobster

Ryba z farmy

Ustrice

Sol Celtic (morska)

Cesnak

Cibula

Zazvor

Oregano

Paprika

Cayenne paprika

Bylinky

Vacsina korenin

Prisady

Bylinky

Koreniny

Kari korenie

Vanilka

Stolova sol

Kecup

Majoneza

Ocot

Jablcny ocot

Horcica

Ryzovy sirup

Sojova omacka

Vegeta

Dzem, lekvar

Kvasnice

Kakao

 

 

Stevia

Cukrovinky

Sladidla

 

 

Umele sladidla

Sacharin

Aspartam

Xylitol

Biely cukor

Repny cukor

Cokolada

Med

Sirup, slad

Cukrova trstina

Fruktoza

Turbinado cukor

Halva

Melasa

Alkalicka voda

 

Caj (bylinkovy, zeleny)

Prirodna voda (Fiji, Hawaiian, Evian)

Destilovana voda

Napoje

Ryzove mlieko

Perliva voda

Soda

Ovocny dzus cerstvy

 

Likery, tvrdy alkohol

Pivo

Vino

Kava

Cola

Caj (cierny) Ovocny dzus sladeny   

Soda bikarbona

 

 

Rozne

 

 

 

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist