SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť Pri chudnutí sa neprejedajte banánmi, sú však zdravé.

11.08.2012 09:37

Po jablkách sú banány najviac konzumovaným ovocím na svete. Avšak nie každé ovocie je vhodné na chudnutie.  Problém je v tom, že mnohé druhy ovocia podporujú trávenie a po pár minútach po ich konzumácii vyvolajú ešte väčší pocit hladu. V  tomto smere je nebezpečné hlavne zelené jablko, ale aj jahody, hrušky a citrusové ovocie. Chuť do jedla podporujú aj marhuľa, banán a lesné ovocie.Banány patria ku kaloricky výdatnejším druhom ovocia. Nemali by sa konzumovať hlavne vo večerných hodinách. Dobrý rada, ak chcete získať krajšiu postavu, nekupujte ich nezrelé, zelené. Obchodné reťazce sú ich plné, a k tomu aj za akciové ceny.  Nezrelé banány obsahujú proteíny, ktoré spomaľujú produkciu amylázy – enzýmu potrebného na štiepenie komplexných sacharidov na jednoduché. Úplným tabu by pre vás mali byť sušené banány, ktorých kalorická hodnota aj obsah cukrov je niekoľko násobne vyššia.  

BANÁN – nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej fyzickej činnosti. Obsahujú viac ako 100 kcal.  Dôvod, prečo sa tak často konzumujú je ten, že sa dajú jesť kdekoľvek a bez akejkoľvek pomôcky. Sú dodávané vo vlastnom prirodzenom obale – v šupke – ktorá ich ochraňuje pred nečistotou. Banány sú jedným z najvýživnejších a najliečivejších plodov na tejto planéte.  

Keď prerežeme plod, uvidíme že banán je bez semien. Len pár tmavých bodiek pripomína semeno jeho dávnych predkov. Banány majú výbornú výživnú hodnotu. Vďaka jemnej štruktúre  a dobrému látkovému zloženiu patria banány medzi ľahko stráviteľné potraviny a využívajú sa preto okrem iného v kojeneckej výžive a pri vredových ochoreniach.

Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať.  

Vlastnosti a využitie banánov
Sacharidy sú v zložení banánov (21%) najhlavnejšie. Nezrelé banány sa skladajú najmä zo škrobu. Pri dozrievaní sa škrob mení na cukry ako sacharóza, glukóza a fruktóza. V zrelých zostáva asi 1% škrobu, čo nevyvoláva žiadne ťažkosti, ak sa banány dobre požujú. Nedozreté alebo zelené banány obsahujú veľké množstvo škrobu, ktorý je ťažko stráviteľný a môže spôsobiť plynatosť a poruchy trávenia.
V banánoch je len veľmi málo proteínov (1%) a tuku menej ako 0,5%. Banány vynikajú obsahom vitamínu B. Asi tri stredne veľké banány poskytnú odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu pre dospelého človeka., ale aj podstatné množstvo vitamínu C, B1, B2, E a fosfátov. Sú bohaté na minerály, z ktorých najcennejší je draslík, horčík a železo. Vysoký obsah draslíka z nich robí po avokáde a datliach tretí najlepší zdroj tohto minerálu nachádzajúceho sa v čerstvom ovocí.
Oba druhy vlákniny – rozpustná aj nerozpustná – sú v banánoch zastúpené vo významnom množstve. Banány obsahujú aj malé množstvo serotonínu. Táto látka plní rôzne funkcie: rozšírenie ciev, zmiernenie bolesti miechy a upokojenie nervov.
Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.

Zdravotné využitie banánov
Srdcové choroby – banány sú ideálnym ovocím pre ľudí s chorobami srdca, pretože:
- sú bohaté na draslík a chudobné na sodík 
- obsahujú významné množstvo vitamínov skupiny B na vytváranie energie v srdcovom svale, ako aj horčíka, ktorý spomaľuje postup artériosklerózy a zabraňuje infarktu
- sú bohaté na vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu
- obsahuje serotonín, ktorý rozširuje cievy
Črevné ťažkosti – banány samotné alebo s jablkami pomáhajú pri hnačkách, pri celiakii (slabé vstrebávanie v črevách)
Cukrovka - pre diabetikov nemajú banány kontraindikácie, hoci množstvo cukrov sa musí kontrolovať. Cukry v banánoch sú absorbované pomalšie a nespôsobujú prudký nárast hladiny glukózy.
Diéta s nízkym obsahom sodíka – banány sú pri takejto diéte vhodné.
Uratická artritída a dna – banány alkalizujú krv, to pomáha neutralizovať a odstraňovať nadbytočnú kyselinu močovú, ktorá spôsobuje artritídu a dnu.
Príprava a použitie
Surové – ideálny stav na ich konzumáciu. Musíme mať na zreteli, že všetky banány, ktoré sa konzumujú v krajinách, kde nerastú, sa oberajú skôr a dozrievajú až v skladoch. Majú preto menej cukrov a vitamínov ako tie, ktoré mohli zostať na stromoch až do konca prírodného procesu zrenia.
Varené – väčšina vitamínov sa stráca, hoci uhľohydráty, minerály a ďalšie živiny sa zachovajú.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist