SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť Pri CHUDNUTÍ sa zbavte nebezpečných a vysokokalorických CHÚŤOK.

15.08.2012 00:49

Nedarí sa Vám schudnúť? Prečo práve Vy máte neustále na niečo chuť?  Vaša nadváha je spôsobená mnohými faktormi. Samozrejme prvým dôvodom je Vaše stravovanie a životospráva.Určite poznáte ten stav, keď aj na vás príde slabá chvíľka a podľahnete vynikajúcej chuti koláčov, klobás, hamburgerov či iných vysokokalorických dobrôt.Keď sa takto najete, získate dobrú náladu a s ňou aj odvahu do ďalšieho boja s nadváhou. Avšak len plnohodnotná výživa zabezpečuje správny telesný vývin, trvalé schudnutie, plynulú náhradu opotrebovaných buniek, udržiavanie zdravia a získanie plnej výkonnosti. Chute veľmi výrazne ovplyvňujú naše stravovanie. Podieľajú sa na stave nášho organizmu a majú vplyv na priberanie na váhe. Neprimerané chute sú vlastne odrazom vášho stravovania. Keď do stravy nezaradíte všetky potrebné živiny, telo si ich pýta formou chúťok na kalorické dobroty. Človek si to väčšinou neuvedomuje a po čase mu myseľ zaťažuje otázka . Prečo priberám? Ako už konečne schudnúť? 

Chuť na sladké - hlavný nepriateľ chudnutia.

Pre mnohých tragická chuť. Človek, ktorý jej podľahne, ľahko získa nadváhu a má problémy schudnúť. Sladké chute rozlišujeme. Prirodzená sladká chuť sú polysacharidy - zložité cukry. Zložité cukry majú v organizme určitý zmysel - ak človek skonzumuje zložitý cukor, telo ho štiepi na monosacharid (jednoduchý cukor), ktorý potom spaľuje. Je to jednoduché vysvetlenie tohto procesu. Ale, je tu háčik, telo, pretože je múdre, si polysacharidy rozdeľuje, lebo nevie, či budeme ešte jesť. Aj keď s tým ráta, hovorí si, že čo ak nie. A tak časť polysacharidov ukladá do zásoby. Takže vo chvíli, keď potrebujeme byť veľmi aktívni napr., bežíme na autobus, sa uvoľnia uložené polysacharidy, menia sa v monosacharidy a tie sa spaľujú. Človek si povie, že keď bude jesť jednoduché cukry, ušetrí telu robotu, lebo ich nemusí rozkladať, ale hneď používať. Ibaže telo je zasa o niečo múdrejšie ako človek a urobí to inak. Ráta s tým, že polysacharidy si môže uložiť, a tento proces sa nedá oklamať. Športovci využívajú jednoduchý cukor, ktorý sa dostane do krvi, hneď sa spaľuje a vytvára energiu. To je, síce, pravda, ale ako to vyzerá v skutočnosti? Ak sa jednoduchý cukor dostane do organizmu, pôsobí tam ako agresor. Niežeby ho telo vstrebávalo a spracovávalo dobrovoľne, ale jednoduchý cukor sa tam natlačí agresívne a agresívne pôsobí. To znamená agresívne vytvára energiu, ktorú potom spracovávame buď pohybom, alebo spánkom.  Čím viac jednoduchého cukru konzumujeme, tým dlhšie spíme. V organizme sa však deje ešte niečo iné. V momente, keď dáme na špičku jazyka obyčajný cukor alebo med, telo vyhlási poplach. Pozor, prichádza agresor - jednoduchý cukor! Čo urobí telo? Nezávisle na tom, že nám to chutí, ihneď sa snaží cukor zneutralizovať.

A čím sa dá neutralizovať? Najdôležitejšie sú minerály v podobe vápnika, horčíka a zinku, v stopovom množstve aj iné látky. Takže, čo telo robí, keď si dáme na jazyk cukor? Ešte ho ani neprehltneme a už sa rozbieha proces hľadania vápnika, horčíka, zinku. Kde ho telo nájde? S cukrom neprichádza, a tak ho získava z vlastných zdrojov. Ktoré to sú? Sú to zuby, kosti, vlasy, nechty a tkanivo. Z celého tela sa zbiera vápnik, horčík a zinok, telo ich posiela do žalúdka, čriev a na tej úrovni sa neutralizuje jednoduchý cukor. Teda, človek, ktorý konzumuje cukor, oslabuje sám seba - stráca minerály. A keď sa dnes pozrieme na potraviny, vidíme, že cukor je takmer vo všetkom (polievky z vrecka, konzervy, mäso, mliečne výrobky, nápoje, rôzne koncentráty, sterilizovaná zelenina...). Ak chceme skrotiť a uspokojiť sladkú chuť, musíme jesť obilniny, kde sú polysacharidy, zeleninu, strukoviny a čiastočne aj ovocie.

Chuť na slané sa taktiež podieľa na priberaní
Aj slané pokrmy môžu byť kvalitné, alebo nekvalitné. Máme na výber dve soli – morskú a kamennú. Kamenná soľ nie je zlá. Do povedomia ľudí sa dostáva ako zlá z pohľadu makrobiotiky, ktorá ju neodporúča. Odporúča morskú, pretože sa v organizme ľahšie rozkladá. Potrebuje na to menej tepla. Kamenná soľ vytvára zvyškové kryštály, ktoré ničia kĺby, cievy, tepny. Z nášho pohľadu sú obe kvalitné, ale tiež uprednostňujeme, aspoň na začiatku pri zmene stravovania, soľ morskú, práve kvôli tomu, že sa ľahšie rozkladá.
Ak človek konzumuje 2 - 3 roky kvalitné potraviny, upravuje ich zvláštnym spôsobom, tak nie je problém používať kamennú soľ, bez toho, aby to malo negatívny dopad na organizmus. Ibaže toto nie sú všetky soli, ktoré sa používajú. Napríklad, pri výrobe syrov sa používa tzv. ťažká soľ. Sú to zložitejšie vzorce soli, ktoré sa zapracovávajú do syrov. Soľ má vlastnosť sťahujúcu,  preto sa pridáva do syrov, aby sa stiahli a držali pevný tvar. Syr je mliečny koncentrát. V skutočnosti, keď si dáte smažený plátok syra obalený v strúhanke, nezjete iba to množstvo mlieka, ktoré sa prezentuje v tomto tvare, ale v skutočnosti zjete až tri litre mlieka v jednom plátku syra. Čo to znamená? Syr človek zje za päť minút a ešte sa dojedá niečím iným. Keby vypil tri litre mlieka, čo nikto naraz nedokáže, tak už do seba nič iné nedostane. Z toho vyplýva, že zjeme omnoho viac, ako znesieme. A nielenže je to koncentrát, ale je plný ťažkých solí.
Zvyčajne soľ spája. Nie však tak tvrdo ako ťažké soli. Je tu, ale, ešte jedna soľ, ktorá sa bežne používa skoro všade - je to glutaman sodný, v podstate jedovatá látka. Všimnite si varovné nápisy na polievkach z vrecka – nedávať deťom do troch rokov. Prečo asi? Lebo deti na to zle reagujú, zaťažuje im to organizmus. Ale my nemôžeme rozlišovať dieťa a dospelého. Musíme si povedať, že všetci sme ľudia, pretože glutaman sodný pôsobí aj na dospelého človeka. Jeho organizmus je však dosť zničený konzumnými potravinami, preto telo nereaguje tak, ako by malo. Nedá najavo, že glutaman je jed, a že nás otravuje. U detí je to veľmi aktívne. Imunitný systém sa ešte len vytvára, to znamená, okamžite reaguje na všetky jedy, ktoré prídu do organizmu. Takže dospelý človek sa glutamanom tiež veľmi výrazne otravuje. Pretože telo mu to nedáva hneď najavo, proces je pomalý, postupný. Ľudia celý život konzumujú glutaman a potom sa čudujú, že majú problémy so zrastami na hrubom čreve, s dýchaním (bránica nepracuje, ako má), migrénami (extrémne bolesti hlavy), prudkými zmenami nálad, depresiami. 
Chuť na kyslé nie je pri chudnutí až taká tragická
Všetko, čo je kyslé, je dobré pre pečeň a žlčník. My však, musíme rozlišovať kvalitu kyslosti. Kvalita kyslosti sa pozná jednoduchým spôsobom - všetko, čo je prirodzene fermentované, to znamená, že to skysne (najskôr sladne, potom kysne), je kvalitné. Všetko ostatné, aj keď je kyslé, je nekvalitné. Od toho sa odvíja kvalita, alebo nekvalita potraviny. Ukážeme si to na kyslej chuti. Môžeme si pripraviť zavárané uhorky, kde používame deko (umelé sladidlo s mnohými inými látkami), horčičné semiačko, zeleninu. Pri zaváraní všetko prechádza teplom, takže tam tiež prebieha fermentácia, ale práve preto, že je prítomné umelé sladidlo, vytvára sa kyslosť nekvalitná. Keď sa človek jeden deň napije alkoholu, druhý deň siahne po kyslej uhorke. Ale kyslá chuť je nekvalitná (vytvorená umelo). V tú chvíľu sa síce pečeň a žlčník uspokojí, ale v skutočnosti neposilní, ale zaťaží. Pretože pečeň vytvára také látky, ktoré spracovávajú potravu. Keby sme nemali pečeň, otrávime sa po požití aj toho najlepšieho jedla. Jedine vďaka pečeni všetko, čo existuje v prírode a dá sa jesť, je aj pre nás požívateľné.Dnes úplne bežne nájdeme v každej domácnosti liehový ocot. Liehový ocot je alkohol a alkohol zaťažuje pečeň, ktorá tvrdne a môže sa to končiť cirhózou. Takže, umelé sladidlá, ktoré sa pridávajú, aby chuť bola sladkokyslá, obyčajný cukor, ktorý sa pridáva napr., do sterilizovanej kapusty, aby bola sladkokyslá, liehový ocot, ktorý sa pridáva do pokrmov, aby boli kyslé, sú látky nekvalitné, teda, pre nás nevhodné. Pečeň potrebuje kvalitnú kyslú chuť – to znamená fermentovanú. Takže, čokoľvek necháme skysnúť, vrátane mlieka, je podstatne lepšie, ako pridávanie liehového octu. Môžeme si urobiť výborné "kvašáky" a to je vysoká kvalita. Potrebujeme kvalitné potraviny. A kvalitné potraviny nie sú také, ktoré sa dochucujú umelými sladidlami, liehovými octami alebo alkoholom, používaným napr., v čokoládach, aby deti boli na týchto sladkostiach závislé. Takže, rozlišovať kyslú a kyslú chuť, kvalitnú od nekvalitnej, je dôležité.

Horká chuť má pri chudnutí svoje obmedzenia
V konzumnej strave je to chuť obmedzená - sú to pečené a údené mäsá. Tieto dve príchute, ktoré sa vytvárajú v konzumovanej strave, nemajú vhodné účinky. To znamená, že ak chce niekto skutočne kvalitnú horkú chuť, musí si opražiť napr. obilie skôr, než ho spracuje. Alebo si upečie do hneda zeleninu - petržlen, zeler. A v tejto hnedej farbe sa vytvorí horká chuť, ktorá je kvalitná. Všetko, čo je pražené, prirodzene pečené, je horké. Človek používa pečené mäsá. Môžeme povedať, že tu je chuť prirodzená, pretože je to pečené. Ale problémom je výber tukov, alebo samotné mäso. Pokiaľ má človek oslabené črevá, najmä hrubé, pečené mäsá mu veľmi nepomôžu. Kvalitná horká chuť je obsiahnutá aj v púpavách.

Pikantná chuť
K pikantnej chuti sa viaže hrubé črevo a pľúca. Ako štipľavé, ostré, môžeme používať veľa druhov korenín. Začneme tým najjemnejším, zázvorom, nasleduje petržlen, zeler a cez štipľavú papriku sa dostávame ku koreniu, čili a feferónkam. Máme, teda, veľkú škálu pikantných chutí. Všimnime si, že všetky majú akýsi spoločný účinok: aktivujú pľúca.
Človek, keď zje niečo pikantné, štipľavé, ústami vdychuje vzduch a rukou si do nich vháňa ďalší vzduch. Je to podvedomá reakcia tela. Ak urobíme nádych, je to veľmi ostré, veľmi pikantné. Takže v tú chvíľu si môžeme uvedomiť, že chuť je na nás príliš silná. Teda, používame pikantné iba v množstve príjemnom telu. Keď skonzumujeme niečo pikantné, mali by sme počas piatich minút mať v ústach aj iné chute. Ak máme neustále štipľavý pocit, bolo pikantnej chute veľa, alebo bola veľmi silná. Ak chceme pikantnú chuť zrušiť, dáme si potraviny s kyslou chuťou.

Základy správnej výživy - stravovania

Správna výživa je základným predpokladom zdravého vývoja človeka a hlavnou podmienkou prevencie i liečby najvýznamnejších ochorení, ktoré postihujú veľké skupiny obyvateľstva. Výživa organizmu - vaše stravovanie sa samozrejme odrazí aj na vašj postave.
1. Jedzte pravidelne v malých dávkach, najlepšie 5x denne. Nebudete mať pocit hladu, zabránite nárazovému prejedaniu a následnému priberaniu.
2. Snažte sa, aby váš energetický príjem nebol vyšší ako výdaj. Určite nepriberiete, ak pridáte pravidelný pohyb. Čím viac pohybu, tým väčší energetický príjem si môžete dopriať, pokiaľ samozrejme nejde o chudnutie.
3. Nedovoľte, aby tuky tvorili viac ako 30% vášho denného energetického príjmu. Zabránite predčasnému vzniku aterosklerózy a ľahšie si udržíte optimálnu hmotnosť.
4. Živočíšne tuky, akými sú maslo a masť, obmedzte alebo úplne vynechajte. Namiesto nich využívajte rastlinné tuky a oleje (napr. repkový Raciol – budete lepšie chránení pred srdcovými a cievnymi chorobami). Ďalším zdravým olejom je olivový olej, ktorý je veľmi vhodný aj na dochucovanie šalátov.
5. Pokúste sa, aby ovocie a zelenina tvorili súčasť každého jedla, nielen jeho ozdobu. Vitamíny, minerálne látky a ďalšie aktívne súčasti rastlín sú najlepšou prevenciou predčasného starnutia a civilizačných chorôb. Najmä v lete máme bohatý výber ovocia a zeleniny, ale v dnešnej dobe to nie je až takým veľkým problémom ani v zime.
6. Nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými, tučné mliečne výrobky kyslomliečnymi nízkotučnými. Preferujte chudé biele mäso pred červeným tučným. Váš organizmus bude zásobený látkami a protirakovinovým pôsobením.
7. Nebojte sa ochutnávať nové druhy potravín a skúšať nízkotučné obmeny tradičných pokrmov. Vyhnete sa stereotypu a budete môcť jesť vaše obľúbené jedlá, ale bez rizika priberania.
8. Sladkosti, slané pochutiny a údeniny sú potraviny, bez ktorých sa celkom určite zaobídete. Vyhnete sa prijímaniu prázdnych kalórií.
9. Tekutiny sú rovnako dôležité ako kvalitná strava. Prijímajte ich v dostatočnom množstve, 2-3 litre denne, najlepšie v nesladenej podobe. Vašou odmenou bude mladistvý vzhľad, zdravé obličky a psychická pohoda. Nezabudnite, že káva a čaj sa nepovažujú za optimálny príjem tekutín, preto ich do celkového množstva nezarátavajte. Ideálne sú nesladené čaje, minerálky, alebo aj čistá pitná voda.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 



REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist