TABLETKY na CHUDNUTIE - zradný pomocník. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

05.12.2010 10:45

Tabletky na chudnutie - sú zázračným pomocníkom pri chudnutí?

Tabletky na chudnutie sa líšia z hľadiska prístupnosti, a aj princípu, na akom fungujú. Niektoré potláčajú chuť do jedla, iné garantujú rýchlejšie štiepenie tukov, ďalšie zas zrýchlenie metabolizmu, všetko závisí od pridaných prísad. Ich účinky môžu byť občas aj preukázateľné, častejšie však aj zdraviu škodlivé.

Aj vy ste už skúsili tabletky na chudnutie?
Tabletky nejaký čas naozaj fungovali. Po pár týždňoch ste mohli konštatovať, že chudnete tempom skoro päť kíl mesačne. Paráda! Keď ste zistili, že ste schudli  dvadsať kíl pomysleli ste si: teraz už mám „stiahnutý žalúdok“, aj hmotnosť je nižšia. Môžem vysadiť tabletky a stačí jesť menej.
Tabletky ste vysadili – ale čo to? Vaša hmotnosť zrazu klesať prestala. Dokonca začala dosť rýchlo stúpať! Čo s tým robiť? Znova tabletky na pár týždňov, znova chudnete. Po vysadení tabletiek sa zrazu úbytok hmotnosti opäť zastavil, vo väčšine vaša váha začala rapídne rásť. Tabletky na chudnutie sú časá pomôcka pri chudnutí, ale neriešia chybu v systéme stravovania, v myslení. Hlavne však nepovedia, čo človek má robiť po schudnutí, aby zas nepriberal.
Predstava jesť čokoľvek vďaka užívaniu tabletiek, ktoré zabránia vstrebávať tuky, je scestná. Človek si len prispôsobuje rozdiel medzi realitou a túžbou. Takýto človek chce veľa jesť i veľa chudnúť. Je to nereálna, naivná túžba. Takto v živote nič nefunguje, nemôžeme mať všetko. Aby sme niečo získali, musíme aj niečo obetovať.

Každý, kto dokázal schudnúť, vám potvrdí, že občasné porušenie racionálnej stravy nie je problém. Ak sa správate disciplinovane celé týždne, pokojne môžete ísť aj na zabíjačku a obžrať sa na nej dosýta. Nič sa nestane. A to či si už tabletku dáte, alebo nedáte. Žiaľ, zatiaľ neexistuje tabletka, ktorá by sa postarala o bezproblémové a zdraviu neškodné chudnutie.

Jojo efekt – čo to je?

Je to zákonitosť. Jojo efekt je takpovediac trest za neznalosť zákonitostí Vášho organizmu. Neznalosť neospravedlňuje. Ak sa snažíte rýchlo a drastcky schudnúť, časom zákonite priberiete. Názov jojo efekt vznikol podľa hračky zvanej jojo. Koliesko na motúziku raz klesá, raz stúpa. Rovnako aj hmotnosť ľudí, ktorí sa snažia chudnúť nesprávnym spôsobom.
Aby sa chudnutie dostavilo, musíme v tele navodiť nedostatok energie a živín, ktoré telo na svoju existenciu nutne potrebuje. Obdobie nedostatku telo zároveň vyhodnotí ako krízový stav. Začne spomaľovať telesné procesy, metabolizmus. Prepína sa do núdzového režimu, v ktorom sa energiou maximálne šetrí. Po istom čase však každého človeka začne prísna diéta zaťažovať. Schudol pár kíl, a myslí si že sa už nemusí správať tak prísne. A začne sa stravovať menej prísne, postupne prechádza na predchádzajúci stravovací režim. No jeho metabolizmus je stále spomalený. Bude ešte niekoľko mesiacov, rokov. Každá energia, ktorú telo príjme navyše, sa bude prednostne ukladať do podkožných tukových buniek. Je to bludný kruh. Aby človek nepribral, musí diétovať. Kým diétuje, nezrýchli sa mu metabolizmus. A tak človek skôr, či neskôr začne zas priberať. Čím menej sa drží diétneho režimu, tým rýchlejšie idú kilá nahor. A to sa volá jojo efekt.
Ako bojovať proti jojo efektu.
Jojo efekt je dôsledkom rýchleho chudnutia. Ak schudnete rýchlo, neodstránili ste príčinu svojej nadváhy. Či ste už hladovali, diétovali, alebo vám odrezali tuk z brucha chirurgicky, je to jedno. Akonáhle sa začnete (aj pomaly a opatrne) vracať ku svojmu pôvodnému životnému štýlu, začnete zas priberať.

Ak sa chcete jojo efektu vyhnúť, musíte:

  • chudnúť pomaly a to tak, že postupne zmeníte aj svoje stravovanie a celkovo životný štýl na taký, ktorý nevedie ku obezite. Netreba vám žiadne tabletky na chudnutie. Stačí rozum a disciplína. Musíte jesť pravidelne, pestro a toľko, aby sa vám nespomalil metabolizmus. Musíte dať do poriadku svoj organizmus, dať telu to, čo mu dlhodobo chýbalo, teda dostatok bielkovín, vitamínov a iných živín. Organizmus musíte jednoducho zrekonštruovať.
  • sa venovať pohybu. Ak nie už počas chudnutia, tak najneskôr po schudnutí. Bez toho si zníženú hmotnosť ťažko udržíte. Po schudnutí sa pohyb musí stať pravidelnou a trvalou súčasťou vášho života. Nie mal by. Musí.

Chudnutie a priberanie sú obdobia, ktoré nútia organizmus k extrémnym opatreniam. Opakované kolísanie s hmotnosťou poškodzuje zdravie. Je lepšie ak zostanete tuční, než by ste mali robiť stále ďalšie neúspešné pokusy schudnúť. Nepokúšajte sa preto likvidovať svoj tuk radikálnym chudnutím. Nejedzte tabletky proti obezite. Váš nadbytočný tuk nie je váš problém, márne proti nemu bojujete. Váš tuk je len dôsledok. Zvyknite si zmeniť zloženie a množstvo prijatých tukov a budete v pohode. Kým neodstránite príčinu priberania, nikdy neschudnete natrvalo. A príčina nadváhy sa volá životný štýl. Zmeňte ho. Nevhodný chudnutím pomocou tabletiek len strácate čas, zdravie a peniaze.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist