VLČÍ HLAD – neprijateľný dôsledok zlej diéty. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

27.12.2010 06:11

 Ako sme už upozorňovali vo viacerých článkoch, dôležité je zvoliť si správny a zdravý spôsob znižovania svojej nadváhy. Nesmiete začať chudnúť 4 kg za týždeň. Dôsledok takéhoto chudnutia je neustále sa opakujúci vlčí hlad, že by ste pojedli aj „klince“. No a ak máte poruke chladničku, zrazu je po diéte. V prípade, že vás obrovský hlad prepadáva často a pravidelne, mali by ste sa zaujímať nad jeho príčinami. Najčastejšie je za tým jeden z nasledujúcich dôvodov.

Psychické príčiny vlčieho hladu
Ak človek prežíva silné, predovšetkým negatívne emócie – smútok, strach, úzkosť, hnev, to všetko vyvoláva individuálnu potrebu jesť určité potraviny, ktoré uvoľňujú vnútorné napätie. Najčastejšie je to sladké, alkohol alebo čokoľvek, čoho je veľa a upokojuje. Taktiež nedostatok sebavedomia negatívne ovplyvňuje naše stravovacie návyky. To, že doslova prehltneme niekoľko koláčov, hovorí skôr o našej beznádeji, že aj tak nemá zmysel diétovať, lebo sa nám schudnúť nepodarí, ako o naozajstnom fyzickom hlade. Vtedy Vám pomôže psychológ, vhodne zvolená terapia, zmysluplné činnosti odvádzajúce pozornosť od jedenia a pravidelná práca na vlastnom sebavedomí.

Hormonálne príčiny vlčieho hladu
Je známe, že za pocit hladu je zodpovedný hormón grelín, ktorý je prázdnym žalúdkom uvoľňovaný do krvného obehu, aby sa dostal až do mozgu a vyvolal pocit hladu. Bohužiaľ, vyplavuje sa nielen vtedy, keď je žalúdok prázdny, ale aj vtedy, ak priveľmi maškrtíte, niečo Vám prirodzene chutí a Vy potom tomu neodoláte. Zároveň Vám klesá hladina hormónu leptín, ktorý vyvoláva pocit sýtosti. K takémuto hormonálnemu javu dochádza hlavne vtedy, ak ste málo spali, alebo ste spali prerušovane, nekvalitne. Preto pre zdravú funkciu hormónov je dôležité vytvoriť si návyk na kvalitný a pravidelný 7-8 hodinový spánok.

Metabolické príčiny vlčieho hladu - hypoglykémia
Mnohí diétujúci sa rozhodnú výrazne obmedziť svoju stravu, resp. pri chudnutí si zvolia štrukturálne jednostrannú stravu, chudobnú na živiny, jedia nevhodné potraviny. Za celý deň skonzumujú len 2 jablká s nízkokalorickým jogurtom a večer sa dostavia doslova kolapsové stavy. Takýmto prístupom k stravovaniu Vám cukor v krvi klesne natoľko, že potom musíte doslova „vyžrať“ celú chladničku. Telu chýbajú uhľohydráty, ktoré nás zásobujú energiou. Keď chcete predísť takýmto stavom, musíte jesť pravidelne, nie vo veľkých porciách, a hlavne vhodné a  kvalitné potraviny, ktoré budú počas celého dňa zásobovať Váš organizmus potrebnými živinami.

Poruchy činnosti štítnej žľazy - hormonálne poruchy
Problémy hladu môžu často súvisieť s činnosťou štítnej žľazy, preto je nevyhnutné navštíviť odborníka – endokrinológa, ktorý vám nastaví na liečbu.

Bulímia - príčina vlčieho hladu
Ak trpíte poruchou príjmu potravy – bulímiou, ktorá býva príčinou nezvládnuteľného pocitu hladu, neodkladne navštívte odborníka, najlepšie v kombinácii psychológa a psychiatra, lebo tu už pomôže iba odborná psychoterapia skĺbená s farmakologickou liečbou.

Bez raňajok sa budete v priebehu dňa prežierať a hladovať. Priberiete!

Ďalší zo zavrhnutia hodných teoretických návodov na chudnutie, že keď nebudete raňajkovať, tak schudnete, vôbec neobstojí. Je dlhodobo overené, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, majú nižšie sklony k nadváhe ako tí, ktorí prvé jedlo dňa vynechávajú. Neustále počúvame o tom, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a nemali by sme ich podceňovať alebo vynechávať. Z čoho by však toto dôležité jedlo malo pozostávať, aby bolo skutočne zdravé a výživovo hodnotné?

Na raňajky by ste si mali dopriať mliečny výrobok, proteíny - bielkoviny, ovocie, zeleninu a obilniny. K jedlám, ktoré je vhodné skonzumovať na raňajky, patrí mlieko, nízkotučný syr alebo jogurty, ďalej vajcia, strukoviny, z ovocia to môžu byť pomaranče (citrusové plody), alebo bobuľové ovocie. Zo zeleniny je vhodné konzumovať brokolicu, mrkvu alebo zeler. Z obilnín toasty, tortilly a cereálie.

Správne raňajky by mali organizmu dodať proteíny, karbohydráty a malé množstvo tuku, spolu s troma až piatimi gramami vlákniny. Raňajky však nemožno zostavovať rovnako pre každého. Pri ich výbere musíte brať na zreteľ nielen svoj vek a zdravotný stav, ale rozhoduje aj pohlavie a fyzická záťaž v priebehu dňa.Raňajky Vám ráno dodajú energiu, a pomôžu vám počas dňa jesť menej kalorické jedlá. Zároveň, ak sú vyvážené, mali by ste nimi predísť vlčiemu hladu v čase pred obedom.

Niektorí sa mylne nazdávajú, že raňajky nie sú také dôležité, ako ostatné jedlá dňa. Čiastočne za to môže fakt, že žijeme rýchlejšie a na pravidelnú stravu si v zhone nevieme vyčleniť dostatok času. Ak ráno zhltnete drobnosť nízkej výživovej hodnoty, alebo nebudete raňajkovať vôbec, už pred obedom na vás padne únava, dostaví sa výrazný hlad. Zásoba energie v tele Vám začne klesať okolo jedenástej a telo si bude automaticky pýtať viac sacharidov a tukov. Neblahým dôsledkom bude obed, počas ktorého zhltnete čokoľvek kalorické bez rozmyslu.

Raňajkovať by sme mali aj vtedy, ak ráno necítite hlad. Raňajky sú štart do nového dňa a rozhodujú o tom, aký bude úspešný pre Vašu postavu. Ak sa nenajete, organizmus ide celé doobedie na rezervy, šetrí energiu a spomaľuje sa Váš metabolizmus. To má za následok rýchlejšie priberanie, a v mnohých prípadoch aj večerné prepchávanie sa.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist