Vyliečte si žalúdok po sviatkoch a oslavách. Rady na stravovanie, ako schudnúť.

03.04.2010 06:23

Prejedanie sa, hlavne počas sviatkov a rôznych osláv je fenoménom posledných rokov. V minulosti sme sa toľko neprepchávali, tobôž nie cez sviatky, ako dnes. Bolo tomu tak preto, že mäso si mohli naši predkovia dopriať len raz za týždeň. Nesprávne zloženie stravy, konzumácia nevhodných tukov a cukrov a dávkované prejedanie sa je jednou z príčin stupňujúcej sa nadváhy a pokazeného – úsporného metabolizmu. Potom väčšinou nastupuje opakujúci sa kolobeh diét a chudnutia.

Kedysi sa jedlo prevažne dusilo a dôraz sa kládol na oblohu, ktorou boli zemiaky alebo strukoviny ako forma prívarkov. A samozrejme už toľko fyzicky nepracujeme, takže nemáme počas dňa kde spaľovať skonzumovanú energiu. Náš žalúdok prijíma cez sviatky množstvo múčnych jedál, cestovín, mäsa, polievok a alkoholu. Takýto vysoko kalorický mišmaš nestíha stráviť. Trápi sa a vy si zabezpečujete nepríjemnú budúcnosť.

S prejedaním musíte skoncovať
Ak nemáte väčšie zdravotné problémy a počas roka sa neprejedáte viac ako raz, dvakrát (cez Vianoce či Veľkú noc), potom si nemusíte uškodiť. Žalúdok v priebehu roka dostáva  väčšinou vhodnú stravu a netrpí. Nehrozí vám žiadna hnačka ani záchvat, či iné tráviace problémy.

Čo však ak pravidelne hodujete?
Bohužiaľ, Vianoce a Veľká Noc, či iné oslavy  sú plné nesprávnych stravovacích návykov. Príčinou našich žalúdočných problémov je často nekontrolované hodovanie a nepremyslené kombinovanie jedál. Čím skôr začnete žalúdok šetriť, tým skôr sa začne regenerovať a správne začne fungovať aj váš metabolizmus.

Pri ochorení tráviaceho traktu vám odporúčame dodržať diétu, ktorá sa skladá aspoň z jednodňového pôstu. Pite často bylinkové čaje z harmančeka, neskôr ho vymeňte za zeleninové šťavy, ktoré neutralizujú kyseliny. Ak máte prekyslený žalúdok, je vhodné jesť minimálne trikrát denne. Pite veľa studeného mlieka, do stravy pridávajte veľa probioproduktov.

Medzi odporúčané jedlá na regeneráciu žalúdka patrí ryža, zemiaky, varené alebo dusené mäso, dusená zelenina, zaváraniny, bylinkové čaje, detská výživa, diétne párky, diétna saláma. Ak k odporúčaným jedlám doplníte denne aspoň dva poháre bylinkového čaju zo zázvoru a skorocelu, žalúdočná sliznica sa veľmi rýchlo začne regenerovať.

Dôležitá rada : pripravte žalúdok na dni hojnosti

Ak ste si skutočne mysleli, že prejedá sa iba človek, ktorý nepozná mieru a zje všetko, čo mu chutí, je to omyl. Na našu nenásytnosť majú vplyv hormóny, ale aj narušená psychika. Alebo chutné jedlo na sviatočnom stole. Len veľmi málo ľudí vie odhadnúť, kedy má dosť, pretože nadbytočnú energiu cez deň nespáli a radšej sa v jedle obmedzí. Väčšina z nás nekonzumuje potraviny do sýtosti, ale nad sýtosť. Jedlo predstavuje pre mnohé osoby aj náhradu pozornosti a lásky. Ak je človek opustený a sám cez sviatky, rovnako sa cíti aj jeho žalúdok. To znamená, že hoci je žalúdok sýty, mozog dáva telu signál, aby sa ešte najedlo. Aby zahnalo  pocit smútku a prázdna.

Ak ide len o prechodný stav prejedania sa, tento problém by sa mal postupne stratiť. Sviatočné prejedanie sa trvá len niekoľko dní. Ak to však trvá dlhšie, váš žalúdok sa musí dôkladne pripraviť. Nadmiera jedla totiž v tele necháva veľa odpadových, nespracovaných látok.

Kalorická majonéza
Vo väčšine slovenských domácností je zemiakový šalát cez sviatky úplnou samozrejmosťou. Ak ho ochutnáte na návšteve u známych, iste chutí inak než ten váš. Ale zjeme ho všade. Ak jete majonézu už tretí deň vo veľkom množstve, môžete si uškodiť. Majonézový šalát by sa mal jesť iba čerstvý, pripravený v ten deň.

Kalorické koláče a alkohol

Ak máte problémy so žalúdkom, skúste si odpustiť dobroty typu sviatočného pečiva. Ak máte nejakú sviatočnú tortu, namiesto smotany používajte nízkotučné jogurty. Nenásytnými sme nielen pri konzumácii jedla, ale aj pri pití alkoholu. Ak to preženiete, ohrozujete svoj žalúdok, ktorý sa bráni proti otrave a rovnako reaguje srdcovo-cievny systém. Čo je normálna dávka? Dva deci vína! Všetko navyše je sviatočný bonus, po ktorom vás po jedle bude bolieť žalúdok.
Prejedanie má za následok roztiahnutie žalúdka, ktorý si následne žiada obrovské porcie jedla, aby sa zaplnil a aby sme získali pocit sýtosti. Ak sa nechcete stať po sviatkoch pacientom nemocníc, radšej jedzte po malých dávkach, a nie tak často. Veď sviatky by sme mali prežívať skôr duchom, ako cez žalúdok.

Prejedaním ohrozujete aj svoju imunitu

Hodujte už viac dní, chutia vám sviatočné dobroty? Pravdepodobne však už  každé ráno máte bolesti pri vyprázdňovaní. Prejedanie sa je pre organizmus veľká záťaž. Ak s tým neskončíte už dnes, môžete si zavariť na celkom dlhý čas. Hoci je imunita vrodená, predsa ju nemôžeme považovať za samozrejmú vec. Svoju funkciu dokáže vykonať len za predpokladu, že nie je oslabená a možností, ako ju oslabiť je, žiaľ cez sviatky viac než dosť.  

Trestom za prejedanie sa býva aj strata imunity. Začína to drobnými bolesťami tráviacej sústavy. Pálenie záhy je prvá z nepríjemností. Je spôsobená spätným návratom kyslého obsahu žalúdka do hrtanu, ktorý kyselina nepríjemne dráždi. Spúšťačom je hlavne alkohol, káva alebo tučné jedlo. Pálenie vyvolávajú aj sladké cukrovinky. Ak si nedokážete odriecť tieto jedlá, o ktorých viete, že vyvolávajú bolesti, skúste sódu bikarbónu.

Hnačka dokáže človeka potrápiť predovšetkým pri prejedaní sa. Je to obrana tela. Organizmus chce vylúčiť toxíny alebo hniloby z tela von, aby mu nemohli škodiť. Ak máte hnačku, začnite okamžite uvažovať o vhodnej diéte a nájdite niekde živočíšne uhlie, ktoré vám vyčistí a utlmí podráždené črevá. Hoci to bude znieť ako trest, ak máte hnačku, vymeňte všetky koláče a údeniny za suché rožky, banány alebo zmes mrkvy a ryže. Hrozí vám riziko dehydratácie, treba myslieť na dostatočný príjem tekutín. Vymeňte teda víno za minerálku.

Ak na vás príde iba žalúdočná nevoľnosť, môžete si gratulovať. Poučte sa pre nasledujúce oslavy. Nemiešajte rôzne druhy pitia. Alkohol zajedajte jedlom. Ak už chcete piť, tak si vyberajte kvalitné drinky. Pokazený žalúdok odľahčíte ľahkým slepačím vývarom alebo zázvorovým čajom.

Myslite na imunitu!
Cez sviatky si do tela nazbierame priveľa škodlivín. O jedovaté látky prijaté do tela spolu s potravou sa až na 90% dokážu postarať črevá, ak pravdaže fungujú správne. Šetrite si ich, snažte sa neupchať telo, ak to preženiete s jedlom a pitím, dajte si na druhý deň pauzu, inak sa nemusí telo spamätať z tohto stravovacieho šoku.

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist