ZAJEDANIE STRESU, PRACOVNÁ PREŤAŽENOSŤ a ďalšie prekážky pri získavaní PEKNEJ POSTAVY. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

02.12.2010 05:39

Začiatky sú ťažké. Platí to nielen pre chudnutie. Nestačí mať odhodlanie počas prvého dňa, ale musíte s ním vytrvať. Samozrejme si musíte stanoviť reálne ciele odstraňovania Vašej nadváhy (nie 5kg za týždeň) a zmeniť mnohé stravovacie návyky. Bohužiaľ, jedným z veľkých problémov úspešného chudnutia je nočné vyjedanie chladničky. Mnohí z chudnúcich sa v snahe celý deň dodržať prísnu diétu večer neovládnu a dôkladne preriedia chladničku.

Pravidelná strava je liekom.  O radách týkajúcich sa chudnutia ste toho určite prečítali už neúrekom: jedzte, na čo máte chuť, ale všetko s mierou. Jedzte iba do 18-tej hodiny, potom už iba ovocie. Ovocie je síce zdravšie ako čokoláda, ale pozor na množstvo cukru, ktoré v sebe obsahuje. Jedzte menej mäsa, viac zeleniny. Menej zemiakov, viac ryže. Prijímajte viac tekutín, ale pozor na sladké džúsy. Ako si teda z toho vybrať? Najlepšie by asi bolo nesústrediť sa na prísne podmienky rôznych odtučňovacích kúr, nemyslieť vôbec v prvom rade na jedlo a veci s ním spojené, a teda ani na diéty.

Je všeobecne známe, že ak má človek veľa práce a povinností, menej myslí na jedlo. Ak sa ozve škŕkanie v žalúdku, naje sa, ale potom sa vráti späť do práce, v ktorej prijatú energiu zo seba vydá. Nejde pritom len o fyzickú prácu. Možno ste si to všimli aj na sebe, že v období, keď neviete, kde vám hlava stojí, a nemáte ani čas na obedňajšiu prestávku, prirodzene chudnete. Samozrejme, že to nie je správny návod na chudnutie. Horšie sú opačné prípady, keď človek cez deň tvrdo pracuje do úmoru,  na jedlo ani nepomyslí, ale večer v rámci  zaslúženého oddychu sa vrhne na jedlo, zje všetko čo vidí. Toto je naozaj najhorší spôsob riešenia pocitu hladu. Ak sa už neviete ovládnuť, je tu ešte jeden spôsob: nedovoľte, aby ste mali doma zásoby jedla. Jednoducho, majte poruke len najnevyhnutnejšie potraviny. Možno sa vám tiež stáva, že keď nakúpite sladkosti, v krátkom čase ich aj pekne po poriadku všetky zjete. Ak by ste ich nemali, nezjedli by ste ich, a určite by sa vám nechcelo po ne vybehnúť do obchodu zakaždým, keď dostanete na ne chuť.

Aj Vy pravidelne zajedáte stres?

Stres je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. I keď sa mu dá do istej miery predchádzať alebo sa ho môžete naučiť aspoň ako-tak krotiť, celkom sa ho zbaviť nedokážeme. Na zvládanie stresu máme svoje vlastné metódy. Kým niektorí z nás sa doslova vybúria v telocvični, uvoľnia sa pri relaxačnom kúpeli alebo meditácii, nejeden z nás  rieši stresové situácie kalorickým jedlom.
Je naozaj veľa ľudí, ktorí v stresových situáciách jedia oveľa viac než za bežných okolností. Čokoláda, zmrzlina, koláčik či iné pochúťky bývajú častou  jednoduchou protistresovou zbraňou. Veď taká čokoláda je doslova balzamom na nervy a vyvoláva v nás pocity šťastia. Čo Vám však  hrozí? Ak sa to stane vaším pravidelným návykom a vy budete každú stresovú situáciu riešiť konzumáciou čoraz väčších dávok takýchto antistresových pokrmov, potom riskujete rôzne problémy. Okrem iného hrozí, že vaša postava sa zaguľatí a následne budete mať vďaka váhovému prírastku o jeden dôvod na stres navyše.
Závislosť na jedle je súčasťou stravovania mnohých ľudí s nadváhou. Tak ako môžeme byť závislí na nikotíne či na alkohole alebo drogách, môžeme si vybudovať aj závislosť na jedle. Ak riešite všetky stresové situácie prejedaním, potom sa takéto nárazové hodovanie stáva akýmsi návykom, ktorého sa je ťažko zbaviť.
Ako sa zbaviť takéhoto problému?
Bez jedla žiť nedokážeme, no je nebezpečné utiekať sa k jedlu ako k niečomu, čo nás zbaví našich problémov a stresu. Pokiaľ si všimnete, že svoje problémy a stres riešite až pričasto nadmernými dávkami jedla, mali by ste sa mať na pozore. Skúste si nájsť iné prostriedky zvládania stresu, kým si nevypestujete nezdravú závislosť na jedle. Výborné sú rôzne pohybové aktivity, pri ktorých sa vyplavuje hormón šťastia a tak sa po cvičení cítime lepšie. Niektoré ženy zasa nedajú  dopustiť na meditáciu a známe sú aj protistresové účinky sexu. Proti stresu existuje množstvo prostriedkov bez negatívnych vedľajších účinkov. Pomôcť môžu aj bylinky – skúste si v stresových situáciách pripraviť napríklad upokojujúci medovkový čaj.  

Ako pomôcť svojej postave a získať svaly a nie tuky.  Pri pomyslení na proces nadobúdania svalovej hmoty väčšine ľudí istotne napadne, že tento proces sa nezaobíde bez tvrdej driny v podobe cvičenia. Je to polovičná pravda. Takisto, ako ku cvičeniu treba pristupovať racionálne, tak je dôležité venovať sa aj otázke racionálnej stravy. Silná vôľa síce dokáže veľa, ale svaly z nej nerastú. Tie ku svojej výžive potrebujú vodu, minerály, vitamíny a rastové látky a v neposlednej rade svalové bielkoviny a tuky. Na to, aby sval rástol, je nutná jeho regenerácia, keďže svaly rastú v pokoji. Ak teda skombinujete vhodnú mieru cvičenia s adekvátnou dávkou odpočinku a do toho pridáte správny prísun stravy, môžete očakávať pozitívne výsledky a peknú postavu.

Aké potraviny Vám pomôžu.
Kuracie prsia
. Výdatným zdrojom bielkovín sú kuracie prsia. Po odstránení tučnej kože získate jedlo vhodné na nízkosacharidovú a nízkotučnú diétu.
Vajcia. Vajcia sú považované za úžasný zdroj bielkovín a zdravých tukov. Tie tvoria v podstate stavebné látky pre svaly. Údajne tiež podporujú spaľovanie tukov.
Cottage cheese. Obsahuje veľa kaseinu, ktorý je potrebný na budovanie svalstva. Tento sa v žalúdku premieňa na gél, pomaly sa vstrebáva a pomaly a dlho sa z neho uvoľňujú aminokyseliny. Najideálnejšie je konzumovať ho pred spaním, v čase odpočinku. Syr cottage okrem toho obsahuje aj väčšie množstvo vápnika, ktorý má pozitívne účinky na procesy vedúce k spaľovaniu tukov.     

Hnedá ryža. Od bielej ryže sa líši najmä tým, že obsahuje kyselinu gama-aminomaslenú, ktorá podporuje hladinu rastového hormónu, stimulujúceho spaľovanie tukov a svalový rast. Najideálnejšie je nechať hnedú ryžu nabobtnať v teplej vode.
Banán. Toto ovocie obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý je potrebný pre svalovú kontrakciu a udržuje osmotický tlak buniek. Voda totiž vo svale zohráva veľmi dôležitú úlohu, nakoľko zväčšuje bunkový objem a tým pádom ovplyvňuje veľkosť svalu.
Káva. V porovnaní s predošlými „bielymi“ potravinami môže káva v tejto skupine pôsobiť trochu čudne, no nie je tomu tak. Káva je veľmi dobrým pomocníkom pri cvičení a má svoje uplatnenie pri väčšej fyzickej záťaži.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)



REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist