Ako schudnúť JOGURTY a SYRY sú neoceniteľnou potravinou na chudnutie.
Jogurty svojím obsahom bielkovín a ďalších živín vám pomôžu schudnúť.
Jogurty zasýtia, pričom nepreťažujú tráviace orgány.
Biely jogurt je veľmi vhodným doplnkom a ochucovadlom rôznych zeleninových šalátov. Nahrádza v nich majonézu alebo tatarskú omáčku, ktoré sú na rozdiel od jogurtu vysoko kalorické a takýto šalát vlastne stráca nízkokalorický efekt a mení sa na vysoko kalorické jedlo.
Niektoré ovocné jogurty sú zasa vynikajúcim doplnkom ovocných šalátov.
Jogurt má priaznivý účinok na ľudský organizmus, využite ho aj pri chudnutí.
Jogurt obsahuje okrem živých jogurtových kultúr aj minerálne látky a stopové prvky (draslík, vápnik, horčík, železo, jód, zinok a selén), ktoré sú pre správne fungovanie organizmu nevyhnutné.
Bielkoviny z mliečnych produktov vám pomôžu zlepšiť metabolizmus.
Jogurt priaznivo pôsobí na trávenie a črevnú mikroflóru a umožňuje tak prečistenie organizmu.
Bielkoviny z jogurtov sú dobré pre obnovu a budovanie svalovej hmoty.
Jogurt je pri chudnutí ideálne jesť s potravinami obsahujúcimi vlákninu, napr. s ovocím či plátkom celozrnného chleba. Najmä ráno telo naštartuje a dodá mu potrebnú energiu.
Jogurt má vysokú nutričnú a dietetickú hodnotu práve pre jeho komplexné zloženie, pre ľahko stráviteľnú formu vápnikovo-bielkovinového komplexu.
Dajte si pozor na niektoré light jogurty, nakoľko obsahujú umelé sladidlá, často aj cukor, takže light nie sú. Ak chcete chudnúť, vyberajte si jogurty, ktorých 100g nepresiahne kalorickú hodnotu cca 100 kcal.
Podľa množstva mliečneho tuku sa jogurty vyrobené z kravského mlieka členia na:
§ smotanové jogurty s obsahom tuku najmenej 10,0%,
§ jogurty s obsahom tuku najmenej 3,0%,
§ jogurty so zníženým obsahom tuku viac ako 0,5 avšak menej ako 3,0%,
§ odtučnené jogurty (nízkotučné) s obsahom tuku najviac 0,5%.
V nízkotučných jogurtoch chýbajú vitamíny A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch.
Jeden jogurt má v priemere okolo 200 kcal. Tieto hodnoty sú všeobecné, presné hodnoty sú uvedené na obale každého jogurtu. Jeho kalorickú hodnotu ovplyvňuje aj to, či je to jogurt ovocný a pod.
Najmenšiu kalorickú hodnotu majú biele jogurty. Živé organizmy, ktoré sú v jogurte obsiahnuté, sú schopné usídliť sa v črevách človeka a pôsobiť tak proti hnilobným procesom, zlepšiť trávenie, ako i zamedziť tvorbe toxínov.
Ideálne pri chudnutí je, keby ste konzumovali len biele nesladené jogurty, a to s kúskom čerstvého ovocia. Prirodzene, človek nemá stále chuť jesť tieto najdiétnejšie jogurty, preto pri výbere sladeného jogurtu si vyberajte tie, ktoré sú dochutené umelými sladidlami.
Jogurt môžete využiť aj na odľahčenie trávenia. Jogurt(cca 150 gramové balenie) kombinujte napr. nasledovne:
§ Raňajky – jogurt s grapefruitom
§ Desiata – jogurt a šalát z nastrúhanej mrkvy
§ Obed – jogurt a pomaranč, resp. mandarínka
§ Olovrant – jogurt a šalát z nastrúhaných uhoriek
§ Večera – jogurt a dve jablká.
Kefír je dobrým doplnkom stravy a akcelerátorom pri chudnutí.
Ak pijete kefír každý deň, stačí aj jeden pohár denne. Kefír má neuveriteľne pozitívne účinky na zdravie človeka.
Účinky kefíru na ľudský organizmus:
• Pozitívny vplyv na imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu
• Zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a pri úrazoch súvisiacich napríklad so zlomeninami končatín, urýchľuje ich zahojenie
• Reguluje krvný tlak, krvný tlak a úspešne napomáha k vyliečeniu cukrovky
• Lieči a zlepšuje ochorenia pľúc, zápalov priedušiek či tuberkulózy
• Je účinným bojovníkom proti astme, alergiám a veľkým bolestiam hlavy či už diagnózy migrény
• Má priaznivý účinok na srdce, prietok krvi v obehovom systéme
• Hojí rôzne ekzémy takmer po celom tele a lieči akékoľvek kožné problémy na pleti
• Dokáže napomôcť pri ochoreniach obličiek, močovej sústavy a pôsobí ako prevencia prostaty aj ako účinná liečba
• Znižuje hladinu cholesterolu, znižuje výskyt osteoporózy a reumatizmu
• Podporuje produkciu enzýmov a lieči všetky vnútorné aj vonkajšie zápaly v celom organizme
• Zlepšuje činnosť pečene, žlčníka a upravuje ich činnosť a produkciu žlče
• Zlepšuje tráviacu činnosť, lieči hnačku, výtoky a obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči žalúdočné vredy
• Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam a vedie k ich vyliečeniu
• Je ideálnou náhradou mlieka v prípade alergických reakcií na mlieko
• Spomaľuje proces stárnutia, vyhladzuje a zlepšuje pleť a vlasy
• Znižuje depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti
• Zároveň vyrába všetky potrebné vitamíny a organizmu prospešné baktérie potrebné pre každodenný život
Syry majú pri stravovaní široké použitie, nezabudnite na ne pri chudnutí.
Syry sú chutné ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako chutná prísada do jedla.
Syry si ceníme najmä pre vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a využiteľného vápnika. Výhodou syra je jeho ľahká stráviteľnosť a jeho sýtosť. Vďaka jeho nízkemu glykemickému indexu hladina krvi stúpa pomaly, takže vás neprepadne neočakávaný hlad. Výhodou syrov je aj skutočnosť, že organizmus nepremieňa syr iba na kalórie, zhruba pätinu získanej energie zo syrov využíva na produkciu telesného tepla.
Pri chudnutí by ste si však mali vyberať len niektoré druhy syrov, inak narazíte na ich veľké mínus, a tým je vysoké percento tukov. Obmedziť by ste mali tavené syry. Rozpúšťajú sa pri vysokej teplote, čo ich oberá o potrebné vitamíny a minerály. Naopak pridávajú sa do nich taviace soli, fosfát sodný a kvôli príchuti aj éčka. Je prirodzené, že plnotučné syry vám lepšie chutia, pretože tuk dodáva syru vláčnosť a jemnosť a tak útočí na vaše chuťové bunky.
Bielkoviny zo syrov pôsobia ako tlmiče hladu a pri chudnutí zároveň bránia strate svalovej hmoty. Okrem príchute sú však aj zdrojom živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, a to hlavne vápnika. Vďaka veľkému množstvu zinku posilňujú aj imunitu.
Energetická hodnota plnotučných tvrdých, polotvrdých, plesňových a tavených syrov sa pohybuje od 250 do 450 kcal na 100 g, pokiaľ nemajú zámerne znížený obsah tuku. Medzi najkalorickejšie patria čedar, eidam, ementál, camembert, parenica, oštiepok, mascarpone a smotanové topené syry. Ďalšími syrmi, ktoré by ste mali obmedziť sú syry s viac ako 40 percentným obsahom tuku. Ide o goudu, ementál, bryndzu, plesňové syry, rokfort a podobne. V obchodoch nájdete ich light varianty, ktoré sú menej tučné, ale určite ich dokážete nahradiť aj inými, pre diétu vhodnejšími druhmi.
Používajte syry s obsahom tuku do 30 percent a o svoju postavu a chudnutie sa obávať nemusíte. Doprajte si druhy ako cottage, camembert, nízkotučný eidam alebo gervais a v rozumných dávkach ich môžete jesť v ktoromkoľvek dennom jedle. Aj medzi ostatnými druhmi syrov nájdete kalorickejšie druhy. Biely čerstvý ovčí a kravský syr, nazývaný aj hrudka, má okolo 400 kcal/100 g, naproti tomu čerstvý kozí syr môže byť až o tretinu diétnejší. Je to preto, že kozie mlieko má prirodzene nižší obsah tuku – 3,5 g/l, kým ovčie mlieko až 6 g/l. Samozrejme, aj medzi ovčími syrmi nájdete nízkoenergetické, treba však sledovať nutričné hodnoty jednotlivých výrobkov. Ak chcete kilá zhodiť, najvhodnejšia porcia je 50 gramov tvrdého syra denne. Ak si chcete váhu iba udržiavať, množstvo chutného syra si môžete primerane zvýšiť. Na raňajky môžete takýto syr skombinovať s celozrnným pečivom, v hlavnom jedle môže byť zase zapečený so zeleninou alebo s chudým mäsom.
Keďže aj pri chudnutí sa potrebujete aj zasýtiť, vašimi obľúbenými by mali byť syry, ktorých energetická hodnota nepresiahne 250 kcal/100 g.
Najdiétnejší je biely tvaroh s obsahom tuku 0,5 až 1 percento, ktorý má okolo 75 kcal. Stačí ho dochutiť čerstvými bylinkami a – ak to potrebujete – aj troškou soli a môžete ho zjesť celý. Pozor na ochutené sladké tvarohové dezerty, ktoré síce môžu byť nízkotučné, no väčšinou obsahujú pridaný cukor a rôzne prísady.
Prehľad syrov, ich kalorické a výživové hodnoty v 100 gramoch.
názov syra |
kcal |
tuky |
Bielk. |
Sach. |
Balkán |
233 |
20,0 |
11,8 |
1,0 |
Brynza 40 % t.v.s |
252 |
17,6 |
19,8 |
1,7 |
Brynza 50% t.v.s |
306 |
25,0 |
19,9 |
1,6 |
Camembert 30 % t.v.s. |
220 |
12,8 |
22,8 |
0,0 |
Camembert 45 % t.v.s. |
291 |
21,8 |
21,0 |
0,0 |
Camembert 48 % t. v. s. |
405 |
28,5 |
21,0 |
1,5 |
Čedar 50% t.v.s. |
396 |
30,0 |
25,3 |
2,9 |
Cottage 10 % t.v.s |
85 |
2,5 |
12,5 |
2,5 |
Cottage 20 % t.v.s |
98 |
4,2 |
13,5 |
1,0 |
Eidam 20 % t.v.s. |
220 |
10,0 |
30,0 |
3,0 |
Eidam 30% t.v.s. |
263 |
14,0 |
30,3 |
1,4 |
Eidam 45 % t.v.s. |
329 |
24,5 |
24,2 |
0,9 |
Eidam 50% t.v.s. |
347 |
26,1 |
26,0 |
1,0 |
Ementál 45% |
386 |
28,4 |
28,2 |
2,3 |
Geramont |
371 |
31,5 |
16,5 |
2,0 |
Gervais (Danone) |
224 |
20,0 |
7,0 |
5,0 |
Gervais - paprika s rajčinou (Danone) |
207 |
18,0 |
5,2 |
5,5 |
Gervais - pažitka (Danone) |
228 |
20,0 |
6,0 |
5,2 |
Gouda 30% |
257 |
15,1 |
28,6 |
1,9 |
Hermelín |
262 |
19,0 |
19,2 |
0,9 |
Hermelín 45 % t.v.s. |
276 |
20,2 |
20,2 |
1,6 |
Imperiál |
194 |
15,0 |
12,1 |
1,6 |
Kapiový 50 % t.v.s. |
174 |
14,0 |
9,0 |
2,0 |
Lučina |
290 |
27,0 |
11,0 |
1,0 |
Lučina delikátny s bylinkami |
204 |
18,0 |
7,0 |
3,0 |
Lučina Delikátny s rajčinami a cibuľou |
202 |
17,5 |
7,7 |
3,0 |
Lučina s príchuťou lososa |
265 |
25,0 |
6,8 |
2,6 |
Mascarpone |
450 |
17,5 |
4,5 |
3,5 |
Niva 50 % t.v.s. |
327 |
26,5 |
19,8 |
0,8 |
Olomoucké syrečky |
140 |
0,8 |
29,9 |
2,0 |
Oštiepok 50 % t.v.s. |
348 |
27,6 |
19,9 |
3,1 |
Ovčí syr |
365 |
29,5 |
23,1 |
0,0 |
Parmezán |
459 |
32,7 |
39,4 |
0,0 |
Parmezán 25 % t.v.s. |
383 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
Primátor 45 % t.v.s. |
376 |
28,0 |
26,5 |
2,2 |
Romadur 20% |
175 |
8,3 |
13,6 |
2,5 |
Romadur 40 % t.v.s. |
243 |
17,2 |
18,1 |
2,4 |
Sýr Apetito |
293 |
27,0 |
10,0 |
2,0 |
Sýr Apetito 26 % t. v s. |
146 |
6,4 |
18,6 |
2,4 |
Sýr Apetito 58 % t. v s. |
376 |
33,5 |
11,0 |
2,3 |
syr Apetitto s jogurtom |
170 |
10,5 |
15,0 |
3,0 |
Sýr Lučina Jogurtína |
242 |
22,0 |
7,0 |
3,6 |
Tav. ementál - trojuholník |
307 |
23,4 |
21,2 |
1,2 |
Tavené sýry 30%-40% t.v.s. priemer |
191 |
11,4 |
19,6 |
0,8 |
Tavené sýry 40%-50% t.v.s priemer |
236 |
18,0 |
15,9 |
1,2 |
Tavené sýry 50%-60% t.v.s priemer |
290 |
26,0 |
12,1 |
1,0 |
Tavené sýry 60%-70% t.v.s. priemer |
379 |
35,0 |
12,1 |
1,0 |
Tofu |
56 |
3,0 |
11,0 |
1,5 |
Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania.
ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)