Ako schudnúť Jednoduché RADY na STRAVOVANIE počas CHUDNUTIA.

17.10.2016 17:03

Prvým predpokladom správneho stravovania a v konečnom dôsledku udržania si optimálnej váhy je vytvorenie rovnováhy medzi potrebou a jej krytím, čo sa nazýva bilancia výživy.
Ak je výdaj a príjem energie v rovnováhe, celá energia sa mení na prácu organizmu alebo teplo. V takomto prípade je energia vybilancovaná. Ak sa príliš bohatou výživou dodáva nadbytok energie, ukladá sa vo forme energeticky bohatých zlúčenín ako tuk. Príliš výdatne stravovaný človek priberá na váhe. Naopak, pri veľmi nízkom prívode energie sa spotrebováva vlastné telo. Odbúra sa tukové tkanivo a v ťažkých prípadoch aj svalová bielkovina; človek chudne.

Živiny sú na energiu bohaté zlúčeniny, ktoré organizmus prijíma a v látkovej premene ďalej premieňa. Živiny sú organické a anorganické chemické látky, ktoré sa nachádzajú v potrave a sú potrebné na správne fungovanie organizmu.

Pretože nijaká potravina neobsahuje súčasne všetky potrebné živiny v správnom pomere, mali by ste si zabezpečiť čo možno najvšestrannejšiu výživu. Potreba živín zo stravy záleží na veku, pohlaví, výške a váhe tela, na veľkosti jeho telesného zaťaženia a na klimatických pomeroch, v ktorých človek žije. Stravovacie potreby človeka možno kryť rozličnými potravinami, pretože organizmus prijatú potravu rozkladá na jej základné zložky.
Pre krytie energetických potrieb je dôležité nielen množstvo prijatej potravy, ale aj jej zloženie. Potraviny nemajú len rozdielny obsah základných živín, ale obsahujú v rôznom množstve aj vodu, minerálne látky a balastné látky, ktoré sú energeticky nevýznamné.

Desať prikázaní na stravovanie počas chudnutia. 

1. Jedzte pravidelne v malých dávkach, najlepšie 5x denne. Nebudete mať pocit hladu, zabránite nárazovému prejedaniu a následnému priberaniu.
2. Snažte sa, aby váš energetický príjem nebol vyšší ako výdaj. Určite nepriberiete, ak pridáte pravidelný pohyb. Čím viac pohybu, tým väčší energetický príjem si môžete dopriať, pokiaľ samozrejme nejde o chudnutie.
3. Nedovoľte, aby tuky tvorili viac ako 30% vášho denného energetického príjmu. Zabránite predčasnému vzniku aterosklerózy a ľahšie si udržíte optimálnu hmotnosť.
4. Živočíšne tuky, akými sú maslo a masť, obmedzte alebo úplne vynechajte. Namiesto nich využívajte rastlinné tuky a oleje (napr. repkový Raciol – budete lepšie chránení pred srdcovými a cievnymi chorobami). Ďalším zdravým olejom je olivový olej, ktorý je veľmi vhodný aj na dochucovanie šalátov.
5. Pokúste sa, aby ovocie a zelenina tvorili súčasť každého jedla, nielen jeho ozdobu. Vitamíny, minerálne látky a ďalšie aktívne súčasti rastlín sú najlepšou prevenciou predčasného starnutia a civilizačných chorôb. Najmä v lete máme bohatý výber ovocia a zeleniny, ale v dnešnej dobe to nie je až takým veľkým problémom ani v zime.
6. Nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými, tučné mliečne výrobky kyslomliečnymi nízkotučnými. Preferujte chudé biele mäso pred červeným tučným. Váš organizmus bude zásobený látkami a protirakovinovým pôsobením.
7. Nebojte sa ochutnávať nové druhy potravín a skúšať nízkotučné obmeny tradičných pokrmov. Vyhnete sa stereotypu a budete môcť jesť vaše obľúbené jedlá, ale bez rizika priberania.
8. Sladkosti, slané pochutiny a údeniny sú potraviny, bez ktorých sa celkom určite zaobídete. Vyhnete sa prijímaniu prázdnych kalórií.
9. Tekutiny sú rovnako dôležité ako kvalitná strava. Prijímajte ich v dostatočnom množstve, 2-3 litre denne, najlepšie v nesladenej podobe. Vašou odmenou bude mladistvý vzhľad, zdravé obličky a psychická pohoda. Nezabudnite, že káva sa nepovažuje za optimálny príjem tekutín, preto ju do celkového množstva nezarátavajte. Ideálne sú nesladené čaje, minerálky, alebo aj čistá pitná voda.
10. Zdravé stravovacie návyky najľahšie vypestujete u svojich detí, ktoré sú bez predsudkov. Je to ten najlepší darček do života.

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist