Ako schudnúť Naučte sa vhodne STRAVOVAŤ pred a po CVIČENÍ.

20.07.2016 03:48

Výsledok cvičenia a tým aj chudnutie môže výrazne ovplyvniť aj spôsob ako sa stravujete. Výber a konzumácia  potravín počas a po tréningu je dôležitý pre pohodlie pri cvičení, ako aj pre výkon počas cvičenia. Prijímanie nevhodných potravín môže v konečnej miere dokonca znehodnotiť, či dokonca ukončiť vašu snahu o pravidelné cvičenie. Vysoko energetické potraviny, vrátane nápojov by mali obsahovať  hlavne ľahko stráviteľné sacharidy, ktoré zabránia príznakom hladu počas cvičenia a zabránia strate energie.
Hlavným zdrojom energie pre prácu svalov je sacharid, ktorý je pred výkonom uložený vo svaloch vo forme glykogénu. Chvíľu trvá, kým sa úplne zaplnia zásoby glykogénu. To, čo jete po cvičení môže napomáhať alebo brániť tomuto procesu. Jesť správne potraviny v správny čas, po tréningu je nevyhnutné pre obnovu svalov a prípravu na ďalšie cvičenie. To, čo jete pred cvičením často závisí od vašich potrieb a preferencií, ale strava by mala byť prijímaná podľa intenzity, dĺžky a typu cvičenia, ktorý máte v pláne robiť.
Kedy a čo by ste mali jesť pred cvičením.
Cvičenie s plným žalúdkom je nevhodné. Jedlo, ktoré zostáva v žalúdku v priebehu športovania môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a kŕče. Jedlo by sa malo aspoň 1 až 4 hodiny už tráviť, v závislosti na tom, čo a koľko ste zjedli. Každý je trochu iný. Mali by ste si vyskúšať už pred cvičením, čo je pre vás najlepšie.
Ak cvičíte ráno po prebudení, najlepšie je privstať si a najesť sa, lepšie je tekuté jedlo, pretože žalúdok trávi tekutiny rýchlejšie. Snažte sa veľa piť zhruba pol hodinu pred cvičením. Odporúčané potraviny  pred cvičením.
Je to individuálne, výber potravín sa dá určiť na základe skúseností, ale niektoré usmernenia hovoria, že pevnú stravu obsahujúcu sacharidy jedzte 4 hodiny pred tréningom. Nejaký proteínový nápoj zhruba 2 hodiny pred cvičením. Tekutiny následne treba dopĺňať každú hodinu pred a po tréningu.

Potraviny, ktorých sa vyvarujte pred cvičením.
Potraviny s veľkým obsahom tukov alebo vlákninou môžu byť veľmi ťažké a pomaly stráviteľné a zostávajú v žalúdku dlhší čas. Navyše priťahujú veľa krvi do žalúdka na pomoc pri trávení, čo môže spôsobiť kŕče a nepohodlie.
Mäso, šišky, hranolky, zemiakové lupienky a cukrovinky sú absolútne nevhodné pred cvičením. Majte na pamäti, že každý je trochu iný a to, čo funguje u vás nemusí fungovať u druhých. Vezmite do úvahy svoje odskúšané individuálne preferencie.

Kofeín a výkon počas cvičenia.
Kofeín pôsobí ako stimulant na centrálny nervový systém. Kedysi sa predpokladalo, že zvýši vytrvalosť tým, že stimuluje väčšie využívanie a premieňanie tukov na energiu, a tým aj rezervy glykogénu vo svaloch. Dlhodobý výskum však nepodporuje túto teóriu. Keď kofeín zlepšuje vytrvalosť, robí tak tým, že pôsobí ako povzbudzujúci prostriedok.
Pre niektorých ľudí môže mať však vážne vedľajšie účinky. U tých, ktorí sú veľmi citliví na jeho účinky sa môže vyskytnúť nevoľnosť, tras svalov a bolesti hlavy. Príliš veľa kofeínu je diuretikum, a môže viesť k dehydratácii, ktorá znižuje výkon.

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist