Ako schudnúť TEKUTÉ KALÓRIE, dajte si na ne pozor hlavne v lete.

06.08.2016 02:13

Kontrolovaný a dostatočný príjem tekutín je dôležitou podmienkou chudnutia. Preto, ak pijete menej ako je odporúčané množstvo, musíte začať postupne zvyšovať denný príjem tekutín.
Aby ste nezabudli piť, pripravte si tekutinu hneď ráno do fľaše, džbánu alebo do pohára a postavte ju tak, aby ste ju mali poruke a na očiach.

Osvojte si dôležitú zásadu, pol hodinu pred jedlom vypiť pohár vody.
Možno zistíte, že v tvrdení, že hlad je utajený smäd, je predsa len trochu pravdy

Človek by mal prijímať denne minimálne 1-2 litre tekutín, optimálne množstvo je 2-3 litre tekutín denne (prepočet je 3 až 4 dcl tekutín na 10 kg svojej váhy).  Najvhodnejšie tekutiny sú čistá voda, menej sýtené minerálky, nesladené čaje a ovocné šťavy. Množstvo príjmu tekutín závisí od stavby tela človeka, od jeho veku, vykonávaných aktivít, zdravotného stavu, klimatických podmienok a pod. Teda je to individuálne.

Uvedomte si, že organizmus človeka sa skladá takmer z troch štvrtín z tekutín, bez ich pravidelného prísunu organizmus postupne kolabuje, ste stále unavenejší, výrazne si zhoršujete podmienky na chudnutie.

Úspech chudnutia závisí od dosiahnutia negatívnej kalorickej bilancie. Musíte jesť menej, musíte denne prijať menej kalórií ako potrebuje váš organizmus.

Často sa však stáva, že mnohí sa pri chudnutí zamerajú len na kalorickú zmenu stravovania. Na príjem kalórií z tekutín mnohokrát zabúdate a podceňujete ho, a to aj napriek tomu, že nevhodné tekutiny môžu telu dodať oveľa vyššie množstvo kalórií ako v priebehu dňa prijatá strava. Nesprávny pitný režim výsledok chudnutia neraz ovplyvní ďaleko viac ako stravovací režim. Potom rozčarovane rozmýšľate nad tým, že prečo nechudnete, prečo vám diéta nezaberá.

Významnú funkciu v súvislosti s pitným režimom zohrávajú obličky. Sú orgánom, ktorý je zodpovedný za vodnú a minerálnu bilanciu v našom tele. Pri nadmernom výdaji a nedostatočnom príjme tekutín sa v tele hromadia škodlivé toxické látky a v obličkách sa usádzajú soli. Vznikajú obličkové kamene a preťažuje sa látková výmena. Voda v tkanivách, krv a lymfa sa zahusťujú, oslabuje sa obranný systém tela, ste viacej unavení, spomaľuje sa obnovovanie buniek, urýchľuje sa  proces starnutia.
Keď pocítite smäd, je už neskoro, pretože telo stratilo už viac ako 2% tekutín. Preto by ste mali piť priebežne počas celého dňa, radšej častejšie a v menších dávkach. Dobre je začať deň pohárom vody nalačno. Črevá sa prečistia, organizmus sa prevlhčí, zlepší sa krvný obeh. Pri pravidelnom dodržiavaní tejto zásady sa zlepší vaše trávenie a výsledok zbadáte aj na pleti.
Sladené nealkoholické nápoje, mlieko, pivo a alkoholické nápoje sú pri chudnutí nevhodné. Tieto tekutiny smäd síce uhasia, ale zároveň sú zdrojom vysokého množstva kalórií, obsahujú konzervačné látky a potravinárske farbivá.

K najhodnotnejším tekutinám patria aj ovocné a zeleninové šťavy. Majú vysoký obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok. Ich súčasťou je aj cukor , ktorý rýchlo preniká do krvi a je pohotovostným zdrojom energie. Preto sa počas chudnutia neodporúča piť viac ako 1dcl čistej zeleninovej alebo ovocnej šťavy denne. Pitie ovocných džúsov je pre ich vysokú energetickú hodnotu rovnako nevhodné.
Pitie veľkého množstva kávy a niektorých čajov, ako aj alkoholických nápojov, môže spôsobiť dehydratáciu - odvodnenie organizmu, zhoršujú sa podmienky na chudnutie.

Množstvo vypitých tekutín musia vedome regulovať hlavne ženy, pretože vo všeobecnosti ženy pijú menej tekutín ako muži.

So stúpajúcim vekom sa prirodzene znižuje intenzita prirodzeného pocitu smädu, starší ľudia pijú menej tekutín. 

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist